Αλμυρά

Σουπιές με σπανάκι και λεμόνι (με το μελάνι τους βέβαια!)

Σουπιές με σπανάκι και λεμόνι (με το μελάνι τους βέβαια!)

Ένα νηστίσιμο πιάτο που απολαμβάνουν όλοι! 

Δεύτερη κατά σειρά συνταγή με σπανάκι η σημερινή. Λένε πως όποιος έχει πιπέρι βάζει και στα λάχανα. Αυτό έχω πάθει φέτος με το σπανάκι. Η ερασιτεχνική του καλλιέργεια σε μια άκρη του κήπου μας, μας έδωσε εξαιρετικής ποιότητας τρυφερό σπανάκι οπότε το απολαύσαμε με πολλούς τρόπους.

Σουπιές με σπανάκι και λεμόνι (με το μελάνι τους βέβαια!)

Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν να μην το μαγειρέψω και με σουπιές . Θεωρώ το συνδυασμό ένα από τους καλύτερους της κουζίνας μας. Αν βέβαια το σπανάκι είναι ολόφρεσκο, από τον κήπο στην κατσαρόλα, η νοστιμιά δεν περιγράφεται!

Σουπιές με σπανάκι και λεμόνι (με το μελάνι τους βέβαια!)

Ήδη στη σελίδα υπάρχει η συνταγή για σουπιές με σπανάκι με την «κόκκινη» εκδοχή, δηλαδή με σάλτσα ντομάτας. Αυτή εδώ, η λεμονάτη,  για μένα είναι καλύτερη. Πιο μυρωδάτη, πιο ανοιξιάτικη. Λεμονάτες λοιπόν οι σουπιές μου αυτή τη φορά!

Σουπιές με σπανάκι και λεμόνι (με το μελάνι τους βέβαια!)

Η διαφορά στον τρόπο μαγειρέματος της σουπιάς στην Κρήτη   είναι η σχεδόν απαραίτητη προσθήκη του μελανιού σε κάθε συνταγή που τις περιλαμβάνει. Ελάχιστες είναι οι μαγείρισσες που δεν το προσθέτουν,  υποθέτω για λόγους εμφάνισης του πιάτου. Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν συνηθίσει το μελάνι στα μαγειρέματά τους, θεωρούν ότι «κάτι λείπει» όταν παραληφθεί. Και το ωραίο είναι πως και στην εμφάνιση τους αρέσει περισσότερο μαυριδερό!

Σουπιές με σπανάκι και λεμόνι (με το μελάνι τους βέβαια!)

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο 5ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας καθόταν στο διπλανό τραπέζι μια παρέα που συμμετείχε με κάποιο πιάτο με σουπιές στο διαγωνισμό και το αυτί μου έπιασε τον παρακάτω διάλογο ανάμεσα σε μια γυναίκα και τον διαγωνιζόμενο ερασιτέχνη μάγειρα.

– Ήβαλες μπρε και το μελάνι ντως;

– Κι αμ’ ήντα. Ντα ήντα ‘ναι χωρίς το μελάνι ντως οι σουπιές. Δεν θέλω γω τα νεροζούμια. Άμα δε βάλεις το μελάνι δε λένε πράμα…

Σουπιές με σπανάκι και λεμόνι (με το μελάνι τους βέβαια!)

Ανήκω  ακριβώς σ’ αυτήν την κατηγορία (το έχω δηλώσει άλλωστε ότι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος της σουπιάς για μένα είναι σκέτες με το μελάνι τους, μόνο που δεν είναι για κύριο πιάτο αυτές…). Το καλό είναι ότι και στις κατεψυγμένες σουπιές το μελάνι είναι καταναλώσιμο. Άλλωστε απ’ ότι έχω διαβάσει πωλείται και μάλιστα σε Delicatessen μελάνι σουπιάς διατηρημένο με διάφορους τρόπους.

Σουπιές με σπανάκι και λεμόνι (με το μελάνι τους βέβαια!)

Δεν ξέρω αν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι τόσο διαδεδομένη η χρήση του, ειδικά όταν οι σουπιές συνδυάζονται με χόρτα.  Ξέρω βέβαια ότι ένα παραδοσιακό Βενετσιάνικο ριζότο είναι μαύρο, κατάμαυρο και ότι κάποια ιταλικά ζυμαρικά ζυμώνονται με μελάνι. Δεν έχω δει όμως πολλές συνταγές με σουπιές στιφάδο ή σουπιές γιαχνί που να περιέχουν μελάνι. Δεν ξέρω πόσοι θα τολμήσουν να «μαυρίσουν» το πιάτο τους, αλλά  πιστεύω ότι όσοι το κάμουν, θα το καθιερώσουν!

Σουπιές με σπανάκι και λεμόνι (με το μελάνι τους βέβαια!)

Παρατηρήσεις

  • Αντί άνηθο μπορούμε να βάλουμε μάραθο. Εμείς αυτό στην Κρήτη το θεωρούμε μάλλον άλλο φαγητό γιατί τότε οι υπόλοιπες πρασινάδες είναι άγρια γιαχνερά χόρτα (μυρώνια, καυκαλήθρες , αγριοσέλινο, λάπαθα κλπ). Έτσι όταν τις φτιάχνω με σπανάκι βάζω μόνο μπόλικα κρεμμυδάκια και άνηθο. Το ξύσμα λεμονιού κάνει τη διαφορά στο άρωμα (και τη διαφορά από το πιάτο με ντομάτα…).
  • Εννοείται ότι όσοι δεν θέλουν μαύρο το πιάτο τους μπορούν να παραλείψουν το μελάνι… Μη με πάρετε τοις μετρητοίς σ’ αυτό γιατί εγώ έχω κόλλημα… Πάντως κι εγώ βάζω συνήθως το μελάνι από τις μισές σουπιές αν είναι πολλές.
  • Οι βιαστικοί μπορούν να επισπεύσουν τη διαδικασία χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας αλλά μέχρι το σημείο που θα προσθέσουμε τα πράσινα (κρεμμυδάκια κλπ).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο