Αλμυρά

Πιλάφι γαρνιρισμένο με συκωτάκια

Πιλάφι γαρνιρισμένο με συκωτάκια

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ήταν μόδα στα επίσημα τραπέζια μας να γαρνίρεται το πιλάφι με ψιλοκομμένα συκωτάκια από κότα ή αρνάκι ή κατσικάκι ή μοσχάρι. Η μόδα ήρθε στην ενδοχώρα μάλλον από τα σπίτια της πόλης και  κράτησε αρκετά χρόνια.Αργότερα, το ρύζι εμπλουτίστηκε και με καρότα και αρακά .Αν και -όπως έχω ξαναπεί- εμείς το συκώτι το φτιάχνουμε κοκκινιστό (ακόμη και στιφάδο) και το συνδυάζουμε  με ρύζι σε αρκετά εδέσματα που θα σας παρουσιάσω εν καιρώ, το κρητικό πιλάφι δεν γαρνίρεται γενικώς με σάλτσα αλλά σε κάποιες περιοχές προσθέτουν τσίπα γάλακτος ή παχύ πρόβειο  γιαούρτι.

Πιλάφι γαρνιρισμένο με συκωτάκια

Το  κλασικό μας  πιλάφι με στακοβούτυρο και πλούσιο ζωμό κρέατος  έμεινε μόνο για τους γάμους και τα αυστηρώς  οικογενειακά γεύματα. Ο πατέρας μου ποτέ δεν αποδέχτηκε τους νεωτερισμούς στο πιλάφι. Ήταν το αγαπημένο του φαγητό και δεν ήθελε σάλτσες και γαρνιτούρες… Έτσι το γαρνίρισμα γινόταν μόνο σε περίπτωση μουσαφίρηδων. Έφτιαχνε λοιπόν η μάνα μου ένα νόστιμο κρητικό πιλάφι με όλους τους τύπους και τις ουσίες, το έκαιγε με μπόλικο στακοβούτυρο και στην κορυφή  έβαζε και τα συκωτάκια. Too much που λένε και στο χωριό μου!

Πιλάφι γαρνιρισμένο με συκωτάκια

Στο σπίτι μου το γαρνίρισμα έμεινε μόνο στο …ψευτοπίλαφο. Όταν κάνω πιλάφι με βραστό κρέας προτιμώ την αυθεντική γεύση της κλασικής κρητικής συνταγής. Ψευτοπίλαφο λέω το πιλάφι με το οποίο συνοδεύω ψητά ή κοκκινιστά κρέατα και  δεν θέλω να το επιβαρύνω με βούτυρο.  Συνήθως φτιάχνω το ψευτοπίλαφο  με σκέτο νερό και κύβο λαχανικών ή αν έχω ζωμό κρέατος στην κατάψυξη χρησιμοποιώ το ζωμό.
Ακολουθώ την συνταγή που θα βρείτε εδώ, με την ίδια αναλογία ζωμού-ρυζιού, και με τον ίδιο τρόπο παραλείποντας  μόνο το κάψιμο του βουτύρου. Το πολύ πολύ να βάλω μέσα στο νερό που βράζει ένα κουταλάκι βούτυρο γάλακτος ή στακοβούτυρο ( στην περίπτωση που δεν έχω ζωμό κρέατος και χρησιμοποιήσω κύβο).Πρέπει να είναι σπυρωτό για να φορμάρεται ωραία. Αυτό το επιτυγχάνουμε αν το κατεβάσουμε από το μάτι όταν έχει λίγα υγρά ακόμη, το σκεπάσουμε με μια πετσέτα και το αφήσουμε να τα τραβήξει.
Πιλάφι γαρνιρισμένο με συκωτάκια

Για το γαρνίρισμα τώρα (Οι ποσότητες που δίνω χρησιμοποιήθηκαν για πιλάφι που έγινε με 2 κούπες ρύζι)

Παρατηρήσεις

1)Όταν βράζω κρέας κρατώ λίγο ζωμό σε μικρά μπολάκια που χωράνε μια κούπα και νοστιμίζω τις σούπες ή το ψευτοπίλαφό μου.Αλλιώς χρησιμοποιώ στο ψευτοπίλαφο ένα κύβο λαχανιών (κατά προτίμηση βιολογικό) και μια κουταλιά βούτυρο μέσα στο νερό που βράζει.

2)Ίσως το συκώτι είναι το μόνο κοκκινιστό το οποίο γίνεται καλύτερο με κονσέρβα ντομάτας ή με πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Ακόμη κι αν χρησιμοποιήσω φρέσκια (το καλοκαίρι) βάζω και λίγο πελτέ.

3)Προσαρμόζουμε τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με το βάρος που έχουν τα  συκωτάκια και τις μερίδες του ρυζιού.Οι παραπάνω ποσότητες ήταν αρκετές για τρείς καλές μερίδες πιλάφι που ήταν κύριο πιάτο για βραδινό.Έβαλα  αρκετά συκωτάκια πάνω σε κάθε μερίδα.   Αν ήταν για συνοδευτικό, θα μπορούσαν να δώσουν ως και δύο παραπάνω μερίδες.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο