Ένα αρωματικό και υγιεινό σιρόπι από την παράδοσή μας !
Η σουμάδα είναι ένα σιρόπι από γάλα αμυγδάλου που όταν αραιωθεί με νερό γίνεται ένα κατάλευκο δροσερό και αρωματικό ποτό. Η κρητική σουμάδα είναι ελαφρά αρωματισμένη με ανθόνερο ή ροδόνερο. Για κάποια περίοδο είχε ξεχαστεί η χρήση της αλλα τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά στις εκδηλώσεις μας!
παράγουν. Στις παλιές συνταγές χρησιμοποιούνται κυρίως πικραμύγδαλα, αλλά στις πιο σύγχρονες βάζουμε κανονικά αμύγδαλα αφού είναι δύσκολο να βρεθούν πια τα πικραμύγαλα. Ενισχύουμε το άρωμα με καρπούς από κουκούτσια βερίκοκου ή άλλων φρούτων που ασπρίζουμε μαζί με τα αμύγδαλα.
απολαύσουμε ανεξαρτήτως αν έχουμε γάμους ή αρραβώνες. Εξάλλου το γάλα αμυγδάλου είναι τόσο υγιεινό, που είναι το must ποτό-φυτικό γάλα- των απανταχού vegetarians όπως διαπίστωσα από μια βόλτα στο διαδίκτυο. Και το σιρόπι αμυγδάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου και τα άλλα σιρόπια, και όχι μόνο για την παρασκευή σουμάδας.
Υλικά
2 κούπες αμύγδαλα χωρίς τα τσόφλια (320 γραμμάρια)
8-10 πικραμύγδαλα ή κουκούτσια βερίκοκου
1 ποτηράκι ανθόνερο ή
10 σταγόνες εσάνς ανθόνερου
7 κούπες ζάχαρη
10 κούπες νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250ml
Επί το έργον
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα: βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Σε 1-2 λεπτά από την στιγμή που ξαναρχίζει ο βρασμός, δοκιμάζουμε αν ξεφλουδίζονται τρίβοντας ένα αμύγδαλο ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη, και αποσύρουμε από το μάτι.
Το ξεφλούδισμα πρέπει να γίνεται εύκολα αλλιώς τα αφήνουμε λίγο ακόμη. Χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο. Τα ξεφλουδίζουμε αμέσως γιατί αν κρυώσουν δεν θα ξεφλουδίζονται. Βάζουμε τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με 1-1,5 κούπα νερό ( αυτό το νερό συνυπολογίζεται στις 10 κούπες) και τα αφήνουμε για 10-12 ώρες. Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο multi διευκολύνοντας το άλεσμα με το νερό που έχουν μουσκέψει και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο.
Βάζουμε τον πολτό σε σήτα και παίρνουμε το γάλα που προκύπτει. Ρίχνουμε κι άλλο νερό πάνω από τον πολτό αμυγδάλου. Βάζουμε τον πολτό σε μπολ, ρίχνουμε λίγο νερό και ξαναπαίρνουμε το γάλα μέσω της σήτας. Αυτό γίνεται ακόμη μια φορά.Πάντα μετράμε το νερό, ώστε να χρησιμοποιήσουμε συνολικά 10 κούπες σ’ αυτά τα ξεπλύματα του πολτού. Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να βράσει . Επειδή φουσκώνει πολύ, σαν το κανονικό γάλα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη κατσαρόλα και να είμαστε από πάνω του.
Ξαφρίζουμε το σιρόπι μας και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει, ή αν έχουμε θερμόμετρο μέχρι τους 103-104 βαθμούς. Εμένα μου πήρε περίπου 45 λεπτά. Πριν αποσύρουμε από το μάτι, προσθέτουμε το ανθόνερο ή την εσάνς και το χυμό λεμονιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα κιτρινωπό αρωματικό σιρόπι που όταν αραιωθεί με νερό γίνεται κατάλευκο.
Για να γίνει πιο φίνο το σιρόπι μας ,το ξαναπερνάμε από σήτα και γεμίζουμε αποστειρωμένα μπουκάλια. Διατηρείται αρκετό χρόνο εκτός ψυγείου αλλά ακόμη περισσότερο στο ψυγείο.
Σερβίρουμε το ποτό μας σε διάλυση με παγωμένο νερό 1 προς 3 ή 1 προς 4 ανάλογα με πόσο γλυκό το θέλουμε. Μπορούμε να το αραιώσουμε και με σόδα.
Παρατηρήσεις
Αυτός ο πολτός που μένει από τα αλεσμένα αμύγδαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κέικ ή μπισκότα αμυγδάλου
Και στις σουμάδες σας λοιπόν για τους λεύτερους, και στων παιδιών σας (όσοι έχετε ανύπαντρα), και ό,τι επιθυμείτε σε όλους!
Πάντως, ούτως ή άλλως η σουμάδα είναι απολαυστική. Δοκιμάστε την και χωρίς ιδιαίτερο λόγο!
Καλημερα Βαγγελιω!
Ακομη μια αναρτηση – λαογραφικος θησαυρος!
Πληροφοριακα, και οι Ιταλοι φτιαχνουν την σουμαδα, την λενε δε "γαλα απο αμυγδαλα" (latte di mandorle). Ειναι παραδοσιακο προϊον της Νοτιας Ιταλιας κυριως, και λεγεται οτι ξεκινησε απο τα μοναστηρια κατα τον Μεσαιωνα, ως αντικατασταση του γαλακτος που απαγορευοταν λογω νηστειας, αλλα και που ηταν πολυτιμο και το χρησιμοποιουσαν κυριως για να φτιαξουν βουτυρο και τυρι.
Yπέροχη ανάρτηση Βαγγελιώ μου!
Δεν φανταζόμουν ότι είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε σουμάδα!
Φιλιά, καλή Κυριακή!
Πάντα χαρές! Πολύ ωραία -και πάλι- ανάρτηση. Το αμυγδαλόγαλα το αγαπώ πολύ, τη σουμάδα εε…Πολύ ενδιαφέρον το θέμα πικραμύγδαλα (η προσθήκη). Παλιότερα την έφτιαχναν αποκλειστικά με πικρά;
υγ. παρατηρώ ότι το μπλέντερ κάνει πολύ καλύτερη δουλειά (πιο δυνατό) στο να βρει πιο πολύ γάλα και από το μούλτι και το γουδί. Θα περιμένουμε και μια συνταγή με το υπόλειμμα αμυγδάλου! Ε.
Δεν το περίμενα τόσο εύκολο……….ευχαριστούμε Βαγγελιώ!!!!
Κάτι κουφέτα που φαίνονται στη φωτογραφία είναι για το ντεκόρ της υπόθεσης ή για τη χαρά της μέρας που έγινε και η φωτογράφηση; 🙂
Βαγγελιώ γεια στα χέρια σου,στην υγειά σου, πάντα σε χαρές!!!!
Να σας ζήσουν καλότυχοι και στεριωμένοι!!!και με το καλό και στο άλλο σας παιδί.
Δεν ήξερα ότι αυτό το ποτό έχει τέτοια ιστορία και δεν το έχω δοκιμάσει και ποτέ.
Πολλά φιλιά.
Υπέροχη ανάρτηση όπως πάντα! Δεν έχω δοκιμάσει σουμάδα, φαίνεται απολαυστική! Να σας ζήσουν 🙂
Ένα καταπληκτικό ποτό της παραδοσιακής μας γαστρονομίας που όντως είχαμε -αδίκως- ξεχάσει για κάποιο διάστημα.
Νομίζω πως τώρα τελευταία έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ίσως και χάρη στις συνταγές του κ. Παρλιάρου (όπως π.χ. γρανίτα με σουμάδα η οποία γίνεται το κάτι άλλο!)
Έχω δοκιμάσει διάφορες μάρκες του εμπορίου αλλά με καλά ελληνικά αμύγδαλα νομίζω πως θα γίνεται υπέροχη και είναι πράγματι πολύ εύκολο να τη φτιάξουμε μόνοι μας.
Ευχαριστούμε για την ανάρτηση!
mia geysi apo paradiso mas evales pali =)
Παλιές και κάπως "ξεχασμένες" καλοκαιρινές γεύσεις μας θύμισες Βαγγελιώ μου.
Κι' από ότι καταλαβαίνω, για Χαρές ήταν η όλη ετοιμασία.
Πάντα τα καλύτερα λοιπόν εύχομαι στους ανθρώπους, για τους οποίους ετοιμάστηκε τούτη η σουμάδα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Σουμάδα δοκιμασα στα νειάτα μου και μου άρεσε πολύ. Όπως είπες ξεχάστηκε για μερικά χρόνια και τώρα παλι κυκλοφορεί. Έτσι λοιπόν έχω ένα μπουκάλι και αρωματίζω το νερό μου κάπου κάπου. Δεν ήξερα ότι είναι ποτό της χαράς.
Πάντα χαρές στο σπίτι σου!!!!
Μπορείτε να πιείτε ένα ποτό στο σιδεράδικο
Συγχαρητήρια για άρθρο και την συνταγή σας. Η σουμάδα είναι πεντανόστιμο ποτό. Όποιος θέλει μπορεί να βρει έτοιμη σουμάδα Νεάπολης στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα http://www.mycretangoods.com και συγκεκριμένα στη σελίδα http://www.mycretangoods.com/Σουμάδα-Κρήτης-250ml-Γιαλελάκης_p-2391697.aspx
Η σουμαδα κανει φοβερο καλο στον προστατη και τα γενιτικα οργανα του ανδρα