Vegan/vegetarian

Μικρά κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

Μικρά κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

Τα μαφινάκια της στιγμής, με ελαιόλαδο και άλλα απλά υλικά!

Μια συνταγή που προέκυψε πάλι από αυτοσχεδιασμό της στιγμής με βάση τα υλικά που υπήρχαν στο σπίτι. Την πρώτη φορά μάλιστα που τα έφτιαξα, τα «μελέτησα» για φανουροπιτάκια της στιγμής με συνταγή “φανουρόπιτα με ό,τι έχουμε” που έλεγε και η κυρία Ε. της σχετικής ανάρτησης. Όπως θα δείτε έχουν 7 υλικά, αλλά ελλείψει χυμού πορτοκαλιού έβαλα πολτό μήλου. Άλλωστε έχω στα τετράδιά μου συνταγές φανουρόπιτας με υλικό κάποιο φρούτο. Κάποια στιγμή θα φτιάξω μια τέτοια για το site.

Μικρά κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

Θα μου πείτε: «γιατί δεν τα λες κέικ μήλου αφού έχουν μέσα μήλο;». Μα γιατί εδώ το μήλο δεν είναι βασικό υλικό, αντικατέστησε το αυγό. Ο πολτός μήλου -λένε τεχνικοί της διατροφής- λειτουργεί ως υποκατάστατο του αυγού. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και οι ώριμες μπανάνες. Δεν έχουν άδικο. Τα «μαφινάκια» τούτα είναι αφράτα και νόστιμα σαν να είχε χρησιμοποιηθεί αυγό για την παρασκευή τους.

Μικρά κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

Θα μου πείτε ακόμη: «γιατί όχι ένα μεγάλο κέικ αλλά μικρά μαφινάκια;». Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία στιγμή μοίρασα σε μικρές θήκες για κέικ το μείγμα μου την πρώτη φορά που τα έφτιαξα, θεωρώντας ότι μιας και είμαστε δυο άτομα θα διατηρηθούν πιο φρέσκα αν είναι σε ατομικές μερίδες. Θα μπορούσε να μπει σε φόρμα κέικ αλλά τότε σίγουρα θα άλλαζε ο χρόνος ψησίματος. Δεν τα έχω δοκιμάσει έτσι οπότε δίνω τη συνταγή έτσι όπως την έφτιαξα.

Μικρά κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

Επειδή όλοι έχουμε κάποιο μήλο ή 2-3 μπανάνες που έχουν ξεμείνει στην φρουτιέρα (όπως έχω ξαναγράψει, αυτή την εποχή κλέβουν την παράσταση φράουλες, δέσπολα, και λοιπά ανοιξιάτικα φρούτα), προτείνω αυτή τη συνταγή ως μια εύκολη και γρήγορη παρασκευή που δεν θέλει αυγά, βούτυρο και μίξερ.

Μικρά κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

Μας άρεσαν πολύ (η σχέση χρόνου-υλικών-νοστιμιάς τους δίνει πολλούς πόντους) και ξαναφτιάχτηκαν τουλάχιστον δυο φορές. Εξάλλου όλα αυτά τα χρόνια, μέρες εξετάσεων, όλο και κάποιο εύκολο γλυκάκι ή αλμυρό σνακ προτείνω από δω μέσα για να συνοδεύσει το αναψυκτικό και τα ροφήματα των παιδιών που διαβάζουν. Το χρειάζονται όχι μόνο ως σνακ αλλά και ως δείγμα φροντίδας και συμπαράστασης.

Παρατηρήσεις

  1. Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε 270 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλιά (15ml ) μπέικιν και 1 τσιμπιά αλάτι.
  2. Ο χυμός του λεμονιού μετρήθηκε και ήταν 60 ml. Μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό πορτοκαλιού ή ακόμη και με χυμό του εμπορίου.
  3. Σε κάποια από τις παρασκευές προστέθηκαν 2-3 κουταλιές σταφίδες που είχαν ξεμείνει. Ταίριαξαν πολύ!
  4. Θεωρώ ότι έγιναν καλύτερα με την «εναλλακτική» παρασκευή που προτείνεται παραπάνω αλλά αν βαριόμαστε να βάζουμε στη μέση το multi μια χαρά γίνονται και με το τριμμένο μήλο.
  5. Το πασπάλισμα με αχνοζάχαρη είναι προαιρετικό γι αυτό δεν την αναφέρω στα υλικά. Σίγουρα τους προσθέτει σε εμφάνιση…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο