VIDEOS

Πρασοκιμαδόπιτα ανοικτή (VIDEO)

Πρασοκιμαδόπιτα ανοικτή (VIDEO)

Κιμαδόπιτα με πράσα ή πρασόπιτα με κιμά;

Όπως και να την πούμε είναι μια πίτα εποχής που ο συνδυασμός των υλικών της είναι πολύ επιτυχημένος. Τελικά όλες οι εποχές έχουν νόστιμες πίτες. Η σοφία των παλιών νοικοκυράδων, η τέχνη της ανάμειξης των υλικών, μας έχουν δώσει πίτες που έχουν κάθε μια τη χάρη της και τη νοστιμιά της. Η πρασοκιμαδόπιτα είναι χαρακτηριστική περίπτωση νόστιμης χειμωνιάτικης πίτας.

Πρασοκιμαδόπιτα ανοικτή (VIDEO)

Ετούτη εδώ είναι δικός μου αυτοσχεδιασμός κατά κάποιο τρόπο, επειδή δεν είναι κλειστή. Θα μπορούσε κανείς να την πει και τάρτα με πράσα και κιμά αν η βάση της ήταν κλασική βουτυρένια ζύμη τάρτας και δεν είχε την απολύτως ελληνική επικάλυψη που συνηθίζουμε να λέμε γιαουρτόκομμα.

Πρασοκιμαδόπιτα ανοικτή (VIDEO)

Την έχω φτιάξει με πολλές διαφορετικές «βάσεις» κατά καιρούς. Με έτοιμο φύλλο (ακόμη και κρούστας σε 2-3 στρώσεις), με φύλλο σφολιάτας παλιότερα, και φυσικά με τα δικά μου σπιτικά φύλλα. Πιο συχνά με το φύλλο που παρουσιάζουμε και στο βίντεο, αυτό που στη σχετική ανάρτηση λέω «εύκολο σπιτικό φύλλο για πίτες».

Πρασοκιμαδόπιτα ανοικτή (VIDEO)

Η ευκολία του –πέρα από τα πολύ κοινά υλικά που βρίσκουμε παντού- είναι ότι δεν χρειάζεται πλάστης για να το απλώσουμε. Και ακόμη είναι τριφτό και τραγανό, ό,τι πρέπει για τέτοιες παρασκευές. Όσοι το έχουν δοκιμάσει μου λένε πως το έχουν καθιερώσει! Καλή λύση επίσης είναι η  «σαν κουρού» ζύμη με τις πολλές χρήσεις.

Πρασοκιμαδόπιτα ανοικτή (VIDEO)

Ακριβώς επειδή είναι ανοικτή, μπορεί να σερβιριστεί και ως “πρώτο” και ως κυρίως πιάτο με μια σαλάτα εποχής δίπλα της. Σε μπουφέ (αμήν και πότε να ξαναρχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε σε τραπέζια και μπουφέδες), είναι από εκείνες που φεύγουν πρώτες! Ακόμη και τα παιδιά την απολαμβάνουν και είναι ένας καλός τρόπος για να φάνε πράσα, λαχανικό που δεν αγαπούν συνήθως.

Πρασοκιμαδόπιτα ανοικτή (VIDEO)

Αλλά ας δούμε τα υλικά και την παρασκευή αυτής της νόστιμης πίτας που θα χαρώ να δοκιμάσετε και να μου πείτε εντυπώσεις!

Παρατηρήσεις

  • Ο κιμάς μπορεί να είναι μοσχαρίσιος, χοιρινός ή ανάμεικτος. Μπορεί βέβαια να είναι και αρνίσιος αλλά συνήθως αυτός είναι πιο δυσεύρετος… Ανάλογα με το πόσο λιπαρός είναι θα ελαττώσουμε λίγο το ελαιόλαδο.
  • Όπως σε όλες τις πίτες που βάζουμε τυρί, προσέχουμε το αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί.
  • Για να μη «πανιάσει» η βάση πρέπει να έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά της γέμισης. Λαδώνουμε και ελαφρά το ταψί για να μην κολλήσει.
  • Ψήνω την πίτα στις αντιστάσεις, στη σχάρα που είναι λίγο κάτω από τη μεσαία του φούρνου. Αν θέλω να ροδίσει κι άλλο η επιφάνεια την ανεβάζω λίγο πιο πάνω τα τελευταία 10 λεπτά.
  • Για το γιαουρτόκομμα εγώ βάζω πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι αλλά μπορούμε να βάλουμε όποιο γιαούρτι διαθέτουμε. Αν έχει πολλά υγρά μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλάκι κορν φλάουρ ή αλεύρι.
  • Από τα πράσα χρησιμοποιώ το λευκό μέρος και το πολύ τρυφερό πράσινο. Τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιώ σε άλλες παρασκευές.
  • Η δόση που δίνω είναι η μισή από αυτήν που έφτιαχνα παλιότερα και αντιστοιχεί σε σκεύος με διαστάσεις 34Χ20 (δείτε  την ανάρτηση με τις μετατροπές μεγεθών των ταψιών αν δεν διαθέτετε τέτοιου σχήματος).

Να είμαστε καλά, να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο