Vegan/vegetarian

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Άνοιγμα με το χέρι, χωρίς πλάστες και πλαστήρια!

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές του blog είναι η συνταγή της εύκολης τυρόπιτας. Το κατανοώ. Δεν έχουμε πάντα το χρόνο για σύνθετες ζύμες και φύλλα,  για πλάστες και πλαστήρια. Αφήστε που οι πιο νέες νοικοκυρές έχουν σίγουρα πιο πολλές δουλειές από μας τις μεγαλύτερες, και λιγότερο χρόνο και πείρα για άνοιγμα φύλλου.

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Για να το ξεκαθαρίσω, πιο πολλές δουλειές έχουν οι μικρομάνες, όχι πιο πολλά άγχη… «Μικρά παιδάκια, μικρά βασανάκια»  λέμε εδώ στην Κρήτη και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μας αντιλαμβανόμαστε το νόημα της φράσης. Έλεγε κι η προγιαγιά μου: όσο παιδί μου τα σκεπάζεις με μια παλέτσα τα κοπέλια σου είναι εύκολα τα πράματα. Δηλαδή όσο είναι τόσο μικρά που τα σκεπάζεις όλα με ένα σκέπασμα είναι εύκολα τα πράγματα.

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Έτσι οι μανάδες μικρών παιδιών και κυρίως οι εργαζόμενες  θέλουν εύκολες λύσεις για ένα από τα κύρια βασανάκια τους, που είναι το φαγητό τους. Δικαιολογείται λοιπόν η αγάπη σ’ αυτή την εύκολη τυρόπιτα που έχει λίγη παραπάνω φασαρία από το απλό ψωμοτύρι αλλά είναι πιο ευπρόσδεκτη από όλη την οικογένεια.

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Για όσους νηστεύουν, αλλά και για όσους δεν νηστεύουν η σημερινή ζύμη είναι το ίδιο εύκολη, απλώνεται πάλι με το χέρι και είναι ιδανική για βιαστικές και πολυάσχολες μαμάδες. Ελάχιστα διαφέρει από την αυθεντική αν προσέξουμε λίγο το ψήσιμό της. Το ελαιόλαδο την κάνει τριφτή και νόστιμη, και σίγουρα πιο υγιεινή από βουτυράτες ζύμες.

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Η κανονική κουρού ζύμη έχει γιαούρτι και σε αρκετές εκδοχές και αυγό, αλλά η εναλλακτική συνταγή που έχω στο τετράδιό μου,  περιέχει πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Ναι, πορτοκαλάδα, ακόμη και για αλμυρές εφαρμογές. Η γλυκύτητα της πορτοκαλάδας δεν είναι καθόλου αισθητή ενώ δίνει ωραία υφή στη ζύμη. Η πηγή της συνταγής αγνοείται σε βάθος χρόνου. Η ζύμη είναι πολυδοκιμασμένη και πετυχαίνει πάντα!

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Εδώ και χρόνια το βούτυρο ή η μαργαρίνη έχει αντικατασταθεί στη συνταγή μου από ελαιόλαδο και τις τελευταίες 1-2 φορές αντικατέστησα και την πορτοκαλάδα με χυμό πορτοκαλιού. Έτσι κι αλλιώς και πιο οικονομικά είναι αυτή την εποχή τα πορτοκάλια και πιο υγιεινά. Ας κρατήσουμε την πορτοκαλάδα για το καλοκαίρι, που δεν θα βρίσκουμε φρέσκο χυμό εύκολα.

Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου

Παρατηρήσεις

1)Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη για μικρά πιτάκια βάζουμε ολόκληρο το πακέτο του αλευριού που φουσκώνει μόνο του (500gr) για να γίνει λίγο πιο σφικτή η ζύμη και να είναι πιο σταθερά τα φυλλαράκια.

2) Το ψήσιμο της πίτας αρχικά σε πιο χαμηλή θερμοκρασία, κάνει πιο μπισκοτένιο το φύλλο.

3)Αν η γέμιση έχει υγρασία, βάζουμε 1-2 κουταλιές χονδρό σιμιγδάλι ή ρύζι για να μη μας χαλάσει το φύλλο.

4)Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ανοικτές πίτες.

5)Η φλυτζάνα που φαίνεται στις φωτογραφίες  είναι η κλασική φλυτζάνα του τσαγιού είναι η αρχική μονάδα μέτρησης των υλικών. Είναι 200ml.

6)Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γλυκιά γέμιση. Αν θέλετε προσθέστε 2-3 κουταλιές ζάχαρη και ξύσμα από κάποιο εσπεριδοειδές.

 

Καλό σας βράδυ!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο