Η ανάρτηση έχει συμπληρωθεί και με νεώτερες συνταγές που θα βρείτε
ΕΔΩ
Σίγουρα έχουμε αρχίσει όλοι να σχεδιάζουμε τι θα ετοιμάσουμε για την Κυριακή του Πάσχα. Εκτός από τον κλασικό οβελία, το πασχαλιάτικο τραπέζι χρειάζεται κάποιες εντράδες, κρεατόπιτες , πολλές σαλάτες, καλό κρασί, και φυσικά γλυκά.
Παρόλο που μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχω δυο υπέροχες παραδοσιακές συνταγές να σας προτείνω για το φετινό Πάσχα, δείτε μια μικρή συλλογή από εδέσματα μου θα μπορούσαν να έχουν τη θέση τους στο πασχαλινό σας τραπέζι.
Για αρχή, βάψτε φέτος μερικά από τα αυγά σας με φόδρες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο όμορφα γίνονται!
Τα καλιτσούνια, ακόμη και τα ανεβατά προγραμματίστε να τα φτιάξετε το Μεγάλο Σάββατο. Όσο πιο φρέσκα τόσο πιο νόστιμα
Αν βαρεθείτε τη διαδικασία των ανεβατών φτιάξτε «της στιγμής» σαν λυχναράκια ή πιο εύκολα σαν τριγωνάκια
Μπορείτε από αύριο να φτιάξετε τα πασχαλινά κουλουράκια, τα τσουρεκάκια όπως τα λέμε στην Κρήτη.
Ακόμη προλαβαίνετε να φτιάξετε τσουρέκια με προζύμι, αλλά κι εδώ η διαδικασία μπορεί να απλουστευτεί αν το αντικαταστήσετε με μαγιά.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φέτος την χανιώτικη πασχαλινή κρεατότουρτα αν όχι την ημέρα του Πάσχα, την επομένη με το περίσσευμα του αρνιού.
Στις εντράδες μας τώρα:
Ταιριάζει πολύ στο πασχαλινό τραπέζι το μπαμιελίδικο με κατσικάκι, κι ας είναι ακόμη οι μπάμιες κατεψυγμένες
Αλλά φυσικά κορυφαίο για την εποχή είναι το κατσικάκι με ασκολύμπρους
και αν δεν μπορείτε να βρείτε ασκολύμπρους , φτιάξτε κατσικάκι με αγκινάρες.
Ακόμη, ιδανικό για την ημέρα είναι το σφακιανό αρνί που μπορούμε να το “εμπλουτίσουμε” με τσίπα, ανθόγαλα ή συρωτό γιαούρτι
Σφακιανό γιαχνί με αρνί ή κατσίκι
Φυσικά οι πράσινες σαλάτες είναι εκ των ουκ άνευ αυτή την εποχή, όπως και αυτές με βάση το γιαούρτι.
Το Πάσχα είναι φέτος νωρίς και είναι άφθονα τα άγρια χόρτα. Χρησιμοποιείστε τα ωμά!
Αν δεν συνηθίζετε ωμά τα άγρια χόρτα, δοκιμάστε σπανάκι ή άλλες ήμερες πρασινάδες με ντρέσινγκ πετιμεζιού ή μαρμελάδας πορτοκαλιού , συνταγή που είχα την τιμή να μου εμπιστευτεί ένας αξιόλογος κρητικός σεφ.Ειδικά σε κείνη με το σπανάκι, συμπληρώστε μερικές φράουλες κομένες στα δύο ή στα τέσσερα.
Αν βρείτε παπούλες δοκιμάστε της σκέτες με το κλασικό λαδόξιδο ή ανακατεμένες με άλλα πράσινα και ένα από τα παραπάνω ντρέσιγκς
Επίσης μια δροσερή αμυγδαλοσαλάτα και ένα πρωτότυπο τζατζίκι με γλυστρίδα δένουν πολύ με όλα τα υπόλοιπα του Πάσχα
Και για το τέλος του γεύματος, μια ελαφριά μους με μυζήθρα
Προσωπικά, θέλω και κάτι σοκολατένιο…
Σήμερα βέβαια Μεγάλη Τρίτη, φτιάχνουμε νηστίσιμα αγκιναροκούκια με μάραθα και με χοχλιούς !
Και για να επανέλθω , πάνω απ’ όλα το πασχαλινό τραπέζι χρειάζεται καλή παρέα! Την οικογένειά μας, καλούς φίλους, καλή μουσική και καλή διάθεση! Αν τα έχουμε αυτά ό,τι κι αν φτιάξουμε θα είναι (ή έστω θα μας φαίνεται) νόστιμο…
Εύχομαι να τα έχετε όλα!
Έχεις δίκιο, πάνω απ' όλα χρειάζεται καλή διάθεση και καλή παρέα! Καλά να περάσεις λοιπόν μαζί με τους αγαπημένους σου!!! (Παρεπιπτόντως, τα αγγιναροκούκια με τους χοχλιούς… μεγαλειώδες φαγητό! 🙂 )
Μαριάννα χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ! Εύχομαι και σε σένα καλό Πάσχα με τους αγαπημένους σου.
Τα αγγιναροκούκια με μάραθο και χοχλιούς είναι το πιο αγαπημένο μου ανοιξιάτικο φαγητό :-)!
Ωραιες ιδέες!!! Και του χρόνου!
Και οι δικές σου δεν πάνε πίσω :-). Επίσης!!!
Οι προτάσεις σου είναι όλες εξαιρετικές!
Βαγγελίτσα μου πέρασα να σου ευχηθώ Καλό Πάσχα, μιας και αύριο αναχωρώ για τα πάτρια!
Να περάσεις πολύ όμορφα με τους αγαπημένους σου, τους οποίους είμαι σίγουρη ότι θα καλοπεριποιηθείς με τις νοστιμιές σου!
Φιλιά!
Έλενα σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Σου εύχομαι να περάσεις όμορφα με υγεία και χαρά!
Και του χρόνου!!!Υπέροχες οι προτάσεις σου, μου άνοιξες την όρεξη!!!
Καλό Πάσχα!!!
Ελένη και στα μέρη σας οι πασχαλινές νοστιμιές είναι ανεπανάληπτες 🙂
Εύχομαι να περάσεις Καλό Πάσχα,να είσαι πάντα γερή και να μας κάνεις πλουσιότερους με τις υπέροχες συνταγές σου…Χαιρετισμούς στην πατρίδα μου…Καλή Ανάσταση…
Όστρια! Τι ζεστό σχόλιο! Σ'ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι. Καλή Ανάσταση και σε σένα. Τα χαιρετίσματά σου ελήφθηκαν 🙂
Καλό Πάσχα,Vita!
Να περάσεις όμορφα!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ελένη. Καλό Πάσχα και σε σένα και σε όλους όσους αγαπάς!
Βαγγελιώ μου κάθε φορά που μπάινω στο μπλογκ σου μου πέφτουν τα σάλια! Ελπίζω να καταφέρω κάποια στιγμή να ρθω στα μέρη σου! Εννοείται ότι έτσι και έρθω θα μου κάνεις τραπέζι με όοοοοοολα αυτά έτσι;;;
Royal το ίδιο παθαίνω κι εγώ με το δικό σου 🙂
Δεν ξέρεις πόσο θα με χαροποιήσει μια επίσκεψή σου. Έλα συ και ό,τι θες!
Ολες οι προτάσεις σου είναι υπέροχες! Εχεις δίκιο για την καλή διάθεση και την παρέα, είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με υγεία και όλα τα καλά!
Για την παρέα είναι εξασφαλισμένη! Η διάθεση είναι πλέον δύσκολο να βρεθεί αλλά σε πείσμα θα την αναζητήσουμε :-)!
Με το καλό και στη Μέρα της Λαμπρής Βαγγελιώ μου.
Όλα όμορφα να προετοιμαστούν και να πραγματοποιηθούν στο σπιτικό σου.
Όσο για τις προτάσεις σου είναι πάντα αγαπητές και υποψήφιες για δοκιμή.
Χρόνια Πολλά.
Επίσης Πηνελόπη. Σ'ευχαριστώ για τις ευχές! Να είσαι γερή κι ευτυχισμένη με την οικογένειά σου και όσους αγαπάς!
τις ευχές μου πέρασα να αφήσω για Καλή Ανάσταση,να θαυμάσω τις ιδέες και τις νοστιμιές σου και να σου δώσω ένα φιλί Αναστάσιμο…
Καλό Πάσχα…-:))
Βιβή μου νάσαι καλά με τα καλά σου λόγια και τα παινέματά σου. Καλά να περάσετε κι εσείς. Χαιρετίσματα στο σύντεκνο και καλό Πάσχα σε όλους σας!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ,ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ και ΥΠΟΜΟΝΗ…
Φιλί και Γλαρένες αγκαλιές
Γλαρένια μου καιρό είχαμε! Να είσαι καλά και να έχεις και συ καλό Πάσχα με όσους αγαπάς. Η ευχή σου περιεκτική και εύστοχη! Ευχαριστώ και ανταποδίδω. Φιλιά!