Vegan/vegetarian

Πετιμεζένια: κουλουράκια με πετιμέζι

Πετιμεζένια: κουλουράκια με πετιμέζι

Υπέροχα κουλουράκια λαδιού με  πετιμέζι «νέας εσοδείας»!

Πετιμεζένια: κουλουράκια με πετιμέζι
Η συνταγή είναι από τετράδιο αγαπημένης και εξαιρετικής μαγείρισσας που δεν είναι πια μαζί μας. Ήταν η κυρία από την οποία είχα μάθει τον υπέροχο τρόπο μαγειρέματος του κρασάτου χταποδιού. Μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί τα τετράδιά της ο γιος της ,και αντέγραψα αρκετές συνταγές που επιφυλάσσομαι να τις παρουσιάσω εν καιρώ.
Πετιμεζένια: κουλουράκια με πετιμέζι
Στην αρχή δεν ήξερα για τι ακριβώς επρόκειτο. «Πετιμεζένια» έλεγε απλά, και το μυαλό μου πήγε στην καρπουζένια. Πίτα λέω θα είναι, και την γράφει έτσι, αντί πετιμεζόπιτα.  Όπως μάλιστα το αλεύρι δίνεται στην συνταγή με την κλασική έκφραση «όσο αλεύρι σηκώσει» , δεν μπορούσα να καταλάβω αν επρόκειτο  όντως για πίτα η για κουλουράκια.
«Τι είναι η πετιμεζένια μαμά; Πίτα;» «Όχι,  κουλουράκια είναι όπως τα μουστοκούλουρα αλλά με πετιμέζι, όχι με μούστο» μου έλυσε την
απορία η μάνα μου. Τώρα όλα τα λέμε μουστοκούλουρα, αλλά παλιότερα πολλές τα λέξανε πετιμεζένια. Ευκαιρία λοιπόν  να δοκιμάσουμε το φετινό πετιμέζι και τη συνταγή.
Πετιμεζένια: κουλουράκια με πετιμέζι
Το περυσινό δεν έχει τελειώσει (είχα φτιάξει αρκετό πέρυσι) , αλλά το κρατάω για φάρμακο. Στην Κρήτη επικρατεί η αντίληψη ότι το πετιμέζι όσο παλιώνει , τόσο πιο θεραπευτικό για τον πονόλαιμο είναι. Σαν σιροπάκι του λαιμού το έχουμε! Έτσι το πολύτιμο παλιό κρατήθηκε και χρησιμοποίησα από το φετινό μου.
Πετιμεζένια: κουλουράκια με πετιμέζι
Είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε πετιμέζι, στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι! Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Τα σταφύλια του Οκτώβρη είναι γλυκά και δίνουν πολύ καλής ποιότητας πετιμέζι. Αν αγοράσουμε , να είναι τουλάχιστον από αξιόπιστο παραγωγό γιατί πολλά συμβαίνουν… Προχθές ,στην ανάρτησή μου γιατο πετιμέζι, αναγνώστρια μου έγραψε  σε σχόλιο ότι το πετιμέζι που αγόρασε ήταν τελικά σιρόπι από γλυκό σταφύλι! Είναι τόσο ανόητο να απαξιώνει κάποιος το ίδιο το προϊόν του… Μακροπρόθεσμα ζημιώνεται και κάνει κακό και στους υπόλοιπους παραγωγούς αφού δημιουργεί δυσπιστία στον καταναλωτή. Είναι βέβαια και ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών που αλλού “διυλίζουν τον κώνωπα” κι αλλού “καταπίνουν την κάμηλον”! Έτσι τελικά βγαίνουν χαμένοι και οι συνεπείς παραγωγοί και το προϊόν…
Πετιμεζένια: κουλουράκια με πετιμέζι
Αν σας πέσει λοιπόν στα χέρια πετιμέζι, δοκιμάστε τα πετιμεζένια. Προσάρμοσα τα υλικά στο 1/6 της δόσης κι έτσι αρκεί μια κούπα μόνο
για να τα δοκιμάσετε.

Παρατηρήσεις

1)Τα πετιμεζένια  είναι αρκετά γλυκά. Μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη ή και να την παραλείψουμε. Πάντως εμείς δοκιμάσαμε τη συνταγή όπως δινόταν και  τέλειωσαν πριν καλά καλά προλάβω να τα φωτογραφήσω!

2)Με τις παραπάνω ποσότητες έφτιαξα  70 κουλουράκια κανονικού μεγέθους.

3)Το αλεύρι που χρησιμοποίησα ήταν μαλακό και πήραν περίπου 700 γραμμάρια (5 κούπες). Είναι όμως γνωστό ότι η τελική ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί . Επαναλαμβάνω ότι η ζύμη σκληραίνει στο ξεκούρασμα οπότε δεν πρέπει να ξεθαρρέψουμε γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο