Vegan/vegetarian

Ώριμο σύκο γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Ώριμο σύκο γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Μεθυσμένο, αρωματικό, υπέροχο!

Αφορμή για το πείραμα από το οποίο προέκυψε αυτό το γλυκό ήταν η αγάπη μας για το δαμάσκηνο στο φούρνο που έχει γίνει το αγαπημένο όλης της οικογένειας. Και πρέπει να πω από την αρχή ότι το πείραμα πέτυχε και μάλιστα και τις 2 φορές που έγινε! Το σύκο στο φούρνο που μέθυσε με κονιάκ και μέλωσε με σχετικά αργό ψήσιμο είναι εξαιρετικά νόστιμο.

Ώριμο σύκο γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Πριν να φύγουν λοιπόν τα σύκα από το προσκήνιο δοκιμάστε το έστω και σε μικρή ποσότητα. Η συνταγή δοκιμάστηκε και με άσπρα και με μαύρα σύκα. Και τις δυο φορές έγινε υπέροχο αν και οι διαφορές ήταν αισθητές όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στη γεύση. 0Σε γενικές γραμμές ακολούθησα τη συνταγή μου για γλυκό δαμάσκηνο, που η αλήθεια είναι πως όποιος το έχει δοκιμάσει δύσκολα την αλλάζει. Όμως με δεδομένες τις διαφορές των δύο φρούτων θεώρησα αυτονόητο ότι η ποσότητα της ζάχαρης και ο χρόνος βρασμού θα έπρεπε να αλλάξουν.

Ώριμο σύκο γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Το σύκο είναι πιο γλυκό φρούτο, πιο πλούσιο σε σάκχαρα οπότε το δέσιμο μπορεί να γίνει και με λιγότερη ζάχαρη. Για τον ίδιο λόγο αλλά και επειδή είναι πιο μαλακό από το δαμάσκηνο, ο χρόνος ψησίματος είναι μικρότερος. Το αποτέλεσμα είναι ένα μελένιο ζουμερό γλυκό του κουταλιού που με την πρώτη δαγκωνιά γεμίζει το στόμα με πλούσια γλυκά αρώματα και μ’ ένα σιρόπι μοναδικό!

Ώριμο σύκο γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Η κανέλα και τα 2-3 γαρυφαλλάκια εντείνουν το άρωμα και το ποτό το κάνει πολύ ιδιαίτερο. Εγώ έβαλα κονιάκ 3 αστέρων αλλά και το πεντάστερο θαρρώ πως θα του πήγαινε ακόμη περισσότερο.  Ναι, με το ποτό ίσως δεν είναι γλυκό για παιδάκια παρόλο που ο χρόνος ψησίματος είναι αρκετός για να εξατμιστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του αλκοόλ, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα το απολαύσουν! Έχω ξαναδώσει συνταγή με “μεθυσμένα σύκα”, τους πάει βλέπετε το αλκοόλ, αλλά τα συστατικά εκείνης της συνταγής -άρα και το αποτέλεσμα- είναι διαφορετικό.

Ώριμο σύκο γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

  • Η συνταγή δοκιμάστηκε με κονιάκ. Όμως όπως και σε άλλα γλυκά που προσθέτουμε ποτό υποθέτω ότι θα γίνει πολύ καλό και με λικέρ της επιλογής μας ή γλυκό κρασί. Οι δοκιμές θα δείξουν πιο ταιριάζει στις δικές μας γευστικές προτιμήσεις.
  • Μόλις έβγαλα το σκεύος με το γλυκό από το φούρνο, έβαλα στη σχάρα καθαρά στεγνά βάζα και έκλεισα το φούρνο (και την πόρτα και τον διακόπτη της θερμοκρασίας). Μετά από 10 λεπτά χρησιμοποίησα τα βάζα. Το γλυκό ήταν ακόμη καυτό αλλά δεν έβραζε ώστε να σπάσουν.
  • Η θερμοκρασία και οι χρόνοι που αναφέρονται αφορούν ψήσιμο στον αέρα. Ίσως στις αντιστάσεις να είναι διαφορετικός ο χρόνος που θα δέσει το γλυκό. Παρεμπιπτόντως τα λευκά σύκα που ήταν πιο γλυκά και πιο λίγα, έδεσαν πιο γρήγορα.
  • Επειδή πολλές φορές με ρωτούν μαμάδες με μικρά παιδιά με τι μπορούν να αντικαταστήσουν το αλκοόλ, ειδικά στα γλυκά κουταλιού μπορεί να αντικατασταθεί με νερό ή με χυμό πορτοκαλιού (φυσικά το ποτό δίνει άλλη τελική γεύση).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο