Vegan/vegetarian

Φυσικό προζύμι από σταφίδες (VIDEO)

Φυσικό προζύμι από σταφίδες (VIDEO)

Με σίγουρη επιτυχία!

Πολλά μηνύματα με όλους τους τρόπους παίρνω τον τελευταίο καιρό που αφορούν το προζύμι. Πολύς κόσμος εξασκείται πια στην οικιακή αρτοποιία και επειδή η μαγιά φαίνεται πως έχει γίνει δυσεύρετη, επιστρέφουν στην παλιά καλή λύση του προζυμιού. Γι αυτό και η σημερινή ανάρτηση, με το πιο εύκολο φυσικό προζύμι που έχω φτιάξει ποτέ, το προζύμι από σταφίδες!

Φυσικό προζύμι από σταφίδες (VIDEO)

Διαχειρίζομαι προζύμι πάνω από 30 χρόνια. Εδώ δε και 22 χρόνια έχω το ίδιο προζύμι (που ήταν ήδη 40 ετών) που αναπιάνω άλλοτε σε εβδομαδιαία βάση κι άλλοτε πολύ πιο αραιά. Δεν το φοβάμαι, ακόμη κι αργήσει κάποιες φορές να «ξυπνήσει» (έχω κάνει και 3 μήνες να το αναπιάσω!), με συνεχή ταΐσματα, σώνεται! Αυτές τις μέρες, εκτός από το ανάπιασμα του παλιού μου, έφτιαξα και πέντε (5!) φορές προζύμι από σταφίδες!

Φυσικό προζύμι από σταφίδες (VIDEO)

Εδώ και καιρό όμως ήθελα να δοκιμάσω την παρασκευή προζυμιού από φρούτα. Είχα διαβάσει σε ξένες κυρίως ιστοσελίδες παρασκευές προζυμιού από μήλα, ξερά σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, χουρμάδες και άλλα φρούτα. Είχα επιχειρήσει τότε την παρασκευή με σταφίδες, με διάφορες αναλογίες φρούτου-νερού, αλλά οι φετινές δικές μου δοκιμές ήταν αυτές που έδωσαν αυτό που ήθελα.  Είχα «μιλήσει» και πριν από 2-3 χρόνια με διαδικτυακή φίλη και για προζύμι από λουλούδια, πράγμα «συμβατό» με την παραδοσιακή παρασκευή του προζυμιού από σταυρολούλουδα ή/και βασιλικό στα μοναστήρια. Εκεί είχαμε πει για προζύμι από λυκίσκο και διάφορα άλλα.

Φυσικό προζύμι από σταφίδες (VIDEO)

Δοκίμασα την παρασκευή προζυμιού με σταφίδες 5 φορές όπως προανέφερα, αλλά οι τρεις τελευταίες με τις αναλογίες που δίνω παρακάτω είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα! Και τις 3 φορές το προζύμι φούσκωσε σε 4-6 ώρες (είχα και αρκετή ζεστασιά στη θέση που το είχα αφήσει), ενώ στο δεύτερο ανάπιασμα μπορώ να πω πως δεν ήταν και τόσο ζεστό το περιβάλλον αλλά το προζύμι έγινε τούμπανο που λέμε. Δεν έκανα την ανάρτηση τις 2 πρώτες φορές γιατί θεώρησα πως έπρεπε να το δείτε και σε βίντεο! Έτοιμο λοιπόν και σήμερα το προζυμάκι μας! Τολμήστε το, δεν έχω φτιάξει πιο εύκολο προζύμι!

Φυσικό προζύμι από σταφίδες (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Παίρνουμε στην αρχή περίπου 80 ml εκχύλισμα από τις σταφίδες και προσθέτουμε 80 gr αλεύρι. Αν θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα προζυμιού για να κρατήσουμε και λίγο, προσθέτουμε το υπόλοιπο εκχύλισμα μετά το πρώτο ανέβασμα και πάλι αλεύρι σε γραμμάρια όσα ml υγρού προσθέσαμε. Συνήθως το εκχύλισμα είναι 150-160 ml οπότε μισό μισό σε κάθε ανάπιασμα. Παρόλο που είδα πολλά βίντεο και διάβασα αρκετά άρθρα σε ξένα sites, η αναλογία σταφίδας-νερού είναι αποκλειστικά προϊόν δικών μου δοκιμών. Με περισσότερο νερό δεν είχα καλό αποτέλεσμα! Άργησε πολύ η ζύμωση! Με λιγότερο νερό το εκχύλισμα ήταν λίγο και δεν φούσκωσαν όλες οι σταφίδες.
  • Όπως όλα τα προζύμια, όσο πιο πολλές φορές αναπιαστεί τόσο πιο ενεργό είναι. Καλό είναι λοιπόν να προσθέσουμε και το υπόλοιπο εκχύλισμα και αλεύρι για να έχουμε πιο πολύ και πιο δυνατό προζύμι!
  • Η θερμοκρασία περιβάλλοντος επιδρά στο χρόνο παρασκευής του εκχυλίσματος αλλά και στο χρόνο φουσκώματος του πρώτου χυλού. Σε θερμοκρασία λίγο πάνω κατά διαστήματα από 25 βαθμούς (είχα το βάζο κοντά σε καλοριφέρ), οι σταφίδες ανέβηκαν σε 6 μέρες και υπήρχαν μικρές φουσκαλίτσες γύρω τους. Η μυρωδιά είναι όξινη, ευχάριστη.  Καλύτερα πάντως μια μέρα παραπάνω από πρόωρη παρασκευή. Αυτό του βίντεο άρχισε 2 Απριλίου το πρωί και χρησιμοποιήθηκε 8 Απριλίου το πρωί. Ο χυλός  φούσκωσε σε 4,5  ώρες στην ίδια θερμοκρασία.
  • Το να δημιουργηθούν φουσκάλες είναι απόλυτα φυσιολογικό και επιθυμητό. Δείχνουν ότι η ζύμωση πάει καλά. Ανοίγουμε το βάζο κάθε μέρα για να φύγει το CO2 .
  • Διατηρούμε και αναπιάνουμε το προζύμι όπως ακριβώς και το άλλο, το κλασικό, στο ψυγείο. Το χρησιμοποιούμε στις ίδιες αναλογίες (συνήθως εγώ βάζω 1:4 ή 1: 5 κατά βάρος προζύμι: αλεύρι, και σπάνια αν ο καιρός είναι κρύος 1:3).
  • Έβαλα τη δεύτερη φορά ζάχαρη, μάλλον επιταχύνει τη ζύμωση οπότε έβαλα και στο προζύμι που φαίνεται στο video.
  • Όλα τα sites που είδα συστήνουν εμφιαλωμένο νερό, το χλώριο μπορεί να σκοτώσει τους ωφέλιμους μύκητες.
  • Δεν πετάμε τις σταφίδες. Έχουν αρκετά όξινη γεύση αλλά είναι ωραίες σε σταφιδόψωμα ή σταφιδόπιτα!

Καλά να είμαστε, καλά να περνάμε μέσα στο σπίτι μας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο