Vegan/vegetarian

Ρεβίθια στραγάλια

Ρεβίθια στραγάλια

Παλιά και σύγχρονα, διαχρονικά!

Θα πρέπει να ήταν την προ-προηγούμενη εβδομάδα όταν ένα από τα newsletters από μαγειρικές σελίδες του εξωτερικού που έχω εγγραφεί, παρέπεμπε σε συνταγή για spicy chickpeas (κάντε για πλάκα μια αναζήτηση 😉 ). «Κοίτα να δεις που είναι στη μόδα» σκέφτηκα! Και όπως συνήθως ξύπνησε η μνήμη της γεύσης! Η γιαγιά μου με το μαυροτήγανο στην παραστιά και χούφτες τα σπιτικά στραγάλια από ρεβίθια!

Ρεβίθια στραγάλια

Εδώ λοιπόν δεν θα δείτε ποσότητες σαφείς στην συνταγή, ενδεικτικά και  από μνήμης είναι αυτά που δίνω, στα κουτουρού! Δεν θέλει δα ούτε τέχνη ούτε ιδιαίτερο ταλέντο να κάνει κανείς τα ρεβίθια στραγάλια. Λίγη υπομονή να γίνουν κριτσανιστά χωρίς να καούν εξωτερικά, να στεγνώσουν μέχρι το εσωτερικό τους.  Έτσι τα συνήθιζαν οι γιαγιάδες μας. Πολλά όσπρια τα περνούσαν από το τηγάνι αφού τα μούλιαζαν σε αλατόνερο ή χωρίς μούλιασμα, και τα σέρβιραν ως ξηρούς καρπούς!

Ρεβίθια στραγάλια

Ξεγέλασμα της πείνας των παιδιών, ή ανακατεμένα με σταφίδες κέρασμα με τη ρακή. Τα μπεμπεμπλιά που λέγαμε πιο παλιά! Κουκιά, ρεβίθια, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι. Συνοριζόμασταν ποιος θα πάρει πιο πολλά από την ποδιά ή τη «φοντανιέρα»!

Ρεβίθια στραγάλια

Παγκόσμια συνταγή και τούτη τελικά! Με τις παραλλαγές τους, με το σκέτο αλατάκι ή με τα spicy μπαχαρικά τους, αλλά αγαπημένα σε όλον τον κόσμο τα στραγαλάκια από ρεβίθια! Η δική μας κρητική  παραδοσιακή συνταγή από τις πιο λιτές. Αλατόνερο σκέτο να μουσκέψουνε, και γερό πέρασμα από το τηγάνι να στραγαλιάσουνε. Μπήκα στον πειρασμό και δοκίμασα κι άλλες, ξενόφερτες. Οι περισσότερες ήθελαν τα ρεβίθια να είναι από κονσέρβα, πράγμα που ούτε ξέρω πώς είναι! Υπέθεσα προβρασμένα, οπότε για να δοκιμάσω τέτοια συνταγή χρησιμοποίησα ρεβίθια που είχα ήδη βράσει (για το φαγητό με το χοιρινό) πριν όμως σκάσουν και χυλώσουν.

Ρεβίθια στραγάλια

Η μάνα μου επέμενε πως τα δικά μας στραγάλια δεν θέλουν προβρασμένα ρεβίθια, ίσα να μπουν 1-2 ώρες σε αλατισμένο νερό ή και καθόλου! Εγώ τα άφησα ένα οκτάωρο στο αλατόνερο και μετά τα έκανα στραγάλια. Νόστιμαααα! Πιο νόστιμα από εκείνα  που δοκίμασα με τα προβρασμένα!

Ρεβίθια στραγάλια

Επειδή πια δεν λαχταράμε μπεμπεμπλιά και οι ξηροί καρποί αφθονούν σε μεγάλη ποικιλία, υποθέτω ότι η σημερινή ανάρτηση δεν θα χρησιμέψει σε πολλούς. Όταν όμως θυμήθηκα αυτό το “ξηροκάρπι” των παιδικών μας χρόνων και αφού είδα και πόσο δημοφιλής είναι η σύγχρονη πικάντικη εκδοχή τους, αποφάσισα να την καταγράψω.

Ρεβίθια στραγάλια

Τα ρεβίθια στραγάλια εκτός από το να συνοδεύσουν ένα ποτό, ή να κόψουν την περιστασιακή πείνα ως ένα αλμυρό σνακ χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά, πλουτίζουν πολύ ταιριαστά τις πράσινες σαλάτες αυτής της εποχής!

Παρατηρήσεις

  • Για τα «σύγχρονα» εγώ έβαλα μείγμα καυτερού και γλυκού κοκκινοπίπερου. Ήταν νόστιμα και για μασούλισμα και για γαρνίρισμα σαλάτας!
  • Είχα κρατήσει, όπως προανέφερα, λίγα προβρασμένα ρεβίθια από την παρασκευή του φαγητού ρεβίθια με χοιρινό, όπου θα βρείτε και την προετοιμασία για το βράσιμο. Στην επεξεργασία τους αφέρεσα και όσες φλούδες μπορούσα.
  • Σύμφωνα με άλλη πληροφορία, αφού τα είχα φτιάξει, οι περισσότεροι δεν τα μούσκευαν πριν τα φτιάξουν στραγάλια, απλώς τα έβρεχαν και τα πασπάλιζαν με αλάτι. Ίσως τότε να ήταν πιο “τρυφερά” τα ρεβίθια, αφού τα επεξεργάζονταν με φυσικούς τρόπους. Θα χαρώ πολύ να μας πείτε τις δικές σας εκδοχές για τον παραδοσιακό τρόπο!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!  

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο