Από τα πιο εύκολα μαγειρέματα με όσπρια!
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά πράγματα για την αξία των οσπρίων στη διατροφή μας. Όσοι ενδιαφέρονται στοιχειωδώς για την υγιεινή διατροφή γνωρίζουν ότι τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Και οι φακές είναι από εκείνα τα όσπρια που δεν θέλουν ιδιαίτερη προετοιμασία (μούλιασμα), οπότε εύκολα καταφεύγουμε σε φακές σούπα!
Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι ακολουθούμε τον κανόνα «όσπρια δις εβδομαδιαίως» της πυραμίδας της διατροφής ,αλλά σε περιόδους νηστείας επιβάλλεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να τρώμε όσπρια μιας και αποτελούν άριστη πηγή πρωτεΐνης ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με δημητριακά όπως ξέρουμε.
Οι φακές είναι ένα από τα όσπρια που αγαπάμε πολύ στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι συναγωνίζονται σε κατανάλωση την εθνική μας φασολάδα. Καλλιεργούνται παντού αλλά μερικές περιοχές δίνουν ιδιαίτερα νόστιμες φακές όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα της γης. Είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες , βιταμίνες του συμπλέγματος Β , μεταλλικά άλατα και πρωτεΐνες .
Ο κλασικός τρόπος μαγειρέματος είναι η γνωστή μας σούπα αλλά τελευταία η δημιουργική μαγειρική μας έχει δώσει θαυμάσιες συνταγές σαλάτας με φακές, ακόμη και κεφτέδες φακής και άλλα gourmet πιάτα!
Ειδικά όταν είναι καλόψητες και νέας εσοδείας είναι πεντανόστιμο όσπριο.
Στην Κρήτη λέμε χαρακτηριστικά για το μαγείρεμά τους:
«Ήπιε η φακή το λάδι κι εκατάπιε ντο και πάει ….» για να δείξουμε ότι θέλουν αρκετό λάδι στο μαγείρεμα (παρόλο που τις τρώμε και αλάδωτες σε περιόδους νηστείας).
Υλικά
2 κούπες φακές νέας εσοδείας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
2-3 ντομάτες τριμμένες (ή ψιλοκομμένη ντομάτα από κουτί. Αν μας αρέσει πολύ κόκκινη η σούπα ολόκληρο το κουτί, αλλιώς κρατάμε λίγη)
Αλάτι
Το χυμό μισού λεμονιού
Μισή κούπα λάδι (με τις νέες εντολές της διαιτητικής, αλλιώς λίγο παραπάνω!)
Προαιρετικά : 1 βιολογικό ή σπιτικό κύβο λαχανικών, 2 μέτρια καρότα, ξύδι (στο σερβίρισμα αυτό)
Επί το έργον
Οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα. Τις καθαρίζουμε από ξένα σώματα, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε κρύο νερό να πάρουν μια βράση μόνο. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι .Σε κατσαρόλα κόβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το λάδι και το μαραίνουμε. Προσθέτουμε τις φακές, τις γυρίζουμε να λαδωθούν και προσθέτουμε αρκετό νερό να καλυφθούν.
Ρίχνουμε και τη δάφνη και το σκόρδο και αφήνουμε να βράσουν. Προσθέτουμε μετά από 15-20 λεπτά την ντομάτα και τον κύβο(αν βάλουμε) και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν. Προσθέτουμε σταδιακά νεράκι και αλατίζουμε. Σε άλλους αρέσουν με πολύ ζουμάκι και σε άλλους πηκτές.
Πρέπει όμως να λιώνουν στο στόμα κι αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητά τους. Λίγο πριν τις κατεβάσουμε προσθέτουμε ελάχιστο λεμόνι. Αυτό, αφενός τις κάνει πιο ανοιχτόχρωμες και αφετέρου βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου (όπως άλλωστε και το καρότο).
Στο σερβίρισμα όποιος θέλει προσθέτει ξύδι στο πιάτο του.
Παρατηρήσεις
1)Αν βάλουμε καρότο το βάζουμε μαζί με το σκόρδο γιατί θέλει την ώρα του.
2) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας. Όταν προσθέσουμε τις φακές στο κρεμμύδι βάζουμε νερό να σκεπαστούν κατά δύο δάκτυλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά .Κλείνουμε τη χύτρα και ακολουθούμε τις οδηγίες της για το χρόνο βρασμού. Αφήνουμε να βράσουν λίγο και μετά που θα την ανοίξουμε για να χυλώσουν.
3)Μπορούμε να βάλουμε το μισό λάδι στην αρχή και το υπόλοιπο ωμό στο σερβίρισμα.
4) Αν μας περισσέψουν μπορούμε να φτιάξουμε ένα ωραιότατο φακόρυζο, τη γνωστή μουκέντρα, ή να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Vita, kai ego magirepsa Fakkes simera…apo ta agapiena piata…n'ase kala.
Ωραιες οι φακιτσες…
Φιλια
Τις λατρεύωωωωωω!!!! Μπράβο σου και για τις πληροφορίες 🙂
Καλό ΣΚ
Συμφωνώ απόλυτα για την αναγκαιότητα των οσπριων 2 φορές την εβδομάδα!!Εγώ τουλάχιστον το εχω καθιερώσειεδώ και χρόνια!!!
Αγαπημένο πιάτο οι φακές, ετσι τις μαγειρεύω και εγώ,αλλά με προσθήκη λίγου κίμινου και μιας φλούδας πορτοκαλιού και στο τέλειωμα λίγο χύλωμα με ξύδι και αλέυρι για να ειναι πιο δεμένο το ζουμάκι(απο την μανούλα ηταν οι οδηγίες αυτές και τις κράτησα)!!
Καλό Βράδυ!!
Οι φακές είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά.
Τις μαγειρεύουμε και μεις με τον ίδιο τρόπο,όταν έχω αποξηραμένα μανιτάρια ρίχνω λίγα και πέρνει το φαγητό μου διαφορετική γεύση.
Φιλιά
Ευτυχώς εμείς τρώμε όσπρια πολύ συχνά. Να μη σου πω ότι τα παιδιά μου τα προτιμάνε από το κρέας! Καλό Σ/Κ!
Αγαπημένο πιάτο οι φακές και τα συνοδευτικά επίσης εξαιρετικά! Χίλια μπράβο!!!
Φάκες, πολλή μου αρέσει.
Εγώ βάζω και λουκάνικα μέσα, είναι φανταστικό.
Peter είναι εύκολες, είναι νόστιμες, είναι υγιεινές.Τι άλλο θέλουμε; 🙂
Ελπινίκη έχεις δίκιο. Φακίτσες ήταν γιατί είχα από τις ψιλές 🙂
Αστέρι και σε σένα καλό ΣΚ
Ριρή ήταν τόσο καλόψητες που χύλωσαν από μόνες τους.το κίμινι το ήξερα για τα ρεβύθια.Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά και στις φακές αφού το λες
Δήμητρα ωραία ιδέα ! Είμαι λάτρης των μανιταριών
Βig mama και τα δικά μου παιδιά, ιδιαίτερα τώρα που σπουδάζουν εκτός σπιτιού, προτιμούν όταν έρχονται όσπρια και λαδερά γιατί έχουν βαρεθεί το κρέας
Ειρήνη αφού είσαι κρητικιά ξέρεις ότι στο κρητικό τραπέζι δεν είναι ποτέ ένα πιάτο μόνο!
Ellada και μένα μου αρέσουν τα λουκάνικα στα όσπρια αλλά όχι στη νηστεία 🙂
Η γνωστή μουκέντρα μου ήταν άγνωστη.
Δηλαδή το έχω ακουστά αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Τις φακές βέβαια πολύ συχνά, αφού ήταν το αγαπημένο μου φαγητό σαν παιδί.
Η προσθήκη ξυδιού στο πιάτο εξουδετερώνει το σίδηρο που περιέχουν, παρ΄όλα αυτά βάζω.
Φιλιά θαλασσένια.
αγαπημένο πιάτο, ποτέ δε λέω όχι σε ένα πιάτο
Μας αρέσουν πολύ οι φακές αλλά θέλω να φτιάξω και φακόριζο μια μέρα! Το'χα φάει στης φίλης μου της Μάρθας στις Αρχάνες και μου άρεσε πολύ!
Κι' εγώ αγαπώ τις φακές σε κάθε εκδοχή, αλλά μου άρεσε η ιδέα της Δήμητρας με τα αποξηραμένα μανιτάρια! Δεν τις έχω κάνει έτσι ποτέ, να κάτι που πρέπει να δοκιμαστεί την επόμενη φορά.
Άψογες! Αγαπημένο φαγητο! Ο πατέρας μου έτρωγε φακορυζο!
Θαλασένια εμένα δεν μ΄αρέσει το ξύδι γι αυτό το λέω προαιρετικό :-). Ναι πρόσφατα το διάβασα ότι καταστρέφει το σίδηρο οπότε καλό είναι να αποφεύγεται.
Γαστερόπληξ κι εγώ! αρκεί να είναι καλοβρασμένες.Δεν μ΄αρέσουν σπυρωτές.
Μαρίνα δοκίμασέ το.Εκτός από νόστιμο είναι ιδιαίτερα υγιεινό για τα παιδιά.Δες την ανάρτηση στο φασουλόρυζο.
Πηνελόπη κι εγώ θα το επιχειρήσω έστω σε ένα μέρος του φαγητού την επόμενη φορά.Βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τον συνδυασμό.
Κική το έτρωγε ο μπαμπάς σου και δεν το δοκίμασες; Κι εμένα όταν ήμουν μικρή δεν μου άρεσαν κάποια φαγητά αλλά τώρα τα εκτιμώ 🙂