Αλμυρά

Τουρλού κατσαρόλας με μια παραδοσιακή κρητική προσθήκη

Τουρλού κατσαρόλας με μια παραδοσιακή κρητική προσθήκη

Διαβάζοντας προχθές στον «Γαστρονόμο» του Ιουνίου την συνταγή του Ντίνου Κιούση «φασολάκια γιαχνί  με στάκα» (σελ. 24) , θυμήθηκα άλλη μια παραδοσιακή προσθήκη (εκτός από τη στάκα) που κάνουμε εδώ στην Κρήτη στα λαδερά μας.  Όταν δεν νηστεύουμε, εκτός από τη  στάκα  πολύ συχνά προσθέτουμε σε όλα τα λαδερά μια χούφτα ξινόχοντρο.

Τουρλού κατσαρόλας με μια παραδοσιακή κρητική προσθήκη

Δεν μπορώ να σας πω πόσο ιδιαίτερη γεύση τους δίνει. Παίρνουν μια αμυδρή βουτυρένια μυρωδιά και η σάλτσα τους δένει πολύ όμορφα. Αν έχετε ξινόχοντρο (υπάρχει πια σε όλα τα μαγαζιά με κρητικά προϊόντα, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι πολύ εύκολα, δείτε εδώ) την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε λαδερό βγάλτε μια μικρή ποσότητα σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 1-2 κουταλιές για να δείτε αν σας αρέσει. Τα λαδερά σας θα γίνουν διαφορετικά και η διατροφική τους αξία θα πολλαπλασιαστεί.

Τουρλού κατσαρόλας με μια παραδοσιακή κρητική προσθήκη

 

Αυτή τη φορά ο ξινόχοντρος προστέθηκε σε ένα κλασικό καλοκαιρινό τουρλού με χοχλιούς. Οι χοχλιοί φυσικά μπορούν να παραληφθούν και να μαγειρέψουμε σκέτα τα λαχανικά.

Παρατηρήσεις

  1. Η προσθήκη του ξινόχοντρου είναι πολύ συνηθισμένη στα χωριά της ενδοχώρας   του νομού Ηρακλείου. Δεν γνωρίζω αν το
    συνηθίζουν στην υπόλοιπη Κρήτη γιατί είναι μια καθαρά «σπιτική» συνήθεια. Προσθέτουμε ξινόχοντρο στα φασολάκια, στις μπάμιες, στον κεντανέ (πράσα) και στο τουρλού. Πολλές φορές και στα όσπρια.
  2. Το φαγητό μπορεί να γίνει μέχρις ένα σημείο και στη χύτρα ταχύτητας: όταν προσθέσουμε τα λαχανικά και την ντομάτα, κλείνουμε τη χύτρα για κανένα εικοσάλεπτο και μετά που θα την ανοίξουμε συνεχίζουμε όπως παραπάνω.
  3.  Αν έχουμε βλίτα, συνδυάζονται υπέροχα με τα παραπάνω λαχανικά όπότε προσθέτουμε λίγα κι από αυτά στο φαγάκι μας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο