Vegan/vegetarian

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Mε τον παλιό , καλό, σίγουρο τρόπο!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε φρεσκοτηγανισμένες σε αγνό ελαιόλαδο πατάτες νέας εσοδείας που να «τσιμπάνε» ελάχιστα στο αλάτι και να είναι πασπαλισμένες με καλό τυρί;

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Τρία-τέσσερα υλικά και όμως το πιάτο μπορεί να κολάσει και τον πιο αποφασισμένο για δίαιτα !  Θα μου πείτε θέλει τώρα συνταγή αυτό το πιάτο; Όχι! Μόνο μερικές παρατηρήσεις ίσως.

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Γενικά το κεφάλαιο «τηγανητές πατάτες» είναι από τα πιο δύσκολα στην κουζίνα γιατί η «καλή τηγανητή πατάτα» είναι κατά τη γνώμη μου από τις πιο υποκειμενικές  γεύσεις. Προσέξτε, δεν λέω  «η σωστή τηγανητή πατάτα» που ίσως να έχει μια αντικειμενικότητα σύμφωνα με όσα λένε οι σπουδαίοι σεφ.

Εννοώ την τηγανητή πατάτα όπως την εννοεί ως καλή ο καθένας από μας. Άλλος την θέλει χοντροκομμένη, άλλος λεπτοκομμένη, άλλος σχεδόν καμένη, άλλος σχεδόν ωμή, άλλος ελαφρώς «λαδοπιωμένη» άλλος ολόστεγνη. Έχω καταλήξει ότι έχει μια υποκειμενικότητα το πράγμα και μάλιστα ο καθένας υποστηρίζει την επιλογή του συνήθως χωρίς να μπορεί να την δικαιολογήσει. Περί ορέξεως…

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Δύσκολο λοιπόν το τηγάνισμα της πατάτας που είναι κομμένη σε ραβδάκια μεγάλα ή μικρά. Έχει συνήθως διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τη μέθοδο τηγανίσματος και τον τρόπο κοπής. Είναι αυτό που θέλει τέχνη για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι πατάτες σε ροδέλες είναι νόστιμες, για πολλούς πιο νόστιμες από τις άλλες και με πιο σίγουρο αποτέλεσμα. Τούτος εδώ  ο παλιός καλός τρόπος όπως τον λέω στον υπότιτλο της ανάρτησης, δεν έχει πολλές διαφορές στο αποτέλεσμα αν οι πρώτες ύλες είναι αυτές που πρέπει δηλαδή πολύ καλής  ως άριστης ποιότητας.  Πατάτες για τηγάνι, ελαιόλαδο άριστο και για το αλάτι κατά προτίμηση αφρίνα. Ε, αν έχουμε και μια καλή γραβιέρα ή ένα άλλο ώριμο τυρί να τις πασπαλίσουμε δεν  νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να τον αφήσουν ασυγκίνητο…

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Κι εμείς στην Κρήτη , χωρίς να αμφισβητώ ότι μπορεί να συμβαίνει και αλλού, τα έχουμε όλα αυτά τα υλικά σε άριστη ποιότητα. Πατάτες, ελαιόλαδο, τυριά κι αλάτι της θάλασσας! Στους  κρητικούς δεν  χρειάζεται να πω εγώ τίποτα αλλά και σε όσους επισκέπτες του νησιού έχουν δοκιμάσει τις πατάτες  με αυτόν τον τρόπο τηγανισμένες σε κάποιο φαγάδικο που τηγανίζουν με ελαιόλαδο (ναι, υπάρχουν ΚΑΙ στην Κρήτη φαγάδικα που χρησιμοποιούν άλλα λάδια…).

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Οι πατάτες σε ροδέλες δεν νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα τεμπελιάς ή βιασύνης της νοικοκυράς γιατί τελικά ο συνολικός χρόνος απασχόλησης είναι ο ίδιος αφού στο τηγάνισμα θέλουν περισσότερο χρόνο από τις άλλες που πέφτουν χύμα στο τηγάνι. Βέβαια παλιά τις έφτιαχναν στα τεράστια μαυροτήγανα της παραστιάς που χωρούσαν πολύ υλικό και μια τηγανιά γέμιζε μια πιατέλα, αλλά και τώρα στο μάτι της κουζίνας αν έχουμε καλές πατάτες το πιάτο είναι το καλύτερο συνοδευτικό !

Τυπικό κρητικό δείπνο (ή και γεύμα μαζί με μια πρωτεΐνη ακόμη) τα βραστά χόρτα (βλίτα με στίφνο και κολοκυθάκια αυτή την εποχή, αγριόχορτα πιο νωρίς)  με πατάτες ροδέλες, τηγανισμένες σε μπόλικο λάδι . Μερικές φορές  πάνω από τις πατάτες έβαζαν και 2-3 κουταλιές τσίπα.

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Αλλά και το  πασπάλισμα με τυρί που λιώνει πάνω στην καυτή πατάτα  κάνει το πιάτο ακαταμάχητο! Το δικό μου τυρί ήταν ώριμη κρητική κεφαλογραβιέρα και επειδή εγώ δεν φωτογραφίζω σε στούντιο, μέχρι να τελειώσω με τις φωτογραφίες είχε λιώσει όπως μπορείτε να δείτε.

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Άντε τώρα να έχεις τέτοιο πειρασμό μπροστά σου, να συνοδεύει πρωτοφανίστικα  βραστά κομμένα πριν μισή ώρα και να θες να αντισταθείς! Δεν…

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Υλικά:

Πατάτες για τηγάνι

Ελαιόλαδο

Αλάτι (κατά προτίμηση ανθό αλατιού)

Χοντροτριμμένο τυρί

Επί το έργον:

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1cm περίπου. Βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι και όταν κάψει (να μην καπνίσει) βάζουμε προσεκτικά τις ροδέλες . Όταν τηγανιστούν από τη μια πλευρά τις γυρίζουμε και από την άλλη.

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Το κάνουμε αυτό 2-3 φορές μέχρι να μαλακώσουν, κι αν χρειαστεί αυξομειώνουμε τη θερμοκρασία για να μην καούν απ’ έξω και να είναι άψητες μέσα. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε σε πιάτο και αλατίζουμε. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές πασπαλισμένες με τυρί της επιλογής μας.

Τηγανητές πατάτες με τριμμένο τυρί

Παρατηρήσεις:

1)Εγώ δεν αλατίζω τις πατάτες πριν το τηγάνισμα ιδίως όταν έχω καλό αλάτι θάλασσας . Μπορούμε όμως να αλατίσουμε και πριν το τηγάνισμα.

2)Στο γύρισμα μπορούμε να τρυπάμε με το πιρούνι τις πατάτες ή να μη τις τρυπάμε ανάλογα αν θέλουμε να εισχωρήσει λάδι στο εσωτερικό τους ή όχι.

3)Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με θυμάρι ή ρίγανη τις πατάτες μας. Τελευταία τις έχω δοκιμάσει κάπου και με κόκκινο καυτερό πιπέρι . Θεωρώ ότι τα μπαχαρικά και τα αρωματικά τους πηγαίνουν μεν, αλλά φτιάχνουν άλλο πιάτο…

4)Το τυρί που θα επιλέξουμε μπορεί να είναι και σκληρό κεφαλοτύρι που να μη λιώνει εύκολα. Και με ξερό αθότυρο ταιριάζουν.  Άλλη υφή και άλλη γεύση , εξίσου νόστιμες όμως όποιο κι αν είναι το τυρί που θα διαλέξουμε!

Καλή όρεξη! 

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο