Είμαστε «ανοικτοί» στις νέες καλλιέργειες ούτως ή άλλως! Άλλωστε κάποια στιγμή θα παλιώσουν κι αυτές! Μη ξεχνάμε ότι η πατάτα και η ντομάτα χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να φανταστούμε την κουζίνα μας πια , έχουν ενταχθεί σχετικά πρόσφατα στην κουζίνα μας …
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στις πιπεριές. Πάντα στην Κρήτη συνηθίζαμε τις πράσινες ντόπιες πιπεριές βρασμένες μόνες τους ή με άλλα λαχανικά , σαν σαλάτα με μπόλικο ξύδι. Πρόκειται για πιπεριές μικρού μεγέθους και τρυφερής σάρκας , με πολύ λεπτό φλούδι που δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα. Καμία –σχεδόν- σχέση με τις τεράστιες πιπεριές που χρησιμοποιούμε στα γεμιστά.
Όταν άρχισε η καλλιέργεια της πιπεριάς τύπου Φλωρίνης, υιοθετήσαμε το ψήσιμο στο φούρνο ή στο γκριλ, κατά τα πρότυπα του τόπου προέλευσης του προϊόντος. Η φλούδα της πιπεριάς πρέπει να φύγει και αυτό γίνεται εύκολα όταν η πιπεριά ψηθεί. Και για να πάρει μια ελαφριά μυρωδιά καψαλίσματος, είναι καλύτερα να τις ψήσουμε στο γκριλ.
Υλικά
Πιπεριές τύπου Φλωρίνης
Αλάτι
Ξύδι
Επί το έργον
Διαλέγουμε πιπεριές με σάρκα, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Τις βάζουμε στο λαμαρινάκι της κουζίνας ή στη σχάρα, πάνω σε χαρτί ψησίματος. Ανάβουμε το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία και βάζουμε στην πάνω σχάρα τις πιπεριές μας. Μόλις γίνουν από τη μια πλευρά τις γυρίζουμε και από την άλλη Πρέπει να καψαλιστεί λίγο η φλούδα
τους και από τις δύο μεριές.
Αν είναι πολύ μεγάλες μπορεί να χρειαστεί να τις
γυρίσουμε και στο πλάι. Βγάζουμε τις πιπεριές από το φούρνο και τις σκεπάζουμε
με μια νάιλον σακούλα. (Γι αυτό προτιμώ να τις ψήνω στη σχάρα, για να ακουμπά η
σακούλα στο χαρτί).
Μόλις κρυώσουν τόσο όσο να μπορούμε να τις πιάνουμε, τις καθαρίζουμε από
τη φλούδα τους, κόβουμε το κοτσάνι, και βγάζουμε τα σπόρια.Όταν έχουμε καθαρίσει όλες τις πιπεριές,τις βάζουμε σε καθαρό βάζο και φτιάχνουμε οξάλμη με την οποία τις σκεπάζουμε.
Φτιάχνουμε την οξάλμη για ένα συνηθισμένο βάζο των 750 ml ως εξής:Βάζουμε σε μια κούπα 1/3 ξύδι , 1/3 νερό και διαλύουμε 1
κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι. Αδειάζουμε το διάλυμα στο βάζο με τις πιπεριές και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να σκεπαστούν. Κλείνουμε το βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο. Είναι καλύτερες σε δυο τρεις μέρες και κρατάνε ολόκληρο μήνα!
Τις σερβίρουμε με ελαιόλαδο σκέτες σαν σαλάτα, αλλά τις χρησιμοποιούμε και σαν συστατικό σε άλλες σαλάτες ή σαν γαρνίρισμα διάφορων πιάτων.
Παρατηρήσεις
1)Οι πιπεριές πρέπει να είναι πολύ φρέσκες. Αλλιώς ούτε
καθαρίζουν εύκολα ούτε έχουν νόστιμοι σάρκα. Αν είναι λίγο ημερών καλύτερα να μη χρησιμοποιηθούν για σαλάτα αλλά για γέμισμα.
2)Αν θέλουμε να διατηρηθούν για πολύ καιρό οι πιπεριές πρέπει να αποστειρώσουμε τα βάζα και είναι καλύτερα να τις καλύψουμε με ένα δάκτυλο ελαιόλαδο. Εγώ δεν το κάνω γιατί τις καταναλώνουμε πολύ γρήγορα.
3)Μπορούμε να προσθέσουμε σκόρδο ή κάποιο μυριστικό της αρεσκείας μας(θυμάρι, κόκκους πιπεριού, δεντρολίβανο κ.ά.) στο βάζο για να πάρουν άρωμα οι πιπεριές μας.
Βαγγελιώ μου, πράγματι η Κρήτη φημίζεται για τις καλλιέργειές της! Η εικόνα των ατέλειωτων θερμοκηπίων του Αγίου Νικολάου έχει μείνει βαθιά ριζωμένη στη μνήμη μου!
Πολύ διαφωτιστική η σημερινή σου ανάρτηση, ακόμα και ο πιο αρχάριος στην κουζίνα μπορεί να τα καταφέρει περίφημα ακολουθώντας τις οδηγίες σου!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστώ Ερμιόνη μου για τα καλά σου λόγια!
Καλημέρα Vita μου, οι πιπεριές σου πράγματι πολύ ωραίο μεζεδάκι,είναι ακόμα πιο γευστικές συνοδευμένες με σκόρδο,στη διατήρηση και στο σερβίρισμα! Πολλά φιλιά!
Χαρά μου βάζω στις μισές σκόρδο γιατί τις χρησιμοποιώ και σε σαλάτες που δεν θέλω να έχουν σκόρδο. Ταιριάζουν πράγματι πολύ οι γεύσεις
Καλημέρα, αγαπημένος μεζές συνοδεύει τα όσπρια μας κι όχι μόνο.
Τις φτιάχνω συνέχεια με σκόρδο λαδάκι και ξύδι σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο.
Εγώ Ξανθή τις προτιμώ με ψητά κρέατα! Κι εμένα δεν μου λείπουν!
Καλημέρα Βαγγελιώ μου!
Το νησί σας είναι ευλογημένος τόπος! Και τι δεν παράγει! Οι κόκκινες πιπεριές τύπου Φλωρίνης είναι υπέροχο λαχανικό! Νοστιμίζουν το πιάτο, το γεμίζουν χρώμα και αρώματα!
Θα ήθελα μια διευκρίνιση: Όταν τις ψήσω τις βάζω μέσα σε σακουλάκι για να ξεφλουδιστούν εύκολα. Αν κατάλαβα καλά εσύ απλά τις σκεπάζεις? Θα είναι πιο εύκολο…
Φιλάκια
Μόνο που δεν αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε αυτό το πλεονέκτημα του τόπου μας Αγγελική! θα μου πεις, ποιό αξιοποιήσαμε…
Ναι τις σκεπάζω για τον ίδιο λόγο Αγγελική, με σακούλα που εφαρμόζει καλά στη σχάρα. Το ίδιο κάνει βέβαια!
Καλό μεσημέρι! Επίσης αφού καθαριστούν διατηρούνται στη κατάψυξη σε σακουλάκια:Στη δυτική Μακεδονία σε κάθε σπίτι ψήνουν στα κάρβουνα αρκετά κιλά και τα διατηρούν για όλο το χειμώνα. Iris
Ίρις μου είσαι η γνωστή μου Ίρις; Όπως κι αν είναι καλώς όρισες! Δεν τις έχω βάλει στην κατάψυξη ποτέ!Καλή ιδέα. Φυσικά στα κάρβουνα είναι αξεπέραστες!
Υπέροχο μεζεδάκι και πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου Βαγγελιώ μου για να το απολαύσουμε!
Φιλιά!!
Ευχαριστώ Έλενα! Κι από μένα φιλιά!
Πολύ ωραίος μεζές και ιδιαίτερα κατατοπιστικές οι οδηγίες! Μπράβο!
Ευχαριστώ sundayspoon!
Πολύ ωραία και εύκολη πρόταση. Μας αρέσουν πολύ οι πιπεριές.
Όταν βρω εδώ καλές, θα τις δοκιμάσω.
Μπορώ να βάλω και λίγο σκορδάκι για άρωμα ή όχι;
Φιλιά.
Φυσικά! Το σκορδάκι τους πηγαίνει. Το λέω στις παρατηρήσεις Ελένη μου. Εγώ δεν βάζω σε όλη την ποσότητα γιατί μπορεί να τις χρησιμοποιήσω σε συνταγές που δεν θέλω σκόρδο
Βαγγελιώ μου νοστιμότατο μεζεδάκι και όχι μόνο!Πάρα πολύ ωραία ανάρτηση και με λεπτομερής οδηγίες!!!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ελένη μου!
Πιπερίτσες μούρλια !
Φιλιά
Όπως το λες Κόννα! Και σε εμφάνιση έτσι;
Αγαπημένο μεζεδάκι Βαγγελιώ! 🙂
Αρέσει σε όλους μας Κική μου και φροντίζω να μη μας λείπει!
Πωπω, τις λατρεύω!!! Και δε φύτεψα Φλωρίνης (δυο φορές που επιχείρησα, δεν πολυπήγαν καλά), αλλά έφτιαξα απ'τις απλές. Αχ, και στα κάρβουνα ψήνονται ωραία… Καλημέρες!
Φυσικά και στα κάρβουνα Όλγα! Και είναι και πιο νόστιμες έτσι!
Τις λατρεύω …….. Μπράβο!Δέχομαι και δωρεές!…:P
Μακάρι να γινόταν διαδικτυακές αποστολές Καμικάζι 🙂
Αγαπημενος μεζές!
Για τους περισσότερους Ομορφιά μου :-)!
Eυλογημένα χώματα εχετε εκεί κάτω.
Ολα τα καλά καλλιεργείτε.
Εγώ βάζω και σκορδάκι μέσα στις πιπεριές και δεν βαζω αλάτι. Τις τρώμε κι εμείς πάρα πολύ, ακόμα και τα παιδιά μου.
Φιλιά
Υποθέτω Μάριον ότι βάζεις αλάτι στο σερβίρισμα , ναι;. Το βάζω και σαν μέσον διατήρησης γιατί συνήθως κάνω 2-3 βάζα μαζεμένα
Μηπως ξερει καποιοα να μου πει αν μπορω να διατηρησω τις πιπεριες ( ολα τα ειδη τους ) στην καταψυξη και πως; ευχαριστω!!!
ξερω οτι διατηρουνται σε βαζο με 1 κουταλακι αλατι 1 κουταλακι ζαχαρη και ξυδι
Αγαπημένες!! Αναρωτιέμαι αν τις έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ γεμιστές με ρύζι ή πληγούρι, πράγμα που δεν συνηθίζεται αλλά σήμερα που το δοκίμασα τους πήγαινε η γλύκα της!
Καλησπέρα σας! Βέβαια τις γεμίζουμε. Το Χειμώνα ειδικά που οι άλλες δεν είναι τόσο νόστιμες, αυτές είναι η πρώτη μας επιλογή για γεμιστά. Δείτε εδώ: http://staging.cretangastronmy.gr/2016/01/%CF%80%CE%B9%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%86%CE%BB%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BD/
Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω πως τα σπόρια βγαίνουν καλύτερα πριν ψηθούν, μετά είναι πιο χρονοβόρο.
Κύριε Βουράκη σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Είναι σίγουρο ότι βγαίνουν πιο εύκολα τα σπόρια πριν ψηθούν. Ακολουθώ όμως τον τρόπο που τις έψηνε η πεθερά μου (άριστη μαγείρισσα εκ Θεσσαλονίκης) η οποία θεωρούσε ότι αν τις κόψουμε πριν τις ψήσουμε θα χάσουν περισσότερη υγρασία απ’ όση χρειάζεται και δεν θα μαλακώσουν σωστά. Κυρίως όμως υποστήριζε ότι τα σπόρια αφήνουν άρωμα (απ’ αυτά εξάλλου γίνεται το μπούκοβο), και όντως αφήνουν. Νομίζω ότι κυρίως γι αυτό είναι πιο νόστιμες αυτές που φτιάχνουμε στο σπίτι από τις τυποποιημένες. Ακόμη, άφηνε να καψαλίζετε η φλούδα όπως βλέπετε και στις δικές μου φωτογραφίες. Εξάλλου οι ποσότητες που φτιάχνουμε εμείς οι νοικοκυρές δεν είναι και πολύ μεγάλες για να σκεφτόμαστε την ελάχιστη διαφορά στο χρόνο.
Πολύ ωραίες οι συνταγές σας!!!
Μόλις ετοιμάστηκαν οι πιπεριες. Έτοιμες για το αυριανό τραπεζι. Θα συνοδεύσουν φακες, ελιές και φυσικά τσικουδιά από την Κρήτη.
Ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε την συνταγή. Το αυριανό σας μενού ζηλευτό! Καλή όρεξη!
Και ένα μεζεδάκι για τους μερακλήδες του τσίπουρου!!!Αλέθουμε τις ψημένες πιπεριές χλωρίνης προσθέτουμε φέτα ελάχιστο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο.Τις πιέζουμε μέχρι να γίνει μία ωραία πάστα,και καλή όρεξη!!!
Συγνώμη για το χλωρίνης φυσικά Φλωρίνης εννοούσα!!!
τελοιο θα τις φτιαξουμε
Ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ να σας αρέσουν!
Επιτρέψτε μου να προσθέσω την συνταγή μου σχετικά με τις κόκκινες πιπεριές χωρίς να ταλαιπωριόμαστε. Κόβομε τις πιπεριές στα δύο κατα μήκος και τις καθαρίζουμε απο τα κοτσάνια και τα σπόρια. Στην συνέχεια τις πλένουμε. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό που έχουν κρατήσει απο το πλύσιμο και βάζουμε λάδι, αλάτι και ξύδι. Τις μαγειρεύουμε μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους. Είναι πεντανόστιμες χωρίς πρόσθετες ταλαιπωρίες και δεν χρειάζεται να βγάλομε την φλούδα
τους.
Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Ιωάννα που μοιραστήκατε τον τρόπο σας εδώ. Θα δοκιμαστεί. Η φλούδα δεν ενοχλεί; Κάποιους τους πειράζει στο στομάχι. Μαλακώνει αρκετά;