Vegan/vegetarian

Κυδωνόπιτα τριφτή

Κυδωνόπιτα τριφτή

Και σε νηστίσιμη- vegan εκδοχή!

Όταν τη Δευτέρα που μας πέρασε δημοσιεύσαμε το βίντεο και τη συνταγή για τα σιροπιαστά μηλοπιτάκια, έγραφα στις παρατηρήσεις ότι θα τα δοκιμάσουμε και σε νηστίσιμη εκδοχή και με άλλες γεμίσεις. Για κυδωνοπιτάκια όμως ξεκίνησα και στην κυδωνόπιτα κατέληξα λόγω φόρτου εργασιών. Μια κυδωνόπιτα που έγινε ανάρπαστη, μια εξαιρετικά νόστιμη τριφτή κυδωνόπιτα, και μάλιστα και σε vegan παραλλαγή!

Κυδωνόπιτα τριφτή

Δεν είναι η πρώτη φορά που μετατρέπω συνταγή με μήλα σε συνταγή με κυδώνια. Η πιο αγαπημένη μου μηλόπιτα, η σκεπαστή, έχει μετατραπεί με μεγάλη επιτυχία σε σκεπαστή κυδωνόπιτα. Και τώρα, με βάση τη συνταγή της τριφτής μηλόπιτας προέκυψε τούτη εδώ. Είχα υποσχεθεί νηστίσιμη εκδοχή για τα σιροπιαστά μηλοπιτάκια και γι αυτό θα δώσω και νηστίσιμη παραλλαγή του γλυκού.

Κυδωνόπιτα τριφτή

Κι αφού τα νηστίσιμα είναι πια γνωστά ως vegan, θα την πω και vegan αυτήν την παραλλαγή. Έτσι κι αλλιώς αυγά δεν έχει η συνταγή. Μόνο το βούτυρο που βάζω στη γέμιση αν αλλάξει με φυτικό υποκατάστατο του βουτύρου (τόσα υπάρχουν πια…), η πίτα μου μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από τους πιο αυστηρά νηστεύοντες, ακόμη κι από τους φανατικούς vegan. Τίποτα ζωικό αν δεν θέλουμε!

Κυδωνόπιτα τριφτή

Η ζύμη έχει δοκιμαστεί και με σκέτο ελαιόλαδο οπότε δεν υπάρχει ζήτημα. Παρόλα αυτά μπορεί η ποσότητα βουτύρου που δίνω να αντικατασταθεί με υποκατάστατο. Και πόσα δεν έχω δει να κυκλοφορούν (καρύδας, αμυγδάλου κλπ κλπ).

Κυδωνόπιτα τριφτή

Επειδή όμως τα κυδώνια είναι πιο σκληρά από τα μήλα, οι σημαντικές αλλαγές έγιναν στην παρασκευή της γέμισης. Τα κυδώνια «μαγειρεύτηκαν» λίγο πριν να μπουν στη γέμιση, για να αποκτήσουν καλύτερη υφή. Έτσι η προετοιμασία του βασίστηκε στη γέμιση για τα μηλοπιτάκια και στη γέμιση για την σιροπιαστή κυδωνόπιτα με σιμιγδάλι που είχα δημοσιεύσει πριν από λίγα χρόνια.

Κυδωνόπιτα τριφτή

Επίσης άλλαξα τα αρώματα και στη ζύμη και στη γέμιση όπως θα δείτε!

 

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να την φτιάξουμε σε ταψάκι ή ταρτιέρα ανάλογου μεγέθους και να την σερβίρουμε χωρίς να την βγάλουμε από το σκεύος, σαν τάρτα.
  • Εμείς είμαστε πιο πολύ της ζύμης παρά της γέμισης σ’ αυτές τις τάρτες. Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε κατά 1 κούπα τα κυδώνια με ανάλογη αύξηση των υπόλοιπων υλικών (δηλαδή να φτιάξουμε 1,5 δόση γέμισης) για να είναι πιο πολλή η γέμιση.
  • Μπορούμε να βάλουμε μόνο λευκή ή μόνο καστανή ζάχαρη.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε πρώτα τη γέμιση και μετά τη ζύμη. Μόνο μη ξεχαστούμε και παγώσει εντελώς το κομμάτι που θα βάλουμε στην κατάψυξη…
  • Αν σας αρέσει περισσότερο ο συνδυασμός του κυδωνιού με κανέλα, προσθέστε κι εδώ τα αρωματικά που προτείνονται στην τριφτή μηλόπιτα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!  

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο