Vegan/vegetarian

Μυρμηγκάτο κέικ με επικάλυψη καραμέλας γάλακτος

Μυρμηγκάτο κέικ με επικάλυψη καραμέλας γάλακτος

Ακαταμάχητος συνδυασμός σοκολάτας και καραμέλας σε ένα από τα πιο διάσημα κέικ!

Το μυρμηγκάτο είναι ένα από τα κέικ που έχουν γίνει κλασικά τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι εύκολο και οικονομικό γλύκισμα. Τα υλικά του είναι πολύ κοινά και βρίσκονται πανεύκολα ακόμη και στα λιγότερα ενημερωμένα καταστήματα  τροφίμων. Κι όμως! Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό περιωπής που δεν ντρεπόμαστε να το παρουσιάσουμε οπουδήποτε! Αυτό είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα!

μυρμηγκάτο κέικ καραμέλα γάλακτος cretangastronomy.gr

Έχω 3-4 συνταγές μυρμηγκάτου κέικ. Μια είναι χωρίς σιρόπι, κάποια άλλη με μαργαρίνη, κάποια με γάλα, κάποια με λικέρ, με χυμό πορτοκαλιού κλπ κλπ. Το ίδιο και οι επικαλύψεις. Κάποια συνταγή μου δεν έχει καθόλου επικάλυψη, κάποια έχει απλή επικάλυψη πραλίνας του εμπορίου, κάποια άλλη ένα απλό σιρόπι σοκολάτας.

μυρμηγκάτο κέικ καραμέλα γάλακτος cretangastronomy.gr

Τις έχω δοκιμάσει όλες αυτές τις παραλλαγές καθώς κι κάποιες άλλες που κυκλοφορούνε στο διαδίκτυο, όχι κακές. Έχω καταλήξει σ’ αυτήν εδώ. Παλιότερα έκανα μια απλή γκανάς σοκολάτας για επικάλυψη και πασπάλιζα με καρύδια ή καρύδα ή τρούφα. Καλή εναλλακτική της σημερινής πρότασης.

μυρμηγκάτο κέικ καραμέλα γάλακτος cretangastronomy.gr

Όμως μετά που δοκιμάσαμε την επικάλυψη καραμέλας και μάλιστα της ελαφρά αλμυρής καραμέλας, την καθιερώσαμε! Το πόσο δένει με την σοκολατένια γεύση του υποστρώματος δεν λέγεται!

μυρμηγκάτο κέικ καραμέλα γάλακτος cretangastronomy.gr

Γλυκό «γλύκισμα» το μυρμηγκάτο, σπάνια το έχω για επιδόρπιο –εκτός αν το γεύμα είναι ελαφρύ κι συνοδέψω και με παγωτό- αλλά είναι ιδανικό για απογευματινές συναντήσεις ! Επίσης είναι –δυστυχώς- από εκείνα που κόβεις ένα κομματάκι σε κάθε ανοιγοκλείσιμο του ψυγείου θεωρώντας ότι αν το φας λίγο λίγο θα ελαττώσεις μαγικά τις θερμίδες του!

μυρμηγκάτο κέικ καραμέλα γάλακτος cretangastronomy.gr

Απολαύστε τη δική μου παραλλαγή αν αγαπάτε τη σοκολάτα, την καραμέλα και φυσικά τον κολασμένο συνδυασμό τους! Μπορώ να πω πως στο εξής θα προτιμάτε το δικό μου μυρμηγκάτο!

μυρμηγκάτο κέικ καραμέλα γάλακτος cretangastronomy.gr

 

Παρατηρήσεις

  • Η συγκεκριμένη συνταγή είναι η παραλλαγή του ασιρόπιαστου μυρμηγκάτου που είχα. Αν δεν θέλουμε σιρόπι και απλά θέλουμε ένα απλό κέικ με τρούφα, αυξάνουμε τη ζάχαρη κατά 100 gr και παραλείπουμε το σιρόπι.
  • Δεν είχα ξύσμα πορτοκαλιού και έβαλα βανίλια αυτή τη φορά. Ταιριάζει πολύ και το ξύσμα. Σ’ αυτή την περίπτωση μάλιστα βάζουμε και λίγη φλούδα πορτοκαλιού στο σιρόπι για να ενισχύσουμε την πορτοκαλένια γεύση.
  • Τελευταία χρησιμοποιώ στα σιρόπια και στις ανεβατές ζύμες εμφιαλωμένο νερό και μάλιστα μεταλλικό. Θεωρώ ότι έχει διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.
  • Σ’ εμάς αρέσουν τα πολλά «μυρμμηγκάκια» στο μυρμηγκάτο! Αν τα θέλουμε πιο διάσπαρτα, ελαττώνουμε την τρούφα σε 150 gr.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο