Κρασοκριτσινάκια της στιγμής!
Επιμένουμε με νηστίσιμα για λίγο ακόμη, πριν αρχίσουμε τις γιορτινές αναρτήσεις. Έτσι σειρά έχουν σήμερα τα κριτσίνια με ελαιόλαδο που πιστεύω ότι θα τα βρείτε εύκολα και νόστιμα.
Τα κριτσίνια τα αγαπάμε οι περισσότεροι και δεν μένουμε συνήθως μόνο σε ένα. Αφήστε που πάνε με όλα! Αν και θεωρούνται γενικά αρτοσκευάσματα διαίτης, είναι τόσο εθιστικά που θέλει δύναμη να τους αντισταθούμε! Παρόλο που η προέλευσή τους θεωρείται ιταλική, τα ιταλικά grissini όπως τα λένε οι Ιταλοί, διαφέρουν από τα ελληνικά κριτσίνια, όχι τόσο στη σύσταση όσο στον τρόπο παρασκευής και στο μήκος.
Εμείς βέβαια φτιάχνουμε τα δικά μας, ελληνικά που είναι επίσης διάσημα. Ακόμη και η wiki τα λέει «αρτοσκευάσματα της ιταλικής και της ελληνικής κουζίνας». Στην Κρήτη βέβαια φτιάχνονται με ελαιόλαδο, με τι άλλο! Πάντως και οι δυο γλώσσες χρησιμοποιούν ηχομιμητικές λέξεις για να περιγράψουν αυτό το ΚΡΙΤΣ-ΚΡΙΤΣ κριστανιστό ραβδάκι!
Το καλό αυτής της συνταγής είναι ότι γίνεται με υλικά που έχουμε στο σπίτι, σηκώνουν πολλές παρεμβάσεις και είναι υγιεινά και νόστιμα. Έχω και συνταγές με μαγιά, αλλά αυτή είναι πραγματικά της στιγμής! Πιο εύκολα δεν γίνεται! Η χρήση φαρίνας ολικής άλεσης αντί μαγιάς απλοποιεί τη διαδικασία της παρασκευής τους και το ελαιόλαδο τα κάνει τραγανά και νόστιμα. Συνήθως εγώ προσθέτω ηλιόσπορους αλλά και λίγο τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο ταιριάζει πολύ σ’ αυτή τη συνταγή.
Οι φωτογραφίες είναι από τις δυο φορές που έφτιαξα τελευταία τα κριτσινάκια μου και γι αυτό φαίνονται διαφορετικοί συνδυασμοί. Παρόλο που η συνταγή είναι εδώ και πολλά χρόνια στο τετράδιό μου, η τελευταία παρέμβαση τους έδωσε «άλλη χάρη».
Η αντικατάσταση του κοινού αλευριού που φουσκώνει μόνο του (φαρίνας) με αντίστοιχο ολικής άλεσης, τα έκανε πιο ρουστίκ και πιο νόστιμα. Αυτοσχεδιάστε στο τύλιγμα, με ό,τι είδος σουσαμιού προτιμάτε ή με ηλιόσπορους, ή με νιφάδες βρώμης ή με όποιο κοπανισμένο ξηρό καρπό προτιμάτε!
Όπως βλέπετε στη συνταγή αναφέρεται η δοσολογία με φλυτζάνες τσαγιού. Ογκομέτρησα την κλασική φλυτζάνα του τσαγιού και είδα ότι –τουλάχιστον οι δικές μου- είναι 200ml. Έτσι τα ¾ που λέει η δόση είναι 150 ml ή τα 3/5 της δοσομετρικής κούπας.
Μετέτρεψα λοιπόν την συνταγή σε πιο σύγχρονες μονάδες και πιστεύω ότι έτσι θα διευκολυνθούν περισσότερο όσοι αποφασίσουν να τα δοκιμάσουν!
Υλικά
150 ml ελαιόλαδο
150 ml κρασί
100-120 ml νερό
1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλάτι
50-60 gr ηλιόσπορους ή άλλο ξηρό καρπό χοντροκοπανισμένο
1 πακέτο του μισού κιλού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ολικής άλεσης
Προαιρετικά, ελάχιστο πιπέρι
Για το τύλιγμα, ηλιόσπορους ή μαυροσίσαμο ή αναποφλοίωτο σουσάμι, ή νιφάδες βρώμης ή …λίγο απ’ όλα!
Επί το έργον
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα υγρά υλικά (κατ’ αρχήν βάζουμε 100ml νερό) και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και την φαρίνα.
Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί το αλεύρι και να έχουμε μια κανονική ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε το υπόλοιπο νεράκι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί ένα μισάωρο. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βρέχουμε σε στραγγιστήρι το υλικό που θέλουμε να τα τυλίξουμε (εκτός από τις νιφάδες βρώμης που κολλούν και χωρίς βρέξιμο) και το απλώνουμε σε μια βαμβακερή πετσέτα κοντά στο πλαστήρι μας.
Πλάθουμε κριτσίνια σε πάχος δακτύλου τα κυλούμε στο νοτισμένο «περιτύλιγμα» και τα ξαναπλάθουμε πάνω στο πλαστήρι να κολλήσει (το …περιτύλιγμα).
Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με φύλλο σιλικόνης ή χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε για 30 ως 40 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδίσει ελαφρά ο πάτος τους.
Τα αφήνομε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί που κλείνει καλά. Γίνονται 35-40 κριτσίνια. Για τη χρήση τους, δεν θα σας πω εγώ! Όπου και όπως και με ό,τι σας αρέσουν!
Παρατηρήσεις
1)Αντί φαρίνα μπορούμε να βάλουμε κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης και να προσθέσουμε δύο κουταλάκια μπέικιν στο αλεύρι και ½ κουταλάκι σόδα (τη σόδα τη διαλύουμε στο κρασί).
2)Συνήθως χρησιμοποιώ ροζέ ή κόκκινο κρασί. Έτσι κι αλλιώς η ζύμη είναι σκούρου χρώματος λόγω του αλευριού ολικής οπότε δεν χαλάει την εμφάνισή τους.
3)Αν κάποια από τα σποράκια περιτυλίγματος ξεφύγουν από τα κριτσίνια μας και μείνουν στο μπολ που θα τα φυλάξουμε, τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτες. Ταιριάζουν πολύ (όπως άλλωστε και τα ίδια τα κριτσίνια σπασμένα σε μικρά κομμάτια). Αν δεν βρέξουμε τους ηλιόσπορους και το σουσάμι, δεν θα μείνει τίποτα πάνω στα κριτσινάκια μας (τα 2-3 που βλέπετε “γυμνά” ήταν γιατί είχε μείνει πολύ λίγη ζύμη και βαρέθηκα να βρέξω κι άλλο ηλιόσπορο…).
4)Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μυρωδικό (ρίγανη, θυμάρι, μαραθόσπορος, κλπ…) ή αν δεν νηστεύουμε λίγο τριμμένο σκληρό τυρί όπως το κεφαλοτύρι.
Καλημέρα τα ψήνουμε σε αέρα ή αντιστάσεις;
Πόσο καιρό διατηρούνται και σε τι δοχείο τα φυλάμε;
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα. Εγώ τα ψήνω σε αντιστάσεις αλλά αν συνηθίζετε τον αέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Διατηρούνται σε κουτί που κλείνει καλά (μεταλλικό ή τάπερ) και για αρκετές μέρες, αν προλάβουν ;-)!
Καλημέρα!Αν θέλω να κάνω κάποια με τυρί, πότε το βάζω?Στο ζύμωμα ή στο τύλιγμα?Ευχαριστώ.
Εγώ σ’ αυτή τη συνταγή το βάζω στο ζύμωμα. Καλή επιτυχία!
Kαλησπέρα!το κρασί θα μπορούσε να αντικατασταθεί με κάτι άλλο;
Αυξήστε απλώς το νερό ή βάλτε μισό νερό μισό σόδα (αναψυκτικό). Θα γίνουν εξίσου καλά. Επίσης πολύ καλά γίνονται και με πορτοκαλάδα με ανθρακικό που έχει μια ελαφριά γλύκα (όπως του κρασιού). Καλή επιτυχία!
Αν και στο σπίτι μας τα άλευρα δίνουν και παίρνουν, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ολικής άλεσης δεν έχω δοκιμάσει. Οι εναλλακτικές που μας δίνετε είναι πολλές όμως κι έτσι θα τα δοκιμάσω αύριο κιόλας. Ευχαριστώ πολύ!!!
Κι εγώ δεν το χρησιμοποιώ συχνά, αλλά είναι μια ευκολία!
[…] Εύκολα κριτσίνια με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο κα… […]
Τέλεια..
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Να είστε καλά!
Αχ αυτό το site πάντα μου χαϊδεύει τον ουρανίσκο!!!Εγώ έβαλα αλεύρι για ζυμωτό ψωμί(το οποιο έχει σκληρό αλεύρι και έντονη την παρουσία του σιμιγδαλιού)και τα κριτσίνια στο τέλος σκεφτόμουν που θα τα κρυψω (για να δώσω και στο μικρό την Δευτέρα στο σχολείο!)και όχι που θα τα φυλάξω!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ VITA!!!
Μα πόσο γλυκό σχόλιο! Και πόσο ωραίες παρεμβάσεις! Ευχαριστώ που μας τις είπατε. Φιλιά στο μικρό σας και την επόμενη φορά φτιάξτε διπλή δόση ;-)!
Θα σας παρακαλέσω να μην ξανακάνετε διαφήμιση μέσω του site. Το σχόλιό σας θα σβηστεί σε λίγο, ελπίζω να δείτε την παράκλησή μου ωστόσο.
