Όταν τα λεμονοπορτάκαλα είναι στις δόξες τους!
Συνοδευτικό άριστο για οποιοδήποτε μαγειρευτό ή ψητό κρεατικό, αλλά και κύριο πιάτο από μόνες τους με λίγο τυράκι και μια πλούσια σαλάτα, οι πατάτες φούρνου είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και αγαπημένα παταταλίδικα φαγητά.
Λίγο λαδάκι, αρωματικά της επιλογής μας και συνήθως λίγο χυμό λεμονιού κι έχουμε ένα χορταστικό πιάτο για μικρούς και για μεγάλους. Ε, αν τώρα το εμπλουτίσουμε και με 1-2 ακόμη υλικά αναβαθμίζεται και πολλές φορές φεύγει πρώτο ακόμη κι από το μεζέ που μπορεί να συνοδεύει.
Όπως όμως όλα τα λιτά πιάτα της καθημερινότητάς μας, αυτά που έχουν λίγα υλικά, πρέπει για να είναι νόστιμο να είναι καλής ποιότητας οι πρώτες ύλες. Καλές πατάτες, καλό λάδι, καλό βούτυρο (αν βάλουμε) ακόμη και καλό αλάτι θα έλεγα!
Αυτή την εποχή που τα λεμονοπορτάκαλα είναι στις δόξες τους αντί για σκέτο χυμό λεμονιού, εγώ προσθέτω στις πατάτες του φούρνου ανάμεικτο χυμό εσπεριδοειδών: λεμόνι και πορτοκάλι ή/και μανταρίνι. Μη νομίζετε ότι γλυκίζουν. Καθόλου! Το αποτέλεσμα έχει ωραίο άρωμα, εξαιρετική γεύση και υπέροχο χρώμα!
Υλικά
Για 4-5 μέτριες πατάτες (500-600gr, ζυγισμένες καθαρισμένες)
Λίγο αλάτι
1 /2 κουταλάκι αρισμαρί (δεντρολίβανο) ξερό ή 2-3 μικρές φουντίτσες φρέσκο
45-60 ml (3-4 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο
80 ml ( περίπου 1/3 κούπας) χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού ή ανάμεικτο
60 ml ( ¼ της κούπας) χυμό λεμονιού
80 ml (1/3 κούπας) νερό
Προαιρετικά:
2-3 σκελίδες σκόρδο
Περίπου 30 gr βούτυρο (τότε θα ελαττώσουμε λίγο το ελαιόλαδο)
1 κουταλιά μουστάρδα
Επί το έργον
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες ή σε μεγαλούτσικους κύβους. Τις αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος σε μία στρώση ή έστω να καλύπτουν λίγο η μία την άλλη.
Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με το αρισμαρί. Προσθέτουμε το σκόρδο αν βάλουμε και περιχύνουμε με τα υγρά εκτός από το χυμό λεμονιού.
Δεν είναι πολλά, πρέπει να καλύπτουν σχεδόν κατά το ήμισυ τις πατάτες.
Αν βάλουμε βούτυρο το κόβουμε σε κομματάκια πάνω από τις πατάτες. Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο στη μεσαία σχάρα. Στην παραπάνω φωτογραφία ψήνεται κρέας στη γάστρα και δίπλα είναι το σκεύος με τις πατάτες που μπήκε αργότερα στο φούρνο.
Σε μισή ώρα περίπου προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αν βάλουμε μουστάρδα τη διαλύουμε σ’ αυτόν.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, να πιουν τα υγρά τους και να ροδοκοκκινίσουν.
Θα χρειαστούν πάνω κάτω 1 ώρα και συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου άλλα υγρά. Σερβίρουμε ζεστές.
Παρατηρήσεις
- Αντί αρισμαρί μπορούμε να βάλουμε ρίγανη
- Αντί νερό μπορούμε να βάλουμε ζωμό κρέατος ή αν ψήνουμε ταυτόχρονα κάποιο ψητό λίγο από το ζωμό που έχει στο ταψί.
- Αν βάλουμε σκόρδο, δεν το κόβουμε σε κομματάκια. Σπάμε με τη λάμα ενός μαχαιριού τις σκελίδες χωρίς να τις καθαρίσουμε. Έτσι παίρνει άρωμα το φαγητό χωρίς να καλύπτονται οι υπόλοιπες μυρωδιές του.
- Για πιο έντονο άρωμα εσπεριδοειδών μπορούμε να βάλουμε λίγη φλούδα στο ταψί μας, ή να πασπαλίσουμε με λίγο ξύσμα από το εσπεριδοειδές της προτίμησής μας.
- Αν το βούτυρό μας είναι στακοβούτυρο (ή έστω άλλο καλό αιγοπρόβειο), η γεύση του πιάτου είναι αξεπέραστη!