Και σε νηστίσιμη- vegan εκδοχή!
Όταν τη Δευτέρα που μας πέρασε δημοσιεύσαμε το βίντεο και τη συνταγή για τα σιροπιαστά μηλοπιτάκια, έγραφα στις παρατηρήσεις ότι θα τα δοκιμάσουμε και σε νηστίσιμη εκδοχή και με άλλες γεμίσεις. Για κυδωνοπιτάκια όμως ξεκίνησα και στην κυδωνόπιτα κατέληξα λόγω φόρτου εργασιών. Μια κυδωνόπιτα που έγινε ανάρπαστη, μια εξαιρετικά νόστιμη τριφτή κυδωνόπιτα, και μάλιστα και σε vegan παραλλαγή!
Δεν είναι η πρώτη φορά που μετατρέπω συνταγή με μήλα σε συνταγή με κυδώνια. Η πιο αγαπημένη μου μηλόπιτα, η σκεπαστή, έχει μετατραπεί με μεγάλη επιτυχία σε σκεπαστή κυδωνόπιτα. Και τώρα, με βάση τη συνταγή της τριφτής μηλόπιτας προέκυψε τούτη εδώ. Είχα υποσχεθεί νηστίσιμη εκδοχή για τα σιροπιαστά μηλοπιτάκια και γι αυτό θα δώσω και νηστίσιμη παραλλαγή του γλυκού.
Κι αφού τα νηστίσιμα είναι πια γνωστά ως vegan, θα την πω και vegan αυτήν την παραλλαγή. Έτσι κι αλλιώς αυγά δεν έχει η συνταγή. Μόνο το βούτυρο που βάζω στη γέμιση αν αλλάξει με φυτικό υποκατάστατο του βουτύρου (τόσα υπάρχουν πια…), η πίτα μου μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από τους πιο αυστηρά νηστεύοντες, ακόμη κι από τους φανατικούς vegan. Τίποτα ζωικό αν δεν θέλουμε!
Η ζύμη έχει δοκιμαστεί και με σκέτο ελαιόλαδο οπότε δεν υπάρχει ζήτημα. Παρόλα αυτά μπορεί η ποσότητα βουτύρου που δίνω να αντικατασταθεί με υποκατάστατο. Και πόσα δεν έχω δει να κυκλοφορούν (καρύδας, αμυγδάλου κλπ κλπ).
Επειδή όμως τα κυδώνια είναι πιο σκληρά από τα μήλα, οι σημαντικές αλλαγές έγιναν στην παρασκευή της γέμισης. Τα κυδώνια «μαγειρεύτηκαν» λίγο πριν να μπουν στη γέμιση, για να αποκτήσουν καλύτερη υφή. Έτσι η προετοιμασία του βασίστηκε στη γέμιση για τα μηλοπιτάκια και στη γέμιση για την σιροπιαστή κυδωνόπιτα με σιμιγδάλι που είχα δημοσιεύσει πριν από λίγα χρόνια.
Επίσης άλλαξα τα αρώματα και στη ζύμη και στη γέμιση όπως θα δείτε!
Υλικά
1 δόση ζύμης για την τριφτή μηλόπιτα (κλικ για τη συνταγή)
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζωικό βούτυρο με φυτικό υποκατάστατο (βούτυρο καρύδας ή αμυγδάλου) . Επίσης, αντί κανελογαρύφαλλα, εδώ έβαλα 2 σωληνάκια βανίλιας και αύξησα σε 1/2 κουταλιά σούπας (7,5 ml, ή 1,5 κουταλάκι του γλυκού) το μπέικιν.
Γέμιση:
(η κούπα που αναφέρεται είναι η δοσομετρική των 250 ml και η κουταλιά επίσης η δοσομετρική των 15 ml)
2 κούπες κυδώνια κομμένα σε λεπτές φετούλες
4 κουταλιές λευκή ζάχαρη
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο ή ελαιόλαδο ή υποκατάστατο βουτύρου
2 κουταλιές λικέρ ή κονιάκ
1 σωληνάκι βανίλιας
¼ κούπας νερό
Για το πασπάλισμα, 2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Επί το έργον
Επί το έργον:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη και τη διαχειριζόμαστε όπως στην τριφτή μηλόπιτα (δηλαδή ένα μέρος μεγαλύτερο από το 1/3 το βάζουμε στην κατάψυξη για ½ ώρα περίπου).
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Βάζουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο να λιώσει σε ένα σχετικά βαθύ τηγανάκι και προσθέτουμε τα κυδώνια. Τα γυρίζουμε να «λαδωθούν» όλα και σβήνουμε με το ποτό. Προσθέτουμε τις ζάχαρες και το νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μόλις αρχίσει ο βρασμός και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου σακατεύοντας να μη πιάσουν. Λίγο πριν τελειώσουμε προσθέτουμε τη βανίλια. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο C, στις αντιστάσεις. Σε φόρμα 26 νούμερο που ανοίγει, λαδωμένη και αλευρωμένη, σκορπάμε σε τρίμματα τη ζύμη που είναι εκτός ψυγείου και τη στρώνουμε με το χέρι φτιάχνοντας και τοιχώματα 1,5-2 cm. Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε να έχει ίδιο ύψος παντού.
Παίρνουμε το κομμάτι της ζύμης από την κατάψυξη και το τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας, είτε πάνω από την πίτα είτε σε ένα μπολ. Σκορπάμε χωρίς να πιέσουμε τα τρίμματα πάνω από τη γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 50-55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να περιμένει 5-10 λεπτά και την σερβίρουμε σε πιατέλα (αν την ξεκολλήσουμε λίγο με ένα μαχαίρι και την σπρώξουμε ελαφρά δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου). Πασπαλίζουμε με άχνη αφού κρυώσει.
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
- Μπορούμε να την φτιάξουμε σε ταψάκι ή ταρτιέρα ανάλογου μεγέθους και να την σερβίρουμε χωρίς να την βγάλουμε από το σκεύος, σαν τάρτα.
- Εμείς είμαστε πιο πολύ της ζύμης παρά της γέμισης σ’ αυτές τις τάρτες. Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε κατά 1 κούπα τα κυδώνια με ανάλογη αύξηση των υπόλοιπων υλικών (δηλαδή να φτιάξουμε 1,5 δόση γέμισης) για να είναι πιο πολλή η γέμιση.
- Μπορούμε να βάλουμε μόνο λευκή ή μόνο καστανή ζάχαρη.
- Μπορούμε να φτιάξουμε πρώτα τη γέμιση και μετά τη ζύμη. Μόνο μη ξεχαστούμε και παγώσει εντελώς το κομμάτι που θα βάλουμε στην κατάψυξη…
- Αν σας αρέσει περισσότερο ο συνδυασμός του κυδωνιού με κανέλα, προσθέστε κι εδώ τα αρωματικά που προτείνονται στην τριφτή μηλόπιτα.