Τρία υλικά για μια αρωματική, διάφανη και πολυχρηστική μαρμελάδα!
Επαναφορά με μια γλυκιά συνταγή. Αν και η μέρα σήμερα ζητά κοψίδια και τσικνίσματα, προτίμησα κάτι γλυκό σήμερα, έτσι, και για να ξορκίσω άσχημες εμπειρίες των τελευταίων ημερών. Άλλωστε είναι ήδη πολλές οι φίλες του blog που έχουν ζητήσει την δική μου εκδοχή σε μια κλασική πια μαρμελάδα.
Από τα πρώτα πράγματα που έμαθα στα αγγλικά –ίσως γιατί από μικρή με ενδιέφερε ό,τι είχε σχέση με τη γαστρονομία- ήταν ότι στην αγγλική γλώσσα marmalade λένε μόνο τις μαρμελάδες με εσπεριδοειδή. Όλες τις άλλες τις λένε jam. Έχουν βέβαια και τα jelly. Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι κατά μία ερμηνεία η λέξη marmalade προέρχεται από το πορτογαλικό marmelo που προέρχεται από το λατινικό melimelum που προέρχεται από το ελληνικό μελίμηλον, δηλαδή πάλι …Πορτοκάλος το κάναμε! Η λέξη “μελίμηλον” αναφέρεται και σε συνταγές του Διοσκουρίδη και του Παλλάδιου.
Οι ιστορικοί της γαστρονομίας λένε ότι πρώτοι οι Έλληνες έβρασαν κυδώνια με μέλι και παρασκεύασαν πηκτό πολτό –κάτι σαν το σημερινό κυδωνόπαστο υποθέτω- το οποίο εξέλιξαν οι Ρωμαίοι. Τα γλυκά του κουταλιού, οι κομπόστες και οι γλυκείς πολτοί φρούτων συνηθίζονταν και στο Βυζάντιο, και εξελίχτηκαν σημαντικά κατά τον 10ο και 11ο αιώνα με κύριο γλυκαντικό το μέλι και τα εψήματα. Αναφορές σε μαρμελάδα που βρίσκονται σε βιβλία της συνταγών του 15ου και του 16ου αιώνα, αφορούν κυρίως σε μαρμελάδα κυδώνι ενώ υπάρχει και συνταγή του 1587 και για μαρμελάδα ροδάκινο.
Οι μαρμελάδες όμως εσπεριδοειδών επινοήθηκαν στην Σκωτία με πρώτη και καλύτερη (κατά τη γνώμη μου) τη μαρμελάδα νεράντζι (Seville oranges). Προσεχώς μάλιστα θα αναρτήσω την δική μου παραλλαγή.
Δύο είναι οι εκδοχές για την παρασκευή της μαρμελάδας του νεραντζιού από τις σκωτσέζες νοικοκυρές: Η πρώτη αφορά την βασίλισσά τους Μαίρη, που όταν αδιαθέτησε σε ένα ταξίδι της από τη Γαλλία στη Σκωτία, ο γιατρός της της έδωσε νεράντζι με ζάχαρη και η αδιαθεσία της ξεπεράστηκε. Έτσι από τη φράση “Marie est malade” (η Μαρία είναι άρρωστη) το παρασκεύασμα ονομάστηκε μαρμελάδα και εξελίχθηκε στην αγαπημένη μαρμελάδα των Σκωτσέζων. Σε άλλη εκδοχή αναφέρεται ότι ένα ισπανικό καράβι που μετέφερε νεράντζια βούλιαξε στις ακτές της Σκωτίας και οι νοικοκυρές βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να διατηρήσουν τις τεράστιες ποσότητες φρούτων που αναπάντεχα έπεσαν στα χέρια τους.
Την ίδια πάνω κάτω συνταγή ακολούθησαν και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. Η μαρμελάδα τους δεν άργησε να εμπλουτιστεί με διάφορα υλικά (από ουίσκι ως αρισμαρί και διάφορα άλλα αρωματικά βάζουν σε κάποιες παραλλαγές. Δείτε τα link…) και να διαδοθεί και στο υπόλοιπο Νησί. Η συνταγή μου λοιπόν γι αυτές τις μαρμελάδες δεν μπορούσε παρά να επηρεαστεί από τις σκωτσέζικες συνταγές. Κρύβουν τεράστια εμπειρία και εξαιρετική γνώση του υλικού .
Ενώ loip;on για τις μαρμελάδες πορτοκαλιού (πρώτη και δεύτερη) και τη μαρμελάδα μανταρινιού ακολουθώ το γενικό τρόπο για όλες τις μαρμελάδες μου, στα νεράντζια, τα λεμόνια και τα γκρέιπ φρουτ οι συνταγές μου είναι παραλλαγή και προσαρμογή συνταγής που είχα βρει σε παλιό εγγλέζικο βιβλίο που είχε πέσει στα χέρια μου. Με μια διαφορά: εγώ τα ξεπικρίζω τα φρούτα μου πολύ περισσότερο από όσο προτείνουν οι σκωτσέζοι . Εκείνοι στις περισσότερες παραλλαγές που έχω δει (και στο παλιό βιβλίο) δεν ξεπικρίζουν καθόλου ! Νομίζω ότι οι λιγότερες πικρές μαρμελάδες είναι πιο κοντά στα δικά μας γαστρονομικά γούστα, αλλά αυτό είναι θέμα προσωπικών επιλογών. Ας δούμε λοιπόν υλικά και διαδικασία όπως την έχω προσαρμόσει στα δικά μας δεδομένα.
Υλικά
Λεμόνια
Νερό
Ζάχαρη
(ποσότητες παρακάτω)
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια, αφαιρούμε το μέρος που βγαίνει το κοτσανάκι και τα βάζουμε να βράσουν ολόκληρα, χωρίς να τα τρίψουμε. Τα βάζουμε σε κρύο νερό και από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός μετράμε 10 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τουλάχιστον άλλες δυο φορές. Δοκιμάζουμε μια ακρούλα αν έχει ξεπικρίσει και αν μας αρέσει τα ξαναβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, να πέφτουν από το πιρούνι όταν τα τσιμπάμε. Αν θέλουν κι άλλο ξεπίκρισμα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το άδειασμα του νερού.
Τα βγάζουμε από το νερό, τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να πιάνονται. Τα κόβουμε και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό τους χωρίς να πετάξουμε τίποτα.
Σουρώνουμε αυτόν τον πολτό σε μια κατσαρόλα πιέζοντάς τον σε στραγγιστήρι όσο περισσότερο γίνεται. Τα υπολείμματα τα δένουμε σε ένα βαμβακερό τούλι ή τουλουπάνι.
Κόβουμε τις λεμονόκουπες σε όσο λεπτά ραβδάκια θέλουμε και τα μετράμε με μια κούπα. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε για κάθε 1 κούπα από ραβδάκια 1,5 κούπα ζάχαρη και 1,5 κούπα χυμό +νερό . Δηλαδή οι αναλογίες είναι:
1 : 1,5 : 1,5
Εγώ είχα 4 κούπες ραβδάκια και έβαλα:
6 κούπες ζάχαρη
6 κούπες υγρά (χυμό από αυτόν που είχαμε σουρώσει + νερό να συμπληρώσουμε 6 κούπες όλα μαζί)
Βάζουμε και το τουλουπάνι με τα κουκούτσια και τις μεμβράνες στην κατσαρόλα και αρχίζουμε να βράζουμε τη μαρμελάδα μας. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι τους αφρούς όταν μαζεύονται στο πλάι της κατσαρόλας.
Βράζουμε σε μέτρια μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (δοκιμάζουμε με το γνωστό τρόπο) ή κάνουμε το δέσιμο σε δυο φάσεις, δηλαδή βράζουμε 20 λεπτά περίπου, αφήνουμε να μείνει ένα 24ωρο και ξαναδένουμε. Προς το τέλος ανακατεύουμε συχνα για να μη πιάσει. Λίγο πριν την αποσύρουμε βγάζουμε το τουλουπάνι και το πιέζουμε με ένα κουτάλι σε σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα να αφήσει όσο σιρόπι έχει κρατήσει.
Αν έχουμε θερμόμετρο, δεμένη είναι στους 105 βαθμούς. Αποσύρουμε από το μάτι, περιμένουμε κανένα πεντάλεπτο να σταματήσει ο βρασμός και σερβίρουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα .
Αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα και αποθηκεύουμε.
Παρατηρήσεις
1)Σε πρόσφατες αναζητήσεις μου σε εγγλέζικα sites είδα ότι συχνά η αναλογία που προτείνεται είναι 1:1:1 κατά βάρος. Έτσι φέτος ζύγισα από περιέργεια τις ποσότητές μου και είδα ότι τα λεμόνια μου (7 μεγαλούτσικα είχα) ήταν 1370 gr, οι 6 κούπες μου ζάχαρη ήταν 6x 225= 1350 gr και 6 κούπες νερό 6X240 ml = 1440 ml . Δηλαδή το παλιό βιβλίο με τους όγκους δεν πέφτει έξω… Το μέγεθος της κούπας εδώ δεν έχει σημασία γιατί η αναλογία διατηρείται όποια κούπα κι αν χρησιμοποιήσουμε.
2)Για τη μαρμελάδα λεμόνι όπως και τα άλλα γλυκά εσπεριδοειδών, χρησιμοποιούμε χοντρόφλουδα λεμόνια. Δεν χρειάζεται να τρίψουμε τη φλούδα γιατί ξεπικρίζουν μια χαρά με τα βρασίματα και δεν χάνουν και το άρωμά τους. Αν τα τρίψουμε με τα βρασίματα χάνεται αρκετό από το το άρωμα.
3)Ήδη έχω χρησιμοποιήσει τη μαρμελάδα μου στο ντρέσινγκ για σαλάτες στη θέση της μαρμελάδας πορτοκαλιού και σε άλλες δύο πολύ ταιριαστές εφαρμογές:
Συνταγές προσεχώς…
4)Επειδή μια φίλη που μου ζήτησε τη συνταγή θέλει βελούδινη τη μαρμελάδα της, προτείνω να αλέσει τις βρασμένες άδειες λεμονόκουπες μέχρι να γίνουν εντελώς λείος πολτός και να συνεχίσει όπως παραπάνω.
5)Πληροφορίες για τις μαρμελάδες:
http://www.dalemainmarmaladeawards.co.uk/cms/about-marmalade/the-history-of-marmalade.php
http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/subjects/m/marmalade/index.html
https://prospectbooks.co.uk/samples/Marmalade.pdf
ωχ αμαν και πανω που ελεγα οτι οι μαρμελαδες εσπεριδοειδων μου φτανουν για φετος ,βαλατε παλι το δαιμονιο..πολυ ενδιαφερουσα ακουγεται και αυτη με το νερατζι!!!!
Για μένα είναι η καλύτερη! Σύντομα θα βάλω τη συνταγή, σίγουρα πριν να τελειώσουν τα νεράντζια!
Ενδιαφέρουσα συνταγή, έδωσα παραπάνω σημασία γιατί έτυχε να μου δώσουν κάτι μεγάλα χοντροφλουδα λεμόνια. Είδα την συνταγή πανω στην ώρα. Αυτό που δεν κατάλαβα. Θα βάλουμε και όλο το χυμό που έχουν το λεμόνια? Δεν είναι πολύ? Ευχαριστώ.
Κυρία Άξια, ναι όλο τον χυμό τον βάζουμε. Όπως θα είδατε η ζάχαρη είναι 1,5 φορά περισσότερη από την ποσότητα του φρούτου. Μέχρι να δέσει έχουν εξατμιστεί τα υγρά και μένει η μαρμελάδα.
Η μαρμελαδα μανταρινι μου εγινε τέλεια, ερωτηση?θα μπορουσα να φτιάξω και λεμονι μαρμελαδα με την ιδια συνταγη?Εαν ναι θα ηθελα να μου πειται στα 10 λεμονια ποση ζαχαρη
Χαίρομαι που σας πέτυχε! Για το λεμόνι υπάρχει ήδη συνταγή στο site, πολύ επιτυχημένη. Δείτε τη γιατί η φλούδα του λεμονιού είναι πιο σκληρή και θέλει άλλη επεξεργασία! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Με 3 βρασίματα τα λεμόνια μου είχαν μαλακώσει ήδη πάρα πολύ. Επίσης ο πολτός που έβγαλα από μέσα τους ήταν πολύ πυχτός και το σούρωμά του σε καμία περίπτωση δεν έβγαλε αυτό το υγρό που φαίνεται στις φωτογραφίες σου. Το έστιψα με το τουλπάνι και κατάφερα να βγάλω ίσα-ίσα μία κούπα ενός πυχτού ζουμιού (σαν υδαρής κρέμα ήταν). Τις φλούδες δεν τις έκοψα μπαστούνια αλλά τις πέρασα από το μούλτι και βγήκαν 4 κούπες. Οπότε τις υπόλοιπες 5 κούπες υγρών τις συμπλήρωσα μόνο με νερό. Αλήθεια όμως, όταν πολτοποιούμε τις φλούδες και μετά κάνουμε την ογκομέτρηση, δεν θα έχει σημαντική διαφορά από το να ογκομετράμε τα μπαστουνάκια; Εν τέλει πάντως δυστυχώς κατέληξα να μου καεί η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας, παρόλο που είχα θερμόμετρο και το μείγμα δεν έπιασε ποτέ τους 105 βαθμούς. Γύρω στους 90 ήτανε. Είμαι πρωτάρα και έκανα πολλά λάθη μαζί προφανώς, αλλά εάν έχετε τίποτα συμβουλές με βάση την περιγραφή μου, θα το εκτιμούσα.
Καλησπέρα σας. Δεν έχει σημασία ο όγκος του χυμού, αλλά των συνολικών υγρών. Και ναι, δεν πειράζει η μικρή διαφορά του όγκου αν κόψουμε μπαστουνάκια ή αν αλέσουμε τη φλούδα. Υποθέτω ότι είχατε πολύ υψηλή θερμοκρασία βρασμού και δεν ανακατεύατε προς το τέλος, όταν η μαρμελάδα είχε σχεδόν τελειώσει. Γι αυτό έπιασε. Η μαρμελάδα αυτή και όλες οι υπόλοιπες είναι δεμένες στους 103-105 βαθμούς. Το 90 μου φαίνεται πολύ χαμηλό αφού η θερμοκρασία βρασμού του νερού είναι 100 βαθμοί. Στις 4 κούπες αλεσμένων φλουδών βάλατε 6 κούπες ζάχαρη και 6 κούπες υγρά; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο πέρα από το ότι ήταν πολύ ταχεία η εξάτμιση των υγρών (πολύ υψηλή θερμοκρασία) και ότι δεν ανακατεύατε στο τέλος. Να ξαναπροσπαθήσετε γιατί είναι εύκολη μαρμελάδα και εύχομαι να την πετύχετε αυτή τη φορά!
Την τελευταία φορά που το κοίταξα ήταν στους 90, αμφιβάλω εάν πρόλαβε να ανέβει 10 βαθμούς στον χρόνο που το άφησα. Υπάρχει περίπτωση να φταίει η κατσαρόλα μου; Να μην είναι καλή; Αν και φαίνεται να έχει βαρύ και καλό πάτο.
Γιατί να μην είναι καλή η κατσαρόλα σας; Εκτός κι αν έχει στραβώσει ο πάτος. Η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή; Θα ήθελα να το ξέρω αυτό…
Νομίζω το είχα στο 6 (από 9). Μέτρια φωτιά δλδ. Δεν μπορώ να πω ότι έβραζε ιδιαίτερα έντονα αλλά ίσως ήθελε λιγότερο σε εκείνη την φάση.
Ελένη μου ήταν η σωστή θερμοκρασία. Άρα το μόνο που μένει είναι ότι δεν ανακάτευες όσο έπρεπε. Όταν οι μαρμελάδες αρχίζουν να δένουν θέλουν συνεχές ανακάτεμα γιατί αλλιώς πιάνουν. Δεν έχω άλλη εξήγηση…
Αγαπώ πολύ την Κρητη και μου αρέσουν πολύ οι συνταγές σας.Ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ πολύ!Καλές γιορτές!
Γεια σας
Η μαρμελάδα βράζει αυτή τη στιγμή που μιλάμε αλλά δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα που θα θελα να το επισημάνω να μην το κάνουν κι άλλα άτομα.
Ξεκίνησα τη διαδικασία όπως αναγράφεται στη συνταγή.
Μέτρησα το κομμένο φρούτο σε κούπα και ήταν 9 κούπες.
Για καλή μου τύχη το μέτραγα παράλληλα (γιατί δεν εμπιστεύομαι κούπες, κουταλάκια κτλ) και ήταν βάρος 1700 γρ.
Η αντιστοιχία της ζάχαρης σε κούπες ήταν 13,5 κούπες που φυσικά και δεν έριξα γιατί τις μέτρησα και ήταν γύρω στα 3 κιλά ζάχαρη.
Μου φάνηκε πολλή 3 κιλά ζάχαρη σε 1700 γρ φρούτο και έτσι μέτρησα 1700 ζάχαρη κι 1700 νερό.
Εχω την εντύπωση ότι έχει μεγάλη σημασία πόσο χοντρή είναι η φλούδα κομμένη.. πόσο πολύ βρασμένη είναι και πόσο νερό έχει τραβήξει ή αν έχει σταθεί ένα βράδυ πχ και έχει στραγγίξει.
Ο όγκος μπορεί να είναι ο ίδιος αλλά το βάρος έχει τελικά σημασία.
Γιατί τα κενά που αφήνει μία χοντροκομμένη φλούδα μέσα στη κούπα με τα ανύπαρκτα κενά μιας πολτοποιημένης φλούδας, δεν μπορεί να είναι τα ίδια. Η το βάρος της χοντρής φλούδας που έχει τραβήξει πιο πολύ νερό από μία πιο λεπτή φλούδα… Γνώμη μου πάντα.
Εγώ για μέτρηση ακολούθησα το αγγλικό στυλ 1:1:1
Ελπίζω πάντως να έπραξα καλά γιατί είναι μεγάλη η ποσότητα και είναι κρίμα να πάει χαμένη.
(ξαναέστειλα άλλο ένα μήνυμα αλλά ίσως μπλόκαρε και δεν δημοσιεύτηκε, μακάρι να μην δημοσιευτεί δυο φορές)
Η καταγραφή μιας συνταγής γίνεται ή με βάρος ή με όγκους. Αν δείτε σε sites του εξωτερικού πολλές φορές δίνουν και τους δυο τρόπους. Κι όμως 3000 ζάχαρη δεν είναι πολλά για 1700γρ πολτό αν πρόκειται για εσπεριδοειδές. Φυσικά μπορούμε να περιορίσουμε την ποσότητα της ζάχαρης αλλά αυτό έχει κάποια επίδραση στη συντήρηση της μαρμελάδας γιατί η ζάχαρη λειτουργεί και ως συντηρητικό.Γι αυτό και οι ελάχιστες μεταβολές στον όγκο (χοντροκομμένη φλούδα ή λεπτοκομμένη δεν έχουν σημασία. Στις οικιακές παρασκευές είναι πιο βολική η μέτρηση με όγκους. Μάλιστα τελευταία που γράφω κάποιες συνταγές με γραμμάρια, πολλοί επισκέπτες διαμαρτύρονται γιατί τους βολεύουν οι όγκοι. Στην αγγλική εκδοχή όπως γράφω η αναλογία είναι 1:1:1 αλλά για τα γούστα μας είναι μάλλον ξινή αυτή η μαρμελάδα. Πάντως όσοι την έχουν δοκιμάσει με τις κατ’ όγκον αναλογίες μόνοι καλά λόγια έχουν. Εσείς μπορεί να προτιμάτε την ξινή εκδοχή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συνταγή είναι λάθος. Την έχω κάνει πάρα πολλές φορές και αν έβγαινε λάθος θα το ήξερα… Εγώ έχω μετατρέψει στα δικά μας γούστα μια συνταγή από αγγλικό βιβλίο (σκωτσέζικο) που διαθέτω. Και διαδικτυακά όμως υπάρχουν καλές συνταγές αγγλικές. Δείτε ενδεικτικά κάποιες από ξένα sites και μετρήστε λεμόνια-ζάχαρη . Θα δείτε ότι οι ελάχιστες διαφορές μόνο ως επιλογή προσωπική μετρούν…Η μαρμελάδα θα πήξει με όση λίγη ή πολλή ζάχαρη κι αν βάλετε γιατί τα λεμόνια και πολλή πηκτίνη έχουν και από δικά τους σάκχαρα. Το θέμα είναι πόσο ξινή τη θέλουμε και πόσο θα διατηρηθεί τελικά. https://www.bbcgoodfood.com/recipes/1898654/lemon-marmalade
Εδώ δείτε! 6 μικρά λεμόνια με 6,5 κούπες ζάχαρη που συνήθως λογαριάζεται 227γρ κάθε κούπα! http://www.food.com/recipe/lemon-ginger-marmalade-347436
Σας εύχομαι να βγει καλή και να σας αρέσει τελικά, αλλά συμβουλή μου είναι όταν δοκιμάζετε μια συνταγή να ξεκινάτε με μικρή ποσότητα και με τις ακριβείς αναλογίες και αν δεν σας βγει να κάνετε τις δικές σας παρεμβάσεις. Επίσης στην οικιακή παρασκευή μαρμελάδων είναι καλύτερα να μη χρησιμοποιούμε πάνω από 1-1,5 κιλό φρούτο σε κάθε δόση
Σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στο κόπο να μου παρεθέσετε όλη αυτή την αναλυτική περιγραφή για τις μαρμελάδες.
Εγώ επηρεάστηκα από το γεγονός ότι και εσείς βάλατε την ίδια ποσότητα ζάχαρης όσο ήταν και το φρούτο.. δηλαδή 1370 γρ φρούτο, 1350 γρ ζάχαρη και 1440 νερό.
Γι αυτό εγώ φοβήθηκα με το δίκο μου 1700 γρ φρούτο και τα 3000γρ ζάχαρη.. Θεώρησα ότι κάτι βγαίνει λάθος στο μέτρημα με τις κούπες.
Σαφώς και δεν θα θελα μια ξινή μαρμελάδα γιατί στην Ελλάδα προτιμούμε τα “γλυκά” γλυκά.. και δεύτερον γιατί την προορίζω για μακρά συντήρηση.. άρα η ζάχαρη είναι υποχρεωτική.
Δεν την έχω ολοκληρώσει ακόμη.. ένα 20 λεπτο την εβρασα ίσα ίσα για να μη χαλάσει το μείγμα και θα την ολοκληρώσω το βράδυ.
Θα προσθέσω και την υπόλοιπη ζάχαρη και το αντίστοιχο νερό και θα το βράσω μέχρι τους 103-105 βαθμούς.
Είμαι σίγουρος ότι θα πάνε όλα καλά. Σας ευχαριστώ και πάλι! 🙂
Λοιπόν να προτείνω κάτι; Χωρίστε το μείγμα στα 2 και βάλετε στο μισό λίγη ζάχαρη ακόμη δηλαδή : από το 1,5 κιλό που της αντιστοιχούσε και έχουν ήδη μπει αναλογικά 850 γρ, βάλτε ακόμη καμιά 300 γρ. Την υπόλοιπη δέστε τη με τη ζάχαρη που έχει ήδη. Έτσι θα ξέρετε σε πιο βαθμό σας αρέσει να είναι ξινή. Καταναλώστε πρώτα αυτή με τη λιγότερη ζάχαρη και όταν ανοίγετε ένα βαζάκι να το διατηρείτε στο ψυγείο. Το προσωπικό γούστο του καθένα μπορεί να είναι διαφορετικό και είναι καλό όταν φτιάχνουμε πράγματα για πρώτη φορά να κάνουμε πειράματα… Αν είναι πολύ ξινή μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε γλυκά ανακατεμένη με άλλα υλικά που θα σηκώνουν προσθήκη ζάχαρης (π.χ είναι εξαιρετική σε cheesecakes), αν είναι πολύ γλυκιά πάλι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε γιαούρτι, κρέμες, κέικ κλπ χωρίς αλλη ζάχαρη. Καμιά μαρμελάδα δεν πάει χαμένη! Καλή συνέχεια!
[…] συνταγές των επισκεπτών του site. Το κέικ λεμονιού, η μαρμελάδα λεμόνι, το γλυκό του κουταλιού λεμόνι και έπονται φέτος και […]
Καλημέρα! Έφτιαξα τη μαρμελάδα λεμόνι τηρώντας ακριβώς τη διαδικασία όπως την περιγράφετε και ενώ όλα πήγαιναν καλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν σκέτη απογοήτευση καθώς η μαρμελάδα έπηξε τόσο πολύ που έμοιαζε περισσότερο με ένα συμπαγές ζελέ και όχι με μαρμελάδα. Ο χρόνος βρασμού ήταν ακριβώς 30 λεπτά. Αναγκάστηκα να την αραιώσω με νερό.
Καλημέρα σας. Ο χρόνος βρασμού μιας μαρμελάδας μέχρι να δέσει, ποικίλλει ανάλογα με την πηκτίνη που περιέχει το φρούτο. Και η πηκτίνη έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες (ωριμότητα, ποικιλία, κ.ά.). Αν προσέξατε λέω το πρώτο βράσιμο 20 λεπτά και μετά στο δεύτερο βράσιμο λέω “μέχρι να δέσει”. Αυτό μπορεί να γίνει και σε 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει τη δεύτερη μέρα γιατί μπορεί να μην είχε πολλή υγρασία η μαρμελάδα μας. Καλώς την ξαναβράσατε με λίγο νερό για να τη φέρετε στην πυκνότητα που σας αρέσει (που και αυτή ποικίλλει, άλλοι τις θέλουν πυκνές και άλλοι πιο ρευστές τις μαρμελάδες τους). Όπως και να έχε, καλοφάγωτη η μαρμελάδα σας. Και του χρόνου!
Ευχαριστώ πολύ πολύ, επιτέλους χάρη σ’ εσάς, στα 72 μου, ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ!!!!! Ποτέ δεν είναι αργά…..
Πόσο χαίρομαι! Να είστε καλά! Ποτέ δεν είναι αργά για να παίρνουμε ικανοποίηση από όσα δημιουργούμε! Καλοφάγωτες οι μαρμελάδες σας, καλό μήνα!
Καλησπέρα και από μια αρχάρια! Συνηθισμένη από τις οικογενειακές μαρμελάδες ροδάκινο όπου βάζουμε πολύ λίγη ζάχαρη γιατί δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά, αντί για 1,5 ζάχαρη χρησιμοποίησα 1 (σε αναλογία όγκου). Η μαρμελάδα είναι τόσο Ξινή που δακρύζεις! Αν προσθέσω νερό και ζάχαρη θα στρώσει;
Επίσης, επειδή μας αρέσουν οι πιο… τραγανές γεύσεις, έβρασα τα λεμόνια μόνο μία φορά και μετά τα άφησα σε κρύο νερό για 12 ώρες, αλλάζοντάς το 2-3 φορές. Τα λεμόνια ξεπίκρισαν τέλεια, και νομίζω είναι πιο κρουστά απ’ ό,τι αν είχαν βράσει 2-3 φορές. Κάνω λάθος;
ΥΓ. Ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο σάιτ σας. Είναι απόλαυση να διαβάζει κανείς τις συνταγές σας, και όχι μόνο από γευστικό ενδιαφέρον!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Όλες από αρχάριες ξεκινήσαμε, κι όλες κάναμε επιτυχημένους και αποτυχημένους αυτοσχεδιασμούς! Ξαναβράσε τη μαρμελάδα σου με προσθήκη ζάχαρης και θα στρώσει. Αν εξακολουθεί να σας ξυνίζει, καταναλώστε τη σε cheesecakes, με γιαούρτι, σε κρέμες κλπ. Τίποτα δεν πάει χαμένο, σχεδόν πάντα! Κι εμένα πιο τραγανά μ’ αρέσουν τα γλυκά γι αυτό δοκιμάζω και σταματώ τα ζεστά ξεπικρίσματα όταν φτάσω στο βαθμό τεκεί που θέλω. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από την ποικιλία του φρούτου. Μπορεί άλλη φορά να χρειαστεί διπλό βράσιμο. Καλή συνέχεια!
Υπεροχες
Ευχαριστώ πολύ!
Το εκανα με την πρωτη εκδοχη 4-6-6 εγινε υπεροχο.
Ευχαριστω πολυ για τις ωραιες συνταγες
Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Χαίρομαι που σας άρεσε! Καλοφάγωτη!
Καλημέρα! Λατρεύω το blog σας και υπερηφανεύομαι κάθε φορά που φτιάχνω κάτι που το συμβουλεύομαι από δω… Για τη μαρμελάδα έχω μια απορία επειδή με προβληματίζει το χρώμα της. Εμένα μου βγήκε σκούρο πορτοκαλί και μου θυμίζει μαρμελάδα κυδώνι οπτικά, γιατί λέτε να βγήκε έτσι κι όχι κίτρινο όπως στις δικές σας φωτογραφίες;
Να σημειώσω πως άλεσα τις λεμονόφλουδες και στις δόσεις, έβαλα αντί για νερό με χυμό λεμόνι σκέτο νερό (ο,τι χυμός υπήρξε βγήκε απ’ το μπόγο με το τούλι!!). Ευχαριστώ!
Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια! Ίσως φταίει η ποικιλία των λεμονιών ή μπορεί να έδεσε πιο αργά απ’ όσο έπρεπε. Συνήθως σκουραίνουν όταν βράζουν πολλή ώρα. Δεν νομίζω ότι φταίει το νερό. Ελπίζω όμως ότι δεν θα υστερεί σε γεύση! Άλλωστε και το ποστοκαλί δεν είναι άσχημο χρώμα 😉 ! Καλοφάγωτη, και του χρόνου!
Καλημέρα,
Σχετικά με την μαρμελάδα λεμόνι, έφτιαξα κι εγώ την δική μου και ομολογώ η συνταγή είναι καταπληκτική! Επέλεξα τον πρώτο τρόπο βρασίματος, σε μέτρια φωτιά (6). Το αποτέλεσμα όμως ήταν η μαρμελάδα, μέχρι να έρθει στην επιθυμητή πυκνότητα, να αλλάξει χρώμα. Δηλαδή έχασε το όμορφο κίτρινο χρώμα και έγινε καφέ. Δεν κάηκε, δεν έχασε αρώματα, απλά σκούρηνε πολύ.
Αν μπορεί να εντοπιστεί το λάθος, θα ήταν πολύ χρήσιμο να το γνωρίζω για την επόμενη φορά. Γιατί η συνταγή είναι πολύ αναλυτική και εύκολη για διαχείριση εσπεριδοειδών.
Καλησπέρα σας. Είναι γενικός κανόνας, αν βράζουν πολλή ώρα γλυκά και μαρμελάδες, καραμελώνει η ζάχαρη και το χρώμα γίνεται πιο σκούρο. Καφέ όμως; Τόσ πολύ έβρασε για να δέσει; Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση μόνο ότι ήταν πολύ χαμηλή η θερμοκρασία και τράβηξε πολλή ώρα το βράσιμο… Ελπίζω να είναι νόστιμη!
Καλησπερα.
Έκανα την συνταγή, υπέροχη γεύση ΑΛΛΑ βγήκε υδαρής πολυ, δεν έπηξε…δεν την έβαλα στα βαζα, θα την ξαναβρασω αύριο εκτός και εχετε άλλη συμβουλή….ή θα την αραιώσω με βότκα η τσίπουρο να κάνω λιμοντσελο…
Να την ξαναβράσετε έχρι να δέσει καλά! Ανάλογα με την υγρασία που έχει το φρούτο μπορεί να θέλει παραπάνω βράσιμο αλλά πάντα δένει! Θα δείτε αφού κρυώσει την υφή της. Πολλές φορές βράζω μαρμελάδες ακόμη και 3 φορές αν μου φαίνονται αραιές!
Κύρια Βαγγελιώ σήμερα έφτιαξα για πρώτη φορά στην ζωή μου την μαρμελάδα που μας δώσατε.Ηταν υπέροχη!!Η οικογένεια μου την δοκίμασε κ όλοι τρελλαθηκαν !!!Σας ευχαριστούμε πολύ!!Κ άλλες συνταγές σας που έχω φτιάξει είχαν μεγάλη επιτυχία!!
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχε! Με υγεία να την καταναλώσετε! Και του χρόνου!
.
Γεια σας, μια ερώτηση:
έχω τρίψει τα λεμόνια για να φτιάξω λιμοντσέλο, αν αλέσω στο μούλτι τα λεμόνια πως μετράω όγκους; Πρακτικά το αποτέλεσμα του αλέσματος θα είναι ένας όγκος άρα μετράω 1 από το άλεσμα με μισό ζάχαρη;
Δεν ξέρω την συνταγή που λέτε, το λικέρ λεμονιού το φτιάχνω με φλούδες λεμονιού όχι με αλεσμένο λεμόνι…
Αχ, συγχωρέστε με, τα έγραψα στα σουαχίλι!
Ας το πάρω πάλι, σωστά αυτή τη φορά:
Θέλω να φτιάξω μαρμελάδα. έχω λεμόνια από τα οποία έχω αφαιρέσει τη φλούδα για να φτιάξω λιμοντσέλο (έχω πάρει το ξύσμα τους επειδή δεν είναι πολύ χοντρόφλουδα παρότι είναι τεράστια λεμόνια)
Μου έχει απομείνει λοιπόν ένα λεμόνι χωρίς φλούδα με το οποίο πρέπει να φτιάξω μαρμελάδα.
Για να ακολουθήσω τη συνταγή σας, θα πρέπει λογικά να δω τα λεμόνια αυτά ως ένα όγκο (εσείς έχετε ένα όγκο τα φλούδια και έναν τα υγρά). Εκεί ρώτησα πως να μετρήσω για να μετρήσω σωστά.
Λογικά δύο κούπες με τα λεμόνια μου αλεσμένα και μια κούπα ζάχαρη;
Συγγνώμη για τα σουαχίλι μου.
Αν διαβάσετε θα δείτε ότι προτείνω την αναλογία
1 : 1,5 : 1,5 (ραβδάκια: ζάχαρη: υγρά). Νομίζω πως είναι λίγη η ζάχαρη που λέτε. Πάντως βάλετε και λίγα ραβδάκια, δεν θα έχει αρκετό άρωμα μόνο με τον πολτό. Ελπίζω να βοήθησα, καλή επιτυχία!
Γεια σας!!!Μια απορια για την μαρμελαδα λεμονι.Αντικατεστησα 1 κουπα ζαχαρη λευκη με ζαχαρη καρυδας.Εκανα καλα η θα βγει αποτυχια το γλυκο μου;;;
Καλησπέρα σας. Δεν την ξέρω πολύ καλά ως προϊόν τη ζάχαρη καρύδας, την έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα. Δεν πιστεύω ότι θα βγει κακό το γλυκό σας, αλλά δεν ξέρω αν έχει τις ιδιότητες της απλής ζάχαρης για συντήρηση. Διατηρείστε τη μαρμελάδα σας καλύτερα στο ψυγείο!
Βαγγελιώ καλησπέρα!
Μετά τα πορτοκάλια ήρθε η ώρα των λεμονιών… και ήθελα να σε ρωτήσω πάλι, εδώ στη συνταγή σου γιατί να πετάμε την πούλπα; δεν μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία όπως στη μαρμελάδα περγαμόντο σου; να βάλουμε δηλαδή ολόκληρα φετάκια λεμόνι… Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ίσως γίνει πολύ ξινή…
Χαιρετισμούς και ευχαριστούμε πολύ για όλα!
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Είναι κάπως πιο ξινά τα λεμόνια, γι αυτό η διαφοροποίηση στη διαδικασία! Να είστε καλά, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Οι λεμονοφλουδες είναι σε κουπες.Επειδη φοβαμαι το μετρημα με τις κουπες, σε γραμμάρια ποσο θα λεγατε οτι βγαινουν;
Η κούπα μου είναι δοσομετρική, ακριβώς 250ml. Ζάχαρη χωράει 220γρ αλλά τις φλούδες ομολογουμένως δεν τις έχω ζυγίσει! Την επόμενη φορά…
καλησπέρα μόλις έκανα την συνταγή σας αλλά όταν τελείωσε δοκίμασα λίγο και μου φαίνεται πολύ πικρό παρόλο που άλλαξα 4 φορές νερό .Διορθώνεται κάπως ?? σας ευχαριστώ
Το αλλάξατε χωρίς βράσιμο;Δυστυχώς στις μαρμελάδες δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να διορθωθεί. Γι αυτό επισημαίνω ότι κάνουμε ξεπικρίσματα μέχρι να μας αρέσει…