Αρωματικό, λαμπερό , και νηστίσιμο!
Η διαφορά μεγέθους με ένα κανονικό λεμόνι είναι εμφανής! |
Το λεμόνι γλυκό δεν έχει διαφορά στην παρασκευή του από τα υπόλοιπα γλυκά του κουταλιού με εσπεριδοειδή. Όλα θέλουν ξεπίκρισμα (ζεστό ή κρύο…) και όλα πρέπει να ξαναδέσουν. Μπορούμε να ξεπικρίσουμε τις φλούδες με διαδοχικά βρασίματα μέχρι να μαλακώσουν οι φλούδες ή να κάνουμε ξεπικρίσματα αφήνοντας για πολλές ώρες το φρούτο μας σε κρύο νερό που θα αλλάζουμε τακτικά. Επιλέγω συνήθως κάτι ενδιάμεσο.
Για το γλυκό λεμόνι διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια , φρέσκα, με αφράτη σάρκα. Εννοείται ακέρωτα και βιολογικά ή έστω αράντιστα.
Αφράτη αρωματική φλούδα! |
Υλικά
Χοντρόφλουδα λεμόνια
Ζάχαρη (τόσα γραμμάρια όσα είναι η φλούδα μας έτοιμη πριν τη βράσουμε)
Για κάθε κιλό ζάχαρη, 2 κούπες ( 500 ml περίπου) νερό και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Προαιρετικά, 2-3 σωληνάκια βανίλιας
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν (ή τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας) .Τρίβουμε με ψιλό τρίφτη την φλούδα και ξεπλένουμε τα λεμόνια.
Τα χωρίζουμε σε φέτες όπως τα πορτοκάλια και αφαιρούμε τις ίνες από το εσωτερικό τους. Τα κόβουμε σε ραβδάκια (όχι πολύ λεπτά) ή τις τυλίγουμε σε ρολά που στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες όπως το νεράντζι . Βάζουμε τις φλούδες σε άφθονο νερό και τις βράζουμε. Μετράμε 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν και αδειάζουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές την ίδια διαδικασία μέχρι να ξεπικρίσουν (δοκιμάζουμε μια ακρούλα) .
Όταν βράσουν γίνονται σχεδόν διάφανες. Αν έχουν μαλακώσει πολύ και είναι ακόμη πικρές, τις αφήνουμε για 12- 24 ώρες σε κρύο νερό που θα αλλάξουμε 2-3 φορές για να ξεπικρίσουν στο βαθμό που μας αρέσει.
Τις στραγγίζουμε σε τρυπητό και τις απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά τους.
Βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με το νερό για 5 λεπτά και προσθέτουμε τις φλούδες. Αφήνουμε να βράσουν 10-15 λεπτά (σε μεσαία διαβάθμιση το μάτι, και οι χρόνοι από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός) .
Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να μείνει 24 ώρες το γλυκό μας. Τότε ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Στο τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το άρωμα βανίλιας (αν βάλουμε). Δοκιμάζουμε το δέσιμο του σιροπιού όπως περιγράφεται εδώ ή με ένα θερμόμετρο σιροπιού. Είναι έτοιμο στους 105 βαθμούς. Φυλάσσουμε το γλυκό μας καυτό σε καυτά αποστειρωμένα βάζα (τα πιάνουμε με μια πετσέτα για να μη καούμε). Αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε.
Παρατηρήσεις
1)Στα γλυκά με εσπεριδοειδή αποφεύγω να βάζω έντονα αρώματα γιατί έχουν από μόνα τους έντονη μυρωδιά. Θεωρώ ότι αν κάποιο άρωμα ταιριάζει με το λεμόνι, αυτό είναι της βανίλιας.
2) Τα δικά μου λεμόνια φέτος τα έβρασα 2 φορές : την πρώτη αποβραδίς, αλλά έτυχε κάποια δουλειά και δεν μπορούσα να συνεχίσω τη διαδικασία, οπότε τα άφησα σε κρύο νερό μέχρι το επόμενο βράδυ. Άλλαξα 2-3 φορές το νερό και το επόμενο βράδυ
τα έβρασα ξανά μέχρι που μαλάκωσαν αρκετά (όχι όμως να λιώσουν). Το ζητούμενο είναι αφενός να μαλακώσουν αφετέρου να ξεπικρίσουν. Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα το βράσουμε. Μπορούμε να το βράσουμε μια φορά μόνο , όσο χρόνο χρειάζεται για να μαλακώσει και να συνεχίσουμε με κρύο ξεπίκρισμα, ή να κάνουμε 3-4 βρασίματα του πενταλέπτου!
3)Κρατάμε το ξύσμα των λεμονιών στην κατάψυξη για να αρωματίσουμε άλλα γλυκά ή φαγητά, και παίρνουμε το χυμό τους για άλλες χρήσεις.
4)Υπενθυμίζω ότι η πικρή γεύση δεν φεύγει με τη ζάχαρη. Αν δεν ξεπικρίσουν οι φλούδες μην περιμένουμε να γλυκάνουν με το σιρόπι.
5)Τα χοντρόφλουδα λεμόνια τρώγονται και σαν φρούτα. Αν είναι φρέσκα είναι υπέροχα σκέτα ή με λίγο αλατάκι. Απολαύσαμε λοιπόν μερικά κι έτσι.
Οι συνταγες σας ειναι οι καλυτερες που εχω φτιαξει…. σας ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!!!!!!!!!
Καλημέρα, Βαγγελιώ μου και καλή Σαρακοστή!
Υπέροχο σου έγινε, λαμπερό και αρωματικό!
Εγώ δεν έχω φτιάξει ποτέ και, μετά από τις οδηγίες σου, λέω να το τολμήσω
Φιλάκια
Ωραιότατα αυτά τα λεμόνια! Πραγματικά ακαταμάχητα, λογικό που δεν άντεξες και τα έφτιαξες γλυκό. Δεν το ήξερα αυτό για τα λεμόνια γλυκό, ότι θέλουν ξεπίκρισμα, μόνο μέχρι πράσινο μικρό λεμονάκι έχω φτιάξει γλυκό. Πολύ χρήσιμη συμβουλή, ευχαριστούμε!
Αν και μου αρέσει πολύ το λεμόνι, δεν έχω φτιάξει ποτέ γλυκό λεμόνι. Ίσως τώρα είναι η στιγμή για να το δοκιμάσω!! Φαίνεται τόσο λαμπερό και μοσχομυριστό, λαχταριστό!! Φιλάκια!!
Δεν νομίζω ότι έχω δοκιμάσει ποτέ μου γλυκό του κουταλιού λεμόνι.
Νομίζω όμως ότι θα μου αρέσει πολύ μιας που έχω την αδυναμία μου σε οτιδήποτε λεμονάτο.
Γέλασα πολύ με αυτό που έγραψες για το γιαούρτι, πράγματι παύει να είναι διαίτης όταν συνοδεύεται με τέτοιες νοστιμιές!
Τέλειο γλυκάκι Βαγγελιώ μου, μου έφεραν κι εμένα μια τσάντα αλλά πολλές οι υποχρεώσεις μου φέτος και δεν πρόλαβα να τα φτιάξω!!!!
Αχ Βαγγελιώ μου… στο μυαλό μου ήσουν;;;; Μέρες τώρα ονειρεύομαι το γλυκό λεμόνι και σήμερα θα αγοράσω λεμόνια… Σου έγινε τέλειο… γεια στα χέρια σου και καλοφάγωτο!
Το ξύσμα δεν το χρησιμοποιούμε;
τα κρειπ φρουτ γινονται γλυκο?
ευχαριστω πολυ για τις συνταγες σας
Μου εστειλαν πεσκεσι δεκα τεραστια λεμονια περιππου 500γρ το ενα , αλλα ειναι ακομα πρασινα . Μπορειται να μου πειτε αν μπορω να τα κανω γλυκο η πρεπει να τα αφησω να κιτρινισουν και αν πρεπει να γινουν κιτρινα πως θα γινει αυτο ; Δηλαδη στο ψυγειο , εκτος ψυγειου , στον ηλιο , στον ισκιο…δεν εχω ιδεα . Επισης επειδη μου εστειλαν και περγαμοντα μπολικα , θα μπορουσα να κανω μερικα μισα-μισα με λιγα απο τα λεμονια και αν ναι , ποιες απο τις αναλογιες υλικων που δινεται να ακολουθησω , του λεμονιου η του περγαμοντου ; Ευχαριστω ετσι κι αλλιως για ολα τα καλα που μας μαθαινεται .
Καλημέρα κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Απ' ότι γνωρίζω τα λεμόνια σας δεν θα κιτρινίσουν . Αν έχουν παχύ φλούδι κάντε τα έτσι γλυκό. Είναι πολύ μυρωδάτα τα πράσινα, οπότε κρατείστε και το ξύσμα στην κατάψυξη για κέικ, κρέμες κλπ. Ίσως θέλουν περισσότερο ξεπίκρισμα. Δεν είναι κακή ιδέα η ανάμειξη. Θα έβαζα 1 κιλό φλούδα -1.200 γρ ζάχαρη , 2,5 κούπες νερό (μια ενδιάμεση αναλογία). Πάντως το περγαμόντο μόνο του είναι αξεπέραστο. Δεν ξέρω αν θα το "χαλούσα"…. Καλή επιτυχία σε ότι αποφασίσετε και πείτε μας το αποτέλεσμα αν δεν σας πειράζει.
Ευχαριστω πολυ για την απαντηση και τις συμβουλες σας . Εχω κανει ηδη 5 κιλα περγαμοντο κι εχω ακομα 6-7 κιλα οποτε λεω να δοκιμασω και τη μιξη . Θα σας ενημερωσω οποσδηποτε αν το επιχειρησω τελικα . Λυπαμε που δεν μπορω και να σας κερασω . Τα λεμονια μου ειναι οντως χοντροφλουδα , οποτε αυριο πρωτα ο Θεος , ξεκιναω . Και παλι ευχαριστω .
Είμαι πανευτυχής που σας συνάντησα ιντερνετικά. Θα μου επιτρέψετε να σας συστήσω και στο δικό μου blog. O τρόπος που γράφεται τα κείμενά σας, μου θυμίζουν άνθρωπο απλόχερο. Το να μην τσιγκουνεύεται κάποιος να δίνει τις γνώσεις του είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Είμαι πανευτυχής που σας συνάντησα ιντερνετικά. Θα μου επιτρέψετε να σας συστήσω και στο δικό μου blog. O τρόπος που γράφεται τα κείμενά σας, μου θυμίζουν άνθρωπο απλόχερο. Το να μην τσιγκουνεύεται κάποιος να δίνει τις γνώσεις του είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που τα κείμενά μου βγάζουν τα συναισθήματά μου. Να είστε καλά. Πάω να επισκεφτώ το blog σας.
Οι καλύτερες συνταγές που έχω δοκιμάσει πετυχαίνουν πάντα!! Το καλύτερο μπλογκ μαγειρικής συγχαρητήρια!Είμαι νέα αλλά μαγειρεύω σαν να έχω χρόνια εμπειρίας,η καλύτερη συνταγή για να σε λατρεύει ο άντρας σου!
mpravo
Eisai polu katatopistiki. Mpravo!
Ευχαριστώ πολύ!
Μου άρεσε πολύ το side και θα ήθελα πολύ να λαμβάνω νέα σας
εξαιρετικό φαινεται θα το φτιάξω και εγώ,,εαν θελεται να σας δώσω και εγώ μια συνταγή γνήσια χανιώτικη για γλυκο,την εφτιαχνα στο κρουαζιερόπλοιο και άρεσε πολύ..
Ευχαριστώ πολύ! Με τιμά που βρίσκετε καλή τη συνταγή μου, ένα παραπάνω που είστε και επαγγελματίας. Θα χαρώ να έχω και να δοκιμάσω την συνταγή σας και αν μου επιτρέπετε να την δημοσιεύσω (φυσικά με πηγή).
Ego simera ta efiaksa.den exo teliosi akoma.avrio me to kalo tha to telioso.signomi gia to grapta mou.elpizo na ine toso orea pou fenete sti foto…efxaristo poli.
Εύχομαι να σας αρέσει! Πες μου αποτελέσματα…
Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη! Το ξύσμα γιατί το αφαιρούμε; Στη συνταγή της μαρμελάδας λεμόνι το αφήνουμε.
Εγώ κόβω τη φλούδα μόνο το κίτρινο το βάζω σε ρακί και φτιάχνω πολύ ωραίο λεμοντσελο.Από το άσπρα φτιάχνω γλυκό του κουταλιού.Από το λεμόνι δεν πετάω τίποτα.
Από τα άσπρα μόνο; Χωρίς φλούδα; Και είναι αρωματικό; Κι εγώ φτιάχνω λικέρ λεμονιού (δεν είναι λιμοντσέλο βέβαια γιατί αυτό φτιάχνεται με οινόπνευμα, αλλά είναι πολύ ωραίο) Δείτε και πείτε μου αν κάνετε κάτι διαφορετικό. Μ’ αρέσει να μαθαίνω κι άλλες εκδοχές: https://staging.cretangastronmy.gr/?s=%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%81+%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9
η λεμονια μου εχει λεμονια…και γω χαρη σε σενα…υπεροχη συνταγη!!!!ευχαριστουμε!!
Καταπληκτική συνταγη
Ευχαριστώ πολύ!
Εξαιρετικό το γλυκό κουταλιού Λεμονιού.Ευχαριστούμε
Παρακαλώ,υπάρχει συνταγή για μαρμελάδα με λεμονι ;καθώς και για λικέρ λεμονιού;Ευχαριστώ
Ευχαριστώ πολύ! Ναι, είναι πολύ αρωματικό. Βέβαια υπάρχει και μαρμελάδα και λικέρ! Εδώ η μαρμελάδα https://staging.cretangastronmy.gr/2016/03/marmelada-lemoni/ και εδώ το λικέρ https://staging.cretangastronmy.gr/2014/03/2-liker-lemoni/
Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή. Θα ηθελα να μου πείτε τι κάνουμε οταν το σιρόπι δεν φτάνει για να καλύψει το γλυκό στο βάζο. Φτιάχνουμε κι άλλο κρατώντας λιγα κομμάτια λεμόνι για να τα βάλουμε μαζι; Δεν θα πρέπει όλο το γλυκο στο βάζο να καλύπτεται με σιρόπι; Ευχαριστώ
Συμβαίνει κάποιες φορές. Προσωπικά, αν περισσέψει γλυκό που δεν καλύπτεται από σιρόπι το διατηρώ στο ψυγείο και το καταναλώνουμε πρώτο ή το χρησιμοποιώ σε κέικ, σε γιαούρτι, κρέμες κλπ. Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε λίγο σιρόπι (να μη δέσει ενετελώς), να προσθέσουμε το γλυκό και να ξαναπάρει τις βράσεις που χρειάζεται για να ξαναδέσει.
Το εφτιαξα και ειναι υπεροχο, ομως το σιροπι ηταν λιγο. Με ποιο τροπο να φτιαξω τον προβλημα χωρις να χαλασω το γλυκο?
Συμβαίνει κάποιες φορές, όταν έχει πιο παχιά φλούδα το λεμόνι. Εγώ φτιάχνω όσα βάζα προκύψουν με κανονικό σιρόπι και κρατάω το υπόλοιπο στο ψυγείο για να το καταναλώσουμε πρώτο ή να το χρησιμοποιήσω σε κέικ ή γιαούρτι. Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε λίγο σιρόπι ακόμη και πριν να δέσει να προσθέσουμε το γλυκό και να ξαναδέσουμε όλα μαζί!
Υπάρχει εύκολος τρόπος για να πάρουμε το χυμό?
Εκτός από το στύψιμο με αποχυμωτή ή κοινή λεμονιέρα δεν ξέρω άλλο τρόπο για να πάρουμε τον χυμό.
Η νεραντζομαρμελάδα πήγε πολύ καλά. Συνεχίζω σήμερα με φλούδα λεμόνι γλυκό κουταλιού . Ευχαριστώ για τις διεξοδικές σας συνταγές στα εσπεριδοειδή .
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια !
Καλησπέρα αγαπητή κα Κασσαπάκη , έφτειαξα το λεμόνι κουταλιού και επέτυχε ακριβώς όπως το δείχνετε βήμα βήμα . Εφτειξα και μαρμελάδα λεμόναι αλλά επειδή δεν είχαν κουκούτσια και τον χυμό τον έκανα λεμονάδα , έστιψα δύοα νεράντζια και κράτησα τα κουκούτσια και τις ίνες , έστιψα και ένα λεμόνι και χρησιμοποίησα τον χυμό του και τις ίνες από τις λεμονόκουπες πού ήταν στο σύνολο 3 φλυτζάνες . Λιγόστεψα τον νερό και κατα ένα φλυτζάνι . Η ζάχαρη οκ . Εχει περίφημη γεύση και χρώμα . Θα σας το στείλω in box . Ομορφη συνέχεια για τις επόμενες ημέρες για όλους .
Ευχαριστώ κι από δω! Να είστε καλά, με υγεία να τα απολαύσετε!
Kα Βαγγελιώ, φέτος έφτιαξα και περγαμόντο και λεμόνι ακολουθώντας κατά γραμμα τις συνταγές σας! Το περγαμόντο εξαιρετικό το αποτέλεσμα! Στο λεμόνι ωστόσο το σιρόπι του ήρθε λιγο. Μπορώ του χρονου για το σιρόπι να κανω και στο λεμόνι ό,τι και στο περγαμόντο;
Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Πολλές φορές, αν έχει μεγάλο πάχος η φλούδα, λειτουργεί σαν σφουγγαράκι και απορροφά περισσότερο σιρόπι. Τότε ή φτιάχνουμε λίγο ακόμη και του δίνουμε 1-2 βράσεις μαζί με το γλυκό, ή (εγώ αυτό συνηθίζω…) γεμίζουμε κάποια βάζα με το σωστό σιρόπι και αυτά που μένουν τα βάζουμε στο ψυγείο για να τα καταναλώσουμε πρώτα ή να τα ψιλοκόψουμε σε κέικ ή σε κρέμες!
Την επιστοσυνη την έχετε κερδίσει γιατι τα βηματα στις συνταγές σας είναι πάντα ενα βήμα μπροσταμ καλυπτόντας όσο το δυνατό περισσότερα ενδεχομενα. Σας ευχαριστω πολυ!
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και το τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά!
Μπορούμε να το κάνουμε όπως το πορτοκάλι με τη σάρκα του;;
Όλο λέω ότι θα το επιχειρήσω και όλο το αναβάλλω… Προφανώς θα πρέπει να αλλάξουν οι αναλογίες οπότε θέλει δοκιμές για να έχω ασφαλή απάντηση!
Καλησπέρα σας! ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή. θα ήθελα να σας ρωτήσω, μου έφεραν λεμόνια χοντροφλουδα για γλυκό ,όμως τα περισσότερα είναι ακόμα πράσινα, κάνουν για γλυκό ; ή να τα κάνω κάτι άλλο ;.
συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, είχαμε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσο θα πετύχει το γλυκό, ίσως γίνει καλό με δεδομένο ότι φτιάχνουμε γλυκό και με μικρά πράσινα λεμονάκια.
Εγώ για μυρωδιά στα εσπεριδοειδή, βάζω στο δεύτερο βράσιμο ένα πουγκάκι με ξύσμα από το φρούτο. Δίνει υπέροχο άρωμα στο γλυκό.
Πολύ ωραία ιδέα, ευχαριστούμε!