Τα αγαπούμε και τα φτιάχνουμε πολύ πολύ εύκολα!
Από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά που συνδυάζουν φύλλο με κρέμα, η μπουγάτσα συνηθίζεται σε όλη την Ελλάδα σε διάφορες παραλλαγές. Έτσι καθένας μας υποστηρίζει ότι η δική του μπουγάτσα, η μπουγάτσα του τόπου του είναι η καλύτερη! Για το καστρινό έθιμο της Πρωτοχρονιάς με την μπουγάτσα, σας έχω ξαναμιλήσει στην αντίστοιχη ανάρτηση εδώ και πολλά χρόνια μαζί βέβαια με τις συνταγές και της μπουγάτσας με κρέμα και της μπουγάτσας με μυζήθρα! Ξεκινώντας από το Μεγάλο Κάστρο, την πρωτεύουσα του νομού μας, το έθιμο της μπουγάτσας έχει πια καθιερωθεί σε όλο σχεδόν το νομό, ίσως και σε άλλα μέρη της Κρήτης.
Εμείς πάντως θεωρούμε την μπουγάτσα ένα «εκ των ων ουκ άνευ» εδεσμάτων στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι της υποδοχής του νέου χρόνου. Ακόμη κι όταν δεν έχω χρόνο για την κλασική, θα φτιάξω οπωσδήποτε την τεμπέλικη μπουγάτσα με το ζαχαρούχο γάλα. Κρατούσα λοιπόν αυτή τη συνταγή για να την δημοσιεύσω κοντά στην Πρωτοχρονιά, παρόλο που η νεαρή μου φίλη και αγαπημένη συνάδελφος η Ελένη μου την έχει στείλει εδώ και αρκετό καιρό.
Τα είχαμε δοκιμάσει κάποτε ως κέρασμα στη γιορτή της και μου είχαν μείνει αξέχαστα και για τη νοστιμιά τους και για την ευκολία που σερβίρονται σε σχέση με την κλασική μπουγάτσα. Ατομικές μεριδούλες που απολαύσαμε τότε στο γραφείο μας χωρίς να χρειάζονται μαχαίρια και περίσσια σερβίτσια!
Η αλήθεια είναι πως η μπουγάτσα είναι ευπρόσδεκτη πάντα, μη τα συνδέσετε μόνο με την Πρωτοχρονιά, εγώ τα παρουσιάζω τώρα λόγω του εθίμου μας. Και ποιος θα έλεγε όχι σε μια γλυκιά μπουγάτσα με αφράτη σιμιγδαλένια κρέμα, πρωί ή απόγευμα ή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας; Το καλό της συνταγής είναι πως είναι πολύ νόστιμα ζεστά αλλά και αφού κρυώσουν (μάλλον διατηρούνται καλύτερα από την μπουγάτσα της άλλης μου συνταγής που είναι εξαιρετική όταν είναι ζεστή).
Έφτιαξα τη μισή δόση (δηλαδή τα υλικά που θα δείτε είναι τα μισά από αυτά που προτείνει η Ελένη), και μετέτρεψα σε άλλες μονάδες μέτρησης τα υλικά. Έκανα την παραδοχή ότι οι φλυτζάνες που αναφέρονται στο σημείωμα της φίλης μου είναι οι κλασικές των 200 ml και όχι οι δοσομετρικές. Βγήκαν 12 μπουγατσάκια ικανοποιητικού μεγέθους, ό,τι πρέπει για τις φετινές περιορισμένες μαζώξεις. Με τον περιορισμό των 9 ατόμων (εμείς ούτε τόσοι δεν θα είμαστε…) θα περισσέψουν και τρία εκτός αν κάποιοι θελήσουν διπλή μερίδα!
Υλικά
500 ml πλήρες γάλα
80 gr σιμιγδάλι ψιλό
100-110 gr ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά
1 σωληνάκι βανίλια
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
6-7 φύλλα κρούστας
80 gr βούτυρο λιωμένο (αιγοπρόβειο, από βαζάκι)
Για το σερβίρισμα, ζάχαρη άχνη και κανέλα
Επί το έργον
Φτιάχνουμε την κρέμα: βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, και μόλις γίνει χλιαρό ρίχνουμε το σιμιγδάλι «βροχηδόν» ανακατεύοντας. Μόλις πάρει βράση αρχίζει να πήζει.
Αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία, αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα και προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Όταν κρυώσει αρκετά, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ να γίνουν σαν κρέμα και τα προσθέτουμε στη σιμιγδαλόκρεμα. Ανακατεύουμε καλά να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα. Κόβουμε κάθε φύλλο στα δύο, βουτυρώνουμε και βάζουμε στη μια άκρη 1,5 περίπου κουταλιά από την κρέμα, απλώνοντας να γίνει ένα τετράγωνο με πλευρά 8-10 cm. Σκεπάζουμε με το φύλλο και δημιουργούμε το μπουγατσάκι μας. Αραδιάζουμε σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Όταν φτιάξουμε τα μισά ανάβουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Ψήνουμε τα μπουγατσάκια μας στη σχάρα λίγο πιο κάτω από τη μέση του φούρνου, για μισή ώρα περίπου, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να ψηθεί και ο πάτος τους. Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Έκανα μια μικρή παρέμβαση στην αρχική συνταγή και πρόσθεσα και μια μικρή κουταλιά βούτυρο στην κρέμα. Επίσης παρόλο που έφτιαξα τη μισή δόση πρόσθεσα 2 μικρά αυγά (ολόκληρη η δόση έλεγε 3 αυγά).
- Η κρέμα πρέπει να είναι σχεδόν κρύα όταν προσθέσουμε το αυγό και εντελώς κρύα όταν τη βάλουμε στο φύλλο. Έτσι μένει τραγανό και μετά το ψήσιμο.
- Έψησα μόνο τα 6, τα υπόλοιπα τα κράτησα στην κατάψυξη για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Θα τα βγάλω 5-10 λεπτά εκτός κατάψυξης και θα τα ψήσω κανονικά (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνος). Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησα αυτή τη φορά νωπό φύλλο, γιατί το αποψυγμένο δεν πρέπει να καταψυχθεί ξανά.
- Ανάλογα με το πόσο πολλή κρέμα θέλουμε στα μπουγατσάκια, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε 6 ή 7 φύλλα κρούστας. Εγώ τα υπόλοιπα του πακέτου τα έκανα κουρκουμπίνια (ποτέ δεν πάνε χαμένα 😉 ).
- Ευχαριστώ κι από δω την Ελένη για την υπέροχη συνταγή που ήδη καθιερώσαμε!