Αλμυρά

Καλαμαράκια τηγανητά

Καλαμαράκια τηγανητά

Μαλακά καλαμαράκια με τραγανή κρούστα αλευριού

Έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στα foodblogs τα γιορταστικά φαγητά και γλυκά του Πάσχα. Εγώ είπα να επιμείνω νηστίσιμα λίγο ακόμη. Εξάλλου το συγκεκριμένο πιάτο είναι κατάλληλο για όλες τις περιστάσεις  από τώρα και όλο το Καλοκαίρι, και όχι μόνο για τις νηστείες.

Καλαμαράκια τηγανητά

Μόλις πιάσουν οι ζέστες και αρχίσουν τα ουζαρίσματα και οι βεγγέρες στις βεράντες, ένα  πιάτο καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού δεν είναι αυτονόητο ακόμη και για …τηγάνια με μεγάλη εμπειρία. Πόσες φορές δεν έχουμε φάει ακόμη και από επαγγελματίες «λαστιχένια»  καλαμαράκια.

Καλαμαράκια τηγανητά

Για να γίνουν τα καλαμαράκια μας τραγανά εξωτερικά και να μείνουν μαλακά στο εσωτερικό τους, οι ειδήμονες λένε πως πρέπει να μαριναριστούν για αρκετή  ώρα (οι προτάσεις για μαρινάδα ποικίλλουν) και να τηγανιστούν για ελάχιστη ώρα. Τηγανίζουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα καλαμαράκια, σε ροδέλες ή ολόκληρα, και τα απολαμβάνουμε σαν ορεκτικό αλλά και σαν συνοδευτικό σε λαδερά φαγητά και σε όσπρια.

Η δική μου πρόταση  (και παράπονα δεν έχω ακούσει)  είναι μαρινάρισμα σε σόδα- σκόνη ή αναψυκτικό-  με  ελάχιστη ποσότητα οινοπνευματώδους. Η προσθήκη ρακής ή ούζου στο μαρινάρισμα δίνει ευχάριστο άρωμα στα καλαμαράκια μας  και τα μαλακώνει. Σημαντικό όμως είναι να τηγανιστούν σε καυτό ελαιόλαδο και να καταναλωθούν αμέσως . Αν μείνουν, ακόμη και τα πιο καλοτηγανισμένα καλαμαράκια χάνουν σε γεύση και σε υφή. Παρόλο που αρκετές φορές – ειδικά όταν έχω μεγάλες ροδέλες- τα τηγανίζω και με χυλό (κουρκούτι), όταν είναι μικρά θεωρώ ότι χάνονται στο χυλό και προτιμώ το αλεύρι.

Καλαμαράκια τηγανητά

Παρατηρήσεις

1)Αν δεν έχουμε αναψυκτικό σόδα, πασπαλίζουμε τα καλαμαράκια μας με σόδα σκόνη και να τα αφήσουμε ένα μισάωρο (είναι μάλιστα ο τρόπος για βιαστικούς αυτός). Μετά όμως θα τα ξεπλύνουμε καλά και θα τα αφήσουμε να στραγγίξουν.

2) Είναι σημαντικό να στραγγίξουν καλά πριν τα αλευρώσουμε γιατί αλλιώς αφενός θα τιναχτούν από το τηγάνι  και αφετέρου θα αφήσουν το αλεύρι τους στο τηγάνι μας! Αν λοιπόν επιλέξουμε να τα τηγανίσουμε ολόκληρα τα σκίζουμε κατά μήκος ώστε να μη συγκρατήσουν νερό στο εσωτερικό τους.

3)Το αλεύρι μπορεί να είναι για όλες τις χρήσεις με ελάχιστο (στη μύτη του κουταλιού) μπέικιν. Επίσης παίρνουν ωραίο χρώμα αν προσθέσουμε στο αλεύρι μια κουταλιά καλαμποκάλευρο (αν μας βρίσκεται…).

4)Μπορούμε να αλατίσουμε τα καλαμαράκια μετά το τηγάνισμα. Όταν τα βγάλουμε στο χαρτί κουζίνας τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι.

5)Η συνταγή μπορεί να γίνει και με θράψαλα αλλά θα αυξήσουμε λίγο τους χρόνους μαριναρίσματος γιατί είναι πιο σκληρά από τα καλαμαράκια. 6)Πολλοί θεωρούν ότι και τα φρέσκα καλαμαράκια πρέπει να μπαίνουν 2-3 μέρες στην κατάψυξη για να σπάνε οι ίνες και να μαλακώνουν. Το κάνω κάποιες φορές  που βρίσκω καλαμαράκια σε καλή τιμή και αγοράζω περισσότερα απ’ όσα χρειάζομαι. Ειδικά στα μεγάλα έχει τη σημασία του.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο