Vegan/vegetarian

Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας και ινδοκάρυδο

Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας και ινδοκάρυδο

Όπως πορτοκαλόπιτα! Λεμονόπιτα, περγαμοντόπιτα, και όχι μόνο!

Λεμονόπιτα η σημερινή μας συνταγή, αλλά όχι τύπου lemon pie όπως την ξέρουμε. Πάτησα στη λογική της κλασικής πορτοκαλόπιτας και έφτιαξα σιροπιαστή λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας που ενθουσίασε όσους τη δοκίμασαν. Αποστολές σε ταπεράκια βέβαια αφού οι συναθροίσεις μας  φέτος περιορίστηκαν στο μαγικό ΔΥΟ!

Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας και ινδοκάρυδο

Παραδοσιακά πια, όλα τα χρόνια ύπαρξης του site, κάθε τέτοια Κυριακή της Μάνας, η ανάρτηση είναι  γλυκιά! Δεν θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο…  Και αντί άλλων λόγων για τη σημερινή γιορτή, παραθέτω το παιδικό τραγουδάκι που μάθαινε η μάνα μου φέτος το καλοκαίρι στις εγγονούλες μου και που όπως είδα δεν υπάρχει πουθενά στο internet! Τραγούδι της μάνας, με ευαισθησία, αγωνία, τόλμη και αγάπη!

Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας και ινδοκάρυδο

Δεν ξέρω αν είναι δημώδες, αν προέρχεται από κάποιο παλιό αναγνωστικό, μας το μάθαινε όμως κι εμάς και η μάνα μου και η γιαγιά μου. Αν κάποιος φίλος ξέρει περισσότερα για το τραγουδάκι θα με χαροποιούσε να μας τα πει. Η αναζήτησή μου στη google δεν έδωσε καμια πληροφορία, για την ακρίβεια αυτό το τραγουδάκι δεν υπάρχει στο internet!

 

Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας και ινδοκάρυδο

 

 

-Πού πας περιστεράκι στον κήπο στην αυλή

δεν βλέπεις το γεράκι το άγριο πουλί;

-Πετώ και δεν φοβάμαι γιατί με κρατά δουλειά

πουλάκια δύο έχω μέσα στη φωλιά

Κι απλώνω τα φτερά μου και χαμηλά πετώ

να φέρω στα παιδιά μου νερό και φαγητό!

 

Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας και ινδοκάρυδο

Νοσταλγία με πιάνει όταν θυμάμαι τις φωνούλες τους να επαναλαμβάνουν… Με κρατά ζουλειά, κι απλώνω τα φτεά μου… Κι η μάνα μου! Πόση υπομονή, πόση αγάπη!

Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας και ινδοκάρυδο

Χρόνια Πολλά στις μάνες που τις κρατά δουλειά! Στις μάνες που αγαπούν και τολμούν δίχως φόβο και είναι πάντα έτοιμες και πρόθυμες για προσφορά!

Χρόνια Πολλά στις μανάδες όλου του κόσμου! Να χαίρονται και να καμαρώνουν τα παιδιά τους γερά κι ευτυχισμένα!

Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας και ινδοκάρυδο

Πάμε όμως στη συνταγή…

Παρατηρήσεις

  • Η πίτα προέκυψε επειδή είχα υπέροχα φρέσκα λεμόνια και πορτοκάλια πολυκαιρισμένα, οπότε δεν ήταν κατάλληλα για πίτα.

  • Δοκιμάστηκε και με προσθήκη ξύσματος περγαμόντου και γλυκού περγαμόντου αλλά ο χυμός και σ’ αυτές ήταν χυμός λεμονιού γιατί ο χυμός των άλλων εσπεριδοειδών πικρίζει. Υποθέτω ότι θα είναι εξαιρετική και με ξύσμα κίτρου, νεραντζιού, φράπας κλπ…

  • Προτίμησα γάλα αντί γιαουρτιού της κλασικής συνταγής γιατί το λεμόνι είναι πιο ξινό από το πορτοκάλι και ήθελα να ισορροπήσω την ξινή γεύση.
  • Η καρύδα μπήκε γιατί θεωρώ ότι ταιριάζει πολύ με όλα τα εσπεριδοειδή. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί από φύλλο κρούστας.
  • Προτιμώ να ψήνω σε πυρέξ αυτές τις πίτες για να ελέγχω αν ψήνεται καλά ο πάτος τους. Αν δεν ψηθεί καλά λασπώνουν όταν σιροπιάζονται και το γλυκό δεν είναι επιτυχημένο. Κάνω το σιρόπιασμα ζεστό το ένα κρύο το άλλο, αλλά και όταν λόγω χρόνου σιροπιάστηκε χλιαρή η πίτα μια χαρά ήταν…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο