Vegan/vegetarian

Πατάτες φούρνου σε χυμό εσπεριδοειδών

Όταν τα λεμονοπορτάκαλα είναι στις δόξες τους!

Συνοδευτικό άριστο για οποιοδήποτε μαγειρευτό ή ψητό κρεατικό, αλλά και κύριο πιάτο από μόνες τους  με λίγο τυράκι και μια πλούσια σαλάτα, οι πατάτες φούρνου είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και αγαπημένα παταταλίδικα φαγητά.

Λίγο λαδάκι, αρωματικά της επιλογής μας και συνήθως λίγο χυμό λεμονιού κι έχουμε ένα χορταστικό πιάτο για μικρούς και για μεγάλους. Ε, αν τώρα το εμπλουτίσουμε και με 1-2 ακόμη υλικά αναβαθμίζεται και πολλές φορές φεύγει πρώτο ακόμη κι από το μεζέ που μπορεί να συνοδεύει.

Όπως όμως  όλα τα λιτά πιάτα της καθημερινότητάς μας, αυτά που έχουν λίγα υλικά, πρέπει για να είναι νόστιμο να είναι καλής ποιότητας  οι πρώτες ύλες. Καλές πατάτες, καλό λάδι, καλό βούτυρο (αν βάλουμε) ακόμη και καλό αλάτι θα έλεγα!

Αυτή την εποχή που τα λεμονοπορτάκαλα είναι στις δόξες τους αντί για σκέτο χυμό λεμονιού, εγώ προσθέτω στις πατάτες του φούρνου ανάμεικτο χυμό εσπεριδοειδών: λεμόνι και πορτοκάλι ή/και μανταρίνι. Μη νομίζετε ότι γλυκίζουν. Καθόλου! Το αποτέλεσμα έχει ωραίο άρωμα, εξαιρετική γεύση και υπέροχο χρώμα!

Παρατηρήσεις

  • Αντί αρισμαρί μπορούμε να βάλουμε ρίγανη
  • Αντί νερό μπορούμε να βάλουμε ζωμό κρέατος ή αν ψήνουμε ταυτόχρονα κάποιο ψητό λίγο από το ζωμό που έχει στο ταψί.
  • Αν βάλουμε σκόρδο, δεν το κόβουμε σε κομματάκια. Σπάμε με τη λάμα ενός μαχαιριού τις σκελίδες χωρίς να τις καθαρίσουμε. Έτσι παίρνει άρωμα το φαγητό χωρίς να καλύπτονται οι υπόλοιπες μυρωδιές του.
  • Για πιο έντονο άρωμα εσπεριδοειδών μπορούμε να βάλουμε λίγη φλούδα στο ταψί μας, ή να πασπαλίσουμε με λίγο ξύσμα από το εσπεριδοειδές της προτίμησής μας.
  • Αν το βούτυρό μας είναι στακοβούτυρο  (ή έστω άλλο καλό αιγοπρόβειο), η γεύση του πιάτου είναι αξεπέραστη!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές