Αλμυρά

Ψάρι με πατάτες στην κατσαρόλα

Ψάρι με πατάτες στην κατσαρόλα

Εύκολο, χορταστικό, καθημερινό πιάτο!

Γνωρίζετε ότι και τα ψάρια έχουν τις εποχές τους; Ότι η υπεραλίευση μπορεί να οδηγήσει σταδιακά -μαζί με τους υπόλοιπους παράγοντες καταστροφής της θαλάσσιας ζωής- στην έλλειψη ψαριών; Ότι όταν διαλέγουμε φρέσκο ψάρι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο η φρεσκάδα του αλλά και το αν είναι νόμιμη η αλίευσή του την εποχή που το καταναλώνουμε; Εδώ λοιπόν, σήμερα με τη συνταγή για το ψάρι με πατάτες στην κατσαρόλα, θα κάνουμε μια μικρή αναφορά και σ’ αυτό το ζήτημα.

Ψάρι με πατάτες στην κατσαρόλα

Πολλές φορές βλέπω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –στα social media όπως μάθαμε να τα λέμε- φωτογραφίας όπου κάποιοι απολαμβάνουν ένα πιάτο με τηγανητό γόνο ή  μια αχινοσαλάτα και καμαρώνουν για τον εκλεκτό μεζέ που καταναλώνουν, και αυτοπροσδιορίζονται ως «γκουρμεδιάρηδες» και γευσιγνώστες. Κατά τα άλλα αν τους ρωτήσει κανείς είναι ακραιφνείς οικολόγοι και προστάτες του περιβάλλοντος! Η αλήθεια είναι ότι εκνευρίζομαι πάρα πολύ. Έχω φτάσει μάλιστα στο σημείο να αποκλείσω από τις επιλογές μας κατάστημα εστίασης που μας πρότεινε γόνο τηγανητό, αντιμετωπίζοντάς μας τάχα μου προνομιακά.

Ψάρι με πατάτες στην κατσαρόλα

«Κάθε ψάρι έχει την εποχή του, δηλαδή εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας», διαβάζουμε στο έγκριτο mednutrition με το οποίο είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε κάποια στιγμή (εσείς έχετε «κατεβάσει» το βιβλίο (e-book)της συνεργασίας μας;  Είναι δωρεάν!). Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο που αφορά το θέμα μας. «Food for thought» τα λέω εγώ αυτά τα άρθρα… Ειδικά η πολύπαθη περιβαλλοντικά (και όχι μόνο) Μεσόγειος, πρέπει να προσεχτεί από τα κράτη και από τους πολίτες της και σ’ αυτό το ζήτημα.

Ψάρι με πατάτες στην κατσαρόλα

Ευτυχώς υπάρχουν ψάρια που δεν έχουν εποχή όπως και φρεσκοκατεψυγμένα πολύ καλής ποιότητας που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλο το χρόνο μιας και ψάρι πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σύμφωνα με τις επιταγές της υγιεινής διατροφής.

Ψάρι με πατάτες στην κατσαρόλα

Κι αν εγώ έχω φτιάξει τη σημερινή συνταγή με ένα ολόφρεσκο πελαγίσιο μπακαλιαρόπουλο σήμερα, το ίδιο νόστιμο μπορεί να είναι οποιοδήποτε ψάρι μέτριου ή μεγάλου μεγέθους, φρέσκο ή κατεψυγμένο! Στην περιοχή μου το έφτιαχναν στο παρελθόν (κάποιοι  και τώρα) ακόμη και με παστό μπακαλιάρο ή ψάρι κονσέρβας, τόσο συνηθισμένο είναι! Στις παρατηρήσεις θα δείτε και προτάσεις για εργαζόμενες μαμάδες ώστε αυτό το φαγητό να σερβιριστεί φρεσκομαγειρεμένο στο τραπέζι, πράγμα που το κάνει να πλεονεκτεί έναντι του αντίστοιχου πιάτου φούρνου!

Ψάρι με πατάτες στην κατσαρόλα

Παρατηρήσεις

  • Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι προτιμούμε φιλέτα ψαριών χωρίς αγκάθια. Τότε θα μαγειρέψουμε πιο πολύ τις πατάτες γιατί τα φιλέτα θέλουν πολύ λιγότερο χρόνο από τα ολόκληρα ψάρια (υπολογίζουμε ότι τα ολόκληρα ψάρια θέλουν περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους).
  • Μπορούμε να έχουμε καθαρίσει τα ψάρια αποβραδίς και να τα έχουμε στο ψυγείο. Ετοιμάζουμε τις πατάτες χωρίς να τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα. Την επομένη, προσθέτουμε τα ψάρια και μέχρι να ετοιμάσουμε τραπέζι και να πάρουμε την ανάσα της επιστροφής από την δουλειά, έχει ετοιμαστεί το φαγητό μας! Ειδικά με φιλέτα ψαριού δεν θα χρειαστούμε πάνω από 10-15 λεπτά!
  • Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα αυτού του φαγητού στο φούρνο αν το σκεύος που θα το μαγειρέψουμε μπαίνει στο φούρνο. Έτσι παίρνει τη νοστιμιά του φαγητού φούρνου που για κάποιους είναι σημαντική. Όμως στην κατσαρόλα έχουμε το πλεονέκτημα του πιο γρήγορου μαγειρέματος και της πιο μαλακής πατάτας που αρέσει περισσότερο στα παιδιά.
  • Πληροφορίες για την εποχικότητα των ψαριών θα βρείτε στο mednutrition και ακόμη κάποιες με περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τα είδη των ψαριών εδώ.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο