VIDEOS

Σπανάκι ή βλίτα με γιαούρτι (VIDEO)

Σπανάκι ή βλίτα με γιαούρτι (VIDEO)

Και σαλάτα και κύριο πιάτο!

Αυτές τις μέρες, ξεφυλλίζοντας ένα από τα τετράδιά μου με συνταγές, ανακάλυψα «θησαυρούς» που έχω χρόνια να φτιάξω… Παλιές συνταγές, γραμμένες με πιο όμορφα γράμματα απ’ αυτά που κάνω τώρα, με πιο μεγάλη υπομονή. Ανάμεσά τους και τούτο εδώ, που στο τετράδιο το λέω «σπανάκι με γιαούρτι» αλλά το έφτιαχνα πάντα και με βλίτα γιατί εμείς εδώ τα βρίσκουμε πιο εύκολα ειδικά το καλοκαίρι. Θα έλεγα ότι η σάλτσα ταιριάζει με όλα τα τσιγαριαστά χόρτα!

Σπανάκι ή βλίτα με γιαούρτι (VIDEO)

Στο «αλμυρό» τμήμα του τετραδίου, βρήκα μανιταρόπιτες, κρεμμυδόπιτες, πολλές σάλτσες, σαχανάκια, ρολά με διάφορά υλικά και γεμίσεις και πλήθος άλλων νόστιμων πιάτων που σχεδόν είχα ξεχάσει ότι έχω τις συνταγές τους!  Οι μισές λέξεις τονισμένες, οι υπόλοιπες χωρίς τόνο…Πάνω στη μετάβαση στο μονοτονικό τις είχα γράψει κατά πως φαίνεται, και σ’ εκείνο είμαι αυτοδίδακτη! Αγανάκτησα να το συνηθίσω!

Σπανάκι ή βλίτα με γιαούρτι (VIDEO)

Σκέφτηκα λοιπόν να βάλω μερικές στο πρόγραμμα. Να τις θυμηθούμε κι εμείς, να τις δημοσιεύσω κι εδώ. Ξεκίνησα από τούτο εδώ το πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί και ως σαλάτα στη μέση του τραπεζιού αλλά και ως κύριο πιάτο σε περιόδους που θέλουμε να ελαφρύνουμε κάπως τη διατροφή μας.

Σπανάκι ή βλίτα με γιαούρτι (VIDEO)

Τα τσιγαριαστά χόρτα, έτσι κι αλλιώς ταιριάζουν πολύ με τα τυριά, το γιαούρτι και γενικά όλα τα γαλακτοκομικά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως έτσι γίνονται και πλήρες πιάτο από διατροφική άποψη. Ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει λίγη ποσότητα στο σερβίρισμα πολλών φαγητών δίνει μια νότα δροσιάς που όλοι έχουμε ανάγκη! Παρεμπιπτόντως, δοκιμάστε τις αγκινάρες με γιαούρτι, είναι πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός.

Σπανάκι ή βλίτα με γιαούρτι (VIDEO)

 

Εδώ δεν είναι λίγη ποσότητα. Δεν είναι ας πούμε προαιρετικό γαρνίρισμα όπως σε μια άλλη παρόμοια σαλάτα που έχω εδώ. Είναι βασικό υλικό του πιάτου! Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι αρκετή για την ποσότητα των χόρτων. Αλλά τους πάει! Είτε ως σαλάτα είτε ως πρόχειρο γεύμα το πιάτο είναι εύκολο, γρήγορο, νόστιμο, και με πολλά διατροφικά προσόντα! Σας έπεισα; Θα χαρώ να το δοκιμάσετε και να μου πείτε εντυπώσεις!

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι με λιπαρά της επιλογής μας. Εγώ εδώ έχω χρησιμοποιήσει γιαούρτι 5%.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα καρύδια με αμύγδαλα ή κουκουνάρι.
  • Τα χόρτα μπαίνουν στην κατσαρόλα με το νερό που έχουν κρατήσει στο πλύσιμο, κομμένα σε κομμάτια 5-6 cm. Δεν βάζουμε τα πολύ χοντρά κοτσάνια, αλλά τα τρυφερά δεν πάνε άσχημα…
  • Τα χόρτα δεν χρειάζονται να λιώσουν, ας κρατάνε λίγο. Η διαδικασία του μαγειρέματός τους παίρνει 10-15 λεπτά.
  • Το πιάτο είναι νόστιμο και με χλιαρά χόρτα και αφού μείνει στο ψυγείο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο