Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας και ινδοκάρυδο

Λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας και ινδοκάρυδο

Όπως πορτοκαλόπιτα! Λεμονόπιτα, περγαμοντόπιτα, και όχι μόνο!

Λεμονόπιτα η σημερινή μας συνταγή, αλλά όχι τύπου lemon pie όπως την ξέρουμε. Πάτησα στη λογική της κλασικής πορτοκαλόπιτας και έφτιαξα σιροπιαστή λεμονόπιτα με φύλλο κρούστας που ενθουσίασε όσους τη δοκίμασαν. Αποστολές σε ταπεράκια βέβαια αφού οι συναθροίσεις μας  φέτος περιορίστηκαν στο μαγικό ΔΥΟ!

Παραδοσιακά πια, όλα τα χρόνια ύπαρξης του site, κάθε τέτοια Κυριακή της Μάνας, η ανάρτηση είναι  γλυκιά! Δεν θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο…  Και αντί άλλων λόγων για τη σημερινή γιορτή, παραθέτω το παιδικό τραγουδάκι που μάθαινε η μάνα μου φέτος το καλοκαίρι στις εγγονούλες μου και που όπως είδα δεν υπάρχει πουθενά στο internet! Τραγούδι της μάνας, με ευαισθησία, αγωνία, τόλμη και αγάπη!

 

Δεν ξέρω αν είναι δημώδες, αν προέρχεται από κάποιο παλιό αναγνωστικό, μας το μάθαινε όμως κι εμάς και η μάνα μου και η γιαγιά μου. Αν κάποιος φίλος ξέρει περισσότερα για το τραγουδάκι θα με χαροποιούσε να μας τα πει. Η αναζήτησή μου στη google δεν έδωσε καμια πληροφορία, για την ακρίβεια αυτό το τραγουδάκι δεν υπάρχει στο internet! 

 

 

 

 

 

-Πού πας περιστεράκι στον κήπο στην αυλή

δεν βλέπεις το γεράκι το άγριο πουλί;

-Πετώ και δεν φοβάμαι γιατί με κρατά δουλειά

πουλάκια δύο έχω μέσα στη φωλιά

Κι απλώνω τα φτερά μου και χαμηλά πετώ

να φέρω στα παιδιά μου νερό και φαγητό!

 

Νοσταλγία με πιάνει όταν θυμάμαι τις φωνούλες τους να επαναλαμβάνουν… Με κρατά ζουλειά, κι απλώνω τα φτεά μου… Κι η μάνα μου! Πόση υπομονή, πόση αγάπη!

Χρόνια Πολλά στις μάνες που τις κρατά δουλειά! Στις μάνες που αγαπούν και τολμούν δίχως φόβο και είναι πάντα έτοιμες και πρόθυμες για προσφορά!

Χρόνια Πολλά στις μανάδες όλου του κόσμου! Να χαίρονται και να καμαρώνουν τα παιδιά τους γερά κι ευτυχισμένα! 

Πάμε όμως στη συνταγή…

Υλικά:

Α. Για την πίτα:

225 gr φύλλο κρούστας για γλυκά (μισό πακέτο)

4 μέτρια αυγά

220 gr ζάχαρη

250 ml γάλα

180 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας

135 gr  ινδοκάρυδο

2 σωληνάκια βανίλιας

1 κουταλιά (δοσομετρική, δηλ. 15ml) μπέικιν

ξύσμα λεμονιού (2 κουταλιές περίπου)

50 ml χυμό λεμονιού

Προαιρετικά και αν υπάρχει, 2-3 κουταλιές μαρμελάδα λεμόνι ή γλυκό λεμόνι ή μαρμελάδα περγαμόντο

Β. Για το σιρόπι:

440 gr ζάχαρη (2 κούπες)

500 ml νερό (2 κούπες)

φλούδα 1 λεμονιού

50 ml χυμό λεμονιού

Επί το έργον:

Κόβουμε το φύλλο σε μικρά κομμάτια και το απλώνουμε να στεγνώσει (μπορεί να γίνει και στο φούρνο, στους 100 βαθμούς στον αέρα), να τρίβεται όπως ακριβώς στη συνταγή της πορτοκαλόπιτας. Εκεί έχουμε και σχετικό video.

 Σε ένα μπολ ανάμειξης χτυπάμε τα υγρά υλικά, τα αυγά τη ζάχαρη και όταν αναμειχθούν καλά, προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες, το φύλλο κρούστας και ανακατεύουμε να βραχούν καλά όλα τα κομματάκια του. Προσθέτουμε και την καρύδα (ανακατεμένη με το μπέικιν)  και την ενσωματώνουμε  στο μείγμα.

Αδειάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο σκεύος  (κατά προτίμηση πυρέξ, το δικό μου εδώ είναι το κλασικό οβάλ με μήκος 39 cm, αν είναι στρογγυλό ας έχει περίπου 30cm διάμετρο). Ανάβουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις, περιμένουμε μέχρι να θερμανθεί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα) για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και η επιφάνεια και ο πάτος της πίτας.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Περιχύνουμε την πίτα με το καυτό σιρόπι και περιμένουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν να σερβίρουμε.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη καρύδα την επιφάνειά της. Ταιριάζει τέλεια με παγωτό. Στις φωτογραφίες την έχω γαρνίρει με γλυκό πορτοκάλι γι αυτό φαίνεται σιρόπι (το δικό της έχει απορροφηθεί). 

Παρατηρήσεις:

  • Η πίτα προέκυψε επειδή είχα υπέροχα φρέσκα λεμόνια και πορτοκάλια πολυκαιρισμένα, οπότε δεν ήταν κατάλληλα για πίτα.

  • Δοκιμάστηκε και με προσθήκη ξύσματος περγαμόντου και γλυκού περγαμόντου αλλά ο χυμός και σ’ αυτές ήταν χυμός λεμονιού γιατί ο χυμός των άλλων εσπεριδοειδών πικρίζει. Υποθέτω ότι θα είναι εξαιρετική και με ξύσμα κίτρου, νεραντζιού, φράπας κλπ…

  • Προτίμησα γάλα αντί γιαουρτιού της κλασικής συνταγής γιατί το λεμόνι είναι πιο ξινό από το πορτοκάλι και ήθελα να ισορροπήσω την ξινή γεύση.
  • Η καρύδα μπήκε γιατί θεωρώ ότι ταιριάζει πολύ με όλα τα εσπεριδοειδή. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί από φύλλο κρούστας.
  • Προτιμώ να ψήνω σε πυρέξ αυτές τις πίτες για να ελέγχω αν ψήνεται καλά ο πάτος τους. Αν δεν ψηθεί καλά λασπώνουν όταν σιροπιάζονται και το γλυκό δεν είναι επιτυχημένο. Κάνω το σιρόπιασμα ζεστό το ένα κρύο το άλλο, αλλά και όταν λόγω χρόνου σιροπιάστηκε χλιαρή η πίτα μια χαρά ήταν…

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή να αντέχουμε όσα περνάμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email