Και ζύμη ελαιολάδου βέβαια!
Τι κάνουμε αν τα υλικά μας είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα
για κλασικές μυζηθρόπιτες, αν βαριόμαστε να ανοίξουμε φυλλαράκια, αν δεν
θέλουμε τηγανητά, αν τέλος πάντων μας πιάσει μια δημιουργική διάθεση και δεν έχουμε χρόνο;
για κλασικές μυζηθρόπιτες, αν βαριόμαστε να ανοίξουμε φυλλαράκια, αν δεν
θέλουμε τηγανητά, αν τέλος πάντων μας πιάσει μια δημιουργική διάθεση και δεν έχουμε χρόνο;
Αυτοσχεδιάζουμε , με αποτελέσματα άλλοτε
ικανοποιητικά, άλλοτε απογοητευτικά και άλλοτε αμφιλεγόμενα! Η συγκεκριμένη
τάρτα ανήκει στα πρώτα και φαγώθηκε μέχρι το τελευταίο ψίχουλο.
ικανοποιητικά, άλλοτε απογοητευτικά και άλλοτε αμφιλεγόμενα! Η συγκεκριμένη
τάρτα ανήκει στα πρώτα και φαγώθηκε μέχρι το τελευταίο ψίχουλο.
Επί πλέον, είναι εμφανίσιμη και θα μπορούσε να συμπληρώσει φιλικό τραπέζι ή μπουφέ . Η συνταγή
μας άρεσε, την επαναλάβαμε ήδη 2-3 φορές με μικρές παραλλαγές , και σας την παρουσιάζω!
μας άρεσε, την επαναλάβαμε ήδη 2-3 φορές με μικρές παραλλαγές , και σας την παρουσιάζω!
Υλικά:
Α. Για τη ζύμη:
½ κούπα γιαούρτι
½ κούπα ελαιόλαδο
1/3 κούπας ρακή ή λευκό κρασί
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
Ελάχιστο αλάτι
2,5 κούπες αλεύρι
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν
Β. Για τη γέμιση:
1,5 κούπα ξινομυζήθρα
1 κούπα γάλα
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
Αλάτι (ανάλογο με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
Πιπέρι (κατά
προτίμηση λευκό για καλύτερη εμφάνιση)
προτίμηση λευκό για καλύτερη εμφάνιση)
2-3 κλαδάκια μαϊντανό ή βασιλικό
Μια μεγάλη ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες ή 5-6 λιαστά ντοματάκια
Λίγη ρίγανη ακόμη
Προαιρετικά, μισή κούπα μαύρες ελιές ψιλοκομμένες (όχι ξιδάτες)
Επί το έργον:
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το γιαούρτι και το ποτό και
προσθέτουμε το αλάτι και τη ρίγανη. Προσθέτουμε το μπέικιν στο αλεύρι και
αναμειγνύουμε με τα υγρά, ώστε να έχουμε μια κανονική ζύμη.
προσθέτουμε το αλάτι και τη ρίγανη. Προσθέτουμε το μπέικιν στο αλεύρι και
αναμειγνύουμε με τα υγρά, ώστε να έχουμε μια κανονική ζύμη.
Η ρίγανη προστέθηκε εκ των υστέρων… |
Αφήνουμε να
ξεκουραστεί για 15 λεπτά και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα 28 νούμερο που έχουμε
λαδώσει ελαφρά (για να μη κολλήσει).
ξεκουραστεί για 15 λεπτά και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα 28 νούμερο που έχουμε
λαδώσει ελαφρά (για να μη κολλήσει).
Την
καλύπτουμε με λαδόχαρτο και βάζουμε κάποιο όσπριο για να αποτρέψουμε το
φούσκωμα κατά το ψήσιμο. Βάζουμε την
τάρτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς
φούρνο για 20 λεπτά .
καλύπτουμε με λαδόχαρτο και βάζουμε κάποιο όσπριο για να αποτρέψουμε το
φούσκωμα κατά το ψήσιμο. Βάζουμε την
τάρτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς
φούρνο για 20 λεπτά .
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Στο multi βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την πρασινάδα και τις ελιές
και χτυπάμε για λίγο μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πηχτή αλλά ρευστή κρέμα. Αν θέλουμε να προσθέσουμε ελιές τις
βάζουμε τώρα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
και χτυπάμε για λίγο μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πηχτή αλλά ρευστή κρέμα. Αν θέλουμε να προσθέσουμε ελιές τις
βάζουμε τώρα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Απλώνουμε την
κρέμα στην τάρτα (αφού αφαιρέσουμε το χαρτί με τα όσπρια και την πατήσουμε λίγο με ένα πιρούνι), στολίζουμε με τις φέτες της ντομάτας ή τα λιαστά ντοματάκια και λίγες ελιές (αν
βάλουμε) και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό (ή το βασιλικό). Πασπαλίζουμε με λίγη
ρίγανη και φουρνίζουμε μέχρι η τάρτα μας να χρυσίσει και να πήξει η κρέμα.
κρέμα στην τάρτα (αφού αφαιρέσουμε το χαρτί με τα όσπρια και την πατήσουμε λίγο με ένα πιρούνι), στολίζουμε με τις φέτες της ντομάτας ή τα λιαστά ντοματάκια και λίγες ελιές (αν
βάλουμε) και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό (ή το βασιλικό). Πασπαλίζουμε με λίγη
ρίγανη και φουρνίζουμε μέχρι η τάρτα μας να χρυσίσει και να πήξει η κρέμα.
Σερβίρεται χλιαρή και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
1)
Μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα ένα αυγό και
να ελαττώσουμε το γάλα. Πάντως το φούσκωμα εξασφαλίζεται και με το μπέικιν.
Μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα ένα αυγό και
να ελαττώσουμε το γάλα. Πάντως το φούσκωμα εξασφαλίζεται και με το μπέικιν.
2)
Προτιμώ το multi στην παρασκευή της κρέμας αντί άλλου τρόπου ανάμειξης γιατί έτσι γίνεται
απολύτως λεία.
Προτιμώ το multi στην παρασκευή της κρέμας αντί άλλου τρόπου ανάμειξης γιατί έτσι γίνεται
απολύτως λεία.
3)
Αν δεν βρίσκετε ξινομυζήθρα μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε φέτα ή άλλο μαλακό τυρί. Ανάλογα την υγρασία του, αυξάνουμε λίγο
το αλεύρι για να στέκεται η κρέμα μετά το ψήσιμο.
Αν δεν βρίσκετε ξινομυζήθρα μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε φέτα ή άλλο μαλακό τυρί. Ανάλογα την υγρασία του, αυξάνουμε λίγο
το αλεύρι για να στέκεται η κρέμα μετά το ψήσιμο.
4)
Με κάποιες αλλαγές, τα βασικά υλικά της κρέμας
μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε γλυκιά τάρτα, αλλά αυτό είναι θέμα άλλης ανάρτησης!
Με κάποιες αλλαγές, τα βασικά υλικά της κρέμας
μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε γλυκιά τάρτα, αλλά αυτό είναι θέμα άλλης ανάρτησης!
Μου αρέσει ο αυτοσχεδιασμός σου Βαγγελιώ.
Τέλεια.
Φιλιά
Ευχαριστώ Κόννα μου. Να είσαι καλά!
Ειλικρινά δεν ξέρω τι μου αρέσει περισσότερο, η ζύμη ή η γέμιση!
Η τάρτα σου βγάζει έναν αέρα παράδοσης αλλά είναι παράλληλα και πολύ κομψή!
Για ξινομυζήθρα τρελαίνομαι οπότε άνετα θα μπορούσα να τη φάω όλη μόνη μου!
Καλημέρα Βαγγελιώ μου!
Ερμιόνη μου αρέσει πολύ το σχόλιό σου. Δίνει ένα "κύρος" στη συνταγή.:-) Ευχαριστώ!
Στείλε με τώρα για ξινομυζήθρα!! Με τις τάρτες έχω έρωτα!!
Καλό μεσημέρι.
Ξανθή θα δω τι θα κάνω με τις αποστολές :-). Καλημέρα!
Νομίζω η ξινομυζήθρα είναι το τυρί που ταιριάζει περισσότερο απ' όλα στην ζηλευτή τάρτα σου Βαγγελιώ μου!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Και με φέτα Έλενα φαντάζομαι θα γίνεται ωραία! Καλημέρα!
Τη θέλω όλη τώρα!!! Μόλις γύρισα από το γυμναστήριο, δεν έχω μαγειρέψει και το συγκεκριμένο φαγάκι είναι εξαιρετικά "γιάμμι"! Το… ταψάκι μου, παρακαλώ!!! :Ρ
Ας πάω να φάω τη σαλάτα μου τώρα! (κακούργααααααα…!)
Αχ κοριτσάκι! Αν είμασταν κοντά θα σε φίλευα …
Βαγγελιώ μου και η ζύμη καταπληκτική αλλά και η γέμιση!Η ξινομυζήθρα είναι απο τα αγαπημένα μου τυριά, μπράβο για την έμπνευση!
Φιλιά!
Ναι Ελένη μου. Απλή ζύμη και νόστιμη, με υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι
Μμμμ καλυτερο και απο πιτσα!
Για τους υγιεινιστές :-)!
Μη γελασεις με αυτο που θα πω μου θυμιζει την πιτσα με μοτσαρελα και φετες ντοματας που κανουν οι Ιταλοι
Σαν εικόνα Μαργαρίτα γιατί σαν γεύση διαφέρουν αρκετά
Βαγγελιώ, τί ωραία τάρτα! Η βάση ελαιόλαδου μου αρέσει πολύ και πάντα τις προτιμώ από αυτές του βουτύρου. Ξινομυζήθρα δεν μπορώ να βρω με τίποτα αλλά νομίζω υπαρχουν πολλά ωραία τυριά που μπορούν να την αντικαταστήσουν, όπως λες φέτα, που της έχω και αδυναμία!
Μάγδα, ιδιαίτερα στις αλμυρές τάρτες ταιριάζει ιδιαίτερα η ζύμη ελαιολάδου κατά τη γνώμη μου.
Vita φανταστική τάρτα! Μου αρέσει που μπορούμε να βάλουμε και διαφορετικά τυριά, ανάλογα με τα γούστα μας! Καλό μήνα!
Έτσι ακριβώς καλή μου. Ευελιξία 🙂
Ωχ, βρε Βαγγελίτσα θα με κάνεις να δαγκώσω την οθόνη βραδιάτικα!
Τα πακετάκια μου τα έχω στο ψυγείο και έτσι με το καλό θα την κάνω αύρι μεθαύριο. Φρέσκα βασιλικά έχω ακόμη… αλλά έχω και μια ερώτηση έβαλες αλευράκι στην γέμιση και δεν έβαλες καθόλου αυγό; Γιατί, για λέγε…
Ήθελα Πηνελόπη να είναι συνεκτική η γέμιση. Αυτό το εξασφαλίζει το αυγό και το άμυλο, έτσι δεν είναι; Αντί λοιπόν αυγό βάζω συχνά λίγο αλευράκι ή κορν φλάουρ .
Καλό μήνα,Vita!
Αχ,αυτή η ξινομυζήθρα σας,όπυ κι αν μπεί πόση νοστιμιά δίνει!
Μμμ,νοστιμότατη η τάρτα σου!
Όταν βρίσκω ξινομυζήθρα,πάντα φτιάχνω αγνιόπιτες,πολύ τις αγαπήσαμε για τη νοστιμιά τους,μα και για την ευκολία εκτέλεσης(αυτό αφορά εμένα χιχι…)
Φιλιά!
Και για μένα οι αγνιόπιτες είναι η εύκολη λύση στις μυζηθρόπιτες. Η ξινομυζήθρα όταν είναι καλή (γιατί υπάρχει και αψιά, με άσχημη γεύση) είναι πραγματικά υπέροχη
Στο άκουσμα της λέξης ξινομυζήθρα, οι σιλεογόνοι αδένες μου αρχίζουν και δουλεύουν! Τέλεια!
Κική κι εγώ με τους μπεζέδες σου παθαίνω …κάτι 🙂
Καλό μήνα …. απλό αλλά πεντανόστιμο και καταπληκτικό!
Ευχαριστώ Καμικάζι! Καλό μήνα!
Πάλι δημιούργησες Βαγγελιώ 🙂
Η ζυμη ελαιόλαδου εξαιρετική και ταιριαστή με την γεμιση. Δεν θα ταίριαζε τίποτα καλύτερο.
Μπράβο σου !
Φιλιά