Μια αλμυρή λιχουδιά!
Όλοι αγαπάμε τις πίτες. Με όποια γέμιση! Σ’ αυτήν εδώ τη συνταγή, τυριά και ντόπια εκλεκτά λουκάνικα δίνουν ένα αποτέλεσμα που μπορεί να αποτελέσει χορταστικό δείπνο μαζί με μια σαλάτα ωμή ή βραστή, αλλά και ένα λαχταριστό συμπλήρωμα ενός αλμυρού πρωινού.
Με εύκολο φύλλο ελαιολάδου, τραγανό και τριφτό, με λουκάνικα κοτόπουλου ή μοσχαρίσια και με ένα μείγμα τυριών (ό,τι τυριά έχουμε στο ψυγείο…) μπορούμε να σκαρώσουμε στα γρήγορα μια πιτούλα που θα γίνει ανάρπαστη! Με μια μπυρίτσα στο πλάι της δεν θ’ αφήσει κανένα ασυγκίνητο!
Ακόμη πιο ευπαρουσίαστα και εύκολα στο σερβίρισμα είναι τα λουκανικοπιτάκια αλλά αυτά θέλουν ένα μικρό κόπο παραπάνω αφού γίνονται πιο όμορφα αν ανοίξουμε τα φυλλαράκια τους με πλάστη.
Το φύλλο της πίτας είναι απ’ αυτά που ανοίγουν με το χέρι και είναι τόσο βολικά στις πρωτόπειρες νοικοκυρές, αλλά και σε μας τις μεγαλύτερες αν βιαζόμαστε!
Δείτε και τις δυο εκδοχές και δοκιμάστε αυτή που «σας πάει» περισσότερο!
Υλικά
Α. Για τη γέμιση:
Μια συσκευασία λουκάνικα ΚΑΣΣΑΚΗ , κοτόπουλου ή μοσχαρίσια. (περίπου 300gr είναι)
150-175 gr φέτα
150-175 gr ξινομυζήθρα
(μπορούμε να βάλουμε ένα είδος λευκού τυριού)
100gr γραβιέρα
1 αυγό
Β. Για τη ζύμη:
200gr γιαούρτι (πλήρες ή 2%)
200ml ελαιόλαδο
50ml ρακή ή άλλο ποτό (ή σκέτο νερό!)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Αν κάνουμε πιτάκια λίγο ακόμη κοινό αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Για την επικάλυψη, 1-2 κουταλιές γάλα και λίγο σουσάμι.
Επί το έργον
Πιστεύω ότι το βίντεο που ακολουθεί δεν αφήνει απορίες για τον τρόπο που παρασκευάζουμε την λουκανικόπιτα και τα λουκανικοπιτάκια αλλά αν κάτι θέλετε να διευκρινίσετε, εδώ είμαστε… Να επισημάνω ακόμη, ότι αν το από πάνω φύλλο τρυπήσει δεν μας πειράζει, ίσα ίσα που θέλουμε να εξατμίζεται η υγρασία της γέμισης. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζύμη κουρού του εμπορίου ή άλλο φύλλο για πίτες.
Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video μας!
Παρατηρήσεις
- Όπως προανέφερα, μπορούμε να βάλουμε ένα είδος λευκού τυριού (μόνο φέτα ή μόνο ξινομυζήθρα) αλλά δεν παραλείπουμε τη γραβιέρα ή άλλο τυρί που λιώνει γιατί λειτουργεί και συνδετικά στη γέμιση.
- Η χρήση λουκάνικου κοτόπουλου ή μοσχαριού δίνει άλλο γευστικό αποτέλεσμα αλλά είναι εξίσου νόστιμες και οι δυο εκδοχές!
- Μπορούμε να κάνουμε δυο στρώσεις λουκάνικου για πιο έντονο και πικάντικο αποτέλεσμα (πριν βάλουμε τα τυριά στρώνουμε πάνω στο φύλλο φέτες λουκάνικου και μετά ξανά πάνω από τη γέμιση). Οι ποσότητες των τυριών μπορούν να αυξηθούν ή να ελαττωθούν ανάλογα πόσο παχιά μας αρέσει η γέμιση σε μια πίτα.
- Αφήστε την πίτα και τα πιτάκια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για να μην έχει υγρασία ο πάτος ή μετακινείστε τα μια δυο φορές πάνω στο χαρτί ψησίματος να στεγνώσουν.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Καλημέρα μου λέτε σας παρακαλώ πότε μπορώ να τα βάλω κατάψυξη ευχαριστώ πολύ να είστε καλά
Καλησπέρα σας. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να τη βάλετε άψητη. Να την αφήσετε ένα τέταρτο εκτός κτάψυξης και μετά να την ψήσετε. Έτσι κάνω με άλλα πιτάκια φούρνου.
Λουκανικοπιτα και λουκανικοπιτακια
Εξαιρετική η πιτούλα και πανεύκολο όντως το φύλλο.Τι πιστεύετε θα ταίριαζε ως εναλλακτική γέμιση?
Ευχαριστώ πολύ! Το φύλλο είναι κατάλληλο και για χορτοπιτάκια, και για κοτοπιτάκια, και για παντός είδους τυροπιτάκια, ακόμη και για γλυκά πιτάκια αν προσθέσουμε 1-2 κουταλιές ζάχαρη!