Λικέρ περγαμόντο

Ά ρ ω μ α!

Είναι πολύ όμορφο να έχεις φίλους και γείτονες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και είναι τόσο γενναιόδωροι που τα μοιράζονται με όσους δεν έχουν αυτή την τύχη. Μια τέτοια περίπτωση είναι η φίλη και παλιά γειτόνισσα η Μ. 

Υπήρξαμε γειτόνισσες  για πολλά χρόνια και είχα πάντα μερίδιο από την πλούσια παραγωγή των μπαξέδων της οικογένειάς της. Τώρα δεν είμαστε πια στην ίδια γειτονιά αλλά εξακολουθώ να απολαμβάνω συχνά τα καλούδια τους. Αυτό το πεσκέσι ήρθε το Δεκέμβρη μετά από τηλεφώνημα της φίλης. «Θες περγαμόντα; Έχω από τα ανάγλυφα, τα μεγάλα».

Αυτονόητη η απάντηση αλλά και ένα τσίμπημα… Ποιος θα τα τρίψει πάλι. Δύσκολο φρούτο!  Σκεφτείτε την έκπληξη και την ανακούφιση όταν ήρθαν τριμμένα! Και σε χωριστό σακουλάκι το ξύσμα για να το χρησιμοποιήσω όπως ήθελα!  Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι!

 

Οι φλούδες γίνανε κατά ένα μέρος γλυκό με το γνωστό τρόπο, το ξύσμα έγινε τέσσερις «πάρτες»*. Η μια φυλάχτηκε στην κατάψυξη για κέικ κλπ, οι  άλλες είναι μέρος άλλων μελλοντικών αναρτήσεων, και η τέταρτη έγινε λικέρ! Ένα από τα πιο ωραία λικέρ εσπεριδοειδών αφού το ίδιο το περγαμόντο είναι  ίσως το πιο αρωματικό εσπεριδοειδές.

 

Το λικέρ περγαμόντο το φτιάχνω με ξύσμα. Είναι ίσως γιατί οι φλούδες φτιάχνουν ένα από τα πιο πολύτιμα γλυκά κουταλιού και δεν θέλω να τις χάσω… Έτσι κι αυτή τη φορά με το ξύσμα το έφτιαξα, μόνο που έκανα μερικές παραλλαγές στην παλιά μου συνταγή. Ούτως ή άλλως τα περισσότερα λικέρ μου τα κάνω ανέκαθεν με ρακή, οπότε η βάση κι εδώ δεν άλλαξε.

Όμως, όπως έχω ξαναγράψει τα τελευταία χρόνια δυο είναι οι ουσιώδεις παρεμβάσεις α) δεν προσθέτω από την αρχή τη ζάχαρη και β)έχοντας καταλήξει ότι το φρούτο πρέπει να μείνει αρκετό χρόνο στη ρακή, (περισσότερο απ’ όσο προτείνουν οι συνταγές στις οποίες χρησιμοποιείται οινόπνευμα ποτοποιίας αφού είναι συνήθως 40ο  ενώ το οινόπνευμα είναι 95ο), άφησα το φρούτο μου αρκετό χρόνο στο ποτό. Δηλαδή 6-8 εβδομάδες. Αυτή τη φορά 8 εβδομάδες.

Οι συνταγές που έχω δει στο διαδίκτυο αλλά και η δική μου δίνουν την ποσότητα του περγαμόντου με τεμάχια φρούτου. Δηλαδή λένε συνήθως «ξύσμα από 4,5, 6,… περγαμόντα). Τι μεγέθους; Οι ποικιλίες είναι πια πολλές και τα μεγέθη ποικίλλουν. Από πέρυσι που έφτιαξα το γλυκό, είχα μετρήσει πόσο ξύσμα δίνει ένα περγαμόντο για να υπολογίσω την ποσότητα που χρησιμοποιώ συνήθως στο λικέρ αφού και στη δική μου συνταγή με τεμάχια φρούτου δινότανε!  Έτσι  στη σημερινή συνταγή εγώ θα δώσω την ποσότητα του ξύσματος σε κουταλιές! Νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολο έτσι για όσους θέλουν να το φτιάξουν.

*Πάρτες: μέρη, μερίδες, μερίδια (σχετικό με το part ίσως;)

 

Υλικά:

2 κούπες (500ml) ρακή ή άλλο λευκό ουδέτερο ποτό

4 κουταλιές (60ml) ξύσμα περγαμόντου

400gr ζάχαρη

500ml νερό

Επί το έργον:

Βάζουμε το ξύσμα με το ποτό σε ένα καθαρό στεγνό βάζο και το αφήνουμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος για 6-8 εβδομάδες (πάνω στον πάγκο της κουζίνας σε σημείο που δεν είναι πολλή ζέστη, είναι μια χαρά). Το ανακινούμε τις πρώτες μέρες συχνά και μετά όποτε το θυμηθούμε.  Όταν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, κάνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη, ίσα ίσα για να διαλυθεί η ζάχαρη και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Περνάμε από φίλτρο του καφέ το ποτό στο οποίο είχαμε προσθέσει το ξύσμα και το ανακατεύουμε με το σιρόπι, να αναμειχθούν καλά. Σερβίρουμε σε αποστειρωμένα αλλά κρύα μπουκάλια και αφήνουμε να μείνει για 2 εβδομάδες ακόμη για να ωριμάσει και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Διατηρούμε στο ψυγείο, όχι γιατί χαλάει αλλά γιατί είναι πολύ καλύτερο παγωμένο!

Παρατηρήσεις:

  • Η συνταγή μου δίνει  αναλογίες 1:1:1 για  ζάχαρη-νερό- αλκοόλ.  Όμως ελαττώνω  λίγο την ποσότητα της ζάχαρης (10%- 20%) γιατί μου φαίνεται πολύ γλυκό. Πάντως είναι θέμα προσωπικού γούστου. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε αναλογικά λιγότερο σιρόπι για πιο έντονα οινοπνευματώδες αποτέλεσμα.
  • Δοκιμάζουμε την 6η εβδομάδα ένα κουταλάκι από το εκχύλισμα και αν θέλουμε πιο έντονο το άρωμα του περγαμόντου περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη. Περισσότερη ποσότητα από το ξύσμα, πιθανόν να αφήνει ανεπιθύμητη πικράδα.
  • Το χρώμα ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα του φρούτου.

Καλό σας βράδυ! 

Print Friendly, PDF & Email