Vegan/vegetarian

Λικέρ περγαμόντο

Λικέρ περγαμόντο

Ά ρ ω μ α!

Είναι πολύ όμορφο να έχεις φίλους και γείτονες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και είναι τόσο γενναιόδωροι που τα μοιράζονται με όσους δεν έχουν αυτή την τύχη. Μια τέτοια περίπτωση είναι η φίλη και παλιά γειτόνισσα η Μ.

Λικέρ περγαμόντο

Υπήρξαμε γειτόνισσες  για πολλά χρόνια και είχα πάντα μερίδιο από την πλούσια παραγωγή των μπαξέδων της οικογένειάς της. Τώρα δεν είμαστε πια στην ίδια γειτονιά αλλά εξακολουθώ να απολαμβάνω συχνά τα καλούδια τους. Αυτό το πεσκέσι ήρθε το Δεκέμβρη μετά από τηλεφώνημα της φίλης. «Θες περγαμόντα; Έχω από τα ανάγλυφα, τα μεγάλα».

Λικέρ περγαμόντο

Αυτονόητη η απάντηση αλλά και ένα τσίμπημα… Ποιος θα τα τρίψει πάλι. Δύσκολο φρούτο!  Σκεφτείτε την έκπληξη και την ανακούφιση όταν ήρθαν τριμμένα! Και σε χωριστό σακουλάκι το ξύσμα για να το χρησιμοποιήσω όπως ήθελα!  Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι!

Λικέρ περγαμόντο

Οι φλούδες γίνανε κατά ένα μέρος γλυκό με το γνωστό τρόπο, το ξύσμα έγινε τέσσερις «πάρτες»*. Η μια φυλάχτηκε στην κατάψυξη για κέικ κλπ, οι  άλλες είναι μέρος άλλων μελλοντικών αναρτήσεων, και η τέταρτη έγινε λικέρ! Ένα από τα πιο ωραία λικέρ εσπεριδοειδών αφού το ίδιο το περγαμόντο είναι  ίσως το πιο αρωματικό εσπεριδοειδές.

Λικέρ περγαμόντο

Το λικέρ περγαμόντο το φτιάχνω με ξύσμα. Είναι ίσως γιατί οι φλούδες φτιάχνουν ένα από τα πιο πολύτιμα γλυκά κουταλιού και δεν θέλω να τις χάσω… Έτσι κι αυτή τη φορά με το ξύσμα το έφτιαξα, μόνο που έκανα μερικές παραλλαγές στην παλιά μου συνταγή. Ούτως ή άλλως τα περισσότερα λικέρ μου τα κάνω ανέκαθεν με ρακή, οπότε η βάση κι εδώ δεν άλλαξε.

Λικέρ περγαμόντο

Όμως, όπως έχω ξαναγράψει τα τελευταία χρόνια δυο είναι οι ουσιώδεις παρεμβάσεις α) δεν προσθέτω από την αρχή τη ζάχαρη και β)έχοντας καταλήξει ότι το φρούτο πρέπει να μείνει αρκετό χρόνο στη ρακή, (περισσότερο απ’ όσο προτείνουν οι συνταγές στις οποίες χρησιμοποιείται οινόπνευμα ποτοποιίας αφού είναι συνήθως 40ο  ενώ το οινόπνευμα είναι 95ο), άφησα το φρούτο μου αρκετό χρόνο στο ποτό. Δηλαδή 6-8 εβδομάδες. Αυτή τη φορά 8 εβδομάδες.

Λικέρ περγαμόντο

Οι συνταγές που έχω δει στο διαδίκτυο αλλά και η δική μου δίνουν την ποσότητα του περγαμόντου με τεμάχια φρούτου. Δηλαδή λένε συνήθως «ξύσμα από 4,5, 6,… περγαμόντα). Τι μεγέθους; Οι ποικιλίες είναι πια πολλές και τα μεγέθη ποικίλλουν. Από πέρυσι που έφτιαξα το γλυκό, είχα μετρήσει πόσο ξύσμα δίνει ένα περγαμόντο για να υπολογίσω την ποσότητα που χρησιμοποιώ συνήθως στο λικέρ αφού και στη δική μου συνταγή με τεμάχια φρούτου δινότανε!  Έτσι  στη σημερινή συνταγή εγώ θα δώσω την ποσότητα του ξύσματος σε κουταλιές! Νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολο έτσι για όσους θέλουν να το φτιάξουν.

*Πάρτες: μέρη, μερίδες, μερίδια (σχετικό με το part ίσως;)

Λικέρ περγαμόντο

Παρατηρήσεις

  • Η συνταγή μου δίνει  αναλογίες 1:1:1 για  ζάχαρη-νερό- αλκοόλ.  Όμως ελαττώνω  λίγο την ποσότητα της ζάχαρης (10%- 20%) γιατί μου φαίνεται πολύ γλυκό. Πάντως είναι θέμα προσωπικού γούστου. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε αναλογικά λιγότερο σιρόπι για πιο έντονα οινοπνευματώδες αποτέλεσμα.
  • Δοκιμάζουμε την 6η εβδομάδα ένα κουταλάκι από το εκχύλισμα και αν θέλουμε πιο έντονο το άρωμα του περγαμόντου περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη. Περισσότερη ποσότητα από το ξύσμα, πιθανόν να αφήνει ανεπιθύμητη πικράδα.
  • Το χρώμα ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα του φρούτου.

Καλό σας βράδυ! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο