Vegan/vegetarian

Ξιδάτη πατατοσαλάτα, απλή και δροσερή

Ξιδάτη πατατοσαλάτα, απλή και δροσερή

Η πατατοσαλάτα της επόμενης μέρας!

Μια πολύ δροσερή πατατοσαλάτα, χωρίς πολλά λιπαρά, χωρίς μαγιονέζα και γιαούρτι. Νόστιμη και αρωματική, μπορεί να λειτουργήσει και ως συνοδευτικό μιας και είναι χορταστική όπως όλες οι πατατοσαλάτες. Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουμε τα ψητά μας –κρέατα και ψαρικά- αλλά και τα μαγειρευτά μας τις επόμενες μέρες που προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες.

Ξιδάτη πατατοσαλάτα, απλή και δροσερή

Η ιδέα προέρχεται από ένα βιντεάκι από αυτά που «περνάνε» βιαστικά από την πρώτη σελίδα του facebook, αλλά μου έμεινε μόνο ως ιδέα γιατί ήταν από προτεινόμενη σελίδα και δεν το είχα αποθηκεύσει. Μάλιστα, εμφανιζόταν μέσα σε βάζο, κάτι σαν τουρσί! Κράτησα την ιδέα και αυτοσχεδίασα. Το μόνο που θυμάμαι είναι το αραιό ντρέσιγκ που περιείχε νερό (αλλά ούτε καν τις αναλογίες του…) και το “εφέ” που έκαναν οι πολύχρωμες πιπεριές. Τα άλλα υλικά είναι δικές μου προσθήκες και τα αλλάζω ανάλογα με το αν υπάρχουν στο σπίτι.

Ξιδάτη πατατοσαλάτα, απλή και δροσερή

Υπάρχουν βέβαια κι άλλες πατατοσαλάτες στο site, από την απλή χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα και την «πιρουνάτη» όπως την λέω (οι οποίες επίσης συστήνονται για την εποχή), ως τις πιο πλούσιες με το γιαούρτι και την άλλη με τη μαγιονέζα που θεωρώ πιο πολύ ανοιξιάτικες παρά καλοκαιρινές. Τούτη εδώ είναι πολύ πιο ελαφριά και δροσερή και με εντελώς άλλη σύσταση από τις προηγούμενες.

Ξιδάτη πατατοσαλάτα, απλή και δροσερή

Εμείς την έχουμε καθιερώσει, την έχω φτιάξει ήδη πάνω από 4 φορές για να κανονίσω και την ποσότητα των υγρών, και αυτήν σκέφτομαι ως συνοδευτικό-σαλάτα και για την Κυριακή που μας έρχεται μαζί με κάποιο ψητό κρεατάκι ή –αν βρούμε-ψαράκι. Σκέφτομαι μάλιστα να δοκιμάσω τον βασιλικό αντί του μαϊντανού. Όπως λέω στον υπότιτλο της ανάρτησης, μπορούμε να την φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα και είναι πολύ νόστιμη και τις επόμενες 1-2 μέρες. Θα φτιάξω μάλιστα διπλή δόση για να την έχουμε ως συνοδευτικό και όχι στη μέση του τραπεζιού.

Ξιδάτη πατατοσαλάτα, απλή και δροσερή

Όπως σε όλες σχεδόν τις σαλάτες, οι ποσότητες των υλικών μπορούν να αυξομειωθούν ανάλογα με το ποιο μας αρέσει περισσότερο και να προσαρμόσουμε τη σύσταση της σαλάτας στα δικά μας γούστα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι το «ντρέσινγκ» αφού είναι πολύ πιο αραιό από τα γαρνισρίσματα που έχουμε συνηθίσει να αρτύζουμε τις σαλάτες μας. Αφήστε που όσο μείνει στο μπολ της σαλάτας έχει και άλλες χρήσεις (δείτε παρατηρήσεις).

Ξιδάτη πατατοσαλάτα, απλή και δροσερή

Παρατηρήσεις

  1. Αν είμαστε σίγουροι ότι οι πατάτες μας προέρχονται από καλλιέργεια χωρίς φυτοφάρμακα τις βράζουμε με τη φλούδα αφού τις πλύνουμε πολύ καλά, και δεν την αφαιρούμε. Αν όμως είναι συμβατικής καλλιέργειας τις καθαρίζουμε πριν τις βράσουμε.
  2. Αν έχουμε λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε ελαιόλαδο δεν είναι ανάγκη να τις βάλουμε στο ντρέσινγκ, μπορούμε να τις ψιλοκόψουμε στο σερβίρισμα της σαλάτας.
  3. Στη γεύση δεν έχει και μεγάλη διαφορά, αλλά η εμφάνιση είναι σίγουρα καλύτερη με πολύχρωμες πιπεριές! Τουλάχιστον η μια αν είναι κόκκινη το πιάτο αναβαθμίζεται εμφανισιακά. Ακόμη και ψητή του εμπορίου να είναι, ταιριάζει με την πατατοσαλάτα μας.
  4. Καλό είναι να σκεπάζει το ντρέσινγκ τις πατάτες όταν θα μπει η σαλάτα στο ψυγείο, Έτσι μένουν τρυφερές οι πατάτες. Άλλωστε αν μείνει στο σκεύος ζουμάκι, μπορούμε να αρτύσουμε μ’ αυτό άλλες φρεσκοβρασμένες πατάτες ή άλλη σαλάτα που ταιριάζει με ξίδι. Είναι εξαιρετικό πάνω από βρασμένα βλίτα!
  5. Όπως έχω ξαναγράψει, σε συνταγές που έχει σημασία η ποιότητα του νερού, χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ. Το ίδιο κάνω και στις ζύμες μου, στα σιρόπια και στα λικέρ μου.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο