Οι χειρομυλόπιτες είναι ένα αρτοσκεύασμα του παρελθόντος μας. Με στάρι αλεσμένο στο χειρόμυλο, εξ ου και το όνομά τους, και προζύμι ήταν η λαχτάρα του πεινασμένου:
Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από χειρομυλόπιτες. Μόνο μια φορά στο παρελθόν είχα φάει και δεν θυμόμουν καλά καλά τη γεύση τους. Θυμόμουν όμως ότι μου άρεσαν. Η μάνα μου τις θυμάται σαν το πεσκέσι που τους έφερνε η γιαγιά της όταν ήταν μικρή και γινόταν ανάρπαστες από την ίδια και τα αδέλφια της. Και η κυρία Α. θυμάται τη μάνα της να τους λέει «Αλέσετε μωρέ μια ολιά (μικρή ποσότητα) στάρι να φτιάξωμε δυο τρεις πίτες» και να το κάνουν με προθυμία γιατί τους άρεσαν πάρα πολύ.
Οι χειρομυλόπιτες αντικαθιστούσαν το ψωμί αν δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα του ζυμώματος και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν «ψωμί τηγανιού». Γινόταν από στάρι (σιτάρι) χοντροαλεσμένο στο χειρόμυλο (δείτε τον χειρόμυλο στο post για τον ξινόχοντρο), κι όχι από αλεύρι, και ψηνόταν σε μεγάλα μαντεμένια τηγάνια χωρίς λάδι. Το σουσάμι ήταν προαιρετικό, για όσους είχαν δικό τους. Πρέπει να σημειώσω ότι το σουσάμι παλιότερα το καλλιεργούσαν στην Κρήτη. Κάθε οικογένεια είχε τη δική της παραγωγή, όχι πολύ, 3-4 κιλά μου είπαν. Τουλάχιστον στα χωριά που ήταν δύσκολο να βρουν στην αγορά, ήταν ένα από τα προϊόντα που φρόντιζαν να υπάρχουν στο ντουλάπι τους. Το λιάζανε όταν ήταν η ώρα της συγκομιδής και το αποθήκευαν για τη δική τους χρήση. Βλέπετε, πολλά από τα παραδοσιακά μας σκευάσματα, γλυκά και πίτες, περιέχουν μπόλικο σουσάμι. Μέχρι και τα μελομακάρονα στην Κρήτη με σουσάμι τα πασπαλίζουμε.
Αναμφισβήτητα και οι χειρομυλόπιτες και οι τηγανίτοι είναι από τα πιο υγιεινά ψωμάκια που μπορούμε να φτιάξουμε στην κουζίνα μας! Τι φυτικές ίνες, τι ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες, τι αντιοξειδωτικά από το σουσάμι, όλα όσα συνιστούν οι διατροφολόγοι, σε ένα!
Υλικά
1 κούπα γεμάτη προζύμι
½ οκά δηλαδή 640 γραμμάρια στάρι αλεσμένο
2-2,5 κούπες χλιαρό νερό
Αλάτι
Σουσάμι αναποφλοίωτο.
Επί το έργον
Διαλύουμε το προζύμι στο νερό και προσθέτουμε το στάρι και το αλάτι. Πρέπει να έχουμε ένα σφιχτό χυλό που να μοιάζει με ζύμη, αλλά να έχει αρκετό υγρό γιατί όση ώρα περιμένουμε να ανεβεί θα “τραβήξει”.Φυσικά είναι κοκκώδης και όχι συμπαγής. Θα τον βάλουμε σε ζεστό μέρος να ανεβεί . Το στάρι θα απορροφήσει τα υγρά και θα φουσκώσει και έτσι το μίγμα μας θα έχει σφίξει μέχρι την ώρα του ψησίματος.
Βάζουμε να κάψει μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι, το πασπαλίζουμε σε όλη του την επιφάνεια με σουσάμι και παίρνουμε μια μπάλα ζύμης ανάλογη με το μέγεθος του τηγανιού. Την απλώνουμε με το χέρι μας προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία αρκετά. Όταν στερεοποιηθεί και κάνει κρούστα από την μια μεριά την γυρίζουμε όπως την ομελέτα με ένα πιάτο ή με άλλο λείο σκεύος κατάλληλης διαμέτρου.
Αφού πασπαλίσουμε ξανά την επιφάνεια του τηγανιού με σουσάμι, την βάζουμε να ψηθεί και από την άλλη μεριά. Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και με συχνά γυρίσματα της πίτας μέχρι να ψηθεί το εσωτερικό της χωρίς να καεί. Το πάχος μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από αυτό που είχαν οι δικές μου. Αλλά δεν είχα χρόνο (ούτε υπομονή εδώ που τα λέμε…) να ψήνω με τις ώρες. Ακόμα και πιο λεπτές που έφτιαξα τις δικές μου, ήθελαν το χρόνο τους και τα γυρίσματά τους!
Για ΤΟΥΣ μανταλάτους τηγανίτους (όχι ΤΙΣ τηγανίτες, αρσενικό παρακαλώ …):
Βάζουμε στο τηγάνι ελάχιστο ελαιόλαδο ( 1 φλυτζανάκι του καφέ ας πούμε) και όταν κάψει (χωρίς να καπνίσει) βάζουμε μια χούφτα από το ζυμάρι για τις χειρομυλόπιτες. Το απλώνουμε με το πίσω μέρος του χεριού μας σε μακρόστενο σχήμα. Όταν ψηθεί από τη μια πλευρά ο τηγανίτης μας τον γυρίζουμε με μια σπάτουλα και από την άλλη. Όταν τηγανιστεί τον βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Όταν χρειάζεται, προσθέτουμε λάδι.
Τους σερβίρουμε ζεστούς με αλμυρή συνοδεία (ελιές ή τυρί) ή περιχυμένους με μέλι ή πετιμέζι.
Παρατηρήσεις
1)Η διαδικασία μπορεί να γίνει και με μαγιά (για μια πιο νεωτεριστική εκδοχή):Βάζουμε 30 γρ νωπή μαγιά σε μια κούπα χλιαρό νερό, και μισή κούπα αλεύρι. Όταν φουσκώσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό νερό και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Ή φτιάχνουμε το μίγμα με το στάρι το αλάτι και το νερό και προσθέτουμε δύο φακελλάκια ξηρή μαγιά.
2)Πάντα όταν φτιάχνω σκευάσματα με προζύμι, “ανεπιάνω” αυτό που διατηρώ στο ψυγείο μου με μια κούπα νερό και κρατάω μια ποσότητα για επόμενα ζυμώματα.
Δηλαδή, το αραιώνω με το νερό, προσθέτω αλεύρι και χρησιμοποιώ το μισό. Το άλλο μισό το ξαναβάζω στο ψυγείο. Μάλιστα φυλάσσω δύο μπολ για καλό και για κακό…
3)Όπως έγραψα και παραπάνω, οι πίτες αυτές αντικαθιστούσαν το ψωμί. Ήταν λοιπόν πολύ πιο παχουλές απ’ ότι τις έφτιαξα εγώ. Η κυρία Ά. Που μου έδωσε τη συνταγή μου έλεγε ότι η φωτιά στο τζάκι έπρεπε να έχει φλόγα «σαν το κερί αδύνατη» που λέει ο λόγος, για να ψηθεί η πίτα χωρίς να καεί. Μάλιστα έλεγε ότι ούτε το σουσάμι δεν καιγόταν μέχρι να γίνει ή πίτα. Τα μεγέθη δε, ήταν πολλαπλάσια από των δικών μου. Μιλάμε για τηγάνια με διάμετρο κοντά στα 40 εκατοστά …
4)Οι χειρομυλόπιτες φτιαχνόταν σε όλη την Κρήτη με το στάρι που έπεφτε από το χειρόμυλο όταν το άλεθαν για άλλες δουλειές. Πιθανόν από τόπο σε τόπο να υπάρχουν παραλλαγές της συνταγής. Μου έχουν πει για ότι κάπου πρωτοβράζουν το στάρι, ότι χρησιμοποιούν χουμά(το υγρό που μένει μετά την τυροκόμιση του γάλατος) κ.ά. Αυτή που περιγράφεται εδώ είναι η συνταγή της περιοχής μου. Πολύ θα χαρώ αν κάποιος έχει να προσθέσει κάτι ή και να αλλάξει κάτι στην συνταγή.
Τη διάβασα και την ευχαριστήθηκα!! Είναι κάτι που πρώτη φορά ακούω.
Να είσαι καλά να κάνεις αυτές τις καταγραφές όσο ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που τα γνωρίζουν.
Καλό βράδυ.
αυτα τα λιγα που γνωριζω απο την κρητικη κουζινα τα εμαθα απο εσενα.
αυτη η συνταγη, και οχι μονο, ειναι θησαυρος.
Πρωτη φορα ακουω για κατι τετοιο αλλα φανταζομαι οτι θα ειναι νοστιμοτατο!!! (η γευση με το μελι θυμιζει λουκουμαδες, τηγανιτες ή κατι τελειως διαφορετικο;;;) Φιλια
Ούτε τις ονομασίες δεν ήξερα ομολογώ!
Πολύτιμη η καταγραφή αυτών των συνταγών και σε ευχαριστούμε που μας τις γνωρίζεις!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Αξιόλογη συνταγή και ακόμη πιό αξιόλογη η προσπαθειά σου, να την αναβιώσεις και να την καταγράψεις.
Συγχαρητήρια Vita! Πολύτιμη η καταγραφή και διατήρηση συνταγών αλλά και συνηθειών που τείνουν δυστυχώς να χαθούν. Τα νοικοκυριά του παρελθόντος στην Ελλάδα ήταν αυτόνομες οικονομικές μονάδες και δημιουργούσαν πλούτο(και δεν εννοώ υλικό μόνο) από τις ελάχιστες πρώτες ύλες που είχαν στη διάθεσή τους.
Καλή σου μέρα! Πέρνα αν θέλεις από το Αγάπη για Δημιουργία (agapigiadimiourgia.blogspot.com). Σε περιμένει ένα βραβείο.
♡°
º✿
º° ♥✿
❤
Olá, amiga!
Passei para uma visitinha.
Suas receitas são sempre deliciosas.
Seu blog é muito agradável.
Beijinhos.
Brasil.
♥♡
Καλημέρα.
Εξαιρετική ανάρτηση με την καταγραφή συνταγών, που τείνουν να εκλείψουν!
Ζ.
Αυτούς τους αρσενικούς τηγανιτούς πολύ τους ζήλεψα μωρέ Vita μου!
Και που να έβρω στάρι για να αλέσω…
Νομίζω πως το λαογραφικό πρέπει να το καλλιεργήσεις πια στο έπακρο.
Καλή συνέχεια.
Μα τι νόστιμα που φαινονται, ουτε και εγώ τα ηξερα! Μπράβο βρε Vita, όπβς πάντα μοναδική!
Greetings and you are in! Thank you for your first submissions to eRecipeCards.com. Hope you have many more of your back stock still to be added and even more; hope you make us a habit. I saw that you had a few problems adding the photo. I did a screen grab and was able to pick what I thought would make you look good. Hope you approve.
I have a tutorial on the site that shows the easiest way to get photos up and on…
http://erecipecards.com/content/?id=42
Also, we have set up your own personal recipe page showing just the recipes that you submit. An easy way to keep track of the ones you want to re-cook, or a great way to direct people to what you have been cooking. Keep in mind that everything links back to your blog… here's your page..
http://erecipecards.com/account/userrecipes.php?id=778
Καλησπερα vita μου.Ετσι τους κανουμε και στην κατω μεσαρρα τους χειρομυλιαστους τηγανιτους.Πολλοι βαζουν ψιλοκομενο δυοσμο και ειναι πεντανοστημοι.Η γιαγια μου μου εχει πει οτι παλια εβαζαν μεσα στο χυλο αντι για δυοσμο, ψιλοκομενο κνησαρι(σκεπη, μπολια)απο αρνι η κατσικι.Τους περιχυνουμε με μελι και πασπαλιζουμε με σουσαμι καβουρδισμενο.Νασε καλα που με τις αναρτησεις σου δεν αφηνεις να ξεχαστουν οι παραδοσιακες συνταγιες της ΚΡΗΤΗΣ μας
Εντυπωσιάστηκα με όλα αυτά και μου άρεσε πάρα πολύ, που μας γνωρίζεις την παράδοση της Κρήτης.
Είναι πραγματικά εξαιρετικές συνταγές!!
Φιλιά πολλά, καλό Σ/Κ
Καταρχήν συγνώμη για την πολυήμερη -σχετικά- απουσία και την έλλειψη απαντήσεων στα σχόλιά σας, αλλά υπήρχε πολύ σοβαρή αιτία! Ελπίζω να με συγχωρέσετε που δεν περνώ συχνά και από τα σπιτάκια σας, αλλά αυτή την εποχή …ΤΡΕΧΩ!
Ξανθή μου σε ευχαριστώ! Πάντα με τον καλό σου λόγο!
Ειρήνη μου χαίρομαι! Είσαι τόσο άξια που και χωρίς εμένα κάπου θα τα ξετρύπωνες 🙂
reine την άλλη φορά που θα φτιάξω θα σου στείλω να δοκιμάσεις 🙂
Έλενα εδώ εγώ δεν είχα ξανακούσει για μανταλάτους! Πάντως είναι νόστιμοι οι άτιμοι 🙂
Παράκελσε σε ευχαριστώ πολύ!
Σοφία μου σε ευχαριστώ πολύ και για το σχόλιο και για το βραβείο! Θα το τιμήσω οπωσδήποτε μόλις μπορέσω!
Magia da Inês Muito obrigado pelo comentário e suas palavras boas. Mas a maioria graças pelos corações e outros belos desenhos 🙂
Ζαμπία μου σε ευχαριστώ. Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους ύπαρξης του blog.
Πηνελόπη μου να σου στείλω; Μου είναι πολύ εύκολο 🙂
Έρι μην υπερβάλλεις:-)! Σε ευχαριστώ πολύ για το τιμητικό σχόλιο.
Inspired by eRecipeCards
It's OK! Thank you!
ΜΕλανουράκι τι ωραία ιδέα! Την επόμενη φορά θα τους δοκιμάσω με δυόσμο. Θα ταιριάζει θαυμάσια! Σε ευχαριστώ! Πήρες το mail;
Μαρί μου σε ευχαριστώ!Περισσότερο αξίζουν αυτές οι συνταγές για την σπανιότητά τους.
VITA μου ευχομε το προβλημα σου να εχει αισιο τελος.Δοκιμασε τους με δυοσμο ειναι νοστιμοτατοι.Πηρα το mail.Δεν σου απαντησα γιατι ελειπα διακοπες.
Μελανουράκι μου αφορά τη μητέρα μου.Σ'ευχαριστώ πολύ!
πολυ ωραια συνταγη μου θυμιζει γιαγια θα τη φτιαξω
εγω. κανω μια πιο μοντερνα εκδοχη κ γινονται πεντανοστιμες.η αναλογια ειναι 1 προς 2.σιταρι αλευρι.2 εως 3 φακελακια μαγια ψιλοκομενο δυοσμο λιγο αλατι λιγη κανελλα.μουλιαζω το σιταρι μερικες ωρες να μαλακωσει αφου το κσεπλυνω με νερο.το νερο που βαζω να μαλακωσει να το περνα 1 εως 2 δαχτυλα.σε αυτο το μειγμα βαζω το αλευρι κ τα υπολειπα υλικα.αφηνω να φουσκωσει κ τηγανιζω.ο χυλος πρεπει να ειναι μετριος.δηλαδη οταν τον ριχνω στο λαδι με το κουταλι να πρεπει να τηναξω το χερι λιγο.
Ευχαριστώ πολύ! Έχω κι εγώ μια νέα εκδοχή. Θα δοκιμάσω και τη δική σου και θα κάνω δημοσίευση κάποια στιγμή. Μου αρέσει η συνταγή σου!
[…] (Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα cretangastronomy.gr) […]
Πολύ ενδιαφέρουσα η λεπτομερή περιγραφή των συνταγών (γνωστών λίγο πολύ στη περιοχή μου).
Ευχαριστώ πολύ! Προσπαθώ εκτός από τη συνταγή να καταγράφω μνήμες και έθιμα!