Vegan/vegetarian

Ρύζι με λαχανικά εποχής (και χοχλιούς αν μας αρέσουν)

Συνοδευτικό ή κύριο πιάτο σε ελάχιστο χρόνο!

Ο συνδυασμός ρυζιού με λαχανικά είναι από τους πιο συνηθισμένους και θα έλεγα από τους πιο επιτυχημένους σε κάποιες περιπτώσεις. Η σημερινή συνταγή είναι μια παραλλαγή σχετικής πιο καλοκαιρινής συνταγής όπου τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως κολοκύθια και μελιτζάνες και συνδυάζονται με ρύζι ή χόντρο (στάρι σπασμένο) και χοχλιούς. Ωραία η καλοκαιρινή συνταγή αλλά και τούτη μας άρεσε πολύ! 

Λόγω των περιστάσεων, χρησιμοποιήθηκαν λαχανικά «ό,τι βρέθηκε στο ψυγείο», αλλά το αποτέλεσμα μας άρεσε και ως εμφάνιση και ως γεύση. Βέβαια, εμείς εδώ αυτά τα ρυζάκια τα συνδυάζουμε με χοχλιούς σε εποχές που μας βρίσκονται αλλά μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το «ψευτοπιλαφάκι» και χωρίς αυτούς, ως συνοδευτικό άλλης πρωτεΐνης.

Δίπλα από ένα ψητό ή μαγειρευτό κρέας, ή από ένα σαλτσάτο χταποδάκι ή καλαμαράκι ακόμη και του κουτιού θα ήταν ένα καλό συμπλήρωμα. Αλλά και ως κυρίως πιάτο με λίγο τυρί ή γιαούρτι στο πλάι θα αποτελούσε μια καλή γρήγορη λύση για μεσημεριανό ή βραδινό.

Το πιλάφι με λαχανικά δεν είναι ριζότο. Μπορεί τα υλικά να μοιάζουν, αλλά η τεχνική είναι διαφορετική και τα αποτελέσματα έχουν διαφορές. Είναι όμως νόστιμο και εύκολο, και όπως προανέφερα αποτελεί μια εύκολη λύση για καθημερινό πιάτο!

Στα γρήγορα λοιπόν συνταγή σήμερα, στα γρήγορα φαγάκι…

Υλικά:

H κούπα μου είναι 250 ml 

1/3 κούπας (περίπου 80 ml) ελαιόλαδο

1 μέτριο ξρό κρεμμύδι

1-2 μέτρια καρότα

1-2 πιπεριές , να βγουν 3-4 κουταλιές της σούπας σε καρεδάκια (εγώ είχα πολύχρωμες στην κατάψυξη)

1 μέτρια πατάτα

½ κούπα (125 ml ντομάτας) ή 100-120 gr σάλτσα ντομάτας σπιτική ή του εμπορίου

1,5 κούπα ρύζι νυχάκι ή καρολίνα (ανάλογα πόσο χυλωμένο το θέλουμε)

3,5 -4 κούπες (περίπου 900-1000 ml) νερό

Αλάτι

Πιπέρι για το σερβίρισμα

Προαιρετικά, 30 περίπου χοχλιούς

Επί το έργον:

Αν χρησιμοποιήσουμε χοχλιούς τους πρωτοβράζουμε όπως περιγράφεται στην διαδικασία για τους μπουμπουριστούς. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι σε καρεδάκια και προσθέτουμε τους προβρασμένους χοχλιούς. Τους φέρνουμε 1-2 γύρες να πάρει άρωμα το λάδι και τους αφαιρούμε με ένα κουτάλι.

Αλλιώς απλώς τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι με το λάδι.  Προσθέτουμε τα καρότα και την πατάτα σε κύβους, τις πιπεριές σε καρεδάκια και αφού σωταριστούν 2-3 λεπτά αλατίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε λίγο νεράκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία  και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε.

Ανακατεύουμε ελαφρά και μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια. Σε 20 περίπου λεπτά το ρύζι έχει γίνει. Ανακατεύουμε όποτε χρειάζεται και προσθέτουμε λίγο νερό αν έχει απορροφηθεί. Αν βάλουμε χοχλιούς τους προσθέτουμε και αυτούς το τελευταίο δεκάλεπτο να βράσουν μαζί με το ρύζι. Πρέπει όταν το αποσύρουμε να έχει λίγα υγρά.

Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, περιμένουμε 10 λεπτά πάνω κάτω, και σερβίρουμε  με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Παρατηρήσεις:

  • Αν θέλουμε μπορούμε να σβήσουμε τα λαχανικά με κρασί κατά προτίμηση λευκό.
  • Αν μας αρέσει ο μαϊντανός, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο μαζί με την ντομάτα ή στο σερβίρισμα. 
  • Μπορούμε να βάλουμε πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό ή κατευθείαν μέσα στα υγρά που θα αφήσουν τα λαχανικά όσο τσιγαρίζονται. Επίσης αν υπάρχει φρέσκια ντομάτα θα βάλουμε φρέσκια ντομάτα! 
  • Η πατάτα συνηθίζεται πολύ στα πιλάφια αυτά, και μπορεί να φαίνεται λίγο παράδοξος ο συνδυασμός δύο αμυλούχων συστατικών αλλά ταιριάζουν! Αν δεν μας αρέσει μπορούμε να την παραλείψουμε.
  • Το φαγητό μπορεί να γίνει και με χόντρο (σπασμένο στάρι) στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή αλλά θέλει περισσότερο χρόνο.

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή να αντέχουμε όσα περνάμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!