Υπέροχα κουλουράκια λαδιού με πετιμέζι «νέας εσοδείας»!
Η συνταγή είναι από τετράδιο αγαπημένης και εξαιρετικής μαγείρισσας που δεν είναι πια μαζί μας. Ήταν η κυρία από την οποία είχα μάθει τον υπέροχο τρόπο μαγειρέματος του κρασάτου χταποδιού. Μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί τα τετράδιά της ο γιος της ,και αντέγραψα αρκετές συνταγές που επιφυλάσσομαι να τις παρουσιάσω εν καιρώ.
Στην αρχή δεν ήξερα για τι ακριβώς επρόκειτο. «Πετιμεζένια» έλεγε απλά, και το μυαλό μου πήγε στην καρπουζένια. Πίτα λέω θα είναι, και την γράφει έτσι, αντί πετιμεζόπιτα. Όπως μάλιστα το αλεύρι δίνεται στην συνταγή με την κλασική έκφραση «όσο αλεύρι σηκώσει» , δεν μπορούσα να καταλάβω αν επρόκειτο όντως για πίτα η για κουλουράκια.
«Τι είναι η πετιμεζένια μαμά; Πίτα;» «Όχι, κουλουράκια είναι όπως τα μουστοκούλουρα αλλά με πετιμέζι, όχι με μούστο» μου έλυσε την
απορία η μάνα μου. Τώρα όλα τα λέμε μουστοκούλουρα, αλλά παλιότερα πολλές τα λέξανε πετιμεζένια. Ευκαιρία λοιπόν να δοκιμάσουμε το φετινό πετιμέζι και τη συνταγή.
Το περυσινό δεν έχει τελειώσει (είχα φτιάξει αρκετό πέρυσι) , αλλά το κρατάω για φάρμακο. Στην Κρήτη επικρατεί η αντίληψη ότι το πετιμέζι όσο παλιώνει , τόσο πιο θεραπευτικό για τον πονόλαιμο είναι. Σαν σιροπάκι του λαιμού το έχουμε! Έτσι το πολύτιμο παλιό κρατήθηκε και χρησιμοποίησα από το φετινό μου.
Είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε πετιμέζι, στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι! Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Τα σταφύλια του Οκτώβρη είναι γλυκά και δίνουν πολύ καλής ποιότητας πετιμέζι. Αν αγοράσουμε , να είναι τουλάχιστον από αξιόπιστο παραγωγό γιατί πολλά συμβαίνουν… Προχθές ,στην ανάρτησή μου γιατο πετιμέζι, αναγνώστρια μου έγραψε σε σχόλιο ότι το πετιμέζι που αγόρασε ήταν τελικά σιρόπι από γλυκό σταφύλι! Είναι τόσο ανόητο να απαξιώνει κάποιος το ίδιο το προϊόν του… Μακροπρόθεσμα ζημιώνεται και κάνει κακό και στους υπόλοιπους παραγωγούς αφού δημιουργεί δυσπιστία στον καταναλωτή. Είναι βέβαια και ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών που αλλού “διυλίζουν τον κώνωπα” κι αλλού “καταπίνουν την κάμηλον”! Έτσι τελικά βγαίνουν χαμένοι και οι συνεπείς παραγωγοί και το προϊόν…
Αν σας πέσει λοιπόν στα χέρια πετιμέζι, δοκιμάστε τα πετιμεζένια. Προσάρμοσα τα υλικά στο 1/6 της δόσης κι έτσι αρκεί μια κούπα μόνο
για να τα δοκιμάσετε.
Περίπου 5 κούπες αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
Επί το έργον
Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το νερό, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και τη σόδα. Ανακατεύουμε τα υγρά να λιώσει λίγο η ζάχαρη και προσθέτουμε πρώτα την κούπα του αλευριού με τα φουσκωτικά και μετά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Η ζύμη κολλάει κάπως αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσθήκη αλευριού γιατί μετά σφίγγει πολύ. Την αφήνουμε να
ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο.
Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα και στο μέγεθος που μας αρέσουν και τα αραδιάζουμε σε ταψί. Τα ψήνουμε με προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο μελί χρώμα.
