Τα μαφινάκια της στιγμής, με ελαιόλαδο και άλλα απλά υλικά!
Μια συνταγή που προέκυψε πάλι από αυτοσχεδιασμό της στιγμής με βάση τα υλικά που υπήρχαν στο σπίτι. Την πρώτη φορά μάλιστα που τα έφτιαξα, τα «μελέτησα» για φανουροπιτάκια της στιγμής με συνταγή “φανουρόπιτα με ό,τι έχουμε” που έλεγε και η κυρία Ε. της σχετικής ανάρτησης. Όπως θα δείτε έχουν 7 υλικά, αλλά ελλείψει χυμού πορτοκαλιού έβαλα πολτό μήλου. Άλλωστε έχω στα τετράδιά μου συνταγές φανουρόπιτας με υλικό κάποιο φρούτο. Κάποια στιγμή θα φτιάξω μια τέτοια για το site.
Θα μου πείτε: «γιατί δεν τα λες κέικ μήλου αφού έχουν μέσα μήλο;». Μα γιατί εδώ το μήλο δεν είναι βασικό υλικό, αντικατέστησε το αυγό. Ο πολτός μήλου -λένε τεχνικοί της διατροφής- λειτουργεί ως υποκατάστατο του αυγού. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και οι ώριμες μπανάνες. Δεν έχουν άδικο. Τα «μαφινάκια» τούτα είναι αφράτα και νόστιμα σαν να είχε χρησιμοποιηθεί αυγό για την παρασκευή τους.
Θα μου πείτε ακόμη: «γιατί όχι ένα μεγάλο κέικ αλλά μικρά μαφινάκια;». Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία στιγμή μοίρασα σε μικρές θήκες για κέικ το μείγμα μου την πρώτη φορά που τα έφτιαξα, θεωρώντας ότι μιας και είμαστε δυο άτομα θα διατηρηθούν πιο φρέσκα αν είναι σε ατομικές μερίδες. Θα μπορούσε να μπει σε φόρμα κέικ αλλά τότε σίγουρα θα άλλαζε ο χρόνος ψησίματος. Δεν τα έχω δοκιμάσει έτσι οπότε δίνω τη συνταγή έτσι όπως την έφτιαξα.
Επειδή όλοι έχουμε κάποιο μήλο ή 2-3 μπανάνες που έχουν ξεμείνει στην φρουτιέρα (όπως έχω ξαναγράψει, αυτή την εποχή κλέβουν την παράσταση φράουλες, δέσπολα, και λοιπά ανοιξιάτικα φρούτα), προτείνω αυτή τη συνταγή ως μια εύκολη και γρήγορη παρασκευή που δεν θέλει αυγά, βούτυρο και μίξερ.
Μας άρεσαν πολύ (η σχέση χρόνου-υλικών-νοστιμιάς τους δίνει πολλούς πόντους) και ξαναφτιάχτηκαν τουλάχιστον δυο φορές. Εξάλλου όλα αυτά τα χρόνια, μέρες εξετάσεων, όλο και κάποιο εύκολο γλυκάκι ή αλμυρό σνακ προτείνω από δω μέσα για να συνοδεύσει το αναψυκτικό και τα ροφήματα των παιδιών που διαβάζουν. Το χρειάζονται όχι μόνο ως σνακ αλλά και ως δείγμα φροντίδας και συμπαράστασης.
Υλικά
1 μεγάλο μήλο (160 gr καθαρό βάρος)
200 gr ζάχαρη
125 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κανέλα
1 μεγάλο λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
½ κουταλάκι σόδα
280 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (δείτε παρατηρήσεις)
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).Τρίβουμε το μήλο στον τρίφτη της ντομάτας και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα το ξύσμα και τη σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε με αυγογδάρτη ή σπάτουλα να γίνει το μείγμα σαν κρέμα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και το μοιράζουμε σε 10-12 θήκες για μάφινς. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 35 περίπου λεπτά (σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ).
Εναλλακτικά, αλέθουμε στο multi το μήλο με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Παρατηρήσεις
- Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε 270 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλιά (15ml ) μπέικιν και 1 τσιμπιά αλάτι.
- Ο χυμός του λεμονιού μετρήθηκε και ήταν 60 ml. Μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό πορτοκαλιού ή ακόμη και με χυμό του εμπορίου.
- Σε κάποια από τις παρασκευές προστέθηκαν 2-3 κουταλιές σταφίδες που είχαν ξεμείνει. Ταίριαξαν πολύ!
- Θεωρώ ότι έγιναν καλύτερα με την «εναλλακτική» παρασκευή που προτείνεται παραπάνω αλλά αν βαριόμαστε να βάζουμε στη μέση το multi μια χαρά γίνονται και με το τριμμένο μήλο.
- Το πασπάλισμα με αχνοζάχαρη είναι προαιρετικό γι αυτό δεν την αναφέρω στα υλικά. Σίγουρα τους προσθέτει σε εμφάνιση…