Vegan/vegetarian

Κόκκινες πιπεριές ξιδάτες

Κόκκινες πιπεριές ξιδάτες
Δεν θα τις πω Φλωρίνης, γιατί είναι Κρήτης. Φυσικά η ποικιλία είναι γνωστή σαν πιπεριές Φλωρίνης και μάλιστα είναι ΠΟΠ, αλλά όπως φαίνεται λίγα είναι τα προϊόντα που δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο νησί μας! Περβόλι η Κρήτη μας! Και όχι μόνο τα καλλιεργούμε αλλά τα εντάσσουμε στο εδεσματολόγιό μας και τα υιοθετούμε στην διατροφή μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχει   στροφή προς νέες καλλιέργειες . Αβοκάντο και  ακτινίδια είναι πια …παλιά , και  σχεδόν παραδοσιακά! Σειράέχουν οι παπάγιες, το ιπποφαές, τα gojiberries και αρκετά άλλα !
Κόκκινες πιπεριές ξιδάτες

Είμαστε «ανοικτοί» στις νέες καλλιέργειες ούτως ή άλλως! Άλλωστε κάποια στιγμή θα παλιώσουν κι αυτές! Μη ξεχνάμε ότι η πατάτα και η ντομάτα χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να φανταστούμε την κουζίνα μας πια , έχουν ενταχθεί σχετικά πρόσφατα στην κουζίνα μας …

Κόκκινες πιπεριές ξιδάτες

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στις πιπεριές.  Πάντα στην Κρήτη συνηθίζαμε τις πράσινες  ντόπιες πιπεριές βρασμένες μόνες τους ή με άλλα λαχανικά , σαν σαλάτα με μπόλικο ξύδι. Πρόκειται για πιπεριές μικρού μεγέθους και τρυφερής σάρκας , με πολύ λεπτό φλούδι που δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα. Καμία –σχεδόν-  σχέση με τις τεράστιες πιπεριές που χρησιμοποιούμε στα γεμιστά.

Όταν άρχισε η καλλιέργεια της πιπεριάς τύπου Φλωρίνης, υιοθετήσαμε  το ψήσιμο στο φούρνο ή στο γκριλ, κατά τα πρότυπα του τόπου προέλευσης του προϊόντος. Η φλούδα της πιπεριάς πρέπει να φύγει και αυτό γίνεται εύκολα όταν η πιπεριά ψηθεί. Και για να πάρει μια ελαφριά μυρωδιά καψαλίσματος, είναι καλύτερα να τις ψήσουμε στο γκριλ.

Παρατηρήσεις

1)Οι πιπεριές πρέπει να είναι πολύ φρέσκες.  Αλλιώς ούτε
καθαρίζουν εύκολα ούτε έχουν νόστιμοι σάρκα. Αν είναι λίγο ημερών καλύτερα να μη χρησιμοποιηθούν για σαλάτα αλλά για γέμισμα.

2)Αν θέλουμε να διατηρηθούν για πολύ καιρό οι πιπεριές  πρέπει να αποστειρώσουμε τα βάζα και είναι καλύτερα να τις καλύψουμε με ένα δάκτυλο ελαιόλαδο. Εγώ δεν το κάνω γιατί τις καταναλώνουμε πολύ γρήγορα.

3)Μπορούμε να προσθέσουμε σκόρδο ή κάποιο μυριστικό της αρεσκείας μας(θυμάρι, κόκκους πιπεριού, δεντρολίβανο κ.ά.)   στο βάζο για να πάρουν άρωμα οι πιπεριές μας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο