Υλικά
Α. Για τη βάση:
160 gr αλεύρι
60 gr ζάχαρη
115 gr βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κομματάκια
Β. Για την καραμέλα:
100 gr βούτυρο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα των 397 gr
100 gr σκούρα ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας golden syrup
Γ. Για την επικάλυψη:
150 gr σοκολάτα γάλακτος
50 gr άσπρη σοκολάτα
Επί το έργον
Βάζουμε στο multi τα υλικά της βάσης και τα χτυπάμε με μερικά κοφτά χτυπήματα να γίνουν σαν ψίχουλα ψωμιού. Τα
βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος 20Χ20 που έχουμε βουτυρώσει ή καλύψει με χαρτί ψησίματος, τα πατάμε να γίνουν μια ισόπαχη βάση που αφήνουμε να περιμένει για 20 λεπτά.
Τρυπάμε εδώ κι εκεί με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε κατσαρόλι με χοντρό πάτο τα υλικά της καραμέλας και τα βράζουμε για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πηχτή καραμέλα ,ανακατεύοντας συνεχώς για να μη πιάσει. Την αδειάζουμε πάνω από τη βάση , τη στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Αφήνουμε να κρυώσει για κανένα μισάωρο.
Λιώνουμε τις δυο σοκολάτες χωριστά σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και τις απλώνουμε πάνω από την καραμέλα, πρώτα τη γάλακτος και μετά την άλλη. (Το υπέροχο gadget από σιλικόνη που κουβάλησα από τη Σκωτία αποδείχτηκε ιδανικό. Καλά, τα έχασα σ’ εκείνο το μαγαζί με τα κουζινικά.
Τόσο που ούτε φωτογραφίες δεν πήρα. Κάντε μια βόλτα και θα με δικαιολογήσετε : http://www.lakeland.co.uk/Homepage.action). Με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια ώστε να έχουμε τη “marble” όψη της φωτογραφίας. Αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες τουλάχιστον και κόβουμε σε 16 ή 25 τετράγωνα κομμάτια.
Παρατηρήσεις
1)Δεν είχα golden syrup και …απλώς το παρέλειψα, χωρίς να έχω διαφορά στη γεύση από εκείνα που είχα δοκιμάσει στη Σκωτία. Αν κάποια στιγμή έχω σιρόπι και τα ξαναφτιάξω, θα ελαττώσω τη ζάχαρη γιατί θα παραγλυκάνουν κατά τη γνώμη μου.
2)Δεν είχα άσπρη σοκολάτα και έβαλα μαύρη κουβερτούρα πάνω από την γάλακτος . Ήταν πολύ ωραία και έτσι.
3)Πέρασα από σήτα την καραμέλα μου για να είναι πιο λεία.
4)Η βάση μπισκότου είναι πολύ ωραία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα γλυκίσματα. Η συνταγή λέει να την ψήσουμε σε τετράγωνο τσέρκι που θα αφαιρέσουμε μετά την ετοιμασία του γλυκού για να κόβονται όμορφα τα γλυκάκια μας. Το δικό μου τσέρκι είναι στρογγυλό οπότε προτίμησα να την ψήσω σε τετράγωνο σκεύος. Δεν δυσκολεύτηκα να ξεκολλήσω τα shortbreads μου καθόλου!
5)Επειδή εδώ δεν είναι Σκωτία, τα έβαλα στο ψυγείο για να πήξει η επικάλυψη της σοκολάτας! Υποθέτω ότι το Χειμώνα αυτό είναι περιττό.
Τελικά ο άνθρωπος όπου και να πάει κουβαλά μέσα του τον εαυτό του,με τα καλά ή τα άσχημα που συνεπάγεται αυτό, τις συνήθειες και τις πρακτικές..;-)
Λογικό όποιος διαθέτει αγάπη για την κουζίνα να σταθεί στο κομμάτι αυτό με περισσότερη προσοχή!!
Δε θέλω να λάβω μέρος στην κλήρωση για δύο λόγους: δεν τρελαίνομαι για γλυκά και βαριέμαι να τα φτιάξω..Ε, και δε μ αρέσει να σχολιάζω για κάποιο δώρο!! 😉
Καλή βδομάδα…
Τυχερή που μπορείς και ταξιδεύεις ακόμα!! 😉
Άτυχοι όσοι δεν μπορούν πια(κι εγώ μέσα);-(
Καλώς ήρθες!!Από την ανάρτηση σου κατάλαβα ότι πέρασες ωραία. Θα τα πούμε κάποια φορά για τις λεπτομέρειες.
Πολλά πολλά φιλιά.
Καλως ήρθες Βαγγελιώ μου, μα τι υπέροχη ανάρτηση, την λατρεύω την Σκοτία, οι φωτογραφίες σου όλες φανταστικές και το shortbread τέλειο!
Να είσαι πάντα καλά, να κάνεις και τέτοια ταξιδάκια κ να μας δείχνεις κ άλλες ομορφιές μαζί με αυτές τις αγαπημένης Κρήτης.
Φιλιά πολλά!
kalos gyrises Vita mou. Fantastikes fotografies mas edikses. Thelw na dokimasw tin sintagi alla tin perasmeni vdomada mou ekanan mia eksetasi (Food Detective Test) kai prepi na min xrisimopiw aleyri apo sitari oute krithari. Les, mporei na pethixw me diaforous tropous;
Καλώστην! Όμορφες οι φωτογραφίες σου, θα'θελα πολύ να επισκεφτώ τη Σκωτία!
Να'σαι καλά Vita!
Καλώς την, καλώς όρισες!!!!
Η Σκωτία είναι πανέμορφη, έχω πάει 2 φορές γιατί έχουμε φίλους Σκωτσέζους, αλλά οι άνθρωποι πολύ ξενέρωτοι βρε παιδί μου!!
Δοκίμασες haggis??? Ούτε που διαννοήθηκα να το κάνω, ενώ ο άντρας μου δοκίμασε και του είχε αρέσει μάλιστα!
Τα shortbread μπισκοτάκια που τρώγαμε στην Σκωτία, ήταν λιγότερο ενισχυμένα, χωρίς σοκολάτα, αλλά θυμάμαι ότι μοσχοβολάγανε βούτυρο!
Κρατάω την ενισχυμένη συνταγή σου για να τα δοκιμάσω!
Φιλιά!
Τι όμορφο μερος ενας απο τους μελλοντικούς μου προορισμούς 🙂 το δε γλυκάκι απλα καταπληκτικό θα το δοκιμάσω με τη πρώτη ευκαιρία 🙂
καλως γυρισες! ομορφο ταξιδι και καλα κανεις που δεν μιλας για διαφορες που πονανε.
το σχολιο για να σε χαιρετησω, μην με συμπεριλαβεις στην κληρωση.
καλα σκωτσεζικα μαγειρεματα!!!
καλο βραδυ
ειρηνη
Τέλειο! Και το ταξίδι (τυχερήηηη) και το γλυκό! Αν δεν έχεις γκόλντεν σίρουπ, βάλε λίγο μέλι και μείεωσε λίγο τη ζάχαρη. Σε ζηλεύω!
Kαλωσόρισες!!! αχ αχ αχ πόσο ζηλεύω! θέλω παρα πολύ να πάω Σκωτία!! εννοείται ότι κεράστηκα και σύντομα θα τα φτιάξω και μόνη μου!
φιλούμπες!
Καλώς μας ήρθες.
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου. Μας έδωσες μια μικρή γεύση γιατι πέρασες ακομα πιο ωραία από ότι φαντάζομαι. Σκωτία είναι ένα ταξίδι που θα ήθελα πολύ να κάνω.
Το lakeland το έχω μάθει απ έξω (χαζεύοντας το βεβαια στο internet), αμα πάω θα κάτσω εκεί..χιχι.
Πολύ ωραίο το γλυκό σου και η παρέμβαση που έκανες στην επικάλυψη το έκανες ακόμα πιο λαχταριστό.
Φιλιά
Καλώς όρισες Βαγγελιώ μας .
Υπέροχο πρέπει να ήταν το ταξίδι … και με τέτοια ξεναγό τι άλλο να ζητήσεις !!
Οσο για το γλυκάκι .. το έβαλα στα "προσεχώς" για δοκιμή … φαίνεται απίθανο.
Φιλιά
Kαλώς ήλθες! Απ΄ό,τι φαίνεται οι διακοπές σου ήταν υπέροχες! Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες.
Το γλυκάκι είναι πολύ όμορφο, στη σοκολάτα δεν λέω ποτέ όχι!
Καλό βράδυ Vita!
Καλώς όρισες!! Υπέροχο το γλυκάκι που μας ετοίμασες, έστω και ξενόφερτο! χιχι! Φαίνεται νοστιμότατο!! Καλό βράδυ να έχεις, και πάντα τέτοιες υπέροχες διακοπές να κάνεις!!
Καλώς ήρθες! Σε ζηλέυω λίγο γιατί εγώ φέτος δεν πήγα και είχα καλομάθει τα τελευταία 5 χρόνια. Ξέρω πόσο καλά πέρασες ίδίως αν πήγες σε κείνο το ζαχαροπλαστείο που είναι στην Γασκώβη στην αρχή της Σοκινχολ ,απίθανα γλυκά !!!!!!!!!!!!!!!!!! . Να είσαι γερή να ξαναπάς . Πάντως και η σελίδα σου είναι πολύ – πολύ καλή φέτος έκανα 3 μαρμελάδες από σενα και έχω διαβάσει πάρα πολές συνταγές σου , αλλά………………..χοληστερίνη και κιλά δεν δένουν με την καρδούλα Να είσαι πάντα καλά και να έχεις τέτοια ενδιαφέροντα. Σοφία Τερζή
Καλησπέρα! Καλώς σας βρήκα! Χαίρομαι που πέρασες ωραία στη Σκωτία, η συνταγή σου κι οι φωτογραφίες με γύρισαν πίσω στον υπέροχο χρόνο που πέρασα στη Γλασκώβη ως φοιτήτρια (και ναι, είχα ταράξει τα shortbread, ανάμεσα σε πολλά άλλα!) Θα δοκιμάσω τη συνταγή οπωσδήποτε, μου έχουν λείψει πολύ αυτά τα γλυκάκια!
Καλως ηρθες!!.Το γλυκο σου φαινεται νοστιμοτατο!!Νασαι παντα καλα!!
Telio meros, ekplhktiko me mageutikes eikones… makari na ta kataferw na paw ki egw… elpizw na perases omorfa… filiaa
Katerina M.
και οι φωτογραφίες από τη Σκωτία και από το γλυκάκι είναι υπέροχες!!!!
vasostavr@yahoo.gr
poli oraies foto..kai katapliktiki parea(aderfi kai kori)!! kali sinexeia kalokairiou..olgaki
το μπλογκ σας το αγαπω!! καλως ηλθατε πισω!
Καλώς μας όρισες και πάλι Βαγγελιώ μου!!
Πολύ ευχαριστήθηκα να βλέπω τις φωτογραφίες και να διαβάζω την ανάρτησή σου, μιας και η Σκοτία είναι μία από τις χώρες στις οποίες θα ήθελα οπωσδήποτε να βρεθώ!
Το γλυκό σου είναι απίθανο! Έχω φτιάξει κάτι παρόμοιο και μου θυμίζει πολύ την Twix, στην οποία είχα τεράστια αδυναμία ως παιδί!
Φιλιά πολλά
Κάθε ταξίδι είναι μαγικό, πόσο μάλλον σ' έναν τόπο που είναι γνωστό πως έχει πολλές ομορφιές και πολύ γραφικότητα, Βαγγελιώ μου.
Είσαι πραγματικά τυχερή 🙂
Τώρα για τις εκεί μαγειρικές νοστιμιές δεν ξέρω, αλλά για τα μπισκότα τους και τα γλυκά τους σίγουρα έχουν χάρη!
Καλώς μας ήρθες ανανεωμένη και με πολλές εικόνες.
Πολλούς χαιρετισμούς και καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σας.
Kαλώς ήρθες!
Πολύ ωραίο το γλυκκάκι σου..θα το έχω υπόψιν να το φτιάξω κάποια στιγμή!
Θέλω κι εγώ να με βάλεις στη κλήρωση!
Σε φιλώ!!
εσυ πηγες Σκωτία κι εγω….καθεσαι;Κρητη!
Καλωσόρισες, λοιπόν! Εγώ δεν ήρθα για κλήρωση, ήρθα για… γλυκό!!! Γιάμμιιιιιιιιι! Μετά τη Σκωτία, ένας… Νότος δεν είναι ό,τι πρέπει;;; χαχαχαχαχαχαχαχα! Εντάξει, εντάξει, δεν ξαναμιλάω! 😛
Φιλάκι
Καλησπέρα!
Εξαιρετική η ανάρτησή σου, όμορφα μέρη, πληροφορίες, γλυκά και αλμυρά, όλα υπέροχα. Η Σκωτία είναι από τα μέρη που θέλω να επισκεφθώ στο μέλλον και μακάρι να μπορέσω.
Το γλυκάκι μου άρεσε και κρατώ τη συνταγή του!
Φιλάκια και εύχομαι σύντομα ένα ακόμα υπέροχο ταξίδι!
Καλημερα και απο μενα…. ολα οσα κανεισ κοπελια φαινονται και τουλαχιστον οσα εχω δοκιμασει ειναι τελεια…θα σου πω απλα πωσ με τισ συνταγεσ σου και τισ οδηγιεσ σου παιρνω και την αναλογη δοξα απο την κρητικια πευερα μου…σε ευχαριστω θερμα !!!!!1
Καλως ώρισες… πώ..πώ.. τι ωραία μερη…που είδες!!! χρειάζονται και τα ταξίδια αυτά εμπλουτίζουν τις γνωσεις μας για αλλους τόπους …οσο για τα πραγματα που σε πόνεσας..καταλαβένω 'οτι έχεις κανει συγκριση ..σε κάποια που θα μπορούσν να έχουν γίνει και εδώ..η κανω λάθος;;;παντως αφού περασες καλά αυτό εχει σημασία….το γλυκακι δέ φαινεται νόστιμο θα γραφτεί η συνταγή…..να φιαχτεί…. παντα τετοια ταξίδια όμορφα να κανεις οπου κι αν πάς….αλήθεια που μενεις Κρητη;;;
ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ.ΤΥΧΕΡΟΥΛΑ ΣΕ ΖΗΛΕΥΩ ΠΟΛΥ.ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΣ Κ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΩΤΙΑ.ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ Κ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ…ΥΠΕΡΟΧΟ.ΜΠΙΣΚΟΤΟ-ΚΑΡΑΜΕΛΑ-ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΕΛΕΙΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ…
annakam1978@yahoo.gr
Ωραίο ταξίδι, ωραίο γλυκό και ωραία δωράκια. Να είσαι καλά να ταξιδεύεις.
Μαρία
Το σχόλιο δεν είναι για την κλήρωση, είναι για να εκφράσω τη χαρά μου στην χαρά σου. Είχες την πιο όμορφη παρέα στο ταξίδι, σας φαντάζομαι να περπατάτε, να γελάτε και να δοκιμάζεται γλυκίσματα και άλλα.
Σας χάρηκα πολύ!!!!!!!
Διάβασα ένα ποστ για τις φωτιές και ήρθα να σχολιάσω αλλά με έβγαλε εδώ.
Λυπάμαι για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
πολυ πολυ ομορφο ταξιδι,,,να εισαι γερη να ξαναπας και παντα προθυμη να μοιραζεσαι οπως κ κανεις!σε ευχαριστουμε!:)
big.mama78@hotmail.com
Καλώς ήρθες στα πάτρια εδάφη και λυπάμαι για τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά(χάρη σε κάτι ανεγκέφαλους).Δεν το λέω απλά τυπικά αλλά λυπάμαι απ'τα βάθη τις καρδιάς μου και είναι πόνος ψυχής αυτό το ολοκαύτωμα.Όμως εμείς οι Έλληνες είμαστε ικανοί να ξανα γεννηθούμε μέσα απ΄τις ίδιες τις στάχτες μας έτσι δεν είναι?Κουράγιο και όλα θα πάνε καλά.
Και εκεί που έψαχνα μια συνταγή με κρέας και μελιτζάνες, έπεσα στα σκωτσέζικα και στο διαγωνισμό. Οπότε παίρνω και εγώ μέρος σ'αυτόν!
δεν είπα εγώ οτι έχω χάσει επεισόδια…???
γυρνοβόλαγα στα πέλαγα βλέπεις…
έχω πάει Σκωτία και πραγματικά,με γοητεύει προσωπικά η ατμόσφαιρά της…
τη Νέση δεν την είδες…???…-:))
( απαράδεκτη είμαι…στο προηγούμενο σχόλιό μου,παρέλειψα να σου εκφράσω τη μεγάλη μου λύπη για τις καταστροφές…αλλά είναι κάτι που δεν περιγράφεται,απλά το έχω βιώσει με τις φωτιές στο Δήλεσι,που είμσταν δύο βραδιές με τα λάστιχα στα χέρια…κρίμα…πολύ μεγάλο κρίμα…)
Σκωτία δεν πήγα και δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου.
Το γλυκό φαίνεται ωραίο, μετά από τις Ελληνικές πινελιές. παρ'όλο που δεν αντικατέστησες το golden syrup με το γνήσιο ανθόμελο. Η γιαγιά μου έφτιαχνε τέτοιο, όταν της τελείωνε το μέλι και το έλεγε "αλτίνι". Έκανα κι εγώ ένα μεγάλο βάζο, αλλά σαν το ανθόμελο δεν είναι.
Την συνταγή την εκτύπωσα για κάποιες καλύτερες μέρες, του Χειμώνα υποθέτω…..
έπεσα πάνω στο μπλογκ σου ψάχνοντας μια συνταγή για φαβοκεφτέδες! συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά!
Ωραιοτατο γλυκακι.Και εγω εχω παει Σκωτια εκει εκανα το μεταπτυχιακο μου.Ειναι πανεμορφη.
Ωραίο γλυκό, χαιρετισμούς από το νότιο Ρέθυμνο!
[…] κάποιο τρόπο καθιερώσει από πέρυσι ίσως κι λίγο παλιότερα…Το βιβλίο είναι στα αγγλικά και οι συνταγές που […]