Κομπόστα βερίκοκο εύκολα και γρήγορα! (VIDEO)

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος, χωρίς να λιώσουν τα βερίκοκα! 

Οι κομπόστες εκτός του ότι είναι από τα πιο ελαφριά επιδόρπια από μόνες τους, είναι από τα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλά άλλα γλυκίσματα. Πόσες τούρτες και γλυκά ψυγείου δεν έχουμε φτιάξει όλες μας με βασικό υλικό κάποια κομπόστα!

Αναζητώντας πρόσφατα κάποια στοιχεία για την διατήρηση των τροφίμων (για τις ανάγκες της συμμετοχής μου στην εκδήλωση που αναφέρεται σε προηγούμενη ανάρτηση) βρήκα  στη μελέτη του ιδρύματος Ροκφέλερ για το νησί μας ότι στην Κρήτη δεν συνηθιζόταν η διατήρηση φρούτων με την μορφή κομπόστας επειδή οι κρητικοί είχαν κάποια φρούτα όλες τις εποχές του χρόνου. Έτσι περισσότερο συνήθιζαν τα γλυκά κουταλιού και την αποξήρανση όσων φρούτων ήταν δυνατόν να αποξηρανθούν. Αυτά βέβαια το 1948 που πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

 

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ θυμάμαι όσο ήμουν παιδί να έρχονται αυτοκίνητα από τη Βόρεια Ελλάδα (κυρίως από τη Νάουσα αν θυμάμαι καλά, και γενικότερα από το νομό Ημαθίας) και να διαλαλούν  σε πόλεις και χωριά κομπόστες βερίκοκο και ροδάκινο σε τενεκεδένια κουτιά, χωρίς ετικέτες τις περισσότερες φορές αλλά κάποιες άλλες επώνυμες, από εταιρείες διάσημες εκείνη την εποχή. Η τιμή ήταν χαμηλή, χαμηλότερη από εκείνη των μπακάλικων. Αυτό γινόταν  μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 συστηματικά και ίσως σε κάποιες περιοχές να γίνεται ακόμα και σήμερα.

Προμηθευόμασταν τότε αρκετά κουτιά και ήταν από τα αγαπημένα μας παρηγορητικά γλυκάκια όταν αρρωσταίναμε. Ακόμη και σήμερα οι κομπόστες συστήνονται ως εύπεπτο και ελαφρύ επιδόρπιο σε όσους έχουν διάφορα προβλήματα υγείας και σε όσους αναρρώνουν. Επίσης οι κομπόστες  είναι  από πιο συνηθισμένα υλικά σε τούρτες νέου και παλαιού τύπου (που η γέμιση ήταν συνήθως κρέμα με άνθος αραβοσίτου ή ζελέ!). 

 

Αργότερα η μάνα μου έφτιαχνε κάποιες κομπόστες στο σπίτι μάλλον από συνταγές που κυκλοφορούσαν σε κάποια από τα περιοδικά που αγόραζε. Η “ΓΥΝΑΙΚΑ” επί παραδείγματι της οποίας δεν έχανε ούτε ένα τεύχος, δημοσίευε συνταγές της Χρύσας Παραδείση! Είναι επίσης πιθανόν να την είχε από φίλες της πανωμερίτισσες γιατί η γιαγιά μου σίγουρα  δεν έφτιαχνε!

Αυτή εδώ είναι συνταγή παλιά, από το τετράδιό της, με δικές μου προσαρμογές στις μετρήσεις για να είναι εύκολη η παρασκευή της κομπόστας  όσα κι αν είναι τα βερίκοκα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Γι αυτό εξάλλου δεν δίνω ποσότητες στα υλικά.

Επειδή όπως έχω ξαναπεί η φωτογράφιση των συνταγών ταυτόχρονα με την βιντεοσκόπησή τους είναι δύσκολη, θα δείτε την παρασκευή της συνταγής στο βιντεάκι μας που πιστεύω ότι μαζί με τις οδηγίες παρακάτω θα διευκολύνουν όσους θέλουν να φτιάξουν αυτήν την κομπόστα.

Υλικά:

Βερίκοκα

Ζάχαρη

Χλιαρό νερό

Προαιρετικά, ξινό (κιτρικό οξύ)

Επί το έργον:

Δείτε το βίντεό μας για να διευκολυνθείτε! 

Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, τα χωρίζουμε στα δύο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε καθαρά βάζα τοποθετούμε τα βερίκοκά μας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, μέχρι 2-3 cm από την κορυφή του βάζου.  Αν τα βάζα μας είναι ίδια (το προτιμούμε όπως θα δείτε παρακάτω), γεμίζουμε ένα αφού βάλουμε τα βερίκοκα με νερό και το αδειάζουμε  σε μια κούπα μεζούρα ή σε ένα ποτήρι. Έτσι ξέρουμε πόσο περίπου υγρό θα χρειαστεί κάθε βάζο, και  λογαριάζουμε συνολικά την ποσότητα του νερού. Παραδείγματος χάριν το δικό μου βάζο γεμάτο με τα βερίκοκα χώρεσε 150ml νερό, και αφού έφτιαξα τρία βάζα χρειάστηκα περίπου 450ml νερό (ελαττώνουμε λίγο, γιατί ο όγκος θα αυξηθεί με τη ζάχαρη).

 

Αφού μετρήσουμε το νερό το αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ζάχαρη μισή σε όγκο από τον όγκο του νερού. Ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει η ζάχαρη και γεμίζουμε τα βάζα μας ώστε να καλυφθούν τα βερίκοκα με το σιρόπι. Αν βάλουμε ξινό υπολογίζουμε περίπου ¼ κουταλάκι του γλυκού (ίσα στη μύτη) ανά ½ lt νερού και το διαλύουμε κι αυτό μαζί με τη ζάχαρη. Κλείνουμε με βάζα με τα καπάκια τους και τα βάζουμε σε κατσαρόλα που έχουμε καλύψει τον πάτο της με ένα πετσετάκι κουζίνας. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι ένα δάκτυλο κάτω από το καπάκι των βάζων (γι αυτό πρέπει να έχουν το ίδιο ύψος), και βάζουμε να βράσουν. Μετράμε μισή ώρα από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσουν τα βάζα μέσα στο νερό. Τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος και όταν τα ανοίξουμε στο ψυγείο.

Παρατηρήσεις:

1)Αν θέλουμε αρωματίζουμε την κομπόστα με βανίλια, ή με ξύλο κανέλας ή με όποιο αρωματικό μας αρέσει (αν διαλύεται στο νερό το βάζουμε στο σιρόπι, αλλιώς σε κάθε βάζο πριν το κλείσουμε).

2)Προτιμούμε μικρά βάζα ομοιόμορφα (για τους λόγους που προανέφερα) που να κλείνουν σωστά.

3)Όταν βγάλουμε τις κομπόστες από το νερό θα δούμε ότι τα φρούτα έχουν ανεβεί πάνω και στο κάτω μέρος του βάζου είναι 2-3 δάκτυλα σιρόπι.

Αυτό είναι ένδειξη καλής κονσερβοποίησης.

4)Τα βερίκοκα για την κομπόστα μας πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι λιωμένα. Ειδικά για τα βερίκοκα επειδή μαλακώνουν πολύ εύκολα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος κομποστοποίησης κατά τη γνώμη μου. Το βράσιμο σε σιρόπι τα μαλακώνει πολύ. Το σιρόπι στις κομπόστες είναι ελαφρύ, συνήθως 2:1 νερό: ζάχαρη κατά όγκο, αλλά μπορούμε να τις φτιάξουμε λίγο πιο γλυκές αυξάνοντας λίγο τη ζάχαρη. 

5)Το ξινό έχει το ρόλο συντηρητικού αλλά επίσης σφίγγει λίγο τη σάρκα των βερίκοκων και βγαίνουν πιο στητά. Κάνει όμως λίγο πιο ξινή την ήδη ξινούτσικη κομπόστα γι αυτό αν δεν μας αρέσει το παραλείπουμε.

Καλή επιτυχία αν την προσπαθήσετε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email