Άρθρα

Βιβλιοπροτάσεις: Και διηγώντας τα… να τρως

Βιβλιοπροτάσεις: Και διηγώντας τα… να τρως

Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων!

Το δεύτερο βιβλίο που διάλεξα να σας παρουσιάσω στη νέα στήλη των βιβλιοπροτάσεων είναι το βιβλίο «Και διηγώντας τα… να τρως» της κυρίας Μελίσσας Στοΐλη. Πρόκειται για μια συλλογή συνταγών όπου δεν παρουσιάζονται μόνο τα υλικά και η παρασκευή τους, αλλά και η ιστορία τους. Από τα πιο κατάλληλα για τη στήλη μας, αφού από την πρώτη ανάρτηση δηλώσαμε ότι δεν θα προτείνουμε μόνο συνταγολόγια αλλά βιβλία από πολλές κατηγορίες που έχουν γαστρονομικό ενδιαφέρον, χωρίς καμία διαφημιστική διάθεση!

Βιβλιοπροτάσεις: Και διηγώντας τα… να τρως

Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για κουραστικό ανάγνωσμα ιστορίας. Η συγγραφέας δίνει την ιστορία κάθε συνταγής αλλά ο λόγος της είναι γλαφυρός και ανάλαφρος και δεν κουράζει καθόλου. Είναι σαν να διαβάζει κανείς μικρά διηγήματα που τα απολαμβάνει γιατί συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη γνώση. Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη: Στο πρώτο μέρος διαβάζουμε τις ιστορίες συνταγών από το ελληνικό αλλά και το διεθνές εδεσματολόγιο, και στο δεύτερο τις ίδιες τις συνταγές γι αυτό και οι διπλοί αριθμοί στις σελίδες. Ανάμεσά τους, πολλές αγαπημένες συνταγές που αξίζει να μάθουμε την ιστορία τους.

 

Βιβλιοπροτάσεις: Και διηγώντας τα… να τρως

Πατώντας σε μια εξαιρετικά πλούσια βιβλιογραφία, χρήσιμη σε όσους αγαπάνε και ενδιαφέρονται για την ιστορία της διατροφής, η Μελίσσα Στοΐλη  επιτυγχάνει κάτι πολύ σημαντικό: μας κάνει να αντιληφθούμε τη μεγάλη σημασία της αυθεντικότητας κάθε εδέσματος και την πολιτισμική αξία της γαστρονομίας. Το βιβλίο της υποστηρίζει με τον καλύτερο τρόπο την πεποίθηση ότι η γαστρονομία είναι πολιτισμός.

Βιβλιοπροτάσεις: Και διηγώντας τα… να τρως

Η ίδια στο οπισθόφυλλο δηλώνει ότι «η αναζήτησή της δεν ήταν ούτε φιλολογική ούτε λαογραφική» αλλά περισσότερο βιωματική. Εν τούτοις οι πληροφορίες της βασίζονται όπως προανέφερα σε πολύ σημαντική βιβλιογραφία που δίνουν στις ιστορίες της αξιοπιστία συστηματικής έρευνας. Για όλους αυτούς τους λόγους η ανάγνωση του βιβλίου δεν κουράζει καθόλου! Δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου, το απολαμβάνεις! Και στο τέλος, όταν πια το φυλάξεις στη βιβλιοθήκη σου,  ξέρεις πως όταν γεύεσαι ένα φαγητό η δημιουργία του μπορεί να κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία ή μια μεγάλη διαδρομή μέχρι να καταλήξει στο πιάτο σου!

Βιβλιοπροτάσεις: Και διηγώντας τα… να τρως

Αναζητείστε το, και απολαύστε το!

Μελίσσα Στοΐλη: Και διηγώντας τα… να τρως

Εκδόσεις Κίχλη

Αθήνα 2015

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο