Vegan/vegetarian

Λεμόνι γλυκό του κουταλιού

Λεμόνι γλυκό του κουταλιού

Αρωματικό, λαμπερό ,  και  νηστίσιμο!

Φέτος είπα ότι δεν θα φτιάξω πολλά γλυκά κουταλιού. Το γιαούρτι παύει να είναι διαίτης με δαύτα, η βουλιμία έχει πάντα μια διέξοδο όσο υπάρχουν  στο ντουλάπι και επιτέλους ας τελειώσουν και κάποια περυσινά! Όμως πώς να  αντισταθεί κανείς  όταν έχει μια τσάντα  μυρωδάτα , ολόφρεσκα ,  τεράστια λεμόνια ιδανικά για γλυκό; Η φίλη που μου τα έστειλε δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου!
Λεμόνι γλυκό του κουταλιού
Η διαφορά μεγέθους με ένα κανονικό λεμόνι είναι εμφανής!
Έτσι δεν το γλίτωσα το γλυκάκι, απλώς είπα  να μην φτιάξω τεράστιες ποσότητες.  Ένα κιλό όλο κι όλο και όπου φτάσει… Εδώ που τα λέμε τα γλυκά από εσπεριδοειδή δεν μου περισσεύουν συχνά γιατί κάνουν κέικ και  πίτες να μοσχομυρίζουν .
DSC_0314
updade 2016: η φλούδα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια!
Ακόμη και το περίσσευμα του σιροπιού τους μπορεί να συμπληρώσει σιρόπια για διάφορες χρήσεις (π.χ. σιρόπι χαλβά που είναι και επίκαιρος…)  και να τα αρωματίσει ευχάριστα

Το λεμόνι γλυκό δεν έχει διαφορά στην παρασκευή του από τα υπόλοιπα γλυκά του κουταλιού με εσπεριδοειδή. Όλα θέλουν ξεπίκρισμα (ζεστό ή  κρύο…) και όλα πρέπει να ξαναδέσουν. Μπορούμε  να ξεπικρίσουμε τις φλούδες  με διαδοχικά βρασίματα μέχρι να μαλακώσουν οι φλούδες  ή να κάνουμε ξεπικρίσματα  αφήνοντας για πολλές ώρες το φρούτο μας σε κρύο νερό που θα αλλάζουμε τακτικά. Επιλέγω συνήθως κάτι ενδιάμεσο.

Λεμόνι γλυκό του κουταλιού

Για το γλυκό λεμόνι διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια , φρέσκα, με αφράτη σάρκα. Εννοείται ακέρωτα και βιολογικά ή  έστω αράντιστα.

Λεμόνι γλυκό του κουταλιού
Αφράτη αρωματική φλούδα!
Εγώ προτιμώ να κόβω τις φλούδες σε ραβδάκια παρά να τις κάνω ρολό. Και πιο εύκολα ξεπικρίζουν και πιο «ευέλικτο» στο σερβίρισμα είναι το γλυκό μου. Σε γιαούρτι, σε παγωτό , σε κέικ χρησιμοποιείται πιο εύκολα  κομμένο σε καρεδάκια ή σε  ραβδάκια.
Λεμόνι γλυκό του κουταλιού
Τελευταία το είδα στην ομάδα  «ΤΟΠΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ» στο fb  σε μεγάλα τρίγωνα (κομμένη στα δύο κάθε φλούδα) και μου άρεσε. Αν δεν είχα φτιάξει το δικό μου θα το δοκίμαζα κι έτσι. Έτσι ή αλλιώς ο τρόπος  παρασκευής δεν αλλάζει από τη μορφή που θα δώσουμε στις φλούδες !

Παρατηρήσεις

1)Στα γλυκά με εσπεριδοειδή αποφεύγω να βάζω έντονα αρώματα γιατί έχουν από μόνα τους έντονη μυρωδιά. Θεωρώ ότι αν κάποιο άρωμα ταιριάζει με το λεμόνι, αυτό είναι της βανίλιας.

2) Τα δικά μου λεμόνια φέτος  τα έβρασα 2 φορές : την πρώτη  αποβραδίς, αλλά έτυχε κάποια δουλειά και δεν μπορούσα να συνεχίσω τη διαδικασία, οπότε τα άφησα σε κρύο νερό μέχρι το επόμενο βράδυ.  Άλλαξα 2-3 φορές το νερό και το επόμενο βράδυ
τα έβρασα ξανά μέχρι που μαλάκωσαν αρκετά (όχι όμως να λιώσουν).  Το ζητούμενο είναι αφενός να μαλακώσουν αφετέρου να ξεπικρίσουν.  Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα το βράσουμε. Μπορούμε να το βράσουμε μια φορά μόνο , όσο χρόνο χρειάζεται  για να μαλακώσει και να συνεχίσουμε με κρύο ξεπίκρισμα, ή να κάνουμε 3-4 βρασίματα του πενταλέπτου!

3)Κρατάμε το ξύσμα των λεμονιών στην κατάψυξη  για να αρωματίσουμε άλλα γλυκά ή φαγητά, και  παίρνουμε το χυμό τους για άλλες χρήσεις.

4)Υπενθυμίζω ότι η πικρή γεύση δεν φεύγει με τη ζάχαρη. Αν δεν ξεπικρίσουν οι φλούδες μην περιμένουμε να γλυκάνουν με το σιρόπι.

5)Τα χοντρόφλουδα λεμόνια τρώγονται και σαν φρούτα. Αν είναι φρέσκα είναι υπέροχα σκέτα ή με λίγο αλατάκι. Απολαύσαμε λοιπόν μερικά κι έτσι.

Για τα υπόλοιπα, έπεται συνέχεια… Καλή Σαρακοστή! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο