Vegan/vegetarian

Φακές σούπα

Φακές σούπα

Από τα πιο εύκολα μαγειρέματα με όσπρια!

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά πράγματα για την αξία των οσπρίων στη διατροφή μας. Όσοι ενδιαφέρονται στοιχειωδώς για την υγιεινή διατροφή γνωρίζουν ότι τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Και οι φακές είναι από εκείνα τα όσπρια που δεν θέλουν ιδιαίτερη προετοιμασία (μούλιασμα), οπότε εύκολα καταφεύγουμε σε φακές σούπα!

Φακές σούπα
Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι ακολουθούμε τον κανόνα «όσπρια δις εβδομαδιαίως» της πυραμίδας της διατροφής ,αλλά σε περιόδους νηστείας επιβάλλεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να τρώμε όσπρια μιας και αποτελούν άριστη πηγή πρωτεΐνης ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με δημητριακά  όπως ξέρουμε.

Φακές σούπα

Οι φακές είναι ένα από τα όσπρια που αγαπάμε πολύ στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι συναγωνίζονται σε κατανάλωση την εθνική μας φασολάδα. Καλλιεργούνται παντού αλλά μερικές περιοχές δίνουν ιδιαίτερα νόστιμες φακές όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα της γης. Είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες , βιταμίνες του συμπλέγματος Β , μεταλλικά άλατα και πρωτεΐνες .

Φακές σούπα

Ο κλασικός τρόπος μαγειρέματος είναι η γνωστή μας σούπα αλλά τελευταία η δημιουργική μαγειρική μας έχει δώσει θαυμάσιες συνταγές σαλάτας με φακές, ακόμη και κεφτέδες φακής και άλλα gourmet πιάτα!
Ειδικά όταν είναι καλόψητες και νέας εσοδείας είναι πεντανόστιμο όσπριο.

Φακές σούπα

Στην Κρήτη λέμε χαρακτηριστικά για το μαγείρεμά τους:
«Ήπιε η φακή το λάδι κι εκατάπιε ντο και πάει ….» για να δείξουμε ότι θέλουν αρκετό λάδι στο μαγείρεμα (παρόλο που τις τρώμε και αλάδωτες σε περιόδους νηστείας).

Φακές σούπα

 

Παρατηρήσεις

1)Αν βάλουμε καρότο το βάζουμε μαζί με το σκόρδο γιατί θέλει την ώρα του.

2) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας. Όταν προσθέσουμε τις φακές στο κρεμμύδι βάζουμε νερό να σκεπαστούν κατά δύο δάκτυλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά .Κλείνουμε τη χύτρα και ακολουθούμε τις οδηγίες της για το χρόνο βρασμού. Αφήνουμε να βράσουν λίγο και μετά που θα την ανοίξουμε για να χυλώσουν.

3)Μπορούμε να βάλουμε το μισό λάδι στην αρχή και το υπόλοιπο ωμό στο σερβίρισμα.

4) Αν μας περισσέψουν μπορούμε να φτιάξουμε ένα ωραιότατο φακόρυζο, τη γνωστή μουκέντρα, ή να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο