Vegan/vegetarian

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Για την  Καλή Χρονιά!

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Αν  οι πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, την Πρωτοχρονιά –τουλάχιστον στο δικό μας σπίτι- κλέβουν την παράσταση τα σιροπιαστά γλυκά. Με φύλλο, χωρίς φύλλο, παραδοσιακά ή πιο σύγχρονα δεν μπορώ να θυμηθώ Πρωτοχρονιά που να μην έχουμε -εκτός από τη βασιλόπιτα και την μπουγάτσα– κάποιο είδος δίπλας ή μπακλαβά ή ρεβανί ή αυτό το απλό σάμαλι που ταιριάζει θαρρώ περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα με ένα καλό παγωτό (ιδανικά με βανίλια ή καϊμάκι). Απ’ όσο ξέρω σε πολλά σπίτια συνηθίζονται τα σιρόπια! Σημειολογικά μάλλον, αφού όλοι θέλουν σοροπιασμένη την χρονιά που έρχεται.

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Το σάμαλι είναι ένα από τα σιροπιαστά ανατολίτικα κέικ με σιμιγδάλι που το βρίσκουμε σε πολλές παραλλαγές. Η λέξη σημαίνει συριακό σύμφωνα με τον Ν. Σαραντάκο και έτσι δικαιολογείται επαρκώς και το γεγονός ότι θεωρείται το γλυκό της Δαμασκού.

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Οι συνταγές και τα υλικά του διαφέρουν όχι μόνο από χώρα σε χώρα αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν συνταγές με γιαούρτι και μαστίχα όπως τούτη εδώ, αλλά και νηστίσιμες με χυμό πορτοκαλιού και άρωμα εσπεριδοειδών.

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Βάση όλων το σιμιγδάλι, και μάλιστα αυτό που λέμε χονδρό σιμιγδάλι (που δεν είναι πια και τόσο χοντρό εδώ που τα λέμε…). Το φούσκωμα και το «σπάσιμο» του κόκκου του, επιτυγχάνεται με τα υγρά που χρησιμοποιούνται σε κάθε συνταγή και με το γιαούρτι.

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Η δική μου συνταγή στην αρχική της εκδοχή ήθελε υγρή σόδα (αναψυκτικό). Όπως έχω ξαναγράψει σε πολλές συνταγές αντικαθιστώ τα τελευταία χρόνια την υγρή σόδα  με ανθρακούχο νερό. Θεωρώ ότι έχει τα ίδια αποτελέσματα στην υφή και καλύτερα στη γεύση των παρασκευασμάτων μου.

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Τώρα που ξανάφτιαξα το σάμαλι, μέτρησα για τις ανάγκες της ανάρτησης με ακρίβεια τις ποσότητες για να είναι πιο σαφείς σε όσους επιλέξουν να το φτιάξουν.

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Το σάμαλι είναι από τα «γλυκά»  γλυκίσματα.  Έχει αρκετή ζάχαρη αλλά του πάει! Μπορώ να πω ότι δεν του φαίνεται στην τελική δοκιμή! Ειδικά αν είναι καλοσιροπιασμένο κι έχει σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού όσο πρέπει είναι από τα νοστιμότερα σιροπιαστά μέσα στην απλότητά του! Αν προσθέσουμε δε και την ευκολία του (ούτε μίξερ, ούτε πολλά πολλά σκεύη), είναι μια καλή επιλογή για πολυάσχολες οικοδέσποινες!

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Η ζάχαρη όμως είναι η μοναδική «αμαρτία» του. Ελάχιστο βούτυρο, μόνο του ταψιού και καθόλου αυγά! Μια παραξενιά μόνο έχει. Πρέπει να γίνει από την προηγούμενη μέρα και να συγκρατηθούμε να μη το κόψουμε. Αν έχουμε δε την υπομονή να περιμένουμε ένα 24ωρο πάνω κάτω θα απολαύσουμε  ένα από τα νοστιμότερα σιροπιαστά γλυκά!

Σάμαλι, εύκολο και οικονομικό σιροπιαστό γλυκό!

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να χαράξουμε το σάμαλι πριν το ψήσιμο, όταν θα έχει φουσκώσει το σιμιγδάλι. Αυτό το κάνω όταν δεν έχω φιλέ αμύγδαλο και θέλω σε κάθε κομμάτι 2-3 ασπρισμένα αμύγδαλα.
  • Δεν θέλουμε να γίνει πολύ ψηλό το σάμαλι γιατί δεν σιροπιάζεται καλά και όπως προανέφερα το σιρόπιασμα είναι σημαντικό για την επιτυχία του. Το δικό μου πυρέξ είναι 35Χ23
  • Στο τετράδιό μου η ζάχαρη στο γλυκό μετριέται με φλυτζάνα ενώ στο σιρόπι με ποτήρια. Οι παλιές φλυτζάνες ήταν 200ml ενώ τα ποτήρια του νερού 250ml. Οπότε δικαιολογείστε τις μικροδιαφορές στις ποσότητες. Επίσης λέει 2 κουταλάκια σόδα αλλά 1,5 που έβαλα θεωρώ ότι είναι αρκετό αφού «φουσκωτική» δύναμη έχει και το ανθρακούχο νερό.

Καλή Πρωτοχρονιά, και γλυκιά σαν το σάμαλι χρονιά εύχομαι για όλο τον κόσμο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο