Μεθυσμένο, αρωματικό, υπέροχο!
Αφορμή για το πείραμα από το οποίο προέκυψε αυτό το γλυκό ήταν η αγάπη μας για το δαμάσκηνο στο φούρνο που έχει γίνει το αγαπημένο όλης της οικογένειας. Και πρέπει να πω από την αρχή ότι το πείραμα πέτυχε και μάλιστα και τις 2 φορές που έγινε! Το σύκο στο φούρνο που μέθυσε με κονιάκ και μέλωσε με σχετικά αργό ψήσιμο είναι εξαιρετικά νόστιμο.
Πριν να φύγουν λοιπόν τα σύκα από το προσκήνιο δοκιμάστε το έστω και σε μικρή ποσότητα. Η συνταγή δοκιμάστηκε και με άσπρα και με μαύρα σύκα. Και τις δυο φορές έγινε υπέροχο αν και οι διαφορές ήταν αισθητές όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στη γεύση. 0Σε γενικές γραμμές ακολούθησα τη συνταγή μου για γλυκό δαμάσκηνο, που η αλήθεια είναι πως όποιος το έχει δοκιμάσει δύσκολα την αλλάζει. Όμως με δεδομένες τις διαφορές των δύο φρούτων θεώρησα αυτονόητο ότι η ποσότητα της ζάχαρης και ο χρόνος βρασμού θα έπρεπε να αλλάξουν.
Το σύκο είναι πιο γλυκό φρούτο, πιο πλούσιο σε σάκχαρα οπότε το δέσιμο μπορεί να γίνει και με λιγότερη ζάχαρη. Για τον ίδιο λόγο αλλά και επειδή είναι πιο μαλακό από το δαμάσκηνο, ο χρόνος ψησίματος είναι μικρότερος. Το αποτέλεσμα είναι ένα μελένιο ζουμερό γλυκό του κουταλιού που με την πρώτη δαγκωνιά γεμίζει το στόμα με πλούσια γλυκά αρώματα και μ’ ένα σιρόπι μοναδικό!
Η κανέλα και τα 2-3 γαρυφαλλάκια εντείνουν το άρωμα και το ποτό το κάνει πολύ ιδιαίτερο. Εγώ έβαλα κονιάκ 3 αστέρων αλλά και το πεντάστερο θαρρώ πως θα του πήγαινε ακόμη περισσότερο. Ναι, με το ποτό ίσως δεν είναι γλυκό για παιδάκια παρόλο που ο χρόνος ψησίματος είναι αρκετός για να εξατμιστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του αλκοόλ, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα το απολαύσουν! Έχω ξαναδώσει συνταγή με “μεθυσμένα σύκα”, τους πάει βλέπετε το αλκοόλ, αλλά τα συστατικά εκείνης της συνταγής -άρα και το αποτέλεσμα- είναι διαφορετικό.
Υλικά
1 κιλό σύκα μεσαίου μεγέθους, ώριμα αλλά γερά
600 gr ζάχαρη
1 κούπα (250 ml) νερό
½ κούπα (125 ml) κονιάκ
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τα σύκα, κόβουμε την κορυφή από το κοτσανάκι τους και τα αραδιάζουμε σε σκεύος που να τα χωράει χωρίς να αφήνει κενά. Τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη, περιχύνουμε με το νερό και το ποτό, προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και τα αφήνουμε να περιμένουν για 1 ώρα τουλάχιστον.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και όταν φτάσει στη θερμοκρασία βάζουμε στη μεσαία σχάρα το σκεύος με το γλυκό, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, περιχύνουμε με το λεμόνι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45-60 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Δοκιμάζουμε το δέσιμο του σιροπιού όπως συνήθως. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σερβίρουμε αφού ηρεμήσει από το βρασμό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα και τα αποθηκεύουμε.
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
- Η συνταγή δοκιμάστηκε με κονιάκ. Όμως όπως και σε άλλα γλυκά που προσθέτουμε ποτό υποθέτω ότι θα γίνει πολύ καλό και με λικέρ της επιλογής μας ή γλυκό κρασί. Οι δοκιμές θα δείξουν πιο ταιριάζει στις δικές μας γευστικές προτιμήσεις.
