Έξω από την κουζίνα

Shortbread και δωράκια για την επιστροφή και το καλωσόρισμα!

 

Παραμυθένιο ταξίδι, σε
παραμυθένιο τόπο. Πριν αρχίσω τις περιγραφές να κεράσω τους βιαστικούς
επισκέπτες με γλυκάκι από τον τόπο που επισκέφτηκα. Επιβάλλεται θαρρώ να είναι
σκωτσέζικο αυτή τη φορά!Shortbread λοιπόν και μάλιστα millionaires’ shortbread κατά το συνταγολόγιο!

 

Τις περισσότερες από τις μέρες της απουσίας μου τις πέρασα
σε ταξίδι σχετικά μακρινό, με   την πιο
αγαπημένη μου φίλη, την αδελφή μου.Πήγαμε στη Σκωτία!Είχαμε την πιο όμορφη και
ενημερωμένη «ξεναγό», την κόρη της , και μας τα έδειξε όλα!
Τόπους και κτίρια και
πάρκα και μουσεία και μυρωδιές και γεύσεις και ποτά και μαγαζιά και σημεία και
…τέρατα!

 

Και με ήλιο και με βροχή το Εδιμβούργο είναι πανέμορφο.Όμορφη και ενδιαφέρουσα και η μεγαλύτερη γειτονική Γλασκώβη. Αλλά
και η εκδρομή στα Highlands μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν είμαι ειδήμων στις ξεναγήσεις
και μάλιστα τόπων που δεν γνωρίζω καλά  κι
ούτε θέλω να αρχίσω τη συζήτηση για διαφορές που με πόνεσαν…
Λίγες όμως εικόνες από τις
σκωτσέζικες λιχουδιές μπορώ να σας δείξω αφήνοντας για λίγο τις κρητικές
γεύσεις με τις οποίες καταπιάνομαι στο blog. Έχω τη συνήθεια να θέλω να δοκιμάζω εδέσματα χαρακτηριστικά
των τόπων που επισκέπτομαι. Νομίζω ότι συμβάλλουν αυτές οι δοκιμές στο να
γνωρίσει κάποιος καλύτερα το μέρος που επισκέπτεται.
Φάγαμε λοιπόν  πρωινά με scones και scrambled eggs και porridge

 

Και δείπνα με  fish and chips και shepherd ‘s pies και Cullen skink και beef hamburgers  και haggis και σολομό νωπό και καπνιστό με συνταγές παραδοσιακές και σύγχρονες.

 

Και υπέροχα στολισμένα cupcakes ,  carrot cakes, ατέλειωτα παντός είδους cakes  με τα οποία συνοδεύσαμε αρωματικά τσάγια  και καφέδες.

 

Έτσι λοιπόν, για το καλό, θα χαρίσω με κλήρωση σε δύο φίλες
δύο δωράκια

 

Στην μία ένα βιβλίο με συνταγές γλυκισμάτων (από αυτά που
έφερα από το ταξίδι μου) και στην άλλη ένα σετ σαλάτας ,λαδόξιδο και αλατοπίπερο, που είναι όμως συσκευασμένο και δεν μπορώ να το φωτογραφίσω.  Απλά αφήστε ένα σχόλιο σ’ αυτό το post μέχρι της Παναγίας (15 Αυγούστου) και θα πάρετε μέρος στην κλήρωση.

 

Ας δούμε τώρα πώς γίνονται τα millionaire’s shortbread (μετάφραση από το βιβλίο baking recipes collection διάφορων
συγγραφέων, σελίδα 104). Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα κλασικά σκωτσέζικα
μπισκοτάκια βουτύρου αλλά με την καραμελοσοκολατένια  προσθήκη γίνονται ένα ωραιότατο και πανεύκολο
κέρασμα! Έτσι εξηγείται και το … millionaire’s . Αυτοί τίποτε δεν τρώνε σκέτο!

 

Υλικά:

 

Α. Για τη βάση:

 

160 gr αλεύρι

 

60 gr ζάχαρη

 

115 gr βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κομματάκια

 

Β. Για την καραμέλα:

 

100 gr βούτυρο

 

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα των 397  gr

 

100 gr  σκούρα ζάχαρη

 

2 κουταλιές σούπας golden syrup

 

Γ. Για την επικάλυψη:

 

150 gr σοκολάτα γάλακτος

 

50 gr άσπρη  σοκολάτα

 

Επί το έργον:

 

Βάζουμε στο multi  τα υλικά της βάσης
και τα χτυπάμε με μερικά κοφτά χτυπήματα να γίνουν σαν ψίχουλα ψωμιού. Τα
βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος 20Χ20 που έχουμε βουτυρώσει ή καλύψει με χαρτί
ψησίματος, τα πατάμε να γίνουν μια ισόπαχη βάση που αφήνουμε να περιμένει για
20 λεπτά. Τρυπάμε εδώ κι εκεί με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  180ο  C για 30 λεπτά.  Αφήνουμε να κρυώσει.

 

Βάζουμε σε κατσαρόλι με χοντρό πάτο τα υλικά της καραμέλας
και τα βράζουμε για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πηχτή καραμέλα ,ανακατεύοντας
συνεχώς για να μη πιάσει. Την αδειάζουμε
πάνω από τη βάση , τη στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Αφήνουμε να
κρυώσει για κανένα μισάωρο.

 

Λιώνουμε τις δυο σοκολάτες χωριστά σε μπεν μαρί ή στο φούρνο
μικροκυμάτων και τις απλώνουμε πάνω από την καραμέλα, πρώτα τη γάλακτος και
μετά την άλλη. (Το υπέροχο gadget από σιλικόνη που κουβάλησα από τη Σκωτία αποδείχτηκε
ιδανικό. Καλά, τα έχασα σ’ εκείνο το μαγαζί με τα κουζινικά. Τόσο που ούτε φωτογραφίες
δεν πήρα. Κάντε μια βόλτα και θα με δικαιολογήσετε : http://www.lakeland.co.uk/Homepage.action
). Με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια ώστε να έχουμε την marble   υφή
της φωτογραφίας. Αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες τουλάχιστον και κόβουμε σε 16 ή
25 τετράγωνα κομμάτια.

 

Παρατηρήσεις:

 

1)Δεν είχα golden syrup
και …απλώς το παρέλειψα, χωρίς να έχω διαφορά στη γεύση από εκείνα που είχα
δοκιμάσει στη Σκωτία. Αν κάποια στιγμή έχω σιρόπι και τα ξαναφτιάξω, θα ελαττώσω τη
ζάχαρη γιατί θα παραγλυκάνουν κατά τη γνώμη μου.

 

2)Δεν είχα άσπρη σοκολάτα και έβαλα μαύρη κουβερτούρα πάνω
από την γάλακτος . Ήταν πολύ ωραία και έτσι.

 

3)Πέρασα από σήτα την καραμέλα μου για να είναι πιο λεία.

 

4)Η βάση μπισκότου είναι πολύ ωραία και θα μπορούσε να
χρησιμοποιηθεί και σε άλλα γλυκίσματα. Η συνταγή λέει να την ψήσουμε σε
τετράγωνο τσέρκι που θα αφαιρέσουμε μετά την ετοιμασία του γλυκού για να
κόβονται όμορφα τα γλυκάκια μας. Το δικό μου τσέρκι  είναι στρογγυλό οπότε προτίμησα να την ψήσω σε
τετράγωνο σκεύος. Δεν δυσκολεύτηκα να ξεκολλήσω τα shortbreads μου
καθόλου!

 

5)Επειδή εδώ δεν είναι Σκωτία, τα έβαλα στο ψυγείο για να
πήξει η επικάλυψη της σοκολάτας! Υποθέτω ότι το Χειμώνα αυτό είναι περιττό.

 

Καλώς σας βρήκα και καλή βδομάδα !

 

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές