Με όλα σχεδόν τα υπόλοιπα χόρτα εκτός εποχής, η καλύτερη πράσινη βραστή σαλάτα του καλοκαιριού είναι τα βλίτα και ο στίφνος , με πατάτα και κολοκυθάκια όπως τα συνηθίζουμε στην Κρήτη. Αλλά και με ωμή σάλτσα ντομάτας είναι μια πολύ ιδαίτερη σαλάτα. Τα καλοκαιρινά χόρτα είναι πεντανόστιμα όχι μόνο σαν σαλάτα, αλλά και μαγειρευτά.Στη σοφεγάδα , στο γιαχνάκι με τους χοχλιούς , ακόμη και με το κρέας (προσεχώς η συνταγή) προσθέτουν νοστιμιά με την πιπεράτη γεύση τους.
Παραδοσιακά, τα καλοκαιρινά χορτοπιτάκια φτιάχνονταν με καλοκαιρινά χόρτα.Τώρα φυσικά έχουμε σχεδόν πάντα στην κατάψυξη πιτόχορτα με μάραθα και γιαχνερά, αλλά τι κάνουμε όταν τελειώσουν; Τα βλίτα δίνουν μια πολύ νόστιμη γέμιση και αξίζει να τα χρησιμοποιήσουμε και σε πίτες.
μπυρίτσα είναι απολαυστικά. Αλλά και στο φούρνο για όσους αποφεύγουν τα τηγανητά είναι πολύ νόστιμα είτε σαν πιτάκια μικρά είτε σαν χορτόπιτα καλοκαιρινή για τους βιαστικούς που δεν θέλουν να ανοίγουν πολλά πολλά φύλλα. Δοκιμάστε τα!
Υλικά
Α. Για το φύλλο
Μια δόση φύλλο για χορτόπιτες όπως περιγράφεται εδώ
Β. Για τη γέμιση:
2 κούπες βλίτα ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι (να βγει μια κούπα ψιλοκομμένο)
2-3 ντομάτες κομμένες σε καρεδάκια, χωρίς σπόρους και ζουμιά (μια κούπα)
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1-1,5 κούπα ξινομυζήθρα
Προαιρετικά, 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να περιμένει. Καθαρίζουμε τα βλίτα και τα πλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε νερό να βράσει με λίγο αλάτι και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναρχίσει ο βρασμός. Πρέπει να βράσουν με ανοικτή κατσαρόλα για να μείνουν πράσινα, γιατί η ομορφιά σ’ αυτά τα πιτάκια είναι και τα χρώματα της γέμισης. Τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν όλα τους τα υγρά και να κρυώσουν.
Ωστόσο κόβουμε το κρεμμύδι στα δύο και μετά σε μισές πολύ λεπτές ροδέλες . Το τρίβουμε με λίγο αλάτι να βγάλει το σπίρτο του και να μαραθεί. Κόβουμε την ντομάτα σε καρεδάκια αφού την ξεφλουδίσουμε (αν το συνηθίζουμε) . Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το κρεμμύδι , τα βλίτα που ψιλοκόβουμε , την ντομάτα , το σκόρδο (αν βάλουμε) και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και προσθέτουμε την ξινομυζήθρα. Ανακατεύουμε πάλι ελαφρά να έχουμε παντού απ’ όλα τα υλικά. Ανοίγουμε φύλλο (όχι πολύ λεπτό) και κόβουμε δίσκους με διάμετρο περίπου 12cm.
Βάζουμε αρκετή γέμιση στο μισό του κάθε δίσκου και καλύπτουμε με τον άλλο μισό κλείνοντας τα πιτάκια με τσιμπήματα ή πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι (όπως εδώ) για να ασφαλίσουμε τη γέμιση στο εσωτερικό τους. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, και τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περίσσιο λάδι. (Για να δοκιμάσουμε την θερμοκρασία του ελαιόλαδου, ρίχνουμε ένα μικρό κομματάκι ζύμης. Πρέπει να κάνει φούσκες γύρω του το λάδι. Θέλουμε καυτό λάδι, αλλά όχι να “καπνίζει” γιατί θα καούν και δεν θα τηγανιστούν σωστά). Μπορούμε να τα ψήσουμε και στο φούρνο.
Εναλλακτικά, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Ανοίγουμε το μεγαλύτερο σε φύλλο (όχι πολύ λεπτό) και το στρώνουμε σε πυρέξ. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με δεύτερο φύλλο, λίγο μικρότερο. Κλείνουμε τη γέμιση ανάμεσα στα δύο φύλλα, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο ή λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για μια ώρα περίπου.
Και στις δύο περιπτώσεις τρώγονται ευχάριστα και ζεστά και κρύα.
Παρατηρήσεις
1)Οι δύο κούπες βλίτα προέκυψαν από 700 περίπου γραμμάρια φρέσκα. Ήταν τόσο τρυφερά που δεν πετάχτηκε σχεδόν τίποτα.
2)Την τελευταία φορά που έφτιαξα πιτάκια ζεμάτισα και μερικά παντζαρόφυλλα που μου βρέθηκαν, και τα ψιλόκοψα στη γέμιση χωρίς όμως τα σκληρά τους κοτσάνια.
3)Αν φτιάξουμε την πίτα στο φούρνο, προσθέτουμε και λίγο μπέικιν στην ζύμη ή φτιάχνουμε την συνταγή για φύλλο που έχω δώσει εδώ, αντικαθιστώντας το γάλα με χυμό πορτοκαλιού αν θέλουμε να την κάνουμε νηστίσιμη.Φυσικά παραλείπουμε και την ξινομυζήθρα αν νηστεύουμε.
4)Η ξινομυζήθρα μπορεί να αντικατασταθεί με τρίμματα φέτας ή όπως είπαμε να μην μπει καθόλου σε περιόδους νηστείας.
Φιλενάδα χτες τους φτιάξαμε με την κόρη μια χορτόπιτα με χόρτα από το χωριό κι έγινε ο χαμός εδώ. Βλίτα δεν έχω βάλει ποτέ σε πίτα δεν τα έχουμε και σε πρώτη θέση, τα έχω κάνει κάπως σαν τσιγαριαστά κι αρέσουν πολύ αλλά σε πίτα ποτέ, θα δοκιμάσω.
Καλό βράδυ.
Ξανθή θέλω να τα δοκιμάσεις και να κάνεις και αυτοσχεδιασμούς! Θα σας αρέσουν. Τι χόρτα έχετε αυτή την εποχή για χορτόπιτες στο χωριό σου;
Κάπου είχε πάρει το μάτι μου μια συνταγή για πίτα με βλίτα και μου είχε κάνει εντύπωση!
Δεν τα είχα ξαναδεί σε πίτα.
Κρατώ την συνταγή σου να την δοκιμάσω!
Φιλιά!
Σε κρητικό blog θα την είδες Έλενα :-). Τα συνηθίζουμε το καλοκαίρι. Να τα δοκιμάσεις, αξίζει
Μόνο να είχα κανά δυο, τίποτε άλλο!!! χειροποίητο φύλλο και βλίτα…ο τέλειος συνδυασμός!!!
Χαιρετισμούς στέλνω, γιατί μάλλον δεν θα έρθουμε φέτος προς τα κεί!! δυστυχώς!!!
Μαρί να τα φτιάξεις. Είναι τόσο εύκολα! Και τα υλικά μέσα στο σπίτι μας. Εντάξει βάλε φέτα αντί ξινομυζήθρα. Δεν πειράζει, του χρόνου θα τα πούμε ας είμαστε καλά…
Βιτακι μου καλό σου μεσημέρι, πολύ θα ήθελα να δοκίμαζα τα πιτακια σου, τι κρίμα που δεν μπορώ. Μαλλον θα πρέπει να αρχίσουμε τα deliveries γιατι μας βλέπω να χαζεύουμε μόνο τις οθόνες μας !!! χιχιχι
καλό κουράγιο στην νηστεία !!!! φιλιά πολλά πολλά
Δύσκολη η νηστεία το καλοκαίρι Μαράκι μου με τόσους πειρασμούς! Ευτυχώς είναι λίγες μέρες!
έβγαλα το αχτι μου στην Κρητη….μονο αυτό σου λεω :))),τα τσακισα!
Για να είμαι ειλικρινής τα καλόμαθε και ο φίλος μου και τώρα εδώ μου τα ζητάει χαχαχ!Εβρισκα φουρνο στα μεσα χωρια αγοραζα εκει μια σακουλα και μετα στην πρωτη μεγαλη αλανα με ωραιο πανοραμα σταματαγαμε και τρωγαμε παρεα με τα κατσικια :)))
καλημερουδια
Γαστρονομικός τουρισμός λέγεται αυτό Και λοιπόν κλπ μου!Να μάθεις να του τα φτιάχνεις 🙂
Βαγγελιώ μου, κάτι τέτοιες αναρτήσεις σου είναι που με κάνουν να εύχομαι να ήμουν γειτόνισσά σου! Το πώς λατρεύω τα χορτοπιτάκια είναι απερίγραπτο ειλικρινά!
Θεσπέσια φαίνονται!
Φιλιά πολλά
Καλησπερούδια! είναι από τα ωραία μας οι χορτόπιτες, αυτό να λέγεται 🙂
Φανταστικές χορτόπιτες με χόρτα παο την Κρήτη βεβαια, και τα μικρά και η μεγάλη, και στο τηγάνι και στον φούρνο τρελαίνομαι!!!
Έρη κι εγώ όπως και νάναι τις τσακίζω, αλλά οι συγκεκριμένες είναι πιο νόστιμες στο τηγάνι είναι η αλήθεια…
Τί πίτες ωραίες είναι αυτές Βαγγελιώ;; Τί να τα κάνεις τα σκωτσέζικα αν έχεις τέτοιες ομορφιές!
Μάγδα και το γλυκάκι καλό ήταν αλλά πολύ παχυντικό βρε παιδί μου! Ετούτα έχουν λιγότερες τύψεις 🙂
Μας πεθάνατε αγαπητή! Ζημιάαααα! Θέλωωωω!
Γιατί καλέ, εσείς μας αφήσατε με το βυσσινάκι; Δεν βρήκα φέτος και δεν ξέρεις πόσο ζήλεψα το δικό σου!
Η οικογενειακή μας τρέλα για κάτι τέτοια δεν λέγεται.
Ψάχνω στην κατάψυξη για κατάλληλα χορταρικά και θα γίνει σήμερα μια πιτούλα, με τα χορταρικά χωρίς ζεμάτισμα, σύμφωνα με οδηγίες κουμπάρας μας, με καταγωγή από Ηράκλειο!
Αχ! Αυτή η Κρήτη……….
Καλή Κυριακή!!!
Πωπω! Υπέροχα!!! (χμμ.. από αυτά που δε σταματάς να τρως!!).. Πρέπει να φτιάξω! (Έχουμε γεμίσει κολοκύθια, βλέπεις, κι όλο σε κολοκυθόπιτα καταλήγουμε!!)
Αχ, κύτταζα την προηγούμενη εγγραφή σου… Πολύ λυπήθηκα… Εφιάλτης αυτές οι φωτιές… αφού φέτος, που η ζέστη είναι απίστευτη και πρώτη φορά βλέπω το τοπίο εδώ να έχει ξεραθεί έτσι, όλο το νου μου εκεί τό'χω… μη "μας βάλει κανείς στο μάτι" για φωτιά…Δεν ξέρω τι να πω.. σε καταλαβαίνω… Ο απολογισμός είναι τραγικός! Πόσα χρόνια περάσαν από όταν κάψαν το μισό Πήλιο και κάθομαι και κυττώ τη φύση που αντιστέκεται μόνη της και ξαναβλασταίνει σιγά-σιγά με πείσμα.. Εύχομαι σύντομα να ξαναγίνουν, να ξαναφυτευτούν και λιόδεντρα κι όσο για τη χαρουπιά, φύτεψε δέκα άλλες προς τιμήν της! 🙂
Καλημέρες!
Καλησπέρα,
Πηγαίνοντας στο “Μια δόση φύλλο για χορτόπιτες όπως περιγράφεται εδώ” δεν με βγάζει στη συνταγή για το φύλλο της πίτας. Μπορείτε να τη δώσετε? Σας ευχαριστώ.
Αποκαταστάθηκε! Ευχαριστώ για την επισήμανση. Η μεταφορά στην νέα σελίδα δημιούργησε κάποια προβλήματα…
[…] του χρόνου! Βλίτα έχουμε και είναι η αλήθεια ότι και οι χορτόπιτες με βλίτα είναι πολύ ωραίες τώρα το καλοκαίρι, είναι οι […]
[…] μπορεί να το μαγειρέψει με πολλούς τρόπους, μέχρι και χορτοπιτάκια […]
[…] χορτόπιτα με βλίτα […]
[…] χορτόπιτα με βλίτα […]