φαγάκια ιδίως σ’ αυτά που θέλουμε να αποκτήσουν μια ξινούτσικη γεύση.Με αμπελόφυλλα μπορούμε να τυλίξουμε κοτόπουλο, ρολό κρέατος και ψάρια .
Ιδανικό ψάρι για αυτή τη συνταγή θεωρώ ότι είναι η ταπεινή σαρδελίτσα ή ένα
άλλο εξίσου λιπαρό ψάρι.
Γίνονται ιδιαίτερα νόστιμες είτε ψητές σε σχάρα ή σε
γκριλ , είτε σε ταψί στο φούρνο. Για μένα, το μέγεθος της σαρδέλας καθορίζει
τον τρόπο ψησίματος .
Αν είναι μικρές ή μεσαίες τις κάνω ψητές στο γκριλ στα γρήγορα για να
μην ξεραθεί το φύλλο, αν είναι μεγαλύτερες τις βάζω στο ταψάκι για να ψηθούν
λίγο παραπάνω.
Όπως και να είναι νόστιμο πιάτο εποχής που μπορούμε να το
καταναλώσουμε είτε σαν κύριο πιάτο είτε σαν μεζέ ούζου. Αφήστε που μπορεί
κάλλιστα να θεωρηθεί πιάτο διαίτης για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους αφού η ποσότητα του ελαιολάδου μπορεί να μειωθεί.
Υλικά:
(+ ¼ κούπας ακόμη)
Επί το έργον:
Η σαρδέλα καθαρίζεται ευκολότερα από όλα τα ψάρια. Τα λέπια φεύγουν με ένα απλό
τρίψιμο με το χέρι και κόβουμε το κεφάλι με το χέρι, βγάζοντας και τα εντόσθια.
Αν οι σαρδέλες είναι μεγάλες γεμίζουμε το κενό στη θέση των εντοσθίων με λίγο από το
μείγμα και περιχύνουμε με τα υγρά (λαδολέμονο) που μένουν στο μπολ. Αν είναι
μικρές , τις περιχύνουμε με το μείγμα. Αφήνουμε να μαριναριστούν μια ώρα στο
ψυγείο .
σε ένα αμπελόφυλλο. Τις βάζουμε σε ταψάκι.
από κάθε μεριά.
το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα του
φούρνου. Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές.
Παρατηρήσεις:
μην ξεραθεί το αμπελόφυλλο αλλά να τρώγεται μαζί με τη σαρδελίτσα. Ταιριάζουν
πολύ οι γεύσεις τους.
στον πάτο του ταψιού μια στρώση από φέτες ντομάτας , λίγη ρίγανη και αλάτι και από πάνω σε στρώση τις σαρδέλες.Επίσης, μπορούμε να ψιλοκόψουμε στη γέμιση ελάχιστη καυτερή πιπεριά για πιο πικάντικη γεύση.
Από τα πιο τέλεια φαγητά του πρωϊμου καλοκαιριού Βαγγελιώ μου :-)))Καλημέρες πολλές καλή μου.
Πηνελόπη αρέσει και σε όσους δεν συμπαθούν τις σαρδέλες. Είναι πολύ ταιριαστές γεύσεις!
mou tin anoikses tin oreksi to proi proi =)
trelenomai gia sardeles me ampelofilla sta karbouna kai an den exw ampelofilla me seskoula tis kanw sti katserola me poli ligo ladi. ygeia sta xeria sou!
ΠΟλύ ωραία ιδέα και τα σέσκουλα! (Γούλα τα λέμε εδώ και φτιάχνουμε πολλών λογιών ντολμάδες μ' αυτά!)
akribws Vita mou, kai episis me mourofillo.
(vrexei edw ayti ti stigmi)
Τι νόστιμος τρόπος να απολαύσουμε τα ψαράκια μας, τώρα που βρίσκουμε φρέσκα κληματόφυλλα!!
Οι σαρδελίτσες είναι από τα πολύ αγαπημένα μου ψαράκια!
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Έλενα τον θεωρώ από τους νοστιμότερους τρόπους!
ομολογω οτι ειμαι παρα πολυ περιεργη να τις δοκιμασω!!!
Να το τολμήσεις αν βρεις φύλλα γιατί είναι πολύ νόστιμες!
Κοίτα σύμπτωση,έχω σαρδελίτσες για σήμερα και η πρότασή σου ήρθε την κατάλληλη στιγμή!
Τρέχω να κόψω φυλλαράκια ,γιατί έχω ξαναδεί αυτό το φαγάκι και δεν το έχω δοκιμάσει.
Σίγουρα η γεύση θα είναι απολαυστική!
Φιλιά!
Ελένη τις δοκιμάσατε τελικά;
Τί μας δείχνεις κάθε φορά!!!!!!
Αυτό όμως είναι το κάτι άλλο, ένας έξυπνος τρόπος να φάμε τις σαρδέλες με διαφορετικό τρόπο.
Θα παίξει σίγουρα στην επόμενη ψαροφαφία:)))
Φιλιά θαλασσένια!
Θαλασσένια νησιώτικος γενικά, κι όχι μόνο κρητικός τρόπος 🙂
Αυτό το έχω στο πρόγραμμα, μιας και με αναφέρεις για το BBQ, έχω σκοπό να τις ψήσω πάνω στο μαντέμι.Το Σαββάτο όμως στη λαϊκή μας δεν είχε σαρδέλες, αύριο λέω να πάω στην κεντρική αγορά.
Παλιότερα έχω ψήσει γαύρο έτσι μέσα σε ταψάκι και ήταν φοβερός μεζές για ουζάκι.
Κι εγώ τον γαύρο στο ταψάκι τον κάνω έτσι γιατί παραείνει μικρός για κάρβουνα…
Πάω να τις φτιάξω σήμερα και θα τις ψήσω στο μαντέμι της ψησταριάς.
Καλημέρα και καλό Σ/Κ
Ελα στο μπλογκ μου να διαβάσεις για μια εκδήλωση που θα γίνει στο Ηράκλειο και δεν πρέπει να χάσεις!!!
Πολύ ενδιφέρον γεγονός Μαρίνα μου αλλά αυτό το μήνα πνίγομαι ……
Πολύ ωραίος μεζές. Νοστιμότατες σαρδέλες (που κάνουν και καλό).
Τις ζήλεψα τωρα…
Φιλιά
Ναι ναι Μάριον! Κάνουν πολύ καλό ιδίως στις γυναίκες!
Λατρεύω όοοοοολααααα τα ψάρια και τα θαλασσινά, αν μέναμε κοντά θα ερχόμουν επίσκεψη!!!
Λίλα αν μέναμε κοντά δεν ξέρεις πόσες από τις λιχουδιές σου θα ήθελα για κέρασμα 🙂
Πρέπει να γίνονται καταπληκτικές, θα ήθελα πολύ να τις δοκιμάσω!!!!
Ελένη δεν είναι δύσκολο αν έχεις κληματόφυλλα!
¨ενα εξαιρετικό μεζεδάκι, δεν έχω λόγια!
Μοσχοβολάει Ελλάδα!
Καλό σου βράδυ!
Όπως τα λές Ελένη μου! Άκρως ελληνική γεύση!