Δεν είναι συνταγή η σημερινή. Χαράς το πράμα! Να βράσεις πιπεριές και να τις ξυδιάσεις… Επειδή όμως δεν τις συνηθίζουν έτσι τις πιπεριές εκτός Κρήτης , θεώρησα καλό να σας τη συστήσω ως τρόπο σερβιρίσματος , ως μια νόστιμη και γρήγορη σαλάτα. Δεν λείπει από τα περισσότερα κρητικά σπίτια όλες τις εποχές που υπάρχουν πιπεριές.
Εμείς εδώ πράσινες πιπεριές είχαμε και με πράσινες πορευόμασταν… Βλέπετε, δεν είχαμε πάντα τις πεντανόστιμες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης , που όμως όσο και νάναι τη θέλουν τη διαδικασία τους για να γίνουν σαλάτα. Οι πράσινες γίνονται σαλάτα τόσο εύκολα!
Μπορούν να «χωθούν» σε κάθε συνδυασμό βραστών λαχανικών. Σκέτες λοιπόν, με κολοκυθάκια και πατάτες, με κολοκυθοκορφάδες, με βλίτα, με πράσινα φασολάκια, σερβιρισμένες με λαδόξιδο σκέτο είναι μια αγαπημένη σαλάτα που σερβίρεται και ζεστή και κρύα.
Οι ντόπιες βέβαια πιπεριές έχουν πολύ πιο μικρό μέγεθος και πιο λεπτή σάρκα από αυτές που κυκλοφορούνε πια στην αγορά, οπότε καλό είναι να διαλέγουμε για βράσιμο τις πιο μικρές. Έχω βράσει όμως και μεγάλες και είναι πολύ νόστιμες, μόνο που θέλουν περισσότερη ώρα βράσιμο.
Βάζουμε νερό να βράσει , αρκετό για να καλύπτει τελικά τις πιπεριές που σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά αλάτι. Πλένουμε καλά τις πιπεριές , κόβουμε την κορυφή από το κοτσάνι τους και τις χαράζουμε σταυρωτά.Μόλις πάρει βράση το νερό τις προσθέτουμε . Στην αρχή επιπλέουν οπότε τις σπρώχνουμε ελαφρά με μια τρυπητή κουτάλα. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, αλλάζει το χρώμα τους προς το χακί και βουλιάζουν. Όταν μαλακώσουν ( χωρίς να λιώσουν) και είναι έτοιμες, σουρώνουμε το νερό και αλατίζουμε ελαφρά τις πιπεριές μας.
Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες με λάδι και ξύδι από σταφύλι.
Παρατηρήσεις
1)Ειδικά αν τις ανακατέψουμε με άλλα λαχανικά πρέπει να τις προσθέσουμε πριν απ’ όλα ή ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα ανάλογα με το πόσο μεγάλες και σαρκώδεις είναι. Ούτως ή άλλως δεν πρέπει να λιώσουν. Πρέπει να είναι καλοβρασμένες αλλά όχι λιωμένες.
2)Τα δικά μου λαχανικά ήταν τόσο φρέσκα –μισής ώρας κόψιμο- που τα έβαλα όλα μαζί παρόλο που τα κολοκυθάκια πρωτομπαίνουν στην κατσαρόλα από τις πατάτες και τις πιπεριές. Αν κάποιο απ’ όλα φαίνεται να λιώνει, μπορούμε να το ανασύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα…
3) Αν περισσέψουν τις ραντίζουμε με λίγο ξύδι και τις φυλάσσουμε στο ψυγείο. Διατηρούνται 5-6 μέρες αν δεν τις βράσουμε μαζί με άλλα λαχανικά. Δεν είναι τουρσί. Απλά σερβίρονται με λαδόξιδο.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Ειναι πραγματικα πολυ νοστιμες και πηγαινουν πολυ με τα οσπρια!!!!!!!!!
Πολύ καλά έκανες και κατέγραψες τη συνταγή, Βαγγελιώ μου! Τα παραδοσιακά πρέπει να μένουν και να μοιράζονται! Ειδικά αν είναι τόσο νόστιμα… 🙂
Πολλά φιλιά!
Δεν τις είχα δει έτσι βραστές!
[…] πιπεριές ξιδάτες […]
[…] πιπεριές ξιδάτες […]