Vegan/vegetarian

Κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής άλεσης χωρίς μίξερ (νηστίσιμο)

Κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής άλεσης χωρίς μίξερ (νηστίσιμο)

 

Το πιο ελαφρύ , υγιεινό και οικονομικό σοκολατένιο κέικ!

Όταν η Ε. μας έδωσε τη συνταγή από το σοκολατένιο κέικ της που έγινε ανάρπαστο, δεν το πίστευα ότι είχε τόσο απλά υλικά . Μαμά μικρών παιδιών η Ε. καλύπτει την ανάγκη τους για γλυκό γρήγορα και εύκολα μ’ αυτό το κέικ,  με υλικά που υπάρχουν πάντα σε κάθε σπίτι.

1-DSC_0043

Kαθημερινό , οικονομικό και πολύ πολύ υγιεινό σχετικά με άλλα βαριά κέικ σοκολάτας.  Απολύτως συμβατό με το πνεύμα της σελίδας και της κρητικής διατροφής.  Η Ε. μας έδωσε τη συνταγή πρόθυμα γραμμένη με τα υπέροχα γράμματά της και με σημειώσεις για τις δικές της παρεμβάσεις στη βασική συνταγή.

1-DSC_0159

Από τότε το έχω φτιάξει τουλάχιστον τέσσερις φορές (γι αυτό και οι διαφορετικές φωτογραφίες) αλλάζοντας κάθε φορά κάτι αλλά κρατώντας σταθερή τη βασική ιδέα της Ε. Το αλεύρι ολικής, το ελαιόλαδο και η έλλειψη αυγών  δίνουν ένα ωραιότατο αποτέλεσμα που καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό χωρίς όλες τις «κακές» συνέπειες.

DSC_1715

Γίνεται μάλιστα τόσο γρήγορα που μέχρι να το σκεφτούμε το φτιάξαμε! Μέχρι να φτάσει ο φούρνος σε θερμοκρασία ψησίματος το κέικ μας έχει ετοιμαστεί! Αν ακολουθήσετε επ’  ακριβώς τη σειρά  που περιγράφω στις οδηγίες θα λερώσετε ένα μπολ και μια κούπα μόνο. Παρόλο που χρησιμοποιείται κακάο και όχι σοκολάτα η γεύση είναι έντονα σοκολατένια και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει και τους πιο σοκολατομανείς .

Αν καλύψουμε το κέικ με ένα γλάσο σοκολάτας σχετικά ρευστό δύσκολα θα γίνει αντιληπτή η έλλειψή της.  Και τις τέσσερεις φορές, έφτιαξα  τη μισή από τη δόση της Ε. , αφού εμείς είμαστε πια αρκετά μεγάλοι για πολλές φέτες κέικ καθημερινά…Ήταν  αρκετή για μια φόρμα με 26 cm διάμετρο (26 νούμερο) ή μια αντίστοιχη μακρόστενη.

DSC_1726

Εκτός από τη συνταγή η Ε. μου έδωσε την άδεια δημοσίευσής της οπότε σήμερα σας την παρουσιάζω με τις δικές μου ποσότητες και όλες τις εκδοχές δοκιμής . Στο τέλος θα σας πω και ποια  εκδοχή «προκρίθηκε» από τους δοκιμαστές μου αν και μπορώ να πω ότι δεν έμεινε ψίχουλο ακόμη και από τη λιγότερο αποδεκτή!

DSC_1722

Παρατηρήσεις

1)Η συνταγή για ολόκληρη τη δόση λέει 1 κουτί κακάο. Με δεδομένο ότι η συσκευασία είναι 125 gr, μέτρησα 63 gr. Ήταν 2/3 της δοσομετρικής κούπας που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου.

2)Οι δοκιμές πάνω στη βασική συνταγή θα συνεχιστούν γιατί το κέικ μας αρέσει και είναι πολύ υγιεινό οπότε είναι μια πολύ καλή επιλογή για κέικ καθημερινότητας! Ήδη σκέφτομαι ξηρά φρούτα, γλυκά του κουταλιού,  σταφίδες, καστανή ζάχαρη  και διάφορα άλλα!

3)Από όλες τις εκδοχές, καλύτερη βέβαια ήταν η πλουσιότερη (με την προσθήκη της σοκολάτας  και του χυμού και ξύσματος πορτοκαλιού). Με όλες όμως τις συνέπειες… Έβαλα και γλάσο οπότε μάλλον κατήργησα τα πλεονεκτήματα του κέικ σ’ αυτή την εκδοχή. Διατηρώ όμως το ξύσμα και το χυμό, όποτε βέβαια υπάρχει πορτοκάλι στο σπίτι. Λιγότερο μας άρεσε η εκδοχή με το μήλο. Ίσως  θέλει κι άλλες παρεμβάσεις.

 

Καλημέρα, καλό μήνα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο