Εύκολα, υγιεινά , και νόστιμα. Νηστίσιμα μεν , παντός καιρού δε!
Μπαίνουμε στην έκτη εβδομάδα της Σαρακοστής και ακόμη και όσοι δεν νήστεψαν τις υπόλοιπες σκέφτονται σιγά σιγά να μπουν στο κλίμα της νηστείας. Ίσως και μόνο για να απολαύσουν τα πασχαλινά εδέσματα με μεγαλύτερη όρεξη. Εδώ που τα λέμε , το κρέας είναι η εύκολη λύση στην κουζίνα μας και οι εργαζόμενες και οι πολυάσχολες βρίσκουν πολλές φορές ιδιαίτερα δύσκολο να οργανώσουν ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο για πολλές μέρες.
Και σε μέγεθος μπουκίτσας! |
Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε ένα πιάτο ντολμαδάκια με πρωτοφανίστικα (πρωτοεμφανιζόμενα) αμπελόφυλλα και κολοκυθοανθούς που συνοδεύονται από κρασάτες σουπιές με το μελάνι τους, ή σε μια μυρωδάτη σταφιδόπιτα και ένα καλοφτιαγμένο γλυκό του κουταλιού! Εν τούτοις, ακόμη και για λόγους υγείας πρέπει να ελαττώνουμε το κρέας, τα αυγά, τα λιπαρά τυριά κάποιες περιόδους.
Υλικά:
Επί το έργον:
Πλένουμε τα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε και παίρνουμε το ξύσμα και το χυμό τους.Ανακατεύουμε (με το χέρι) σε μπολ τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο να γίνουν σαν κρέμα (ας μη λιώσει η ζάχαρη). Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα (πάνω από το μπολ ανάμειξης γιατί φουσκώνει η σόδα). Προσθέτουμε το ξύσμα. Βάζουμε σε μια κούπα αλεύρι το μπέικιν και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπα αλεύρι μία μια κούπα ώστε να μην γίνει σκληρή η ζύμη. Δεν πρέπει να κολλά στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και εύπλαστη. Μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη, περίπου ίσα. Στο ένα προσθέτουμε το κακάο και την κανέλα και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε τη ζύμη (και την άσπρη και την καφέ) να ξεκουραστούν για μισή ως μια ώρα. Θα είναι και λίγο πιο συμπαγής τώρα (γι αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελάσει το αλεύρι). Πλάθουμε λεπτά κορδονάκια και από τις δυο ζύμες και τα στρέφουμε μαζί. Αν θέλουμε κλείνουμε σε κουλουράκια ή κόβουμε τις άκρες για να τελειώνουν όμορφα.
Παρατηρήσεις:
πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε ξύσμα λεμονιού ή βανίλια . Τα κουλουράκια αυτά είναι πολύ νόστιμα και το καλοκαίρι με το αναψυκτικό μας ή τον κρύο καφέ μας (κάποιοι τα βουτάνε και στο μπολάκι με το παγωτό τους !!!) γι αυτό δίνω και αυτή
την εναλλακτική. Θυμηθείτε να κρατήσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς στην κατάψυξη όπως περιγράφω εδώ.
Α, όλα κι όλα! Εγώ, άμα δεν είναι "με κανόνα και διαβήτη", δεν τα τρώω!!! Κι επειδή ο κανόνας είναι προέκταση του ενός χεριού σου και ο διαβήτης του άλλου, ε… μπορώ να φάω τη μια λαμαρίνα. Τις άλλες δυο τις αφήνω για τους υπόλοιπους επισκέπτες. ;Ρ
Τώρα είναι τυχαίο που τα πιάτα μοιάζουν με φατσούλες; Ένα θυμωμένο, ένα χαρούμενο, ένα που κλαίει λυπημένο, ένα που 'χει πέσει ανάσκελα απ' την έκπληξη κι ένα που λέει "οΞο". Όχι, φταίω τώρα; Πες!!!
Μαριλία μου το περίμενα το σχόλιό σου. Μη σου πω ότι υποσυνείδητα διάλεξα τις λέξεις για να σχολιάσεις :-).
Και ναι, οι φατσούλες είναι συνειδητά φτιαγμένες όχι ασυνείδητα. Έπαιζε ο κ. Α. :-)!
Ευχαριστώ που έρχεσαι και με χαιρετάς και δεν με ξεχνάς.
Πολλά πολλά φιλάκια κοριτσάκι…
Τι παιχνιδιάρικα και χαρούμενα μπισκοτάκια!!
Και πραγματικά όπως λες, παντός καιρού!
Φιλιά, καλή βδομάδα Βαγγελιώ μου!
Έλενα, ήδη τέλειωσαν. Είναι τραγανά και αρωματικά, και παιγνιδιάρικα όπως λες!
Καταπληκτικά κουλουράκια και σίγουρα πεντανόστιμα. Σίγουρα θα τα κάνω στα παιδιά μου.
Ελπίζω μετά το παιχνίδι ο κ. Α. να έφαγε και κάτι.
Πολλά φιλάκια σε όλους. Σας αγαπάμε πολύ και μας λείπετε.
Μαρία Πετ.
Κοριτσάκι μου! Καλώς όρισες! Μακάρι να ήμουν κοντά να τα φτιάχνω εγώ για τα παιδάκια σου. Αν και δεν έχω καμιά αμφιβολία για τη νοικοκυροσύνη σου :-)! Ο κ. Α. είναι ακόμη …λιχούδης οπότε καταλαβαίνεις. Και μεις σας αγαπάμε και σας σκεφτόμαστε.
Φιλάκια σε όλους σας πολλά πολλά γλυκειά μου!
Καλέ, τι κανόνα και διαβήτη μάς λες; Αυτά είναι υπέροχα! Πολύ εμφανίσιμα και παιχνιδιάρικα! Μ' αρέσουν πολύ και είμαι σίγουρη ότι και από γεύση θα είναι τέλεια! Εύγε!
Και που να τα έβλεπες άλλη φορά Αναστασία μου. Λίγο έχουν ξεφύγει τούτα 🙂
Πολύ όμορφα και πολύ εμφανίσιμα! Συγχαρητήρια!
Καλή εβδομάδα!
Ευχαριστώ Μαρία μου!
Τί ωραία φωτογραία αυτή η πρώτη 🙂 Φαίνονται λαχταριστά! Δεν έχω φτιάξει ακόμα πασχαλινά κουλουράκια και αυτά που κλείνουν το μάτι.
Καλή σου εβδομάδα!
Παίζαμε με το στήσιμο Μάγδα αλλά εγώ βρίσκω ότι δεν τόχουμε αυτό το κομμάτι :-). Όχι καλέ μη τα φτιάξεις για πασχαλινά, νηστίσιμα είναι!
Βαγγελιώ μου πλεξουδίτσες θέλω εγώ και τα άλλα τα στρογγυλά!!!!
Ναι Λίλα μου οι πλεξουδίτσες είναι πολύ χαριτωμένες!
Η συνταγή σου, Βαγγελιώ μου, ήρθε πάνω στην ώρα που ζητούσα δίχρωμα κουλουράκια ή παξιμαδάκια! Σε ευχαριστώ πολύ!
Καλό σου από γευμα!
Ευχαριστώ Ελένη μου. Θα χαρώ αν τα φτιάξεις και μας πεις τη γνώμη σου!
Δίχρωμα, νηστίσιμα και πολύ… τσαχπίνικα κουλουράκια!
Πολύ μου αρέσει η παρουσίαση τους!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη. Η παρατήρηση για την παρουσίαση είναι πολύ κολακευτική όταν την κάνει κάποια expert στις παρουσιάσεις!
Βαγγελιώ μου οι ομορφιές σου καταγράφονται και είμαι σίγουρη ότι θα αρέσουν πολύ! Καλή εβδομάδα! Φιλιά!!!
Έφη μου γίνονται και αρκετά. Ό,τι πρέπει για λόχο :-)!
Απλά τέλεια, τα έφτιαξα σήμερα! Να σε ρωτήσω, η ζύμη πλάθεται δύσκολα έτσι πρέπει να είναι
Ευχαριστώ για την επίσκεψη, τη δοκιμή και το σχόλιο. Χαίρομαι που σας άρεσαν. Ίσως έπεσε λίγο παραπάνω αλεύρι; Γενικά οι λαδερές ζύμες που δεν έχουν πολλά άλλα υγρά ή αυγά δεν πλάθονται σε μακριά κορδόνια ή σε μεγάλα φύλλα. Αλλά δίνουν πολύ τραγανά βουτήματα οπότε αξίζουν τον κόπο!
Ωραία, κατάλαβα!
Ευχαριστώ πολύ,
Θεώνη.
Καταπληκτικά Vita μου!!! Μου άρεσαν πάρα πολύ και πρέπει να έγιναν υπέροχα!!! Καταγράφεται η συνταγή και λέω να τα φτιάξω!!!
Φιλιά!
Ευχαριστώ πολύ Κική μου. Χαίρομαι που τα βρίσκεις όμορφα εσύ με τις τόσο ωραίες ιδέες!
καλως σε βρηκα!!! πανω που εψαχνα κουλουρακια νηστισιμα ειδα την συνταγη σου!!! θα τα φτιαξω και θα σου πω εντυπωσεις!!1 πολλα φιλια απο την ομορφη θεσσαλονικη!!!
Καλώς όρισες Σοφία από την πανέμορφη δεύτερη πατρίδα μου! Περιμένω τις εντυπώσεις σου!
Γεια σας θελω να ρωτησω μπισκοτακια χριστουγεννιατικα χωρις αυγα ξερεται??
Μόλις ξεφούρνισα, άσπρα, χωρίς κακάο ή κανέλα και με χυμό-ξύσμα από βιολογικά μανταρίνια ενκόρ. Πολύ ωραία συνταγή, τραγανά, νόστιμα ΚΑΙ νηστίσιμα 😉
Αν δεν βάλω κονιάκ, να αυξήσω το πορτοκάλι;; για τον μικρό προορίζονται!
Λοιπόν καλή μου D&C , το αλκοόλ σε πράγματα που ψήνονται ή μαγειρεύονται να μη το φοβάσαι για το μικρό, γιατί εξατμίζεται η αιθυλική αλκοόλη (το οινόπνευμα) και μένει το άρωμα. Απλώς τα κάνει πιο τραγανά. Τα παιδιά μου έτρωγαν με τις χούφτες τούτα εδώ που μάλιστα έχουν 1 ολόκληρη κούπα κρασί : http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/01/blog-post_31.html . Και στη νύφη μου που θηλάζει τη μπέμπα μας είπε η παιδίατρος να βάζει σε γλυκά και φαγητά που μαγειρεύονται οινοπνευματώδη αλλά να μην πίνει καθόλου ποτά. Σε ωμά γλυκά μη βάζεις οινοπνευματώδη. Αν παρόλα αυτά έχεις ενδοιασμούς βάλε κανελόζουμο (νερό στο οποίο έχεις βράζει ξυλάκι κανέλας) ή και σκέτο νεράκι. Εδώ είναι τόσο λίγο το αλκοόλ που μάλλον δεν θα επηρεάσει… Καλή επιτυχία!
Μολις εβγαλα απο το φουρνο τα κουλουρακια! Βγηκαν τελεια, αν κι εκανα απροσεξιες! Ξεχασα αντιγραφοντας τη συνταγη σας, να προσθέσω λικερ και σοδα. Ωστοσο, βγηκαν πολυ νοστιμα! Συγχαρητηρια και για το μπλογκ και για τις συνταγες σας!
Μαρια.
Βγήκαν καλά χωρίς σόδα;;;;;;;;;;; Φούσκωσαν καθόλου; Μπράβο! Εντάξει το οινοπνευματώδες απλά τα κάνει λίγο πιο τραγανά αλλά χωρίς σόδα! Καλοφάγωτα λοιπόν αφού σας άρεσαν. Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή και για τα καλά σας λόγια!
Η αληθεια ειναι οτι φουσκωσαν ελαχιστα. Ωστοσο, ειναι τραγανα. Οταν τα εβγαλα απο το φουρνο ηταν μαλακα, ομως οταν κρυωσαν εγιναν πολυ καλα! Ηδη τα μισα εχουν εξαφανιστει! Σειρα εχουν τωρα τα κουλουρακια γαλακτος που εχετε ανεβασει και με…καλουν να τα φτιαξω. Παντως ξανα συγχαρητηρια! Ειναι υπεροχο να μαθαινουμε ολα αυτα τα στοιχεια και τις συνταγες για εναν τοσο σημαντικο και
και ξεχωριστο τοπο οπως η Κρητη!
Μαρια.
την κανέλα και το κακάο τα βάζουμε μαζί ? και ενώ έχουμε ρίξει το αλεύρι ανακατεύονται καλά???
Αν η ζύμη είναι όπως πρέπει (μαλακή) και δεν μας έχει ξεφύγει το αλεύρι ανακατεύονται μια χαρά. Μπορείτε όμως πριν προσθέσετε την τελευταία κούπα αλεύρι να χωρίσετε το ζυμάρι, να προσθέσετε την κανέλα και το κακάο και όσο αλεύρι χρειάζεται ακόμη κάθε μέρος της ζύμης χωριστά. Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα.
Έφτιαξα νωρίτερα τα κουλουράκια και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε αρκετά. Έκανα ένα λάθος, έβαλα αντί για απλό αλεύρι, από αυτό που φουσκώνει μόνο του, και βέβαια όλα τα βοηθητικά, μπεικιν, σόδα. Επίσης, αύξησα το κακάο γιατί η μισή ζύμη δεν είχε πάρει αρκετά σκούρο χρώμα. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν για τους παραπάνω λόγους η σκούρα ζύμη έκανε ρωγμές όταν έπλαθα τα κορδονακια και με παίδεψε λίγο. Τέλος, ξέχασα να αναφέρω πως έβαλα τυποποιημένο χυμό πορτοκάλι στον οποίο έριξα τη σόδα και δεν άφρισε ΚΑΘΟΛΟΥ!
Καμιά ιδέα για το τι μπορεί να έγινε λάθος;
Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα με αγάπη Χριστού για όλους μας.
Καλά Χριστούγεννα και σε σένα! Λοιπόν: οι ρωγμές προφανώς οφειλονται στην πολύ σφικτή ζύμη. Αν την ήθελες πιο σκούρα, έπρεπε να τη χωρίσεις πριν προσθέσεις όλη την ποσότητα του αλευριού. Πάντως όταν ψηθεί η ζύμη σκουραίνει, δεν χρειάζεται περισσότερο κακάο. Επίσης τα φουσκωτικά έπεσαν πολλά! αφού έβαλες φαρίνα έπρεπε να παραλείψεις το μπέικιν τουλάχιστον… Το ότι δεν άφρισε η πορτοκαλάδα σημαίνει ότι δεν ηταν αρκετά όξινη. Το κιτρικό οξύ που περιέχουν τα εσπεριδοειδή κάνει τη σόδα να αφρίζει. Δεν ξέρω πόσο νόστιμα μπορεί να είναι με όσα μου λες. Ελπίζω να τα καταναλώσετε και να μην πάνε χαμένα τα υλικά και ο κόπος. Προσπάθησε την επόμενη φορά να γίνουν καλύτερα. Σ' ευχαριστώ που τα δοκίμασες και μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις. Και πάλι καλές γιορτές!
ΤΡΟΜΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!ΜΠΡΑΒΟ!ΟΛΟΙ ΜΕ ΡΩΤΟΥΝ ΠΟΥ ΤΗ ΒΡΗΚΑ ….Κ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΥΣΤΙΣΙΜΑ! Και παλι μπραβο!
νηστισιμα κουλουρακια!
Συγχαρητηρια για τη συνταγη!! τα εφτιαξα χτες και ομολογω οτι ολοι ενθουσιαστηκανν, βγηκαν τελεια! κ πολυ τραγανα! βεβαια εβαλα ακριβως τη δοσολογια αλλα μου βγηκαν 5 ταψια..χαχα σας ευχαριστουμε για τις ομορφες ιδεες!
Κορίτσια ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή!
Πολυ νοστιμα εγιναν αλλασ εβαλα αναψυκτικο αντι χυμο…τελεια….
Τελεια,φανταστικα!Μολις τα εφτιαξα,δεν προλαβα να τα δω,τα εφαγαν ολα!!καλο πασχα!
Γεωργια, Ηρακλειο Κρητης.
Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσαν! Καλό Πάσχα!
ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ VITA ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ!!! ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Κ ΑΡΕΣΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Κ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΞΑΝΑΕΦΤΙΑΞΑ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ Κ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ Κ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!!!
καταπληκτικα τα εχω κανει αρκετες φορες….μονο που σημερα κατι εκανα λαθος και μου ξερασε το λαδι.Φυσικα τα τρωμε στο πρωινο μας και με το καφε μας και ειναι υπεροχα.Απλα δυσκιλευτηκα να τα πλασω…τι μπορει να εκανα λαθος;
poly oraia!!!
Τα έκανα σήμερα απλά υπέροχα Ευχαριστούμε για την συνταγή!!
Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσαν!
Νομιζω οτι κι αλλη φορα σας εχω γραψει οχι μονο για τις καταπληκτικες συνταγες αλλα για το τροπο που τα γραφετε!!!!χωρις να σας γνωριζω ειναι σα να σας ξερω χρονια!!!!!Ευχη μου ναστε καλα να γραφετε και εγω να σας απολαμβανω!!!!
Μα πόσο χαρούμενη με κάνει το σχόλιό σας! Χαίρομαι γιατί αυτού του είδους η επικοινωνία είναι από τα ζητούμενα της σελίδας! Ευχαριστώ πολύ!
καλησπερα
εφτιαξα τη ζυμη και η μιση με το κακαο μου σπαει δεν μπορω να τα ζυμωσω
τι να κανω? εβαλα λιγο αλευρι αλλα εγινε χειροτερα.
Έγινε πολύ σφικτή! Γι αυτό σπάει! Βάλτε κάποιο υγρό (λίγο χυμό με λίγο ακόμη λαιόλαδο ή λίγο ποτό ή ακόμη και σκέτο νερό). Το παραπάνω αλεύρι την έκνε ακόμη χειρότερη! Θα το σώσετε, μην ανησυχείτε.
ευχαριστω πολυ.
καλο πασχα.