Καλησπέρα σας. Έφτιαξα τα κριτσίνια σας και έγιναν πολυ νόστιμα. Μου αρέσουν πολύ οι συνταγές σας που έχουν ελαιόλαδο και απλά υγιεινά υλικά. Είμαι από Λακωνία Μονεμβασιά αλλά μένω Θεσαλλία και ταιριάζουν πολύ τα γούστα μας με την Κρήτη, έχουμε τα ίδια άγρια χόρτα (σταμναγκάθι, καυκαλίθρες κ.α.), νιώθω σαν να σας ξέρω χρόνια διότι μου θυμίζεται τα παιδικά μου χρόνια. Να έχετε πάντα Υγεια. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και ανταποδίδω τις ευχές σας! Ναι, έχουμε παρόμοια χλωρίδα και μοιάζουν πολύ οι διατροφικές μας συνήθειες Φυσικά και η κουζίνα της Θεσσαλίας έχει εξαιρετικά εδέσματα. Να είστε καλά!
Φανταστική συνταγή. Χρησιμοποιώ τα κριτσίνια σαν snack μέσα στη μέρα. Προτιμώ αυτό το προϊόν https://papadopoulou.gr/proion/polispora-kritsinia-olikis-alesis/. Σίγουρα θα δοκιμάσω τη συνταγή σας μόλις βρω χρόνο! Ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες συνταγές σας!
Ευχαριστώ πολύ, αλλά σας παρακαλώ να σβήσετε το λινκ για τη διαφήμιση αλλιώς σε λίγο θα διαγράψω το σχόλιό σας.Δεν επιτρέπεται η γκρίζα διαφήμιση στο site.
Μολις ξεφρουνισα την α δοση!!απλως υπεροχα, τραγανα, αφρατα, μουρλια.Εβαλα ζεα ολικη κ λιγο κιτρινο σταρενιο τυπου Μ, σας ευχαριστω για τη συνταγη.Θα ηθελα να σας στειλω φωτο αλλα δεν ξερω πως…
Υπεροχα, τραγανα , νοστιμα, μολις ξεφουρνισα.Εβαλα ζεα ολικης κ κιτρινο τυπου Μ, σας ευχαριστω για τη συνταγη.Πως θα σας στειλω φωτο;;;
ΠΟλύ χαίρομαι που σας άρεσαν, και εξαιρετική η παραλλαγή με τα αλεύρια που χρησιμοποιήσατε! Αν έχετε fb στείλτε τα εκεί στη σελίδα μας ή στο e-mail μας!
Καλημέρα σας και Κασσαπάκη.
Ειμαι χρόνια αναγνωστήρια του blog σας και πραγματικά έχω ότι έχω δοκιμάσει να φτιάξω είναι νόστιμο και έχει εντυπωσιάσει τους αγαπημένους μου.
Παρακαλώ τη συμβουλή σας για τη συνταγή των κριτσινιών. Την ακολούθησα χωρίς
παραλλαγή. Το ζυμάρι έγινε δύσκολο γιατί τριβόταν, κάτι κατάφερα με διαρκές βρέξιμο των χεριών μου.
Το τελικό αποτέλεσμα είχε μια πίκρα. Έβαλα λευκό κρασί Μαλαγουζιά.Μηπως ήταν αυτό!
Οποιαδήποτε συμβουλή σας, είναι χρήσιμη, καθώς θα ήθελα να τα ξαναφτιάξω λόγω των υγιεινών υλικών της συνταγής.
Σας ευχαριστώ για τη συνολική σας συνδρομή!
Καλησπέρα σας και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση (είχα ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα…).Μάλλον το αλεύρι έπεσε πολύ. Αν είχε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από το δικό μου ίσως ήθελε λίγο νεράκι ακόμη. Το κρασί είναι μια χαρά. Ελπίζω την επόμενη φορά να γίνουν όπως τα περιμένατε! Καλό Πάσχα να έχουμε!
Καλησπέρα!
Έκανα χθες τα κριτσίνια. Δεν νομίζω πως θα αγοράσω ξανά.
Είναι εξαιρετικά! Εύκολη και γρήγορη η παρασκευή τους. Προσπαθώ να φυλάξω κάποια, για να δοκιμάσει και το παιδί μου που έρχεται σήμερα! Είμαι ενθουσιασμένη που βρήκα και αυτή τη συνταγή σας. Έχω κάνει και τα κριτσίνια με μαγιά. Εξαιρετικά και αυτά όπως έχω ήδη σχολιάσει. Δεν κατάφερα να κολλήσω καλά τον ηλιόσπορο αλλά δεν πειράζει. Το δεύτερο ταψί χωρίς ηλιόσπορο! Τέλεια είναι και έτσι. Θα αναφέρω πως σήμερα ξαναέκανα τα μπισκότα βουτύρου και τα μπισκότα κανέλας με βούτυρο. Μοσχοβόλησε πάλι το σπίτι μου και η γειτονιά μου! Καλό ξημέρωμα κυρία Κασσαπάκη
Σ’ ευχαριστώ και πάλι κ. Λίλια για την εμπιστοσύνη! Χαίρομαι που οι διατροφικές σας επιλογές ταιριάζουν με τις δικές μας!