Αλμυρά

Σάλτσα μουστάρδας με ελαιόλαδο, για πολλές χρήσεις

Σάλτσα μουστάρδας με ελαιόλαδο, για πολλές χρήσεις

Συνοδεύει τέλεια τα ψητά μας και όχι μόνο!

Συνοδέψαμε μ’ αυτήν τη σάλτσα κρέας, ψάρι, θαλασσινά γενικώς, αλλά και βρασμένα λαχανικά! Την ξαναθυμήθηκα όταν ξανάπιασα στα χέρια μου το βιβλίο “Τι είπε ο Αϊνστάιν στο μάγειρά του;” και ετοίμαζα την παρουσίασή του ξαναδιαβάζοντάς το πριν από λίγες εβδομάδες. Την έχω φτιάξει από τότε πολλές φορές, δοκιμάζοντας και προσαρμόζοντας τα υλικά στα γούστα μας! Μια σάλτσα μουστάρδας με μπόλικο ελαιόλαδο, που αντικαθιστά τέλεια άλλες πιο παχυντικές!

Σάλτσα μουστάρδας με ελαιόλαδο, για πολλές χρήσεις

Φτιάχνεται στο πι και φι, η πυκνότητα και η οξύτητά της προσαρμόζεται εύκολα στα γούστα μας και την απολαύσαμε και με γαρίδες και με κρέας και με τις πατατούλες που βλέπετε στη φωτογραφία. Ιδανική με ψητό ή τηγανητό κοτόπουλο παρόλο που λείπουν από εκείνο το σερβίρισμα οι φωτογραφίες για «τεχνικούς λόγους».

Σάλτσα μουστάρδας με ελαιόλαδο, για πολλές χρήσεις

Τα υλικά υπάρχουν σχεδόν πάντα στο ψυγείο και στο ντουλάπι μας και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας μικρός αναδευτήρας, ιδανικά το μιξεράκι του φραπέ! Καλής ποιότητας μουστάρδα, χυμός λεμονιού, πάπρικα καυτερή ή γλυκιά και έχουμε ένα dip που θα αναβαθμίσει ένα στεγνό ψητό στήθος κοτόπουλου, ένα ζουμερό ψαρονέφρι στο τηγάνι, τις βραστές γαριδούλες και το ψητό μας ψαράκι! Εξαιρετική αποδείχτηκε και ως συνοδεία ψητού μπακαλιάρου και αλλαντικών!

Σάλτσα μουστάρδας με ελαιόλαδο, για πολλές χρήσεις

Παρατηρήσεις

  • Αν υπάρχει μουστάρδα σκόνη ή κάρυ ή κουρκουμάς, προσθέτουμε ½ ως 1 κουταλάκι, ενισχύουν τη γεύση.
  • Ταιριάζει πολύ και το σκόρδο, οπότε αν έχουμε σκόνη, κρέμα σκόρδο μπορούμε να προσθέσουμε λίγο. Εννοείται ότι και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου είναι μια χαρά!
  • Το ελαιόλαδο και το λεμόνι μπορεί να αυξομειωθεί. Σε μας άρεσε η αναλογία 1 κουταλιά μουστάρδα-3 κουταλιές λεμόνι-9 κουταλιές ελαιόλαδο (Η κουταλιά μου είναι η δοσομετρική, δηλαδή 15 ml. Η μουστάρδα είναι παραπάνω γιατί δεν βάζω κοφτή αλλά γεμάτη την κουταλιά).
  • Το βιβλίο πρότεινε και ½ κουταλάκι ζάχαρη αλλά εγώ το παραλείπω. Προσθέτει όμως και στην υφή και στη γεύση!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο