Εξαιρετικά κουλούρια που θα λατρέψουν τα παιδιά (και όχι μόνο)!
Σας μοιάζουν με κουλούρια Θεσσαλονίκης; Κι εγώ για τέτοια τα πήρα στην αρχή. Είναι όμως πιο «αμαρτωλά». Την πρώτη φορά που είδα την ονομασία τους σε τιμοκατάλογο κυλικείου (έτυχε να πάω σε πολλούς χώρους με κυλικεία αυτή την εποχή…) παραξενεύτηκα πολύ και το μυαλό πήγε πρώτα στο σχήμα. Τι σόι σχήμα θα είχαν τούτα τα κουλούρια για να τα λένε ανθοκούλουρα;
Μέχρι να ρωτήσω την υπεύθυνη του κυλικείου είχα κάνει και τη δεύτερη σκέψη περί ανθότυρου που ήταν η σωστή τελικά.
«Δεν έχω να σας δείξω γιατί είναι τα πρώτα που φεύγουν, τα λατρεύουν τα παιδιά (διαπιστωμένη δηλαδή η σημείωση στον υπότιτλο της ανάρτησης) , αλλά θα σας τα δείξω σε φωτογραφίες».
Όταν διάβασα τη σύσταση σε ένα προσπέκτους που υπήρχε είδα ότι ένα από τα συστατικά τους ήταν ο ανθότυρος και σ’ αυτό οφείλεται μάλλον και το όνομά τους αν και πιο σωστό και πιο δηλωτικό του περιεχομένου θα ήταν μάλλον το όνομα ανθοτυροκούλουρα.
Χρησιμοποίησα σε γενικές γραμμές τη συνταγή μου για κουλούρια σαν Θεσσαλονίκης (έτσι λέω τη συνταγή μου…) γιατί έτσι μοιάζουν πράγματι, με μικρές παραλλαγές στις ποσότητες των υλικών για να «δέσω» το ζυμάρι με το τυρί κάπως καλύτερα.
Στο σπίτι είχα ξινομυζήθρα και αυτήν χρησιμοποίησα αλλά ευχαρίστως θα έβαζα και φέτα ή νωπό ανθότυρο.
Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε! Δοκιμάστηκε και με καφέ και με ρακή, και υποθέτω το ίδιο θα ταιριάζει και με χυμό. Επειδή είναι πολύ ωραία και όταν κρυώσουν υποθέτω ότι θα είναι πολύ καλή ιδέα και για κουλουράκια παραλίας . Μια λύση λοιπόν για τις μαμάδες που κάτι θέλουν να κρατούν για πρόφταση!
Και μια και οι ζέστες από τώρα και μετά ευνοούν τις ζύμες με μαγιά, θα σας συνιστούσα να τα δοκιμάσετε!
Υλικά
400-420 gr αλεύρι σκληρό κατά προτίμηση (ή για όλες τις χρήσεις)
1 φακελάκι (8 gr) ξηρή μαγιά
45ml (3 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
250 ml (1 δοσομετρική κούπα) νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Περίπου 200 gr ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας ή ανθότυρο ή άλλο μαλακό αλλά στεγνό τυρί.
Για το τύλιγμα, ζαχαρόνερο (σε 1 κούπα νερό, 1 κουταλιά ζάχαρη) και περίπου 1 κούπα αναποφλοίωτο σουσάμι
Επί το έργον
Σε μια μπολ που σκεπάζει, ανακατεύουμε το νερό, τη μαγιά το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές σούπας από το συνολικό αλεύρι, ανακατεύουμε να διαλυθούν τα στερεά και σκεπάζουμε για 10 λεπτά το μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη που όμως να μη κολλά στα χέρια. Αφήνουμε περίπου μια ώρα να ξεκουραστεί.
Ωστόσο καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά το σουσάμι και το απλώνουμε σε πετσέτα να τραβά την υγρασία του. Μετά από αυτόν το χρόνο πλάθουμε σαν ψωμάκι ολόκληρο το ζυμάρι και με ένα μαχαίρι το χωρίζουμε σε 8 μέρη (ίσα , έστω με το μάτι).
Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι και το πλάθουμε σαν ένα μακρύ μπαστούνι (περίπου 40 cm) . Με το χέρι το πλαταίνουμε σε όλο το μήκος και απλώνουμε τυρί. Κλείνουμε στο ζυμάρι το τυρί και φροντίζουμε κολλήσει καλά στα σημεία ένωσης (το κυλάμε στην επιφάνεια εργασίας).
Το κλείνουμε σε κουλούρι ή το στρίβουμε σε πλεξουδάκι και το βουτάμε στο ζαχαρόνερο και μετά στο σουσάμι να πασπαλιστεί καλά. Το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Πλάθουμε και τα υπόλοιπα. Εναλλακτικά, έπλασα πιο κοντά και πιο πλατειά τα μπαστουνάκια και μετά που έκλεισα το τυρί τους έδωσα το ίδιο μήκος. Μάλλον πιο εύκολο ήταν έτσι.
Όταν τα τελειώσουμε ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Όταν κλείσει το φωτάκι βάζουμε τα κουλούρια στη μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου,
μέχρι να ροδίσουν και από πάνω και στον πάτο τους. Έτοιμα!
Παρατηρήσεις
1)Τα κουλούρια που είδα στο κυλικείο ήταν κατεψυγμένα . Έτσι έβαλα κι εγώ 3 από τα 8 που έφτιαξα στην κατάψυξη. Θα σας πω το αποτέλεσμα…
2)Κάποιοι από τους δοκιμαστές θα ήθελαν περισσότερο τυρί… Κάποιοι άλλοι είπαν ότι ήταν αρκετό, όσο ακριβώς έπρεπε για να μη «χαθεί» η ζύμη και το σουσάμι. Εγώ είμαι με τους δεύτερους, αλλά στη γεύση πολλά είναι υποκειμενικά οπότε κανονίστε εσείς τι θέλετε…
3)Αν έχουμε νωπή μαγιά μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ξηρή με ένα κύβο των 25 gr. Η αναλογία 1:3 συστήνεται από τους περισσότερους ειδικούς και είναι αυτή που συνηθίζω κι εγώ.
4)update 2024: Αν φτιάξουμε χειμώνα τα τυροκούλουρα τα αφήνουμε να περιμένουν και να ανεβούν λίγο σε ζεστό περιβάλλον πριν τα φουρνίσουμε. Η μαγιά είναι αρκετή και φουσκώνουν γρήγορα, οπότε το καλοκαίρι μέχρι να θερμανθεί ο φούρνος έχουν πάρει όγκο, αλλά τον χειμώνα καλύτερα να περιμένουμε λίγο…
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Υπέροχη συνταγή θα την δοκιμάσω αύριο.Μπορω να βάλω αλεύρι ολικής; ευχαριστούμε πολύ για τις συνταγές και το εβδομαδιαίο μενού.Μας λύνεις τα χέρια
Καλημέρα! Κι εγώ την επόμενη φορά με ολικής θα τα φτιάξω! Κανόνισε μόνο την ποσότητα του αλευριού. Μπορεί να μην είναι ακριβώς η ίδια. η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μη κολλάει. Καλή επιτυχία! Θα χαρώ να μου γράψεις εντυπώσεις!
Τα εκανα χθες βγηκαν τελεια!!!Τα ανεβασα στις μαγειρικες ομαδες που είμαι και από χθες ανεβαζω την συνταγή συνεχεια!!!!!
Ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε!
Τα έφτιαξα ήταν υπέροχα είχα και γνήσια κρητικό ανθότυρο.Δεν έμεινε τίποτα τα εξαφάνισαν χα χα τώρα θα φτιάξω και άλλη δόση.καθιερωθηκε.ευχαριστω πολύ Βαγγελιώ μου ,Καλό μεσημερι
Καλημέρα αν αντί για ζαχαρονερο σκέτο νερό,θα υπάρξει πρόβλημα; Είναι για χρώμα;
Καλημέρα! Και για χρώμα και για πιο κριτσανιστή κρούστα και για να κολλήσει το σουσάμι. Μπορείτε να βάλετε βέβαια σκέτο νερό ή λίγο μέλι αντί ζάχαρη! Καλή επιτυχία!
Τα έφτιαξα χθές και δεν έμεινε σουσάμι. Τέλεια και ευκολα!!!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Εχθές το απόγευμα έπρεπε να φτιάξω κάτι και για τα παιδιά για το σχολείο και για όλους μας. Έκανα τριπλή δόση κουλούρια και μέχρι σήμερα το απόγευμα δεν υπάρχει τίποτα! Φανταστικά ! Θα τα ξανακάνω, εννοείται! Έφτιαχνα σουσαμοκουλορα αλλά με το τυρί είναι άλλο πράγμα!
Μα είδες; Κάτι ξέρουν τα παιδάκια που τα διαλέγουν στο κυλικείο! Πολύ περισσότερο αν είναι και χειροποίητα! Χαίρομαι που σας άρεσαν και ευχαριστώ που με τιμάς με την εμπιστοσύνη σου!
πρεπει να ειναι υπεροχα θα τα φτιαξω και εγω
Θα χαρώ πολύ να σας αρέσουν! Ευχαριστώ για το σχόλιο!
Απόγευμα βροχερής Κυριακής έφτιαξα τα τυροκούλουρά σου.Χρειάστηκε περισσότερο νερό η ζύμη, ίσως γιατί έβαλα αλεύρι σκληρό Λήμνου. Νοστιμότατα ζεστά και κρύα!Ευχαριστώ για την ωραία ιδέα!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Ναι, η ποσότητα του αλευριού αλλάζει πολύ συχνά ανάλογα με τη μάρκα του. Καλώς προσθέσατε νερό. Εγώ θεωρώ ότι οι ανεβατές ζύμες δεν πρέπει να γίνονται σφικτές. Ευχαριστώ που δοκίμασες άλλη μια συνταγή μου!
Καλησπέρα! Θα ήθελα να τα δοκιμασω..τώρα κιόλας! Επειδή όμως είναι μια καλή ιδέα και για το κολατσιό του σχολείου, θα ήθελα να μου πείτε πότε ακριβώς μπορώ να τα βάλω κατάψυξη; Μόλις τα βουτυξω στο νερό κ τη ζάχαρη; Ή χρειάζεται κ λίγο ψήσιμο πρώτα; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!
Θα τα βάλετε στην κατάψυξη έτοιμα, και με το σουσαμάκι τους! Να ψήσετε τα κατεψυγμένα σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία αν δεν έχουν ξεπαγώσει. Αν τα ξεπαγώσετε κανονικά ακολουθείστε τις οδηγίες. Καλή επιτυχία!
Για μια ακόμα φορά η συνταγή σας είναι καλύτερη πολλών επαγγελματιών σεφ! Τα έφτιαξα και έγιναν απίστευτα! Ενημερωτικά λέω πως τα 100γρ αλευριού τα αντικατέστησα με καλαμποκάλευρο που αγαπώ ιδιαίτερα. Επίσης λόγω έλλειψης χρόνου ζύμωσα από βραδύς και άφησα τη ζύμη στο ψυγείο όλο το βράδυ, Το πρωί τα έπλασα και έψησα, Έγιναν τα καλύτερα κουλούρια που έχω φτιάξει. Πλέον και σκέτα έτσι θα τα φτιάχνω.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας άρεσαν και θέλετε να τα καθιερώσατε. Να είστε καλά!