Ένα αρωματικό και υγιεινό σιρόπι από την παράδοσή μας !
Οι ευχές «και στα
δικά σου» ή «κι απ’ τα κουφέτα σου» που
συνηθίζεται σε γάμους και σε αρραβώνες, στην Κρήτη και σε άλλα νησιά είναι
ταυτόσημες με την ευχή «κι απ’ τσι
σουμάδες σου» ή και στσι σουμάδες σου».
Η σουμάδα είναι ένα σιρόπι από γάλα αμυγδάλου που όταν αραιωθεί με νερό γίνεται
ένα κατάλευκο δροσερό και αρωματικό ποτό. Η κρητική σουμάδα είναι ελαφρά αρωματισμένη με ανθόνερο ή ροδόνερο. Για κάποια περίοδο είχε ξεχαστεί η χρήση της αλλα τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά στις εκδηλώσεις μας!
δικά σου» ή «κι απ’ τα κουφέτα σου» που
συνηθίζεται σε γάμους και σε αρραβώνες, στην Κρήτη και σε άλλα νησιά είναι
ταυτόσημες με την ευχή «κι απ’ τσι
σουμάδες σου» ή και στσι σουμάδες σου».
Η σουμάδα είναι ένα σιρόπι από γάλα αμυγδάλου που όταν αραιωθεί με νερό γίνεται
ένα κατάλευκο δροσερό και αρωματικό ποτό. Η κρητική σουμάδα είναι ελαφρά αρωματισμένη με ανθόνερο ή ροδόνερο. Για κάποια περίοδο είχε ξεχαστεί η χρήση της αλλα τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά στις εκδηλώσεις μας!
Δεν είναι σαφής η προέλευση του ονόματός της, αν και η επικρατέστερη
εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τη λέξη «σημάδι», αφού συνηθιζόταν να δίνεται
σαν σημάδι στα τελειώματα των προξενιών από το γαμπρό στη νύφη, στα λογοστέματα
που λέμε εδώ στην Κρήτη. Ίσως η καθιέρωσή του σαν ποτό της χαράς να οφείλεται
στο χιονάτο χρώμα του και στο λεπτό και λουλουδένιο άρωμά του. Κατ’ άλλους,
ίσως οφείλεται στο ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που το
κατατάσσουν στα φυσικά αφροδισιακά…
εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τη λέξη «σημάδι», αφού συνηθιζόταν να δίνεται
σαν σημάδι στα τελειώματα των προξενιών από το γαμπρό στη νύφη, στα λογοστέματα
που λέμε εδώ στην Κρήτη. Ίσως η καθιέρωσή του σαν ποτό της χαράς να οφείλεται
στο χιονάτο χρώμα του και στο λεπτό και λουλουδένιο άρωμά του. Κατ’ άλλους,
ίσως οφείλεται στο ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που το
κατατάσσουν στα φυσικά αφροδισιακά…
Οι καλύτερες σουμάδες γίνονται στην περιοχή
του Μεραμπέλλου που όπως έχω ξαναγράψει φημίζονται για τα αμύγδαλα που
παράγουν. Στις παλιές συνταγές χρησιμοποιούνται κυρίως πικραμύγδαλα, αλλά στις πιο σύγχρονες βάζουμε κανονικά αμύγδαλα αφού είναι δύσκολο να
βρεθούν πια τα πικραμύγαλα. Ενισχύουμε το άρωμα με καρπούς από κουκούτσια βερίκοκου ή άλλων φρούτων που ασπρίζουμε μαζί με τα αμύγδαλα.
του Μεραμπέλλου που όπως έχω ξαναγράψει φημίζονται για τα αμύγδαλα που
παράγουν. Στις παλιές συνταγές χρησιμοποιούνται κυρίως πικραμύγδαλα, αλλά στις πιο σύγχρονες βάζουμε κανονικά αμύγδαλα αφού είναι δύσκολο να
βρεθούν πια τα πικραμύγαλα. Ενισχύουμε το άρωμα με καρπούς από κουκούτσια βερίκοκου ή άλλων φρούτων που ασπρίζουμε μαζί με τα αμύγδαλα.
Επίσης, το
κοπάνισμα των αμυγδαλόκαρπων γινόταν σε πέτρινα γουδιά. Οι σύγχρονες συσκευές
αλέσματος απλοποιούν και αυτό το στάδιο της παρασκευής της σουμάδας .
κοπάνισμα των αμυγδαλόκαρπων γινόταν σε πέτρινα γουδιά. Οι σύγχρονες συσκευές
αλέσματος απλοποιούν και αυτό το στάδιο της παρασκευής της σουμάδας .
Στο
εμπόριο κυκλοφορούν αρκετές σουμάδες από μικρές ή μεγάλες βιοτεχνίες της περιοχής,
αλλά η παρασκευή της είναι τόσο εύκολη και συμφέρουσα που δεν υπάρχει λόγος να
μην φτιάξουμε στο σπίτι μας αυτό το ιδιαίτερα αρωματικό αναψυκτικό και να το
απολαύσουμε ανεξαρτήτως αν έχουμε γάμους ή αρραβώνες. Εξάλλου το γάλα αμυγδάλου
είναι τόσο υγιεινό, που είναι το must ποτό-φυτικό γάλα- των απανταχού vegetarians όπως
διαπίστωσα από μια βόλτα στο διαδίκτυο. Και το σιρόπι αμυγδάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου και τα άλλα σιρόπια, και όχι μόνο για την παρασκευή σουμάδας.
εμπόριο κυκλοφορούν αρκετές σουμάδες από μικρές ή μεγάλες βιοτεχνίες της περιοχής,
αλλά η παρασκευή της είναι τόσο εύκολη και συμφέρουσα που δεν υπάρχει λόγος να
μην φτιάξουμε στο σπίτι μας αυτό το ιδιαίτερα αρωματικό αναψυκτικό και να το
απολαύσουμε ανεξαρτήτως αν έχουμε γάμους ή αρραβώνες. Εξάλλου το γάλα αμυγδάλου
είναι τόσο υγιεινό, που είναι το must ποτό-φυτικό γάλα- των απανταχού vegetarians όπως
διαπίστωσα από μια βόλτα στο διαδίκτυο. Και το σιρόπι αμυγδάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου και τα άλλα σιρόπια, και όχι μόνο για την παρασκευή σουμάδας.
Υλικά:
2 κούπες αμύγδαλα χωρίς τα τσόφλια (320 γραμμάρια)
8-10 πικραμύγδαλα ή κουκούτσια βερίκοκου
1 ποτηράκι ανθόνερο ή
10 σταγόνες εσάνς ανθόνερου
10 σταγόνες εσάνς ανθόνερου
7 κούπες ζάχαρη
10 κούπες νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Επί το έργον:
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα: βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να
βράσει και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Σε 1-2 λεπτά από την στιγμή που
ξαναρχίζει ο βρασμός, δοκιμάζουμε αν ξεφλουδίζονται τρίβοντας ένα αμύγδαλο
ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη, και
αποσύρουμε από το μάτι.
βράσει και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Σε 1-2 λεπτά από την στιγμή που
ξαναρχίζει ο βρασμός, δοκιμάζουμε αν ξεφλουδίζονται τρίβοντας ένα αμύγδαλο
ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη, και
αποσύρουμε από το μάτι.
Το ξεφλούδισμα πρέπει να γίνεται εύκολα αλλιώς τα
αφήνουμε λίγο ακόμη. Χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο. Τα ξεφλουδίζουμε
αμέσως γιατί αν κρυώσουν δεν θα ξεφλουδίζονται.
αφήνουμε λίγο ακόμη. Χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο. Τα ξεφλουδίζουμε
αμέσως γιατί αν κρυώσουν δεν θα ξεφλουδίζονται.
Βάζουμε τα ξεφλουδισμένα
αμύγδαλα σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με 1-1,5 κούπα νερό ( αυτό το νερό
συνυπολογίζεται στις 10 κούπες) και τα αφήνουμε για 10-12 ώρες.
αμύγδαλα σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με 1-1,5 κούπα νερό ( αυτό το νερό
συνυπολογίζεται στις 10 κούπες) και τα αφήνουμε για 10-12 ώρες.
Αλέθουμε τα
αμύγδαλα στο multi διευκολύνοντας το
άλεσμα με το νερό που έχουν μουσκέψει
και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο. Βάζουμε τον πολτό σε σήτα και
παίρνουμε το γάλα που προκύπτει.
αμύγδαλα στο multi διευκολύνοντας το
άλεσμα με το νερό που έχουν μουσκέψει
και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο. Βάζουμε τον πολτό σε σήτα και
παίρνουμε το γάλα που προκύπτει.
![]() ![]() |
Αυτός ο πολτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κέικ ή μπισκότα αμυγδάλου |
Ρίχνουμε κι άλλο νερό πάνω από τον πολτό
αμυγδάλου. Βάζουμε τον πολτό σε μπολ, ρίχνουμε λίγο νερό και ξαναπαίρνουμε το
γάλα μέσω της σήτας. Αυτό γίνεται ακόμη μια φορά.
αμυγδάλου. Βάζουμε τον πολτό σε μπολ, ρίχνουμε λίγο νερό και ξαναπαίρνουμε το
γάλα μέσω της σήτας. Αυτό γίνεται ακόμη μια φορά.
Πάντα μετράμε το νερό, ώστε
να χρησιμοποιήσουμε συνολικά 10 κούπες σ’ αυτά τα ξεπλύματα του πολτού.
να χρησιμοποιήσουμε συνολικά 10 κούπες σ’ αυτά τα ξεπλύματα του πολτού.
Βάζουμε
το γάλα με τη ζάχαρη να βράσει . Επειδή φουσκώνει πολύ, σαν το κανονικό γάλα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε
μεγάλη κατσαρόλα και να είμαστε από πάνω
του.
το γάλα με τη ζάχαρη να βράσει . Επειδή φουσκώνει πολύ, σαν το κανονικό γάλα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε
μεγάλη κατσαρόλα και να είμαστε από πάνω
του.
Ξαφρίζουμε το σιρόπι μας και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει, ή αν έχουμε θερμόμετρο μέχρι τους
103-104 βαθμούς. Εμένα μου πήρε περίπου 45 λεπτά. Πριν αποσύρουμε
από το μάτι, προσθέτουμε το ανθόνερο ή την
εσάνς και το χυμό λεμονιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα κιτρινωπό αρωματικό σιρόπι που όταν αραιωθεί με νερό γίνεται κατάλευκο.
103-104 βαθμούς. Εμένα μου πήρε περίπου 45 λεπτά. Πριν αποσύρουμε
από το μάτι, προσθέτουμε το ανθόνερο ή την
εσάνς και το χυμό λεμονιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα κιτρινωπό αρωματικό σιρόπι που όταν αραιωθεί με νερό γίνεται κατάλευκο.
Για να
γίνει πιο φίνο το σιρόπι μας ,το ξαναπερνάμε από σήτα και γεμίζουμε αποστειρωμένα μπουκάλια . Διατηρείται αρκετό χρόνο
εκτός ψυγείου αλλά ακόμη περισσότερο στο ψυγείο.
γίνει πιο φίνο το σιρόπι μας ,το ξαναπερνάμε από σήτα και γεμίζουμε αποστειρωμένα μπουκάλια . Διατηρείται αρκετό χρόνο
εκτός ψυγείου αλλά ακόμη περισσότερο στο ψυγείο.
Σερβίρουμε το ποτό μας σε
διάλυση με παγωμένο νερό 1 προς 3 ή 1 προς 4 ανάλογα με πόσο γλυκό το θέλουμε. Μπορούμε
να το αραιώσουμε και με σόδα.
διάλυση με παγωμένο νερό 1 προς 3 ή 1 προς 4 ανάλογα με πόσο γλυκό το θέλουμε. Μπορούμε
να το αραιώσουμε και με σόδα.
Και στις σουμάδες σας λοιπόν για τους λεύτερους, και στων
παιδιών σας (όσοι έχετε ανύπαντρα), και ό,τι επιθυμείτε σε όλους!
παιδιών σας (όσοι έχετε ανύπαντρα), και ό,τι επιθυμείτε σε όλους!
Πάντως, ούτως ή άλλως η σουμάδα είναι απολαυστική. Δοκιμάστε την και χωρίς ιδιαίτερο λόγο!
Καλημερα Βαγγελιω!
Ακομη μια αναρτηση – λαογραφικος θησαυρος!
Πληροφοριακα, και οι Ιταλοι φτιαχνουν την σουμαδα, την λενε δε "γαλα απο αμυγδαλα" (latte di mandorle). Ειναι παραδοσιακο προϊον της Νοτιας Ιταλιας κυριως, και λεγεται οτι ξεκινησε απο τα μοναστηρια κατα τον Μεσαιωνα, ως αντικατασταση του γαλακτος που απαγορευοταν λογω νηστειας, αλλα και που ηταν πολυτιμο και το χρησιμοποιουσαν κυριως για να φτιαξουν βουτυρο και τυρι.
Yπέροχη ανάρτηση Βαγγελιώ μου!
Δεν φανταζόμουν ότι είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε σουμάδα!
Φιλιά, καλή Κυριακή!
Πάντα χαρές! Πολύ ωραία -και πάλι- ανάρτηση. Το αμυγδαλόγαλα το αγαπώ πολύ, τη σουμάδα εε…Πολύ ενδιαφέρον το θέμα πικραμύγδαλα (η προσθήκη). Παλιότερα την έφτιαχναν αποκλειστικά με πικρά;
υγ. παρατηρώ ότι το μπλέντερ κάνει πολύ καλύτερη δουλειά (πιο δυνατό) στο να βρει πιο πολύ γάλα και από το μούλτι και το γουδί. Θα περιμένουμε και μια συνταγή με το υπόλειμμα αμυγδάλου! Ε.
Δεν το περίμενα τόσο εύκολο……….ευχαριστούμε Βαγγελιώ!!!!
Κάτι κουφέτα που φαίνονται στη φωτογραφία είναι για το ντεκόρ της υπόθεσης ή για τη χαρά της μέρας που έγινε και η φωτογράφηση; 🙂
Βαγγελιώ γεια στα χέρια σου,στην υγειά σου, πάντα σε χαρές!!!!
Να σας ζήσουν καλότυχοι και στεριωμένοι!!!και με το καλό και στο άλλο σας παιδί.
Δεν ήξερα ότι αυτό το ποτό έχει τέτοια ιστορία και δεν το έχω δοκιμάσει και ποτέ.
Πολλά φιλιά.
Υπέροχη ανάρτηση όπως πάντα! Δεν έχω δοκιμάσει σουμάδα, φαίνεται απολαυστική! Να σας ζήσουν 🙂
Ένα καταπληκτικό ποτό της παραδοσιακής μας γαστρονομίας που όντως είχαμε -αδίκως- ξεχάσει για κάποιο διάστημα.
Νομίζω πως τώρα τελευταία έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ίσως και χάρη στις συνταγές του κ. Παρλιάρου (όπως π.χ. γρανίτα με σουμάδα η οποία γίνεται το κάτι άλλο!)
Έχω δοκιμάσει διάφορες μάρκες του εμπορίου αλλά με καλά ελληνικά αμύγδαλα νομίζω πως θα γίνεται υπέροχη και είναι πράγματι πολύ εύκολο να τη φτιάξουμε μόνοι μας.
Ευχαριστούμε για την ανάρτηση!
mia geysi apo paradiso mas evales pali =)
Παλιές και κάπως "ξεχασμένες" καλοκαιρινές γεύσεις μας θύμισες Βαγγελιώ μου.
Κι' από ότι καταλαβαίνω, για Χαρές ήταν η όλη ετοιμασία.
Πάντα τα καλύτερα λοιπόν εύχομαι στους ανθρώπους, για τους οποίους ετοιμάστηκε τούτη η σουμάδα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Σουμάδα δοκιμασα στα νειάτα μου και μου άρεσε πολύ. Όπως είπες ξεχάστηκε για μερικά χρόνια και τώρα παλι κυκλοφορεί. Έτσι λοιπόν έχω ένα μπουκάλι και αρωματίζω το νερό μου κάπου κάπου. Δεν ήξερα ότι είναι ποτό της χαράς.
Πάντα χαρές στο σπίτι σου!!!!
Μπορείτε να πιείτε ένα ποτό στο σιδεράδικο
Συγχαρητήρια για άρθρο και την συνταγή σας. Η σουμάδα είναι πεντανόστιμο ποτό. Όποιος θέλει μπορεί να βρει έτοιμη σουμάδα Νεάπολης στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα http://www.mycretangoods.com και συγκεκριμένα στη σελίδα http://www.mycretangoods.com/Σουμάδα-Κρήτης-250ml-Γιαλελάκης_p-2391697.aspx
Η σουμαδα κανει φοβερο καλο στον προστατη και τα γενιτικα οργανα του ανδρα