- Μόλις έβγαλα το σκεύος με το γλυκό από το φούρνο, έβαλα στη σχάρα καθαρά στεγνά βάζα και έκλεισα το φούρνο (και την πόρτα και τον διακόπτη της θερμοκρασίας). Μετά από 10 λεπτά χρησιμοποίησα τα βάζα. Το γλυκό ήταν ακόμη καυτό αλλά δεν έβραζε ώστε να σπάσουν.
- Η θερμοκρασία και οι χρόνοι που αναφέρονται αφορούν ψήσιμο στον αέρα. Ίσως στις αντιστάσεις να είναι διαφορετικός ο χρόνος που θα δέσει το γλυκό. Παρεμπιπτόντως τα λευκά σύκα που ήταν πιο γλυκά και πιο λίγα, έδεσαν πιο γρήγορα.
- Επειδή πολλές φορές με ρωτούν μαμάδες με μικρά παιδιά με τι μπορούν να αντικαταστήσουν το αλκοόλ, ειδικά στα γλυκά κουταλιού μπορεί να αντικατασταθεί με νερό ή με χυμό πορτοκαλιού (φυσικά το ποτό δίνει άλλη τελική γεύση).
Το ζήλεψαααααα, Βαγγελιώ!
Και η παρασκευή του διαβάζεται πολύ-πολύ εύκολη.
Πιο εύκολα δεν γίνεται Πηνελόπη μου, και τα σύκα μένουν ολόκληρα!
Σε παραδέχομαι και για την πρωτοτυπία σου! Δεν έχω ακούσει γλυκό από φρέσκα σύκα! Εγώ φτιάχνω από τα άγουρα σύκα του Μαίου , τους ορνιούς, όπως λέμε εδώ. Δυστυχώς φέτος τα σύκα ήταν ελάχιστα στα μέρη μας. Του χρόνου θα το δοκιμάσω.
Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου! Εμείς πάλι είχαμε υπεραφθονία σύκων (όσοι προλάβαμε να πάμε στις συκιές μας 😉 )
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη συνταγή σας (και όχι μόνο αυτή!). Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ρακή αντί για το κονιάκ? Σας ευχαριστώ.
Καλημέρα σας! Ναι, το κάνω σε όλες σχεδόν τις συνταγές που περιέχουν κονιάκ. Είναι λίγο πιο αρωματικό το κονιάκ αλλά το αλκοόλ που χρειαζόμαστε το έχει και η ρακή!
Ευχαριστούμε δεν μας ενδιαφέρει. Παρακαλώ να διαγράψετε το σχόλιο σας, για να μην το κάνω εγώ. Έχετε και τις δικές μας ευχές για ό,τι κάνετε!
Το ζήλεψα, μου έφεραν σύκα και βουρ. Τα έβαλα στριμωχτα σε πυρίμαχο, έριξα τη ζάχαρη αλλά μετά βίας χώρεσε το μισό υγρό. Προφανώς ήθελε βαθύτερο σκεύος. Να τα μετακομίσω ή να τα αφήσω? Στόχος να τα ψήσω το πρωί. Προφανώς θα δέσουν πιο γρήγορα αλλά υποθέτω πως το κονιάκ τα κρατάει σφιχτά. Μεταμεσονύχτιες ανησυχίες. ΧΑ ΧΑ φιλιά Βαγγελιώ
Το έφτιαξα με άσπρα σύκα που μου έφεραν και έγινε υπέροχο. Αντί για κανέλα και γαρίφαλα διελυσα μια βανιλινη στο υγρό. Του πάει πολύ. Χρειάστηκε
λίγο περισσότερο χρόνος για το δέσιμο διότι κατέβασα στους 160. Άρπαξαν λίγο και φοβήθηκα μην σκληρύνουν Ευχαριστούμεε Βαγγελιώ
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν Σταυρούλα μου! Και του χρόνου να είμαστε καλά!