Κιμαδόπιτα με πράσα ή πρασόπιτα με κιμά;
Όπως και να την πούμε είναι μια πίτα εποχής που ο συνδυασμός των υλικών της είναι πολύ επιτυχημένος. Τελικά όλες οι εποχές έχουν νόστιμες πίτες. Η σοφία των παλιών νοικοκυράδων, η τέχνη της ανάμειξης των υλικών, μας έχουν δώσει πίτες που έχουν κάθε μια τη χάρη της και τη νοστιμιά της. Η πρασοκιμαδόπιτα είναι χαρακτηριστική περίπτωση νόστιμης χειμωνιάτικης πίτας.
Ετούτη εδώ είναι δικός μου αυτοσχεδιασμός κατά κάποιο τρόπο, επειδή δεν είναι κλειστή. Θα μπορούσε κανείς να την πει και τάρτα με πράσα και κιμά αν η βάση της ήταν κλασική βουτυρένια ζύμη τάρτας και δεν είχε την απολύτως ελληνική επικάλυψη που συνηθίζουμε να λέμε γιαουρτόκομμα.
Την έχω φτιάξει με πολλές διαφορετικές «βάσεις» κατά καιρούς. Με έτοιμο φύλλο (ακόμη και κρούστας σε 2-3 στρώσεις), με φύλλο σφολιάτας παλιότερα, και φυσικά με τα δικά μου σπιτικά φύλλα. Πιο συχνά με το φύλλο που παρουσιάζουμε και στο βίντεο, αυτό που στη σχετική ανάρτηση λέω «εύκολο σπιτικό φύλλο για πίτες».
Η ευκολία του –πέρα από τα πολύ κοινά υλικά που βρίσκουμε παντού- είναι ότι δεν χρειάζεται πλάστης για να το απλώσουμε. Και ακόμη είναι τριφτό και τραγανό, ό,τι πρέπει για τέτοιες παρασκευές. Όσοι το έχουν δοκιμάσει μου λένε πως το έχουν καθιερώσει! Καλή λύση επίσης είναι η «σαν κουρού» ζύμη με τις πολλές χρήσεις.
Ακριβώς επειδή είναι ανοικτή, μπορεί να σερβιριστεί και ως “πρώτο” και ως κυρίως πιάτο με μια σαλάτα εποχής δίπλα της. Σε μπουφέ (αμήν και πότε να ξαναρχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε σε τραπέζια και μπουφέδες), είναι από εκείνες που φεύγουν πρώτες! Ακόμη και τα παιδιά την απολαμβάνουν και είναι ένας καλός τρόπος για να φάνε πράσα, λαχανικό που δεν αγαπούν συνήθως.
Αλλά ας δούμε τα υλικά και την παρασκευή αυτής της νόστιμης πίτας που θα χαρώ να δοκιμάσετε και να μου πείτε εντυπώσεις!
Υλικά
Για τη βάση:
Μισή δόση ζύμης για εύκολο φύλλο.
Στο video, 100 gr γιαούρτι, 125 ml ελαιόλαδο, αλάτι, 250 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 1 σφηνάκι ρακή ή άλλο λευκό ποτό, ακόμη και λευκό ξίδι…
ή μισή δόση ζύμης “σαν κουρού”
ή ένα φύλλο έτοιμης σφολιάτας ή χωριάτικο για πίτες
Για τη γέμιση:
60-75 ml (4-5 κουταλιές) ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
400-450 gr πράσα ζυγισμένα καθαρισμένα
Περίπου 300 gr κιμάς της επιλογής μας
150 gr πολτός ή χυμός ντομάτας (ή 1 κουταλιά πελτές διαλυμένος σε 125ml νερό)
Αλάτι
Πιπέρι
5-6 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
120-150 gr φέτα ή ξινομυζήθρα
Για την επικάλυψη (γιαουρτόκομμα):
200 gr γιαούρτι της επιλογής μας
2 αυγά
15 ml (1 κουταλιά) ελαιόλαδο
Αλάτι
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
(Η κουταλιά μου είναι η δοσομετρική, των 15ml)
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο της παρασκευής, κι αν χρειάζονται διευκρινίσεις ζητήστε τις με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας! Δείτε επίσης τις παρατηρήσεις, πάντα είναι διευκρινιστικές!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παραθέτω και μια φωτογραφία από προηγούμενη παρασκευή.
Παρατηρήσεις
- Ο κιμάς μπορεί να είναι μοσχαρίσιος, χοιρινός ή ανάμεικτος. Μπορεί βέβαια να είναι και αρνίσιος αλλά συνήθως αυτός είναι πιο δυσεύρετος… Ανάλογα με το πόσο λιπαρός είναι θα ελαττώσουμε λίγο το ελαιόλαδο.
- Όπως σε όλες τις πίτες που βάζουμε τυρί, προσέχουμε το αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί.
- Για να μη «πανιάσει» η βάση πρέπει να έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά της γέμισης. Λαδώνουμε και ελαφρά το ταψί για να μην κολλήσει.
- Ψήνω την πίτα στις αντιστάσεις, στη σχάρα που είναι λίγο κάτω από τη μεσαία του φούρνου. Αν θέλω να ροδίσει κι άλλο η επιφάνεια την ανεβάζω λίγο πιο πάνω τα τελευταία 10 λεπτά.
- Για το γιαουρτόκομμα εγώ βάζω πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι αλλά μπορούμε να βάλουμε όποιο γιαούρτι διαθέτουμε. Αν έχει πολλά υγρά μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλάκι κορν φλάουρ ή αλεύρι.
- Από τα πράσα χρησιμοποιώ το λευκό μέρος και το πολύ τρυφερό πράσινο. Τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιώ σε άλλες παρασκευές.
- Η δόση που δίνω είναι η μισή από αυτήν που έφτιαχνα παλιότερα και αντιστοιχεί σε σκεύος με διαστάσεις 34Χ20 (δείτε την ανάρτηση με τις μετατροπές μεγεθών των ταψιών αν δεν διαθέτετε τέτοιου σχήματος).