Απλή και δημοφιλής όσο καμία παντζαροσαλάτα!
Του Αφέντη Χριστού σήμερα! Έτσι συνηθίζουμε να λέμε στην Κρήτη την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Έτσι εδώ γιορτάζουν εκτός από τους Σωτήρηδες και τις Σωτηρίες και πολλοί από τους Χρήστους. Χρόνια τους Πολλά!
Πανηγύρια του Μεσοκαλόκαιρου και γλέντια σε πολλά χωριά της περιοχής μας. Όχι βέβαια με την αίγλη του παλιού καιρού οπότε ο κόσμος δεν είχε πολλές ευκαιρίες διασκέδασης και απολάμβανε το γλέντι με την ψυχή του.
Ούτε όμως και με την όρεξη των προηγούμενων χρόνων. Όταν σχεδόν πια όλα τα σπίτια έχουν κι από ένα άνεργο κι όταν η μείωση των εισοδημάτων είναι …οριζόντια όπως λένε, δεν έχει ο κόσμος διάθεση να τρέχει στα πανηγύρια…
Όσο μπορούμε τα έθιμα τα τηρήσαμε και φέτος. Αρτοπλασία για το καλό, και ψαροφαγία. Και ψαρόσουπα είχαμε, και ψάρι στο φούρνο πλακί, και ψάρι τηγανητό, και μουσαφίρηδες (που δεν νηστεύουνε) να φιλέψουμε…
Κι επειδή για συνοδεία στα τηγανητά ψάρια διαλέξαμε τα παντζάρια, αλλά η προετοιμασία των υπολοίπων ήθελε το χρόνο της, η σημερινή εκδοχή της παντζαροσαλάτας είναι η απλούστερη που υπάρχει!
Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (ακόμη και 2% κάνει)
1 κεσεδάκι παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι
3-4 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια ή κοπανισμένα
Επί το έργον
Τώρα και σε video (Κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube για περισσότερα videos)
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι.
Πατάμε με τη λάμα του μαχαιριού το σκόρδο να ανοίξει το φλούδι του αλλά δεν το καθαρίζουμε, και το βάζουμε στο γιαούρτι.
Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κυβάκια των παντζαριών και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλάτι και το ξύδι μετά από δοκιμή.
Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Όταν θέλουμε να τη σερβίρουμε, βγάζουμε τη σκελίδα του σκόρδου, τη βάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη καρύδι.
Ταιριάζει με τηγανητό ψάρι, τηγανητά ή ψητά λαχανικά , με παντός είδους ψητά κρέατα αλλά και με σκέτο φρέσκο ψωμάκι.
Παρατηρήσεις
1) Εννοείται ότι -αν θέλουμε- μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο. Με τον τρόπο όμως που περιγράφω η σαλάτα μας παίρνει μια ελαφριά μυρωδιά σκόρδου που είναι αρκετή κατά τη γνώμη μου (και φεύγει και εύκολα αν μασήσουμε λίγο μαϊντανό ή γαρύφαλλο…).
2) Βράζω τα παντζάρια με τα φλούδια μέχρι να μαλακώσουν (συνήθως αυτό το κάνω στη χύτρα ταχύτητας).Τα ξεφλουδίζω τα κόβω σε φετάκια , τα αλατίζω, τα ραντίζω με ξύδι και τα διατηρώ για πολλές μέρες στο ψυγείο. Αν λοιπόν χρησιμοποιήσω παντζάρια που τα έχει ήδη «πιάσει» το ξύδι, προσέχω την ποσότητα που θα βάλω στο γιαούρτι.
Ο Αύγουστος πάντα ήταν ο μήνας των πανηγυριών σε μια άλλη εποχή όταν αυτά είχαν την ουσία τους αλλά και την απλότητα τους. Τώρα πια…..
Δεν πάω στο χωριό Αύγουστο γιατί δεν μπορώ τις δήθεν εκδηλώσεις.
Η σαλάτα σου είναι από τις πολύ αγαπημένες.
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά για τις μέρες τούτες.
Ciao cara amica.
La tua pantzarosalata è molto invitante.
Venerdi ho assistito a una bellissima festa liturgica al monastero della metamorfosi del Salvatore nei pressi di Kalamos.
Molte persone hanno portato i loro dolci preparati in casa per farli benedire.
Mi piacerebbe sapere come vengono fatti.Sicuramente tu mi puoi essere di aiuto.Un grande abbraccio da me e dalla tua Grecia.
Prima o poi ci incontreremo, promesso.
ααα μου αρέσει πολύ!!!!
ξέρεις είχα στο προγραμμα να έρθω Κρήτη το Σεπτέμβρη,Χανιά.Εψαχνα για αεροπορικά αλλά δεν έβρισκα γυρισμό.
Ευχομαι του χρόνου να έρθω επιτέλους να δω κι εγώ την καταγωγή μου
καλή βδομάδα
Κι' εγώ με άδειο μπολάκι θα σας άφηνα, αν μου την φέρνατε μπροστά μου, καλή μου Βαγγελιώ. Της έχω τόσο πολύ αδυναμία τούτης της σαλατούλας που δεν λέγεται…
Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Την λατρεύω, τόσο δροσερή που μπορώ να τη φάω όλη. Καλά που μου τη θύμισες για το 15Αύγουστο!!
ΛΙΛΑ
Όταν την είδα, είπα να κάνω βουτιά, αλλά ευτυχώς είδα την τελευταία φωτό έγκαιρα!! Θα έσπαγα τα μούτρα μου :)))
Γεια στα χέρια σου B!!!
Φιλιά πολλά
Καλημέρα
Ξανθή μου τα ίδια σου κι εγώ… Χρόνια Πολλά και σ΄εσένα!
Ανναμαρία αν ήξερες τα ονόματα των συνταγών κάτι θα μπορούσε να γίνει 🙂
Και λοιπόμ κλπ όχι μόνο Χανιά! Όταν έλθεις με το καλό θα ρθεις και πιο ανατολικά 🙂
Πηνελόπη ακόμη και σε όσους δεν αρέσουν πολύ τα παντζάρια, η σαλάτα αυτή κάνει ένα κλικ 🙂
Λίλα και με τα νηστίσιμα της Σαρακοστής και με τα ψητά του Δεκαπενταύγουστου ταιριάζει τέλεια!
Γιώργο καλό απόγευμα! Παντζάρια έχω, γιαούρτι έχω ό,τι ώρα θέλεις την ξαναφτιάχνουμε τη σάλάτα 🙂
θα ερχόμουνα για 2 βδομάδες σχεδόν και φυσικά θα γυρναγαμε παντού 🙂
Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ματαίωσα κι εγώ φέτος ένα ταξίδι και δεν μου έχει έρθει καθόλου! Ας είμαστε καλά να τα πούμε του χρόνου 🙂
Καλησπέρα σας. Θα ηθελα να ρωτησω ποσες μερες διατηρειται στο ψυγείο; εχω μια γιορτη αλλα επειδη θα περασουν ολα απο τα χερια μου ηθελα να την κανω 2 μερες πριν δλδ Παρασκευη για Κυριακη.
Καλημέρα! Θα έλεγα να μην την ολοκληρώσετε την Παρασκευή. Βράστε τα παντζάρια κόψτε τα σε κύβους, αλατίστε τα και ραντίστε τα με λίγο ξύδι. Αφήστε τα στο ψυγείο σε σκεπασμένο μπολ μέχρι το πρωί της Κυριακής.Έτσι θα γίνει και πιο νόστιμη γιατί τα παντζάρια νοστιμίζουν πολύ με το μαρινάρισμα. Μην προσθέσετε όμως το γιαούρτι από τόσο νωρίς γιατί γίνεται πολύ σκούρο και ανομοιόμορφο το τελικό ροζ και δεν είναι ωραίο. Για την οικογένεια διατηρείται 3-4 μέρες, αλλά για τραπέζι θα έλεγα να την ολοκληρώσετε την Κυριακή το πρωί ήαν το τραπέζι είναι το μεσημέρι της Κυριακής, το βράδυ του Σαββάτου. Καλή επιτυχία και καλά να περάσετε.Να χαίρεστε το Ζαχάρη ή τη Ζαχαρούλα σας!
[…] Αλλά και απλή […]
[…] πράγματι νηστίσιμη ως εναλλακτική της παντζαροσαλάτας με γιαούρτι. Ταιριάζουν στο παντζάρι οι παχύρρευστες ξυδάτες […]
[…] Λένε πως η καλύτερη εποχή για τα παντζάρια είναι ο Μάης και ο Ιούνης. Λίγο πριν μεστώσουν και «αποσυρθούν» γλυκαίνουν και νοστιμίζουν. Για να πω την αλήθεια, εμείς τα αγαπάμε όλο το χρόνο και ακόμη κι όταν δεν είναι η εποχή τους όλο και κάποιο βάζο με ξιδάτα παντζάρια θα υπάρχει στο σπίτι για μια παντζαροσαλάτα. […]
[…] πράγματι νηστίσιμη ως εναλλακτική της παντζαροσαλάτας με γιαούρτι. Ταιριάζουν στο παντζάρι οι παχύρρευστες ξυδάτες […]
Πολυ επιτυχημενες οι συνταγες
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Τα συγχαρητήρια μου αγαπώ πολύ την λεβεντογεννα Κρήτη! !!Επίσης εξαιρετική η γαστρονομια της
Να είστε καλά! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Εισαι και η πρωτη.
Ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά!