Και σαλάτα και κύριο πιάτο!
Αυτές τις μέρες, ξεφυλλίζοντας ένα από τα τετράδιά μου με συνταγές, ανακάλυψα «θησαυρούς» που έχω χρόνια να φτιάξω… Παλιές συνταγές, γραμμένες με πιο όμορφα γράμματα απ’ αυτά που κάνω τώρα, με πιο μεγάλη υπομονή. Ανάμεσά τους και τούτο εδώ, που στο τετράδιο το λέω «σπανάκι με γιαούρτι» αλλά το έφτιαχνα πάντα και με βλίτα γιατί εμείς εδώ τα βρίσκουμε πιο εύκολα ειδικά το καλοκαίρι. Θα έλεγα ότι η σάλτσα ταιριάζει με όλα τα τσιγαριαστά χόρτα!
Στο «αλμυρό» τμήμα του τετραδίου, βρήκα μανιταρόπιτες, κρεμμυδόπιτες, πολλές σάλτσες, σαχανάκια, ρολά με διάφορά υλικά και γεμίσεις και πλήθος άλλων νόστιμων πιάτων που σχεδόν είχα ξεχάσει ότι έχω τις συνταγές τους! Οι μισές λέξεις τονισμένες, οι υπόλοιπες χωρίς τόνο…Πάνω στη μετάβαση στο μονοτονικό τις είχα γράψει κατά πως φαίνεται, και σ’ εκείνο είμαι αυτοδίδακτη! Αγανάκτησα να το συνηθίσω!
Σκέφτηκα λοιπόν να βάλω μερικές στο πρόγραμμα. Να τις θυμηθούμε κι εμείς, να τις δημοσιεύσω κι εδώ. Ξεκίνησα από τούτο εδώ το πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί και ως σαλάτα στη μέση του τραπεζιού αλλά και ως κύριο πιάτο σε περιόδους που θέλουμε να ελαφρύνουμε κάπως τη διατροφή μας.
Τα τσιγαριαστά χόρτα, έτσι κι αλλιώς ταιριάζουν πολύ με τα τυριά, το γιαούρτι και γενικά όλα τα γαλακτοκομικά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως έτσι γίνονται και πλήρες πιάτο από διατροφική άποψη. Ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει λίγη ποσότητα στο σερβίρισμα πολλών φαγητών δίνει μια νότα δροσιάς που όλοι έχουμε ανάγκη! Παρεμπιπτόντως, δοκιμάστε τις αγκινάρες με γιαούρτι, είναι πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός.
Εδώ δεν είναι λίγη ποσότητα. Δεν είναι ας πούμε προαιρετικό γαρνίρισμα όπως σε μια άλλη παρόμοια σαλάτα που έχω εδώ. Είναι βασικό υλικό του πιάτου! Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι αρκετή για την ποσότητα των χόρτων. Αλλά τους πάει! Είτε ως σαλάτα είτε ως πρόχειρο γεύμα το πιάτο είναι εύκολο, γρήγορο, νόστιμο, και με πολλά διατροφικά προσόντα! Σας έπεισα; Θα χαρώ να το δοκιμάσετε και να μου πείτε εντυπώσεις!
Υλικά
350- 400 gr σπανάκι ή βλίτα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
45 ml (3 κουταλιές) ελαιόλαδο
Αλάτι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
200 gr γιαούρτι στραγγιστό
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου ή 2 μικρότερες ψιλοκομμένες ή λιωμένες
Λίγο αλάτι
15 ml (1 κουταλιά) ελαιόλαδο
15- 30 ml (1-2 κουταλιές) χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα,
λίγη πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
3 κουταλιές ψίχα καρυδιού
Επί το έργον
Είναι τόσο εύκολη η συνταγή που νομίζω ότι δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να δείτε το video. Δείτε και τις παρατηρήσεις για κάποιες λεπτομέρειες!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι με λιπαρά της επιλογής μας. Εγώ εδώ έχω χρησιμοποιήσει γιαούρτι 5%.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα καρύδια με αμύγδαλα ή κουκουνάρι.
- Τα χόρτα μπαίνουν στην κατσαρόλα με το νερό που έχουν κρατήσει στο πλύσιμο, κομμένα σε κομμάτια 5-6 cm. Δεν βάζουμε τα πολύ χοντρά κοτσάνια, αλλά τα τρυφερά δεν πάνε άσχημα…
- Τα χόρτα δεν χρειάζονται να λιώσουν, ας κρατάνε λίγο. Η διαδικασία του μαγειρέματός τους παίρνει 10-15 λεπτά.
- Το πιάτο είναι νόστιμο και με χλιαρά χόρτα και αφού μείνει στο ψυγείο!
πολυ καλο
Ευχαριστώ πολύ!