Γρήγορο, οικονομικό και εύκολο!
διάρκεια του μαγειρέματος. Το βάζεις στο φούρνο και τέλος!
Υλικά
Περίπου ένα κιλό ψάρι σε φέτες (παλαμίδα, τονάκι κλπ) ή δύο ψάρια του μισού κιλού
3-4 πατάτες
2 μεγάλες πιπεριές
2 μεγάλα κρεμμύδια
3-4 ντομάτες
¾ κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Επί το έργον
Καθαρίζουμε το ψάρι αν έχει λέπια (οι παλαμίδες και οι τόνοι πλεονεκτούν σ’ αυτόν το τομέα) και το κόβουμε σε φέτες αν χρειάζεται. Φυσικά αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει από τον ψαρά μας… Το πλένουμε πολύ καλά μέχρι να μην κοκκινίζει το νερό και το αλατίζουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες με πάχος 1-1,5 cm και τις αλατίζουμε ελαφρά. Σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο βάζουμε 2-3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και στρώνουμε τις φέτες πατάτας.
Από πάνω βάζουμε τις φέτες του ψαριού, τα κρεμμύδια σε φετάκια ή σε ροδέλες, τις πιπεριές κομμένες σε κρίκους. Τρίβουμε 1,5 (ή δύο) ντομάτες (τις μισές) , αλατοπιπερώνουμε λίγο τον πολτό και περιχύνουμε το ταψί μας. Τις υπόλοιπες ντομάτες τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες και τις απλώνουμε πάνω από τα υπόλοιπα.
Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 70-90 λεπτά , ανάλογα με το φούρνο, στην πρώτη σχάρα από κάτω.
Αν χρειαστεί στη μέση του ψησίματος προσθέτουμε ½ κούπα νερό. Στο τέλος του ψησίματος πρέπει να έχουν μαλακώσει οι πατάτες και να έχει μελώσει η σάλτσα.
Αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός (να ξεκουραστεί λίγο το φαγητό μας, να «ηρεμήσουν» όπως λένε τα υγρά του) και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να παραλείψουμε τις πατάτες και να ελαττώσουμε το ελαιόλαδο για πιο διαιτητικό πιάτο. Ιδιαίτερα αν το ψάρι μας είναι λιπαρό, μπορούμε να βάλουμε 1/2 κούπα, ακόμη και ¼ της κούπας μόνο.
2)Αν αρχίσει να ξεραίνεται πολύ η επιφάνεια του φαγητού μας, σκεπάζουμε το ταψί με λίγο αλουμινόχαρτο. Όχι όμως από την αρχή . Του πηγαίνει το ελαφρύ «καψάλισμα».
3)Το φαγητό δεν χρειάζεται ανακάτεμα. Αν θέλουμε το ψάρι μας να κάνει κρούστα, το τελευταίο τέταρτο του ψησίματος βάζουμε τις φέτες του ψαριού πάνω πάνω (προσεκτικά με μια σπάτουλα) χωρίς να ανακατέψουμε και να διαλύσουμε τα λαχανικά.
Όπως είδες στα ψάρια έχω αδυναμία και ψητά στο φούρνο με λαχανικά είναι μούρλια!
Καλημέρα!
Μπορεί να αγαπάμε πολύ τα ψάρια αλλά αυτό το μαγείρεμα μπορώ να πω ότι ελάχιστα το συνηθίζω δεν αρέσει ιδιαίτερα σε όλους.
Καλημέρα
Το λατρεύω αυτό το φαγητό! Πολύ καλοκαιρινό και με μεγάλη ποικιλία γεύσεων! Μπράβο Βαγγελιώ μου τέλειο!
Από τα ελάχιστα ψάρια που τρώμε,φέτος έτσι τους το έφτιαξα μια φορά και τους άρεσε! Υπέροχη συνταγή! Με μάραθο δεν το έχω φτιάξει (κανένα ψάρι εδώ που τα λέμε), έδωσες ιδέα! Φιλιά! 🙂
Μου αρεσουν πολυ τα ψαρια με λαχανικα στον φουρνο, ελα ομως που δεν αρεσουν στους αντρες… ετσι τα απολαμβανω σπανια!
Και πανω που εψαχνα τι να ψήσω σήμερα… και μου έκανε κλικ η ιδέα σου.. Βαγγελιώ μου.. υπεροχο φαγακι… τελειο για το καλοκαιρακι… και τον χειμώνα δηλαδή… με μπάμιες.. φιλάκια πολλα…
Ο συνδυασμός ψαριού με λαχανικά είναι αγαπημένος, μιας που δίνει πιάτα νόστιμα, ελαφριά και πολύ θρεπτικά!
Υπέροχη η καλοκαιρινή σου πρόταση Βαγγελιώ και γεμάτη χρώμα!
Φιλιά!
Γινεται και με τοπανι φανταζομαι ε?