Τα croutons αλά κρητικά, για τις σαλάτες μας και όχι μόνο!
Τελικά οι κριθαρένιες μπουκίτσες της προηγούμενης ανάρτησης έκαναν κάποιους να ζηλέψουν, και να μου ζητήσουν συνταγή . Εκείνες που είχα χρησιμοποιήσει στην συγκεκριμένη σαλάτα ήταν από τον φούρνο της γειτονιάς μου (όπως έχω ξαναπεί,στην Κρήτη βρίσκουμε άριστα παξιμάδια και εγώ σπάνια ζυμώνω κριθαροκουλούρες).
Το τριήμερο όμως ξεμείναμε οπότε έφτιαξα μερικές και για τις σαλάτες μας και για τους φίλους που ζήτησαν την συνταγή, αφού κάποιοι είναι κάτοικοι εξωτερικού και δεν μπορούν να βρουν. Χρησιμοποίησα μάλιστα ξηρή μαγιά παρόλο που συνήθως χρησιμοποιώ νωπή, γι αυτό ακριβώς το λόγο. Εννοείται ότι μπορούμε όσοι είμαστε εξοικειωμένοι με το προζύμι να φτιάξουμε μ’ αυτό τις μπουκίτσες μας αλλά εδώ που τα λέμε για τόσο μικρή ποσότητα αλευριού παραείναι χρονοβόρα η διαδικασία με το προζύμι.
Σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος (προκύπτουν από τα ψωμάκια που θα δείτε παρακάτω) είναι τέλειες με σαλάτες αλείμματα όπως το τζατζίκι, οι παντζαροσαλάτες , οι ταραμοσαλάτες κλπ. Γίνονται εύκολα και διατηρούνται αρκετά, κι έτσι που δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας.
Υλικά
2 κούπες αλεύρι σταρένιο ολικής αλέσεως
2 κούπες αλεύρι κριθαρένιο ολικής αλέσεως
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 20 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Η κούπα μου είναι 250 ml, η κουταλιά 15 ml και το κουταλάκι 5 ml
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αλεύρια και το αλάτι. Σε μια μεγαλύτερη λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο την ξηρή μαγιά , τη ζάχαρη (ή το μέλι) και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα των αλεύρων και ζυμώνουμε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια. Αν χρειαστεί αλεύρι, προσθέτουμε ακόμη λίγο (για όλες τις χρήσεις). Ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά σπρώχνοντας το ζυμάρι με τις γροθιές, αναποδογυρίζοντας το και ξαναζυμώνοντας. Είναι τόσο μικρές οι ποσότητες που δεν έχει καθόλου κόπο αυτό το ζύμωμα. Αφήνουμε να ανεβεί η ζύμη μας σκεπασμένη με μια πετσέτα και σε χώρο που δεν υπάρχουν ρεύματα. Όταν ανεβεί την κατεβάζουμε ζυμώνοντας.
Παίρνουμε ένα κομμάτι σε μέγεθος μανταρινιού και πλάθουμε κορδόνι σε πάχος περίπου όσο το δάκτυλο του χεριού (όχι εντελώς λεπτεπίλεπτου…) και σε μήκος όσο το ταψάκι της κουζίνας. Το βάζουμε στο ταψάκι και με ένα μαχαίρι το χωρίζουμε σε κομματάκια (δεν το κόβουμε, απλώς πιέζουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω στο ζυμάρι). Εναλλακτικά κάνουμε κυλινδρικά ψωμάκια με διάμετρο 3 περίπου εκατοστά και τα χαράζουμε σε φετούλες. Ο κύλινδρος αποκτά το πεπλατυσμένο σχήμα της φωτογραφίας με το χάραγμα. Δεν χρειάζεται να τον πλατύνουμε με το χέρι. Τα αφήνουμε να ανεβούν. Αυτή τη φορά χρειάζονται 30-40 λεπτά αν η ατμόσφαιρα είναι ζεστή.
Βάζουμε τα κορδόνια (ή τα ψωμάκια) να ψηθούν στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Τα κορδόνια τα ψήνουμε 20-25
λεπτά και τα ψωμάκια μισή ώρα περίπου. Δεν πρέπει να ψηθούν ροδοκκοκινίσουν γιατί μετά σκληραίνουν πολύ στο παξιμάδιασμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και όταν κρυώσουν τόσο όσο να τα πιάνουμε άνετα με το χέρι, τα χωρίζουμε σε μπουκίτσες και τα ξαναφουρνίζουμε στους 120-130 βαθμούς (καλύτερα στον αέρα) μέχρι να σκληρύνουν. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα φυλάσσουμε σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς.
Παρατηρήσεις
1)Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, τη διαλύουμε σε μισή κούπα νερό μαζί με 2 κουταλιές από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αφήνουμε να φουσκώσει σαν αφρός. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς στα υγρά της συνταγής (τώρα το υπόλοιπο νερό είναι 1,5 κούπα) και συνεχίζουμε όπως παραπάνω.
2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι σικάλεως αντί για κριθαρένιο και να έχουμε νόστιμες μπουκίτσες σικάλεως.
3) Το χάραγμα των κορδονιών πρέπει να γίνεται στη θέση που θα τα ψήσουμε, στο ταψί, αλλιώς δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε. Τα ψωμάκια μπορούμε να τα χαράξουμε στο πλαστήρι και μετά να τα μεταφέρουμε.
4)Η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει φυσικά και με μίξερ, αν δεν βαριόμαστε να το βάζουμε στη μέση για τόσο λίγα υλικά.
Αγαπητέ φίλε πάντα είστε Αρχική στις συνταγές σας.
Είστε πάντα στις σκέψεις μου.
Τα λέμε σύντομα.
Ανναμαρία! χαίρομαι που είσαι ξανά εδώ! Να είσαι καλά.
Μα τι χρυσοχέρα είσαι εσυ!!!
Πολλά μπράβο σου Βαγγελιώ μου, γεια στα χερτάκια σου!
Φιλιά!
Έλενα ευχαριστώ.Εντάξει, δεν θέλουν και μαεστρία :-).
τα λατρευω!
τα αγαπάω
τα τσακίζω!
καλημερούδια
Και λοιπόν κλπ μου, είναι πολύ εύκολα όπως βλέπεις…
Εννοείται ότι προτιμώ απείρως περισσότερο τα κρίθινα παξιμαδάκια από τα κρουτόνς! Τώρα που είδα και πώς φτιάχνονται, ποιος με πιάνει! 🙂
Φιλιά!
Ερμιόνη μου κι εγώ εδώ που τα λέμε… Είδες πόσο εύκολα είναι;
Δεν ξέρω πώς να σε ευχαριστήσω! Στην Αφρική δεν βρίσκω τέτοια καλούδια εύκολα! Τώρα όμως θα φτιάχνω μόνη μου!
Είσαι θησαυρός Βαγγελιώ μου!
Αγγελική μου χαίρομαι! Από το εξωτερικό είχα πάρει 2-3 μηνύματα που ζητούσαν τη συνταγή και γι αυτό αποφάσισα να τα φτιάξω. Ελπίζω να βρίσκετε τα υλικά…
Γεια στα χέρια σου! Πάντα προτιμώ τα παξιμάδια στις σαλάτες μας. Την αντέγραψα τη συνταγή σου, θα τα φτιάξω κάποια στιγμή οπωσδήποτε!
Μαρία μου θα χαρώ να τα δοκιμάσσεις. Είναι πολύ τραγανά και αφράτα!
Μπράβο,χρυσοχέρα μου!Απλά…υπέροχα!
Φιλάκια!
Ευχαριστώ Λένια μου! Να είσαι καλά !
Τι όμορφα που είναι! Σαν να έχουν φτιαχτεί από επαγγελματία! Μπράβο!
Πολλά φιλάκια!
Μ' αρέσουν οι υπερβολές σου καλή μου 🙂
[…] μάλιστα κριθαρένια παξιμαδάκια, κρίθινες μπουκίτσες (τα δικά μου κρουτόνς) ή κριθαροκουλούρα σπασμένη σε κομμάτια, μπορεί να […]