Ώριμο σύκο γλυκό του κουταλιού στο φούρνο

Ώριμο σύκο γλυκό του κουταλιού στο φούρνο

Μεθυσμένο, αρωματικό, υπέροχο!

Αφορμή για το πείραμα από το οποίο προέκυψε αυτό το γλυκό ήταν η αγάπη μας για το δαμάσκηνο στο φούρνο που έχει γίνει το αγαπημένο όλης της οικογένειας. Και πρέπει να πω από την αρχή ότι το πείραμα πέτυχε και μάλιστα και τις 2 φορές που έγινε! Το σύκο στο φούρνο που μέθυσε με κονιάκ και μέλωσε με σχετικά αργό ψήσιμο είναι εξαιρετικά νόστιμο.

Πριν να φύγουν λοιπόν τα σύκα από το προσκήνιο δοκιμάστε το έστω και σε μικρή ποσότητα. Η συνταγή δοκιμάστηκε και με άσπρα και με μαύρα σύκα. Και τις δυο φορές έγινε υπέροχο αν και οι διαφορές ήταν αισθητές όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στη γεύση. 0Σε γενικές γραμμές ακολούθησα τη συνταγή μου για γλυκό δαμάσκηνο, που η αλήθεια είναι πως όποιος το έχει δοκιμάσει δύσκολα την αλλάζει. Όμως με δεδομένες τις διαφορές των δύο φρούτων θεώρησα αυτονόητο ότι η ποσότητα της ζάχαρης και ο χρόνος βρασμού θα έπρεπε να αλλάξουν.

Το σύκο είναι πιο γλυκό φρούτο, πιο πλούσιο σε σάκχαρα οπότε το δέσιμο μπορεί να γίνει και με λιγότερη ζάχαρη. Για τον ίδιο λόγο αλλά και επειδή είναι πιο μαλακό από το δαμάσκηνο, ο χρόνος ψησίματος είναι μικρότερος. Το αποτέλεσμα είναι ένα μελένιο ζουμερό γλυκό του κουταλιού που με την πρώτη δαγκωνιά γεμίζει το στόμα με πλούσια γλυκά αρώματα και μ’ ένα σιρόπι μοναδικό!

 

Η κανέλα και τα 2-3 γαρυφαλλάκια εντείνουν το άρωμα και το ποτό το κάνει πολύ ιδιαίτερο. Εγώ έβαλα κονιάκ 3 αστέρων αλλά και το πεντάστερο θαρρώ πως θα του πήγαινε ακόμη περισσότερο.  Ναι, με το ποτό ίσως δεν είναι γλυκό για παιδάκια παρόλο που ο χρόνος ψησίματος είναι αρκετός για να εξατμιστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του αλκοόλ, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα το απολαύσουν! Έχω ξαναδώσει συνταγή με «μεθυσμένα σύκα», τους πάει βλέπετε το αλκοόλ, αλλά τα συστατικά εκείνης της συνταγής -άρα και το αποτέλεσμα- είναι διαφορετικό. 

Υλικά:

1 κιλό σύκα μεσαίου μεγέθους, ώριμα αλλά γερά

 

600 gr ζάχαρη

1 κούπα (250 ml) νερό

½ κούπα (125 ml) κονιάκ

1 ξυλάκι κανέλας

2-3 καρφάκια γαρύφαλλο

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Επί το έργον:

Πλένουμε καλά τα σύκα, κόβουμε την κορυφή από το κοτσανάκι τους και τα αραδιάζουμε σε σκεύος που να τα χωράει χωρίς να αφήνει κενά. Τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη, περιχύνουμε με το νερό και το ποτό, προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα  και τα αφήνουμε να περιμένουν για 1 ώρα τουλάχιστον.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και όταν φτάσει στη θερμοκρασία βάζουμε στη μεσαία σχάρα το σκεύος με το γλυκό, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα. 

Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, περιχύνουμε με το λεμόνι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45-60 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Δοκιμάζουμε το δέσιμο του σιροπιού όπως συνήθως. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σερβίρουμε αφού ηρεμήσει από το βρασμό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα και τα αποθηκεύουμε.

Παρατηρήσεις:

  • Η συνταγή δοκιμάστηκε με κονιάκ. Όμως όπως και σε άλλα γλυκά που προσθέτουμε ποτό υποθέτω ότι θα γίνει πολύ καλό και με λικέρ της επιλογής μας ή γλυκό κρασί. Οι δοκιμές θα δείξουν πιο ταιριάζει στις δικές μας γευστικές προτιμήσεις.
  • Μόλις έβγαλα το σκεύος με το γλυκό από το φούρνο, έβαλα στη σχάρα καθαρά στεγνά βάζα και έκλεισα το φούρνο (και την πόρτα και τον διακόπτη της θερμοκρασίας). Μετά από 10 λεπτά χρησιμοποίησα τα βάζα. Το γλυκό ήταν ακόμη καυτό αλλά δεν έβραζε ώστε να σπάσουν.
  • Η θερμοκρασία και οι χρόνοι που αναφέρονται αφορούν ψήσιμο στον αέρα. Ίσως στις αντιστάσεις να είναι διαφορετικός ο χρόνος που θα δέσει το γλυκό. Παρεμπιπτόντως τα λευκά σύκα που ήταν πιο γλυκά και πιο λίγα, έδεσαν πιο γρήγορα.
  • Επειδή πολλές φορές με ρωτούν μαμάδες με μικρά παιδιά με τι μπορούν να αντικαταστήσουν το αλκοόλ, ειδικά στα γλυκά κουταλιού μπορεί να αντικατασταθεί με νερό ή με χυμό πορτοκαλιού (φυσικά το ποτό δίνει άλλη τελική γεύση).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email