Κι έτσι πολύ νόστιμοι!
Τους έφτιαξα χωρίς αυγό και τυρί στις αρχές του καλοκαιριού, όχι για λόγους νηστείας αλλά για άλλους (ευνόητους) λόγους. Ήθελα να πετύχω μια σύσταση που να έχει νόστιμο αποτέλεσμα χωρίς τα συνήθη συνεκτικά υλικά των κολοκυθοκεφτέδων (αυγό και τυρί). Είχα δοκιμάσει και παλιότερα διάφορες συνταγές, αλλά το μείγμα σκορπούσε και μάλλον σε τηγανίτες κατέληγα. Αυτοί όμως είναι κανονικοί κολοκυθοκεφτέδες νηστίσιμοι και απόλυτα vegan!
Παρόλο λοιπόν που όσοι νηστεύουν έχουν μπροστά τους μόνο 5-6 μέρες νηστείας ακόμη, πιστεύω ότι η συνταγή θα φανεί χρήσιμη και στους vegan φίλους μας και σε όλους όσους αποφεύγουν αυγά και πολλά τυριά για λόγους υγείας. Κολοκύθια θα έχουμε ακόμη για αρκετό καιρό και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με πολλούς τρόπους.
Εμείς επειδή φέτος είχαμε πολλά δικής μας παραγωγής, τα απολαύσαμε σε πολλές συνταγές οπότε μη παραξενευτείτε αν δείτε πολλές αναρτήσεις με βάση τα κολοκύθια και τις επόμενες μέρες! Ξέρω ότι ακόμη και όσοι δεν έχουν κήπους, κολοκύθια μπορούν να προμηθευτούν εύκολα, σε διάφορες ποικιλίες και μεγέθη.
Ας δούμε λοιπόν τους νηστίσιμους κολοκυθοκεφτέδες μου σήμερα. Κι αν μας φαίνεται υπερβολική η παντελής έλλειψη λιπαρών, ας τους συνοδεύσουμε με κάποιο γαλακτοκομικό της επιλογής μας. Ξύγαλο, τυρί κρέμα, ακόμη κι ένα καλό στραγγιστό γιαούρτι ταιριάζουν τέλεια με τα κολοκύθια έτσι κι αλλιώς. Κι αν έχουμε χρόνο, φτιάχνουμε ένα τζατζίκι για πιο πλούσιο σερβίρισμα!
Υλικά
1-2 κολοκύθια (περίπου 300 gr καθαρισμένα)
1 μέτρια ντομάτα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
5-6 φρυγανιές τριμμένες
4-5 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Προαιρετικά λίγο δυόσμο και 1-2 σκελίδες σκόρδο
Αλεύρι για το τύλιγμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Η κουταλιά μου είναι η δοσομετρική, δηλαδή 15 ml
Επί το έργον
Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη της ντομάτας, τα αλατίζουμε ελαφρά. Τα τρίβουμε λίγο να τα πιάσει το αλάτι και περιμένουμε κανένα μισάωρο να «ιδρώσουν». Τα σφίγγουμε και τα μεταφέρουμε σε μπολ ανάμειξης. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι τυλίγματος και το ελαιόλαδο που θα τους τηγανίσουμε. Αν χρειάζεται λίγη φρυγανιά ακόμη προσθέτουμε ώστε να έχουμε ένα συμπαγές μείγμα που να πλάθεται σε κεφτέδες (δείτε παρατηρήσεις). Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει μέχρι την ώρα που θέλουμε να τους τηγανίσουμε. Πλάθουμε κολοκυθοκεφτέδες, και τους αλευρώνουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει (χωρίς να καπνίσει) και τους τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές. Αυξομειώνουμε τη θερμοκρασία για να ψήνονται και στο εσωτερικό τους και να μην καούν εξωτερικά. Τους σερβίρουμε ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Το κρεμμύδι δεν πρέπει να γίνει πολτός και να έχει πολλά υγρά. Ακόμη κι αν το τρίψουμε στο multi, το αλέθουμε με 2-3 κοφτά χτυπήματα να μην πολτοποιηθεί.
- Αν η ντομάτα έχει πολλά σπόρια και ζουμιά τα αφαιρούμε πριν τις τρίψουμε.
- Οι κεφτέδες αυτοί (όπως και όλοι οι ψευτοκεφτέδες) γίνονται καλύτεροι αν το σχήμα τους είναι λίγο πλακέ και όχι εντελώς σφαιρικό.
- Οι ποσότητες δίνονται χωρίς γραμμάρια γιατί δεν είναι αναγκαία η απόλυτη ακρίβεια σ’ αυτή την συνταγή. Η φρυγανιά ρυθμίζει την πυκνότητα του μείγματος και ακόμη κι αν βάλουμε 1-2 παραπάνω, δεν χρειάζεται αλάτι γιατί ήδη έχουν. Ενδεικτικά, την τελευταία φορά που τους έφτιαξα, τα κολοκύθια μου ήταν περίπου 300 gr, η ντομάτα 100 gr και το κρεμμύδι περίπου 80 gr (ζυγισμένα καθαρισμένα).
- Δεν τους δοκιμάσαμε στον φούρνο παρόλο που ήδη τους έχω φτιάξει 2-3 φορές με αυτήν τη σύσταση, αλλά πιστεύω ότι είναι αρκετά συνεκτικό το μείγμα τους για να γίνουν ωραίοι και στον φούρνο. Όπως στους κλασικούς του φούρνου, ένα μισάωρο στους 180 βαθμούς υποθέτω ότι θα είναι αρκετό! Αν τους φτιάξουμε για τον φούρνο, προσθέτουμε μια ακόμη κουταλιά ελαιόλαδο στο μείγμα.
επιτελουε κολοκυθοκεφτέδες που δεν διαλύονται είναι νόστιμοι νηστίσιμοι! μπράβο σας συγχαρητήρια
Πολύ χαίρομαι που βγήκαν όπως σας αρέσουν κι ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να μας πείτε τη γνώμη σας! Να είστε καλά!