Vegan/vegetarian

Στειακά βουτήματα μπύρας

Στειακά βουτήματα μπύρας

Θα σας έλεγα να τα φτιάξετε οπωσδήποτε!

Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι φεύγουν σε χρόνο ρεκόρ. Εγώ έκανα το λάθος κι έφτιαξα μόνο μισή δόση, και ούτε που καταλάβαμε πότε τέλειωσαν (οπότε έφτιαξα άλλη μισή 😉 ). Τη μισή δόση θα δώσω και στα υλικά, γιατί θέλω να μη βαρεθείτε να τα δοκιμάσετε. Άλλωστε καλοκαιριάτικα όλοι έχουμε κάποιες μπυρίτσες στο σπίτι μας!

Στειακά βουτήματα μπύρας

Η συνταγή ήρθε στα χέρια μου από τη διαδικτυακή φίλη κυρία Μαρία Κρητσωτάκη, με τόση γενναιοδωρία και φροντίδα που δύσκολα πιστεύει κανείς πως με την Μαρία γνωριζόμαστε μόνο διαδικτυακά. Να σκεφτείτε πως μου έστειλε και το γκατζετάκι- κουπ πατ  παρασκευής τους για να είναι όσο πιο αυθεντικά γίνεται!Η Μαρία αγαπά τη Σητεία και ήθελε να δείτε τα υπέροχα στειακά βουτήματα όπως κυκλοφορούν στην πόλη της.

Στειακά βουτήματα μπύρας

Τι να πω τώρα εγώ… Το έχω γράψει και ξαναγράψει πόσο με συγκινούν οι φίλες και φίλοι από όλη την Κρήτη που μου εμπιστεύονται συνταγές της περιοχής τους και της οικογένειάς τους. Θεωρώ μεγάλη τιμή την εκτίμησή τους και είναι αυτονόητη για μένα η υποχρέωση να κάνω αναφορά στο δικό τους πρόσωπο και να πάρουν τα εύσημα των συνταγών τους. Είναι νόμος για μένα όταν δημοσιεύω μια συνταγή που δεν είναι από τα οικογενειακά μου τετράδια να αναφερθώ στο πρόσωπο που μου την έχει δώσει ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή της.

Ετούτα εδώ τα βουτήματα είναι στειακά δηλαδή από τη Σητεία. Αυτό για μας τις κρητικές σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα είναι νόστιμα. Έχει παράδοση η Σητεία μας στα γλυκά (και όχι μόνο…). Αν σας δοθεί ευκαιρία να την επισκεφτείτε (ιδανικός τόπος για διακοπές), δοκιμάστε οπωσδήποτε τα γλυκά της. Μια πιο αναλυτική παρουσίαση για τον τόπο, είχα κάνει σε ανάρτηση  του 2019, δείτε την. Αν δεν έχετε αυτήν την ευκαιρία, δοκιμάστε τούτα τα κουλουράκια ή τα πατούδα που μου έχει δώσει άλλη στειακιά φίλη.

Στειακά βουτήματα μπύρας

Η Μαρία λοιπόν μου λέει πως αυτά τα οβάλ βουτήματα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά στειακά. Υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα ζαχαροπλαστεία και τα συνηθίζουν ως συνοδευτικό του καφέ και του χυμού. Μου έστειλε λοιπόν όχι μια, αλλά τρεις συνταγές! Και το πιο συγκινητικό; «Αγκάρεψε» την κόρη της που εργάζεται στο Ηράκλειο να μου φέρει και το κουπ πατ που συνηθίζουν οι στειακές. Πόσο πιο δοτικός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος που δεν σε γνωρίζει;

Στειακά βουτήματα μπύρας

Τις ευχαριστώ λοιπόν και τις δυο και σας παραδίδω την υπέροχη συνταγή που θα χαρώ να δοκιμάσετε και να μου πείτε τη γνώμη σας!

Παρατηρήσεις

  1. Καρυδαμύγδαλα λέμε στην Κρήτη (για τις συνταγές…) σκέτα καρύδια ή σκέτα αμύγδαλα ή μείγμα των δύο αυτών ξηρών καρπών. Εγώ εδώ έχω βάλει καρύδια και ήταν 50gr η μισή κούπα.
  2. Επειδή σε μια από τις συνταγές είδα ότι σημειώνεται ρακή (υποθέτω αντί του λευκού κρασιού), δοκίμασα τη συνταγή και με ρακή και έγιναν τέλεια!
  3. Δεν είχα πορτοκάλια κι έβαλα πορτοκαλάδα του εμπορίου και λίγο χυμό λεμονιού και τις δυο φορές. Πιστεύω ότι δεν είχε μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα… Επειδή προβλέπω να τα καθιερώνω όλο το καλοκαίρι, θα επανέλθω όταν φτιάξω τη συνταγή με χυμό.
  4. Όπως προανέφερα τα υλικά που δίνω είναι τα μισά από αυτά που λένε οι συνταγές της Μαρίας γιατί έφτιαξα τη συνταγή δυο φορές από μισή δόση κάθε φορά (ήθελα να τα δοκιμάσω και με τη ρακή). Τη δεύτερη φορά δεν είχα μαζί μου το κουπ πατ της Μαρίας και τα έκοψα με ένα από τα δικά μου. Δεν τα έβαλα όμως εδώ για να μείνει η ανάρτηση όπως την ήθελε η στειακιά φίλη μου!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο