Άνοιγμα με το χέρι, χωρίς πλάστες και πλαστήρια!
Μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές του blog είναι η συνταγή της εύκολης τυρόπιτας. Το κατανοώ. Δεν έχουμε πάντα το χρόνο για σύνθετες ζύμες και φύλλα, για πλάστες και πλαστήρια. Αφήστε που οι πιο νέες νοικοκυρές έχουν σίγουρα πιο πολλές δουλειές από μας τις μεγαλύτερες, και λιγότερο χρόνο και πείρα για άνοιγμα φύλλου.
Για να το ξεκαθαρίσω, πιο πολλές δουλειές έχουν οι μικρομάνες, όχι πιο πολλά άγχη… «Μικρά παιδάκια, μικρά βασανάκια» λέμε εδώ στην Κρήτη και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μας αντιλαμβανόμαστε το νόημα της φράσης. Έλεγε κι η προγιαγιά μου: όσο παιδί μου τα σκεπάζεις με μια παλέτσα τα κοπέλια σου είναι εύκολα τα πράματα. Δηλαδή όσο είναι τόσο μικρά που τα σκεπάζεις όλα με ένα σκέπασμα είναι εύκολα τα πράγματα.
Έτσι οι μανάδες μικρών παιδιών και κυρίως οι εργαζόμενες θέλουν εύκολες λύσεις για ένα από τα κύρια βασανάκια τους, που είναι το φαγητό τους. Δικαιολογείται λοιπόν η αγάπη σ’ αυτή την εύκολη τυρόπιτα που έχει λίγη παραπάνω φασαρία από το απλό ψωμοτύρι αλλά είναι πιο ευπρόσδεκτη από όλη την οικογένεια.
Για όσους νηστεύουν, αλλά και για όσους δεν νηστεύουν η σημερινή ζύμη είναι το ίδιο εύκολη, απλώνεται πάλι με το χέρι και είναι ιδανική για βιαστικές και πολυάσχολες μαμάδες. Ελάχιστα διαφέρει από την αυθεντική αν προσέξουμε λίγο το ψήσιμό της. Το ελαιόλαδο την κάνει τριφτή και νόστιμη, και σίγουρα πιο υγιεινή από βουτυράτες ζύμες.
Η κανονική κουρού ζύμη έχει γιαούρτι και σε αρκετές εκδοχές και αυγό, αλλά η εναλλακτική συνταγή που έχω στο τετράδιό μου, περιέχει πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Ναι, πορτοκαλάδα, ακόμη και για αλμυρές εφαρμογές. Η γλυκύτητα της πορτοκαλάδας δεν είναι καθόλου αισθητή ενώ δίνει ωραία υφή στη ζύμη. Η πηγή της συνταγής αγνοείται σε βάθος χρόνου. Η ζύμη είναι πολυδοκιμασμένη και πετυχαίνει πάντα!
Εδώ και χρόνια το βούτυρο ή η μαργαρίνη έχει αντικατασταθεί στη συνταγή μου από ελαιόλαδο και τις τελευταίες 1-2 φορές αντικατέστησα και την πορτοκαλάδα με χυμό πορτοκαλιού. Έτσι κι αλλιώς και πιο οικονομικά είναι αυτή την εποχή τα πορτοκάλια και πιο υγιεινά. Ας κρατήσουμε την πορτοκαλάδα για το καλοκαίρι, που δεν θα βρίσκουμε φρέσκο χυμό εύκολα.
Υλικά
200ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό
200ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας (30ml) ρακή ή άλλο λευκό ποτό
¾ κουταλάκι αλάτι
430-450 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Επί το έργον
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και το αλάτι σε ένα μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ενσωματωθεί, αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα 15λεπτο και χρησιμοποιούμε τη ζύμη για πίτες φούρνου ή πιτάκια.
Για μια μέτρια πίτα, στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου χαρτί ψησίματος. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Απλώνουμε με το χέρι το μεγαλύτερο κομμάτι πάνω στο χαρτί. Πάνω σε ένα άλλο κομμάτι χαρτί ή σε ένα φύλλο σιλικόνης ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι πάλι με το χέρι.
Αφού απλώσουμε τη γέμιση της επιλογής μας πάνω στο πρώτο κομμάτι, παίρνουμε με το χαρτί το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε μ’ αυτό τη γέμιση. Κλείνουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνου για 45 λεπτά και μετά ανεβάζουμε στους 180 βαθμούς τη θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει όσο μας αρέσει.
Παρατηρήσεις
1)Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη για μικρά πιτάκια βάζουμε ολόκληρο το πακέτο του αλευριού που φουσκώνει μόνο του (500gr) για να γίνει λίγο πιο σφικτή η ζύμη και να είναι πιο σταθερά τα φυλλαράκια.
2) Το ψήσιμο της πίτας αρχικά σε πιο χαμηλή θερμοκρασία, κάνει πιο μπισκοτένιο το φύλλο.
3)Αν η γέμιση έχει υγρασία, βάζουμε 1-2 κουταλιές χονδρό σιμιγδάλι ή ρύζι για να μη μας χαλάσει το φύλλο.
4)Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ανοικτές πίτες.
5)Η φλυτζάνα που φαίνεται στις φωτογραφίες είναι η κλασική φλυτζάνα του τσαγιού είναι η αρχική μονάδα μέτρησης των υλικών. Είναι 200ml.
6)Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γλυκιά γέμιση. Αν θέλετε προσθέστε 2-3 κουταλιές ζάχαρη και ξύσμα από κάποιο εσπεριδοειδές.
Ανακάλυψα. Το. Σάιτ. Τώρα τελευταία. Καταπληκτικό. Πολύ κατατοπιστικο. Μπραβο
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας αρέσει.Καλώς ορίσατε!
Μπορείτε να μας πείτε και τα υλικά της γέμισης που φαίνονται στην πίτα σας?
Τυχαία ήταν! Χρησιμοποιώ τη ζύμη σε πολλές γεμίσεις. Εδώ πρέπει να είναι ελαφρά τσιγαριαμένο σπανάκι, κάποιο αρωματικό (π.χ. μαϊντανός) και φέτα ή ξινομυζήθρα!
ζυμη κουρου νηστισιμη
Εξαιρετική ζυμη!Πανεύκολη,γευστικοτατη και γρηγορη δεν χρειάζεται ούτε ανοιγμα ουτε τίποτα!Ιδανική για αρχαριες νοικοκυρες!Ευχαριστούμε πολυ!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε! Και για αρχάριες, και για έμπειρες με περιορισμένο χρόνο ;-)!
καλησπερα!!!ολες οι συνταγες ειναι υπεροχες!!συγχαρητηρια!!θελω να κανω το συγκεκριμένο φυλλο και θα ηθελα να ρωτησω αν ο χυμος πορτοκαλι ειναι αισθητος στη γευση….επισης θα ταιριαζε η γεμιση να ειναι μονο με φετα??ευχαριστω!!!
Καλησπέρα! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Ο χυμός πορτοκαλιού δεν γίνεται καθόλου αισθητός ως γλύκα, απλώς βελτιώνει την υφή της ζύμης και τη γεύση χωρίς να ξυνίζει πολύ όπως αν ήτανε λεμόνι. Και βέβαια μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε στη γέμιση, και η φέτα είναι εξαιρετική επιλογή! Ακόμη και γλυκιά γέμιση και μετά πασπάλισμα με αχνοζάχαρη για να ενισχύσετε τη γλύκα!
Αν και ήμουν επιφυλακτική για τη χρήση του αναψυκτικού, σε εμπιστεύτηκα άλλη μια φορά και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό! Τι ωραία ζύμη, τόσο εύκολη και νόστιμη που αναρωτιέμαι γιατί τελικά αγοράζω τις έτοιμες! Εγώ απλώς θα την προτιμούσα με τον φυσικό. χυμό πορτοκαλιού.
Ειρήνη μου όλες οι ζύμες “αντέχουν” μια μικρή δόση γλύκας… Κι εγώ αν έχω φρέσκο χυμό τον χρησιμοποιώ, το γράφω κιόλας στην ανάρτηση. Ναι είναι ωραία και εύκολη ζύμη ακόμη και σε περιόδους που δεν νηστεύουμε!
pita
Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σας. Τι εννοείτε;
Καταπληκτική!! Ό,τι και να φτιάξεις και να μας προτείνεις, είναι πάντα υγιεινό και πεντανοστιμο!! Γειά στα χέρια σου!!!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια!
κανω την ιδια ζυμη αλλα για να μου ανοιγει ευκολα χωρις να σπαει βαζω και ενα φλυτζανι νερο κ προσθετω περισσοτερο αλευρι. Το κανω με αλευρι ζεας και ειαι πιο νοστιμο …
Ευχαριστώ πολύ που συμπληρώνετε τη δική σας εκδοχή στη συνταγή! Εμείς συμπληρώνουμε νερό αν θέλουμε φύλλο για πίτες του τηγανιού. Εννοείται ότι γίνεται πιο ελαστικό αν προσθέσουμε νερό αλλά μειώνεται η τραγανότητά του. Το αλεύρι ζέας δεν το συνηθίζω, θα το δοκιμάσω!
Ωραία φαινετε η ζύμη, εγώ την κάνω συνήθως με γάλα αλλά θα την δοκιμασω κ με τον χυμό κ λόγω νηστείας! Ευχαριστούμε!
Ναι, είναι η νηστίσιμη εκδοχή της ζύμης με γάλα ή με γιαούρτι! Θα χαρώ να σας αρέσει!
Υπεροχη η συνταγη. Την εφτιαξα με μεγαλη επιτυχια.
Ευχαριστουμε.
Κι εγώ σας ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή! Χαίρομαι που σας άρεσε!
Για πόσα πιτακια περίπου είναι αυτή η ποσότητα που λέτε?
Συνήθως κάνω μεγάλη πίτα αλλά όταν κάνω πιτάκια ο αριθμός τους εξαρτάται από το μέγεθος . Έχω κάνει από 20-25 γιατί εδώ το φύλλο είναι παχύ κάπως.
Έχω γνωρίσει πολλές έμπειρες μαγείρισσες, ακόμα και επαγγελματίες. Σε παραδέχομαι για τις πρωτότυπες ιδέες σου, όπως αυτή τη ζύμη , που όσες φορές την εφτιαξα, με χόρτα ή με τυριά, είναι τόσο τραγανή και νόστιμη!
Καλό μας καλοκαίρι!
καλησπερα σαϛ, αν βαλουμε γιαυρτι αντι για πορτοκαλι,ποια ειναι η δοσολογια? ευχαριστω
Ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες και εύκολες συνταγές σας
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
Για σας!! μπορώ να βάλω αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του? βρίσκω πολύ ωραία την συνταγή και θέλω να την φτιάξω. Ευχαριστώ πολύ!
Βεβαίως! Να βάλετε. Το έχω κάνει και άρεσε πολύ!
καλημερα!την εχω κανει πολλες φορες την πιτα σας κα ειναι υπεροχη!θελω να την φτιαξω με σπανακι. Ειναι καλυτερα να μπει ωμό ή ελαφρώς σοταρισμένο;σας ευχαριστώ πολυ, χαιρετισμούς από το Λιτόχωρο!
Για σας! την έκανα την ζύμη, νόστιμη ήταν αλλά την βρίσκω λίγο στεγνή θα μου άρεσε πιο ζουμερή, λέτε να έβαζα πιο πολύ λάδι? ευχαριστώ πολύ!!!
Εγώ θα έβαζα μάλλον λιγότερο αλεύρι. Πάντως είναι κουρού ζύμη, δηλαδή στεγνή. Για πιο μαλακή θα σας έλεγα να φτιάξετε ζύμη με γιαούρτι.
Νοστιμότατο φύλλο! Την έφτιαξα στη νηστεία με σπανάκι, πράσα, καυκαλήθρες.
Εύκολη,γρήγορη, νόστιμη.
Χαίρομαι που σας άρεσε και που μπήκατε στον κόπο να μας γράψετε εντυπώσεις! Ευχαριστώ πολύ!
Ωραία συνταγή αλλά επιτρέψτε μου μια παρατήρηση η αρχική συνταγή λέει πορτοκαλάδα με ανθρακικό αυτό σημαίνει ότι ο συνδιασμός πορτοκάλι-ανθρακικό κάτι προσφέρει στο φύλλο που από μόνος του ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού δεν το έχει!
Δεν έχετε άδικο, αλλά ισχύει και αντιστρόφως θα έλεγα! Ο φυσικός χυμός έχει αρκετά που η πορτοκαλάδα δεν έχει! Σε κάθε περίπτωση, και τα δύο είναι κατάλληλα για τη συνταγή και δίνουν καλό αποτέλεσμα. Και στις δύο περιπτώσεις το φύλλο γίνεται τραγανό σαν κουρού. Ίσως η οξύτητα εξασφαλίζεται και στις δυο περιπτώσεις από διαφορετικά συστατικά μεν, επαρκή δε!
Για άλλη μια φορά… μια καταπληκτική συνταγή, γρήγορη – εύκολη και νόστιμη, η καλύτερη αρχή για τη βδομάδα της νηστείας! Έφτιαξα το πλέον αγαπημένο μας πρασοσέλινο ντερμπιέ (το κάνω εδώ και χρόνια με τη συνταγή σας!) και μισή δόση από τη ζύμη σας εδώ, με φυσικό χυμό πορτοκάλι που είναι έτσι και αλλιώς πολύτιμο αυτές τις μέρες. Για γέμιση σώταρα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό και πράσσο, πρόσθεσα φρέσκα μανιτάρια και λίγο φρέσκο κύβο μυρωδικών και έσβησα με γλυκό λευκό κρασί — λίγο ψιλό σιμιγδάλι να τραβήξει τα υγρά και μαυροσούσαμο πάνω στην πίτα και έγινε πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΗ!! Να είστε καλά!
Εξαιρετική πίτα! Σας ευχαριστώ που τη μοιράζεστε μαζί μας! Θα την φτιάξω οπωσδήποτε, και αν μου επιτρέπετε, θα τη δημοσιεύσω! Να είστε καλά!
Φυσικά!!!
Λυπάμαι μόνο που δεν πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία πριν εξαφανιστεί… σκέφτομαι να κάνω και παραλλαγή με ψιλοκομμένη μελιτζάνα-καρότο-κολοκυθάκι-μανιτάρι-κρεμμύδι-κόκκινη γλυκιά πιπεριά σβησμένα με λίγο ούζο και προσθήκη βασιλικού άμεσα, οπότε θα ενημερώσω και για αυτό 😉 Καλή σας συνέχεια και καλή εβδομάδα!
Ευχαριστώ πολύ! Μετά το Πάσχα για τους vegan φίλους της σελίδας! Να είστε καλά, Καλή Ανάσταση!
Άλλη μια απίθανη συνταγή ζύμης από το σάιτ σας ! Και πάλι ευχαριστώ πολύ. Ξέχασα να βάλω ρακή αλλά κι έτσι έγινε καταπληκτική.Χρησιμοποίησα αλεύρι γοχ με μπέικιν πάουντερ (δεν αγοράζω αυτό που φουσκώνει μόνο του),όσο για τη γέμιση χρησιμοποίησα ό’τι περισσεύματα είχα στο ψυγείο.Λίγο φέτα,λίγο αθότυρο ξερό,λίγη γραβιέρα,λίγο κιμά που περίσσεψε από τα χθεσινά μακαρόνια και μαιδανό γιατί έχω μπόλικο στο παρτέρι. Το συνήθιζα από παλιά να φιάχνω πίτες με τα περισσεύματα που είχα και τις ονόμαζα “σαβουρόπιττες”.Τα παιδιά μου (μικρά,τότε) με μάλλωναν,”είναι πολύ νόστιμη,μαμά,να μην τη λες έτσι”. Εύχομαι καλήμέρα και καλό μήνα,να είστε πάντα καλά.
Μπράβο για το έργο σας.
Σας παρακολουθώ.
Σας ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Mπορω να χρησιμοποιησω λιγοτερο λαδι και να το αντικαταστησω με σπορελαιο?
Καλή Σαρακοστή εύχομαι.
Δε συνηθίζω να σχολιάζω αλλά αυτή η πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή με ενθούσιασε!
Σας ευχαριστούμε!♡
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε η ζύμη! Δοκιμάστε τη και σε άλλες παρασκευές. Δείτε εδώ την εφαρμογή της σε διάφορα… https://www.cretangastronomy.gr/2018/10/zymi-4syn1-ylika/
Εξαιρετική ζύμη. Τη χρησιμοποιώ με πολλούς τρόπους: πίτες, κριτσίνια, κουλουράκια. Ευχαριστούμε!
Σας ευχαριστώ κι εγώ που καταγράψατε εδώ τις εντυπώσεις σας από τη συνταγή! Να είστε καλά!