Όταν κρυώσουν σκληραίνουν, οπότε δεν πρέπει να τα ψήσουμε υπερβολικά.
Παρατηρήσεις
1)Τα πετιμεζένια είναι αρκετά γλυκά. Μπορούμε να ελαττώσουμε τη ζάχαρη ή και να την παραλείψουμε. Πάντως εμείς δοκιμάσαμε τη συνταγή όπως δινόταν και τέλειωσαν πριν καλά καλά προλάβω να τα φωτογραφήσω!
2)Με τις παραπάνω ποσότητες έφτιαξα 70 κουλουράκια κανονικού μεγέθους.
3)Το αλεύρι που χρησιμοποίησα ήταν μαλακό και πήραν περίπου 700 γραμμάρια (5 κούπες). Είναι όμως γνωστό ότι η τελική ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί . Επαναλαμβάνω ότι η ζύμη σκληραίνει στο ξεκούρασμα οπότε δεν πρέπει να ξεθαρρέψουμε γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Τα αγαπημένα μου κουλουράκια. Πηρα φέτος και ενα μπουκάλι πετιμέζι απο το Ρεθυμνο. Τι μένει ? Να φτιαξω τη συνταγή σου 🙂
Τι υπέροχη συνταγη!!! Ευχαριστώ που μοιράζεσαι αυτές τις συνταγές μαζί μας, ευχαριστώ που δίνεις απλόχερα τις συμβουλές σου και έχω γίνει καλύτερη μαγείρισσα, ευχαριστώ που μέχρι σήμερα ότι έχω κάνει δικό σου δεν είχε καμία αποτυχία. Ευχαριστώ!!!!!!! ΑΝΤΑ
Τι υπέροχο και συγκινητικό που ήρθαν στα χέρια σου τα τετράδια μιας παλιάς καλής μαγείρισσας.
Αρωματικά πολύ τα κουλουράκια αυτά. Αν βρω πετιμέζι θα τα δοκιμάσω Βαγγελιώ μου!
Καλημέρα!
Αγαπημένα και γεμάτα αρώματα Βαγγελιώ μου.
Τα σκέφτομαι κι' εγώ κάτι μέρες τώρα καθώς έλαβα το πρώτο μου μπουκάλι με πετιμέζι ως δώρο.
Με το καλό και στα επόμενα εύχομαι.
Νοιώθω συγκίνηση όταν η κληρονομιά μιας γυναίκας εξαιρετικής μαγείρισσας περνά σε άξια χέρια! Πολύ δε περισσότερο όταν απλόχερα μοιράζεται και σε άλλους!
Θα δοκιμάσω τα κουλουράκια έχω προμηθευτεί μπόλικο πετιμέζι πέρσι! Το φετινό δεν έφτασε ακόμα στα χέρια μου! Ώστε κάνει και για σιροπάκι?
Σ ευχαριστώ!
Λαχταριστά τα αρωματικά πετιμεζένια σου Βαγγελιώ μου!!
Σε φιλώ, καλή σου μέρα!
ΑΝ ΔΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΒΕΓΓΕΛΙΩ ΜΟΥ.. ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΛΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΠΕΡΙΠΟΥ Η ΩΡΑ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ… ΠΑΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΡΕΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΗΛΩ ΜΕΗΛ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΣΤΕΛΝΕ.. ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ.. ΣΤΗΛΕ ΜΟΥ ΜΕΗΛ ΕΣΥ ΑΝ ΜΠΟΡΕΊΣ…….roylamakedonisa@gmail.com…….na soy dvsv to tlefvno moy…ΦΙΛΙΑ ΠΡΟς ΤΟ ΠΑΡΟΝ .αααααα και οτι ετουμαζω γλυκω κυδωνι… θα υα πουμε..!!
Η συνταγή σου μου θυμίζει τη μανούλα μου! Πολύ μυρωδάτη!
Μου αρεσει σαν υλικό το πετιμέζι. Πάρα πολύ και ειδικά στα τηγανοψωμα.
Τα κουλουράκια είναι και αυτά ξεχωριστά. Πολύ μου αρέσουν τα μουστοκούλουρα αρα και αυτά.
Καλό βράδυ
Αγαπώ τα μουστοκούλουρα, αλλά και τα πετιμεζένια σου μου άνοιξαν την όρεξη Βαγγελιώ μου!
Βαγγελιώ μου, έχω κι εγώ πετιμέζι και νομίζω ότι επιβάλλεται να φτιάξω τα υπέροχα κουλουράκια σου! Να τα έχουμε συντροφιά και για τον καφέ! 🙂
Φιλάκια!
τα εκανα και ειναι νοστιμοτατα,σας παρακαλω ομως επειδη δεν εχω ξαναφαει και δεν ειμαι σιγουρη αν τα πετυχα θελω να ρωτησω:ειναι σαν μπισκοτα τραγανα;;ή η υφη τους ειναι λιγο σαν μαστιχωτα(ελαχιστα);;;
Σας ευχαριστούμε για την απλή όμορφη και νόστιμη συνταγή..
Σας αξίζουν,πολλα’βραβεια’μπραβω
.
.εχω’τα’υλικα’και,θα’τα
Φτιαξω
Σημερα
.
Ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία αν τα φτιάξεις. Πες μας πώς σου φάνηκαν…
Πολύ καλά! Τα έφτιαξα σήμερα και είχαν μεγάλη επιτυχία Vita μου. Επειδή είχε πολύ υγρασία στο περιβάλλον, χρειάστηκα 1/2 κούπα αλεύρι παραπάνω από την συνταγή σου. Σοφό το “όσο πάρει” που έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές! Σ ευχαριστώ πολύ για την συνταγή και τις αναλυτικές οδηγίες! Πολλά φιλάκια!
Αχ, Αγγελική μου! Κάθε φορά που πάω να γράψω σε παραδοσιακή συνταγή το αλεύρι μαγγώνομαι… Άλλα αλεύρια εκείνη την εποχή, άλλα τα σημερινά άλλο κάθε είδος σύγχρονου αλευριού! Και ναι! Υγρασία και θερμοκρασία βασικοί παράγοντες για την ποσότητά του!
Διαφορετικά τα αλεύρια, διαφορετική πυκνότητα το κάθε πετιμέζι, διαφορετικές οι συνθήκες περιβάλλοντος, το σφηνάκι μπορεί να έχει μεγαλύτερο όγκο… Όσο και να θες, απόλυτη ακρίβεια δεν μπορεί να την πετύχει κανείς… Έτσι είναι αυτά! Αν ξέρεις περίπου πόσο αλεύρι απαιτείται, δεν το χρησιμοποιείς όλο μαζί, δουλεύεις την ζύμη και ανάλογα προσθέτεις ή αφαιρείς αλεύρι.
Η συνταγή σου είναι εξαιρετική! Πολύ εύγευστα τα κουλουράκια γίνανε ανάρπαστα! Ευχαριστώ!
Σ’ ευχαριστώ φίλη μου! Όλοι αυτοί οι λόγοι που αναφέρεις κάνουν σημαντική την εμπειρία κάθε νοικοκυράς να καταλαβαίνει από την υφή της ζύμης το “όσο σηκώσουν”! Όλες μας το περνάμε το στάδιο της απορίας “φτάνει ή δεν φτάνει;” και έχουμε φτιάξει κουλουράκια-πετραδάκια στα νιάτα μας ;-)! Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή!
ΠΕΤΙΜΕΖΕΝΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
Εκπληκτική συνταγή!! Βγήκαν τραγανά από έξω και μαλακά μέσα!! Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!!!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσαν. Με υγεία να τα απολαύσετε!
Καλησπέρα σας.
Μας έχουν δώσει πετιμέζι σύκου, που είναι αρκετά πηχτό – σαν μέλι (όχι του σούπερ-μάρκετ) περίπου. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να το αραιώσω λίγο πριν τη χρήση ή θα αρκούν τα υπόλοιπα υγρά;
Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα σας! Και το δικό μου πετιμέζι είναι σπιτικό, δική μου κατασκευής με υφή μελιού! Οπότε τηρείστε τις αναλογίες. Μη κάνετε σφικτή τη ζύμη. Τελευταία φτιάχνω και αυτά τα κουλουράκια με πετιμέζι και μας αρέσουν πολύ: https://www.cretangastronomy.gr/2021/10/moustokouloura-me-petimezi/