Εύκολος και υγιεινός πουρές πατάτας με ελαιόλαδο, στα γρήγορα!

Το νόστιμο συνοδευτικό σε  υγιεινή εκδοχή και σε μισή ώρα πάνω κάτω!
 
 
 
Πουρές  λέει το λεξικό
ότι είναι έδεσμα από πολτοποιημένα λαχανικά ή φρούτα ή όσπρια. Η λέξη
προέρχεται από το γαλλικό purée αλλά πολτοποίηση τροφών γινόταν και
γίνεται  σ’ όλο τον κόσμο. Γιατί σ’ όλο
τον κόσμο πολτοποιούσαν οι άνθρωποι τις τροφές για να ταΐσουν τα μικρά
παιδάκια. Διάσημοι εξάλλου είναι οι πουρέδες μελιτζάνας της Ανατολής. 
 
 
Παρόλο
λοιπόν που θα έπρεπε να παραλείπουμε το τελικό ς  εμείς πάλι το εξελληνίσαμε και του φτιάξαμε
και το υποκοριστικό ‘πουρεδάκι» για να το δέσουμε με το βελούδινο και το τρυφερό της γεύσης του.
 
 
 
 
 
Στο πατρικό μου σπίτι σπάνια φτιάχναμε για συνοδευτικό στα
κρεατικά μας  πουρέ. Ο πατέρας μου το
θεωρούσε φαγητό για αρρώστους και για μωρά. Και δεν είχε και μεγάλο άδικο αφού   για
πουρέ οι παλιότεροι πατούσαν μ’ ένα πιρούνι τις βραστές ή οφτές πατάτες και τις
σέρβιραν με λίγο αλατάκι , λαδάκι και  λεμόνι  στα παιδάκια.
Το ίδιο έκαναν και με τις πατάτες
που είχαν προσθέσει σε λαδερά φαγητά και γιαχνάκια. Στην Κρήτη λοιπόν οι μόνοι
πουρέδες που φτιάχνανε ήταν οι λιωμένες πατάτες 
για τα παιδάκια και ο πουρές φάβας ή κουκιών.  
 
 
 
Οι
μεγάλοι δεν χρειαζόταν να φάνε λιωμένες τις πατάτες. Έσπαγαν στα δυο τις καλοπλυμένες
 και καλοψημένες με τη φλούδα οφτές
πατάτες και τις απολάμβαναν με λαδολέμονο ή ακόμη και με σκέτο  αλάτι  σαν συνοδευτικό της ρακής. Το ψήσιμο γινόταν
στον άθο (στάχτη)  της παραστιάς ή στη
ξυλόσομπα. Η οφτή πατάτα ακόμη και τώρα είναι απαραίτητος μεζές στα ρακοκάζανα
και στα καφενεία των χωριών. Αλλά και στα σπίτια μας όταν κάνουμε φαγητό στο
φούρνο, πολλές φορές  τυλίγουμε σε
αλουμινόχαρτο πατάτες που έχουμε πλύνει πολύ καλά και τις ψήνουμε μέχρι να
μαλακώσουν. Όπως είναι ζεστές αφενός είναι 
από τα νοστιμότερα συνοδευτικά της ρακής , αφετέρου  η ψίχα τους αρέσει πολύ στα μικρά παιδιά της οικογένειας.
 
 
Ο πουρές πατάτας ο εμπλουτισμένος με τυριά, βούτυρο και  κρέμα γάλακτος  δεν
είναι σε καμιά περίπτωση στην παράδοσή μας , τουλάχιστον εδώ στην Κρήτη, αν και
αρκετοί τον έχουν καθιερώσει στην κουζίνα τους. Στα παιδιά μου όμως άρεσε πολύ
και παλιότερα τον έφτιαχνα συχνά. 
 
 
Τα τελευταία όπως χρόνια έχω εγκαταλείψει
εντελώς τη βαριά εκδοχή. Έχω αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο,  βάζω λιγότερο γάλα,  παραλείπω σχεδόν πάντα το τυρί. Επί πλέον ,
επειδή τις περισσότερες φορές δεν έχω χρόνο για να βράσω ολόκληρες τις πατάτες,
τις βράζω καθαρισμένες  περιορίζοντας
κατά πολύ τον χρόνο παρασκευής του νόστιμου συνοδευτικού. Η νέα εκδοχή είναι πολύ πιο υγιεινή και δεν υστερεί καθόλου σε γεύση. Μπορώ να πω ότι αρέσει περισσότερο!
 
Υλικά:
 
3-4 μέτριες πατάτες (περίπου 700 γραμμάρια)
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/3 -1/2 κούπας γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Προαιρετικά,  μία
κουταλιά βούτυρο ή/και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί.
 
Επί το έργον:
 
 
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες,
όσο πιο λεπτές γίνεται. Εγώ όταν βιάζομαι πολύ τις κόβω σχεδόν σαν τσιπς. Τις βάζουμε
σε κατσαρόλα με νερό που μόλις να τις σκεπάζει  .
 
 
Βάζουμε την κατσαρόλα  να βράσει και αφήνουμε να μαλακώσουν ( ο βρασμός
να γίνεται σε μέτρια  θερμοκρασία για να μη
πιάσουν). Προσέχουμε να μη πιάσουν και προσθέτουμε  νεράκι όποτε χρειάζεται αλλά ελάχιστο. Αφήνουμε
 να απορροφήσουν τα υγρά τους σχεδόν τελείως.
 
 
Με ένα πιρούνι δοκιμάζουμε να είναι σχεδόν λιωμένες όταν τις αποσύρουμε από το
μάτι της κουζίνας. 
 
Με την κουτάλα του πουρέ πατάμε τις πατάτες να λιώσουν και
προσθέτουμε το αλάτι,  τα μπαχαρικά , το
ελαιόλαδο, το βούτυρο (αν βάλουμε)  και
ελάχιστο γάλα.
 
 
Επαναφέρουμε στο μάτι την κατσαρόλα και ανακατεύοντας
προσθέτουμε όσο γάλα χρειάζεται για επιτύχουμε την ρευστότητα που μας αρέσει. Αν θέλουμε να προσθέσουμε τυρί το βάζουμε αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι.  
Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι αφράτος, απαλός, βελούδινος  πουρές που όμως να στέκει στο πιρούνι και να μην είναι ρευστός.
Σερβίρουμε τον πουρέ μας ζεστό.Εδώ σερβιρισμένος με λεμονάτο μοσχαράκι:
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να βράσουμε ολόκληρες τις πατάτες
και να συνεχίσουμε όπως παραπάνω. Με  βράσιμο όμως σε ελάχιστο νερό  δεν αλλοιώνεται η γεύση τους . Φροντίζουμε να
το απορροφήσουν ώστε να μη χρειαστεί να αδειάσουμε στο νεροχύτη το άμυλο που θα
αφήσουν στο νερό. Ο τρόπος αυτός επιταχύνει κατά πολύ την διαδικασία.
 
2)Δεν χρησιμοποιώ πρες πουρέ ούτε multi στον
πουρέ. Η κατάλληλη κουτάλα κάνει πολύ καλή δουλειά αν οι πατάτες είναι καλές (ζητείστε αν είναι δυνατόν πατάτες για βράσιμο από το μανάβη σας) και καλοβρασμένες. Η πολλή ταλαιπωρία της πατάτας δεν δίνει νόστιμο πουρέ!
 
3)Αν περισσέψει πουρές, μπορούμε να τον ζεστάνουμε
προσθέτοντας λίγο γάλα και ανακατεύοντάς τον πάνω στο μάτι της κουζίνας.
 
4)Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα
εβαπορέ. Ακόμη και στη light εκδοχή δίνει καλό αποτέλεσμα.5)Η ενίσχυση της γεύσης του πουρέ με άλλα μπαχαρικά ή/και  μυρωδικά επαφίεται στην επιλογή μας!
 
Καλά τσικνίσματα!
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email