Θα σας έλεγα να τα φτιάξετε οπωσδήποτε!
Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι φεύγουν σε χρόνο ρεκόρ. Εγώ έκανα το λάθος κι έφτιαξα μόνο μισή δόση, και ούτε που καταλάβαμε πότε τέλειωσαν (οπότε έφτιαξα άλλη μισή 😉 ). Τη μισή δόση θα δώσω και στα υλικά, γιατί θέλω να μη βαρεθείτε να τα δοκιμάσετε. Άλλωστε καλοκαιριάτικα όλοι έχουμε κάποιες μπυρίτσες στο σπίτι μας!
Η συνταγή ήρθε στα χέρια μου από τη διαδικτυακή φίλη κυρία Μαρία Κρητσωτάκη, με τόση γενναιοδωρία και φροντίδα που δύσκολα πιστεύει κανείς πως με την Μαρία γνωριζόμαστε μόνο διαδικτυακά. Να σκεφτείτε πως μου έστειλε και το γκατζετάκι- κουπ πατ παρασκευής τους για να είναι όσο πιο αυθεντικά γίνεται!Η Μαρία αγαπά τη Σητεία και ήθελε να δείτε τα υπέροχα στειακά βουτήματα όπως κυκλοφορούν στην πόλη της.
Τι να πω τώρα εγώ… Το έχω γράψει και ξαναγράψει πόσο με συγκινούν οι φίλες και φίλοι από όλη την Κρήτη που μου εμπιστεύονται συνταγές της περιοχής τους και της οικογένειάς τους. Θεωρώ μεγάλη τιμή την εκτίμησή τους και είναι αυτονόητη για μένα η υποχρέωση να κάνω αναφορά στο δικό τους πρόσωπο και να πάρουν τα εύσημα των συνταγών τους. Είναι νόμος για μένα όταν δημοσιεύω μια συνταγή που δεν είναι από τα οικογενειακά μου τετράδια να αναφερθώ στο πρόσωπο που μου την έχει δώσει ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή της.
Ετούτα εδώ τα βουτήματα είναι στειακά δηλαδή από τη Σητεία. Αυτό για μας τις κρητικές σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα είναι νόστιμα. Έχει παράδοση η Σητεία μας στα γλυκά (και όχι μόνο…). Αν σας δοθεί ευκαιρία να την επισκεφτείτε (ιδανικός τόπος για διακοπές), δοκιμάστε οπωσδήποτε τα γλυκά της. Μια πιο αναλυτική παρουσίαση για τον τόπο, είχα κάνει σε ανάρτηση του 2019, δείτε την. Αν δεν έχετε αυτήν την ευκαιρία, δοκιμάστε τούτα τα κουλουράκια ή τα πατούδα που μου έχει δώσει άλλη στειακιά φίλη.
Η Μαρία λοιπόν μου λέει πως αυτά τα οβάλ βουτήματα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά στειακά. Υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα ζαχαροπλαστεία και τα συνηθίζουν ως συνοδευτικό του καφέ και του χυμού. Μου έστειλε λοιπόν όχι μια, αλλά τρεις συνταγές! Και το πιο συγκινητικό; «Αγκάρεψε» την κόρη της που εργάζεται στο Ηράκλειο να μου φέρει και το κουπ πατ που συνηθίζουν οι στειακές. Πόσο πιο δοτικός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος που δεν σε γνωρίζει;
Τις ευχαριστώ λοιπόν και τις δυο και σας παραδίδω την υπέροχη συνταγή που θα χαρώ να δοκιμάσετε και να μου πείτε τη γνώμη σας!
Υλικά
(τα παρακάτω υλικά είναι η μισή δόση και βγάζουν παραπάνω από 2 ταψάκια του φούρνου)
1,5 κούπα (375 ml) ελαιόλαδο
¾ κούπας (170gr) ζάχαρη
½ κουτάκι (165ml ) μπύρα
¼ κούπας (60-65ml) άσπρο κρασί
¼ κούπας (60-65ml) πορτοκαλάδα
½ κουταλάκι σόδα
½ κούπα (80gr ) καβουρδισμένο σουσάμι
½ κούπα καρυδαμύγδαλα (δείτε παρατηρήσεις)
½ κουταλάκι κανέλα
Λίγο γαρύφαλλο
1 φακελάκι (20 gr) μπέικιν
Περίπου 700 gr (5 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
H κούπα μου είναι 250ml και το κουταλάκι μου 5ml (δοσομετρικά)
Επί το έργον
Συγκεντρώνουμε τα στερεά υλικά και τα αρωματικά και τα μετράμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι να γίνουν σαν κρέμα και προσθέτουμε τη μπύρα, το κρασί, την πορτοκαλάδα (μέσα στην οποία διαλύουμε τη σόδα, πάνω από το μπολ όπως πάντα γιατί φουσκώνει…). Προσθέτουμε το σουσάμι, τα καρυδαμύγδαλα αλεσμένα στο μέγεθος που έχουν τα χοντρά ψίχουλα και τα αρωματικά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε ίσα για να ενσωματωθούν. Θέλουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» κανένα δεκαπεντάλεπτο το ζυμάρι μας. Παίρνουμε λίγο ζυμάρι και το απλώνουμε σε πάγκο εργασίας με το χέρι ώστε να έχουμε ένα ισόπαχο φυλλαράκι (περίπου ½ εκατοστό το πάχος του). Κόβουμε με κουπ πατ τα βουτήματά μας και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο μα χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις), για 25-30 λεπτά ανάλογα πόσο ξεροψημένα μας αρέσουν. Τα διατηρούμε σε μπολ που κλείνει καλά για να μείνουν τραγανά.
Παρατηρήσεις
- Καρυδαμύγδαλα λέμε στην Κρήτη (για τις συνταγές…) σκέτα καρύδια ή σκέτα αμύγδαλα ή μείγμα των δύο αυτών ξηρών καρπών. Εγώ εδώ έχω βάλει καρύδια και ήταν 50gr η μισή κούπα.
- Επειδή σε μια από τις συνταγές είδα ότι σημειώνεται ρακή (υποθέτω αντί του λευκού κρασιού), δοκίμασα τη συνταγή και με ρακή και έγιναν τέλεια!
- Δεν είχα πορτοκάλια κι έβαλα πορτοκαλάδα του εμπορίου και λίγο χυμό λεμονιού και τις δυο φορές. Πιστεύω ότι δεν είχε μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα… Επειδή προβλέπω να τα καθιερώνω όλο το καλοκαίρι, θα επανέλθω όταν φτιάξω τη συνταγή με χυμό.
- Όπως προανέφερα τα υλικά που δίνω είναι τα μισά από αυτά που λένε οι συνταγές της Μαρίας γιατί έφτιαξα τη συνταγή δυο φορές από μισή δόση κάθε φορά (ήθελα να τα δοκιμάσω και με τη ρακή). Τη δεύτερη φορά δεν είχα μαζί μου το κουπ πατ της Μαρίας και τα έκοψα με ένα από τα δικά μου. Δεν τα έβαλα όμως εδώ για να μείνει η ανάρτηση όπως την ήθελε η στειακιά φίλη μου!
Φαίνονται εξαιρετικά! Πριν να τα κάνω θα ήθελα μια διευκρίνηση. Για την πορτοκαλάδα και το κρασί που αναφέρεστε σε γραμμάρια ισχύει ή είναι ml;
Καλό μεσημέρι! Ευχαριστώ που το προσέξατε, είναι σε ml. Διορθώθηκε!
Ευχαριστώ πολύ!!
Εξαιρετικά νόστιμα, τραγανά και όχι πολύ γλυκά !!!!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Ευχαριστώ πολύ!
Κυρία Κασσαπάκη καλησπέρα.
Θα τα κάνω οπωσδήποτε!!! και πολύ σύντομα! Θα θέλατε να μου πείτε αν η πορτοκαλάδα είναι με ανθρακικό ή χωρίς ή δεν μας ενδιαφέρει; Αν έχω πορτοκάλια, η ποσότητα του χυμού τους θα είναι η ίδια; Τον χυμό λεμονιού τον βάλατε για να συμπληρώσετε το 1/4 κούπας ή 1/4 κούπας πορτοκαλάδα και χυμό λεμονιού ;Πόσο να βάλω στην δεύτερη περίπτωση; Είναι μια εξαιρετική πρόταση για τσιμπολόγημα στις διακοπές μας. Ευχαριστώ.
Καλησπέρα και σε σας. Η πορτοκαλάδα αυτήν την εποχή στις παλιές συνταγές ήταν αραιωμένος συμπυκνωμένος χυμός. Εγώ τώρα έβαλα χυμό πορτοκαλιού και σε δεύτερη παρασκευή μια απλή του εμπορίου χωρίς ανθρακικό!