Vegan/vegetarian

Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Για το πρωινό , για το κολατσιό, για το απόγευμα!

Το είχα υποσχεθεί ότι θα φτιάξω μερικές συνταγές από τα βιβλία που έφερα από το τελευταίο μας ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη, ειδικά αυτές που μπορούν να προσαρμοστούν στα δικά μας δεδομένα και περιέχουν υλικά που μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα στην χώρα μας  σε μπακάλικα  και σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και όχι σε μόνο σε εξεζητημένα ντελικατέσεν.

Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Η αλήθεια είναι ότι με το πρώτο ξεφύλλισμα αυτών των βιβλίων το μάτι μου έπεσε σε κάποιες συνταγές που ενδόμυχα απέκτησαν άμεση προτεραιότητα!  Κι όπως δεν είχα φτιάξει φέτος ακόμη την μαρμελάδα δαμάσκηνο που συνηθίζω κάθε χρόνο, η χθεσινή της παρασκευή μου  υπενθύμισε αυτά τα ψωμάκια.

Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Η συνταγή υπήρχε με μικρές παραλλαγές και στο βιβλίο της αυστριακής και στο βιβλίο της τσέχικης κουζίνας (τελικά πάει στη Σητεία!)  με διάφορες μάλιστα γεμίσεις (τυρί, μαρμελάδα βερίκοκο ή δαμάσκηνο, ακόμη κι ένα μείγμα με παπαρουνόσπορο).

Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Είναι απίστευτο πόσο μοιάζει η ιδέα και η διαδικασία με δικά μας σκευάσματα. Τι να πρωτοαναφέρω; Τις αγνιόπιτες με γέμιση τυριού, ή τα μηλοπιτάκια και τα κουραμπιεδάκια με λουκούμι;  Διαφορετική υφή στη ζύμη (εδώ είναι αφράτη και μαλακή) αλλά η τεχνική γνωστή…

Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Τα ψωμάκια είναι πεντανόστιμα. Αφράτα, μαλακά, όσο πρέπει γλυκά και υποθέτω ότι λίγοι θα τους αντισταθούν. Προτίμησα τη γέμιση με μαρμελάδα δαμάσκηνο μιας και εξ αιτίας της θυμήθηκα την συνταγή, αλλά θα τα δοκιμάσω και σε άλλες εκδοχές δικής μου επινόησης. Ήδη έχω μια δυο στο νου μου.

Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Διάλεξα την συνταγή του αυστριακού βιβλίου   (αναφέρονται ως baked yeast buns) γιατί ήταν πιο λίγη η ποσότητα των υλικών . Χρειάστηκε να προσαρμόσω 1-2 υλικά αλλά ας το παρακάμψω. Συμβαίνει και εις τας Κεντρικάς Ευρώπας τελικά, τα βιβλία μαγειρικής να έχουν κάποιες ανακρίβειες μερικές φορές.

Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Παρατηρήσεις

  • Η δόση έλεγε να χωρίσω τη ζύμη σε 36 μέρη (!!!) αφού την ανοίξουμε σε χοντρό φύλλο ενώ στον τίτλο αναφερόταν 15 ψωμάκια. Εμένα 12 μου βγήκαν… Ίσως να μπορούν να γίνουν λίγο πιο μικρά αλλά για 36 δεν το βλέπω.
  • Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό αλλά όχι πάνω από 40 βαθμούς γιατί αλλιώς θα αχρηστευθεί η μαγιά μας. Το ίδιο και το μείγμα του βουτύρου. Αν ξεχαστούμε και κάψει, καλύτερα να το αφήσουμε να κρυώσει πριν προσθέσουμε το μείγμα της μαγιάς.
  • Κάθε φούσκωμα μου πήρε περίπου 20 λεπτά, σήμερα είχαμε εδώ αρκετή ζέστη και βοήθησε και το γεγονός ότι η μαγιά ήταν φρέσκια και αρκετή κατά τη γνώμη μου για την ποσότητα αλευριού της συνταγής. Επειδή όμως η δόση είναι μικρή δεν θα μείνουν για να μυρίσουν άσχημα (όμως συμβαίνει όταν η μαγιά είναι πολλή σε διάφορα αρτοσκευάσματα που μπαγιατεύουν) και έτσι δεν την ελάττωσα καθόλου.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο