Vegan/vegetarian

Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)

Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)

Και ζύμη ελαιολάδου βέβαια!

Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)
Τι κάνουμε αν τα υλικά μας είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα
για κλασικές μυζηθρόπιτες, αν βαριόμαστε να ανοίξουμε φυλλαράκια, αν δεν
θέλουμε τηγανητά,  αν τέλος πάντων μας πιάσει μια δημιουργική διάθεση και δεν έχουμε χρόνο;
Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)
Αυτοσχεδιάζουμε , με αποτελέσματα άλλοτε
ικανοποιητικά, άλλοτε απογοητευτικά και άλλοτε αμφιλεγόμενα! Η συγκεκριμένη
τάρτα ανήκει στα πρώτα και φαγώθηκε μέχρι το τελευταίο ψίχουλο.
Επί πλέον, είναι εμφανίσιμη και θα μπορούσε να συμπληρώσει φιλικό τραπέζι ή μπουφέ . Η συνταγή
μας άρεσε, την επαναλάβαμε ήδη 2-3 φορές με μικρές παραλλαγές , και σας την παρουσιάζω!
Υλικά:
Α. Για τη ζύμη:
½ κούπα γιαούρτι
½ κούπα ελαιόλαδο
1/3 κούπας ρακή ή λευκό κρασί
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
Ελάχιστο αλάτι
2,5 κούπες αλεύρι
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν
Β. Για τη γέμιση:
1,5 κούπα ξινομυζήθρα
1 κούπα γάλα
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
Αλάτι  (ανάλογο  με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
Πιπέρι (κατά
προτίμηση λευκό για καλύτερη εμφάνιση)
2-3 κλαδάκια μαϊντανό ή βασιλικό
Μια μεγάλη ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες ή 5-6 λιαστά ντοματάκια
Λίγη ρίγανη ακόμη
Προαιρετικά, μισή κούπα μαύρες ελιές ψιλοκομμένες (όχι ξιδάτες)
Επί το έργον:
Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το γιαούρτι και το ποτό και
προσθέτουμε το αλάτι και τη ρίγανη. Προσθέτουμε το μπέικιν στο αλεύρι και
αναμειγνύουμε με τα υγρά, ώστε να έχουμε μια κανονική ζύμη.
Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)
Η ρίγανη προστέθηκε εκ των υστέρων…
 Αφήνουμε να
ξεκουραστεί για 15 λεπτά και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα 28 νούμερο που έχουμε
λαδώσει ελαφρά (για να μη κολλήσει).
Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)
Την
καλύπτουμε με λαδόχαρτο και βάζουμε κάποιο όσπριο για να αποτρέψουμε το
φούσκωμα κατά το ψήσιμο.  Βάζουμε την
τάρτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς
φούρνο για 20 λεπτά .
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)
Στο multi βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την πρασινάδα και τις ελιές
και  χτυπάμε για λίγο μέχρι να γίνει μια ομοιογενής  πηχτή αλλά ρευστή κρέμα.  Αν θέλουμε να προσθέσουμε ελιές τις
βάζουμε  τώρα και  ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)
Απλώνουμε την
κρέμα στην τάρτα (αφού αφαιρέσουμε το χαρτί με τα όσπρια και την πατήσουμε λίγο με ένα πιρούνι), στολίζουμε με τις φέτες της ντομάτας  ή τα λιαστά ντοματάκια και λίγες ελιές (αν
βάλουμε) και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό (ή το βασιλικό). Πασπαλίζουμε με λίγη
ρίγανη και φουρνίζουμε μέχρι η τάρτα μας να χρυσίσει και να πήξει η κρέμα.
Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)
Σερβίρεται  χλιαρή και σε θερμοκρασία δωματίου.
Τάρτα ξινομυζήθρας με ντομάτα (φρέσκια ή λιαστή)
Παρατηρήσεις:
1)
Μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα ένα αυγό και
να ελαττώσουμε το γάλα. Πάντως το φούσκωμα εξασφαλίζεται  και με το μπέικιν.
2)
Προτιμώ το  multi στην παρασκευή της κρέμας αντί  άλλου τρόπου ανάμειξης γιατί έτσι γίνεται
απολύτως λεία.
3)
Αν δεν βρίσκετε ξινομυζήθρα μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε φέτα ή άλλο μαλακό τυρί. Ανάλογα την υγρασία του, αυξάνουμε  λίγο
το αλεύρι για να  στέκεται  η κρέμα μετά το ψήσιμο.
4)
Με κάποιες αλλαγές, τα βασικά υλικά της κρέμας
μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε γλυκιά τάρτα, αλλά αυτό είναι  θέμα άλλης ανάρτησης!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο