Vegan/vegetarian

Νηστίσιμοι-vegan  κολοκυθοκεφτέδες

Νηστίσιμοι-vegan  κολοκυθοκεφτέδες

Κι έτσι πολύ νόστιμοι!

Τους έφτιαξα χωρίς αυγό και τυρί στις αρχές του καλοκαιριού, όχι για λόγους νηστείας αλλά για άλλους (ευνόητους) λόγους. Ήθελα να πετύχω μια σύσταση που να έχει νόστιμο αποτέλεσμα χωρίς τα συνήθη συνεκτικά υλικά των κολοκυθοκεφτέδων (αυγό και τυρί). Είχα δοκιμάσει και παλιότερα διάφορες συνταγές, αλλά το μείγμα σκορπούσε και μάλλον σε τηγανίτες κατέληγα. Αυτοί όμως είναι κανονικοί κολοκυθοκεφτέδες νηστίσιμοι και απόλυτα vegan!

Νηστίσιμοι-vegan  κολοκυθοκεφτέδες

Παρόλο λοιπόν που όσοι νηστεύουν έχουν μπροστά τους μόνο 5-6 μέρες νηστείας ακόμη, πιστεύω ότι η συνταγή θα φανεί χρήσιμη και στους vegan φίλους μας και σε όλους όσους αποφεύγουν αυγά και πολλά τυριά για λόγους υγείας. Κολοκύθια θα έχουμε ακόμη για αρκετό καιρό και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με πολλούς τρόπους.

Νηστίσιμοι-vegan  κολοκυθοκεφτέδες

Εμείς επειδή φέτος είχαμε πολλά δικής μας παραγωγής, τα απολαύσαμε σε πολλές συνταγές οπότε μη παραξενευτείτε αν δείτε πολλές αναρτήσεις με βάση τα κολοκύθια και τις επόμενες μέρες! Ξέρω ότι ακόμη και όσοι δεν έχουν κήπους, κολοκύθια μπορούν να προμηθευτούν εύκολα, σε διάφορες ποικιλίες και μεγέθη.

Νηστίσιμοι-vegan  κολοκυθοκεφτέδες

Ας δούμε λοιπόν τους νηστίσιμους κολοκυθοκεφτέδες μου σήμερα. Κι αν μας φαίνεται υπερβολική η παντελής έλλειψη λιπαρών, ας τους συνοδεύσουμε με κάποιο γαλακτοκομικό της επιλογής μας. Ξύγαλο, τυρί κρέμα, ακόμη κι ένα καλό στραγγιστό γιαούρτι ταιριάζουν τέλεια με τα κολοκύθια έτσι κι αλλιώς. Κι αν έχουμε χρόνο, φτιάχνουμε ένα τζατζίκι για πιο πλούσιο σερβίρισμα!

Νηστίσιμοι-vegan  κολοκυθοκεφτέδες

Παρατηρήσεις

  • Το κρεμμύδι δεν πρέπει να γίνει πολτός και να έχει πολλά υγρά. Ακόμη κι αν το τρίψουμε στο multi, το αλέθουμε με 2-3 κοφτά χτυπήματα να μην πολτοποιηθεί.
  • Αν η ντομάτα έχει πολλά σπόρια και ζουμιά τα αφαιρούμε πριν τις τρίψουμε.
  • Οι κεφτέδες αυτοί (όπως και όλοι οι ψευτοκεφτέδες) γίνονται καλύτεροι αν το σχήμα τους είναι λίγο πλακέ και όχι εντελώς σφαιρικό.
  • Οι ποσότητες δίνονται χωρίς γραμμάρια γιατί δεν είναι αναγκαία η απόλυτη ακρίβεια σ’ αυτή την συνταγή. Η φρυγανιά ρυθμίζει την πυκνότητα του μείγματος και ακόμη κι αν βάλουμε 1-2 παραπάνω, δεν χρειάζεται αλάτι γιατί ήδη έχουν. Ενδεικτικά, την τελευταία φορά που τους έφτιαξα, τα κολοκύθια μου ήταν περίπου 300 gr, η ντομάτα 100 gr και το κρεμμύδι περίπου 80 gr (ζυγισμένα καθαρισμένα).
  • Δεν τους δοκιμάσαμε στον φούρνο παρόλο που ήδη τους έχω φτιάξει 2-3 φορές με αυτήν τη σύσταση, αλλά πιστεύω ότι είναι αρκετά συνεκτικό το μείγμα τους για να γίνουν ωραίοι και στον φούρνο. Όπως στους κλασικούς του φούρνου, ένα μισάωρο στους 180 βαθμούς υποθέτω ότι θα είναι αρκετό! Αν τους φτιάξουμε για τον φούρνο, προσθέτουμε μια ακόμη κουταλιά ελαιόλαδο στο μείγμα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο