Η πρότασή μας

Πασχαλινό τραπέζι

Πασχαλινό τραπέζι
Πασχαλινό τραπέζι

Η ανάρτηση έχει συμπληρωθεί και με νεώτερες συνταγές που θα βρείτε

ΕΔΩ

Σίγουρα έχουμε αρχίσει όλοι να σχεδιάζουμε τι θα ετοιμάσουμε για την Κυριακή του Πάσχα. Εκτός από τον κλασικό οβελία, το πασχαλιάτικο τραπέζι  χρειάζεται κάποιες εντράδες, κρεατόπιτες , πολλές σαλάτες, καλό κρασί, και φυσικά γλυκά.

Παρόλο που μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχω δυο υπέροχες παραδοσιακές συνταγές να σας προτείνω για το φετινό Πάσχα, δείτε μια μικρή συλλογή από εδέσματα μου θα μπορούσαν να έχουν τη θέση τους στο πασχαλινό σας τραπέζι.

Για αρχή,  βάψτε φέτος μερικά από τα αυγά σας με φόδρες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο όμορφα γίνονται!
Πασχαλινό τραπέζι
Τα καλιτσούνια, ακόμη και τα ανεβατά προγραμματίστε να τα φτιάξετε το Μεγάλο  Σάββατο.  Όσο πιο φρέσκα τόσο πιο νόστιμα
Πασχαλινό τραπέζι
Αν βαρεθείτε τη διαδικασία των ανεβατών φτιάξτε «της στιγμής» σαν λυχναράκια ή πιο εύκολα σαν τριγωνάκια
Πασχαλινό τραπέζι
Μπορείτε από αύριο να φτιάξετε τα πασχαλινά κουλουράκια, τα τσουρεκάκια όπως τα λέμε στην Κρήτη.
Πασχαλινό τραπέζι

 

Ακόμη προλαβαίνετε να φτιάξετε τσουρέκια με προζύμι, αλλά κι εδώ η διαδικασία μπορεί να απλουστευτεί αν το αντικαταστήσετε με μαγιά.
Πασχαλινό τραπέζι

 

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φέτος την χανιώτικη πασχαλινή κρεατότουρτα αν όχι την ημέρα του Πάσχα, την επομένη με το περίσσευμα του αρνιού.
Πασχαλινό τραπέζι

Στις εντράδες μας τώρα:

Ταιριάζει πολύ στο πασχαλινό τραπέζι το μπαμιελίδικο με κατσικάκι, κι ας είναι ακόμη οι μπάμιες κατεψυγμένες
Πασχαλινό τραπέζι

 

Αλλά φυσικά κορυφαίο για την εποχή είναι το κατσικάκι με ασκολύμπρους
Πασχαλινό τραπέζι

 

και αν δεν μπορείτε να βρείτε ασκολύμπρους , φτιάξτε κατσικάκι  με  αγκινάρες.
Πασχαλινό τραπέζι

Ακόμη, ιδανικό για την ημέρα είναι το σφακιανό αρνί που μπορούμε να το “εμπλουτίσουμε” με τσίπα, ανθόγαλα ή συρωτό γιαούρτι
Σφακιανό γιαχνί με αρνί ή κατσίκι

Πασχαλινό τραπέζι
Φυσικά οι πράσινες σαλάτες είναι εκ των ουκ άνευ αυτή την εποχή, όπως και αυτές με βάση το γιαούρτι.

 

Το Πάσχα είναι φέτος νωρίς και είναι άφθονα τα άγρια χόρτα. Χρησιμοποιείστε τα ωμά!
Πασχαλινό τραπέζι

 

Αν δεν συνηθίζετε ωμά τα άγρια χόρτα, δοκιμάστε σπανάκι ή άλλες ήμερες πρασινάδες με ντρέσινγκ πετιμεζιού ή μαρμελάδας πορτοκαλιού , συνταγή που είχα την τιμή να μου εμπιστευτεί ένας αξιόλογος κρητικός σεφ.Ειδικά σε κείνη με το σπανάκι, συμπληρώστε μερικές φράουλες κομένες στα δύο ή στα τέσσερα.
Πασχαλινό τραπέζι
Πασχαλινό τραπέζι

 

Αν βρείτε παπούλες δοκιμάστε της σκέτες με το κλασικό λαδόξιδο  ή ανακατεμένες  με άλλα πράσινα και ένα από τα παραπάνω ντρέσιγκς
DSCN2883

 

Επίσης μια δροσερή αμυγδαλοσαλάτα και ένα πρωτότυπο τζατζίκι με γλυστρίδα δένουν πολύ με όλα τα υπόλοιπα του Πάσχα
Πασχαλινό τραπέζι
Πασχαλινό τραπέζι
Και για το τέλος του γεύματος, μια ελαφριά μους με μυζήθρα
Πασχαλινό τραπέζι
ή ένα καλό παγωτό γαρνιρισμένο με κάποιο γλυκό του κουταλιού
Πασχαλινό τραπέζι

Προσωπικά, θέλω και κάτι σοκολατένιο…

Σήμερα βέβαια Μεγάλη Τρίτη, φτιάχνουμε νηστίσιμα αγκιναροκούκια με μάραθα και  με χοχλιούς !

Πασχαλινό τραπέζι

Και για να επανέλθω , πάνω απ’ όλα το πασχαλινό τραπέζι χρειάζεται καλή παρέα! Την οικογένειά μας, καλούς φίλους, καλή μουσική και καλή διάθεση! Αν τα έχουμε αυτά ό,τι κι αν φτιάξουμε θα είναι (ή έστω θα μας φαίνεται) νόστιμο…
Εύχομαι να τα έχετε όλα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο